Nederland moet woensdagavond rekening houden met zware onweersbuien, die vanuit het zuidwesten het land binnen trekken. Dat melden het KNMI en Weeronline.nl Het was woensdag al vroeg broeierig, door vochtige en warme lucht die via het zuiden het land in stroomt. In de loop van de dag neemt de kans op een bui toe. De buienstoring in de avond kan gepaard gaan met onweer, zware windstoten van meer dan 80 kilometer per uur en hagelbuien.
Door de warme lucht kan de temperatuur overdag in het zuiden en het oosten van het land boven de 30 graden uitkomen. Op de wadden worden temperaturen van rond de 25 graden verwacht. Rond middernacht komen de buien aan in het noordoosten, waarna ze het land verlaten.
Bron: Nu.nl
Volgens de weersverwachting trekt er vanaf het einde van de middag een onweersfront over Nederland. Dit gaat lokaal gepaard met bliksem en zware windstoten.
Blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en bij harde wind zijn vallende bomen een risico voor de bovenleiding. Er is daardoor vanmiddag en vanavond meer kans op verstoringen. Tijdens het overtrekken van het onweersfront verlaagt NS de frequenties op de volgende trajecten:
-Rotterdam en Amsterdam
-Den Haag en Utrecht
-Rotterdam en Amersfoort (Deventer)
-Rotterdam en Maassluis West
-Rotterdam en Gouda Goverwelle
-Den Haag en Gouda Goverwelle
Er rijden vanaf 17.00 minder treinen.
Met deze aanpassing in de dienstregeling verkleinen we de kans dat het treinverkeer vastloopt.
NS Hispeed rijdt volgens de normale dienstregeling.
De reisplanner is bijgewerkt.
Gaat u vanmiddag of vanavond op reis, raadpleeg dan kort voor vertrek de Reisplanner op ns.nl voor de meest actuele informatie.
Bent u onderweg, zie dan m.ns.nl of de Reisplanner Xtra voor Iphone of Android. Twitter: volg @NS_online voor updates.
Bron: NS
Weggebruikers dienen vanavond rekening te houden met plaatselijk noodweer. Rond vijf uur trekt er een stevige depressie via Zeeland over het land in noordoostelijke richting, meldt een woordvoerder van Meteoconsult.Hierbij zal flinke hoeveelheid regen vallen, mogelijk 10 tot 30 mm in een half uur. Ook wordt zwaar onweer verwacht en windstoten tot maximaal 100 km/uur.Dit gebied zal tussen 7 en 8 uur boven Midden Nederland liggen. De windstoten zullen dan naar verwachting iets afzwakken tot 80 à 90 km/uur. Tegen het einde van de avond zal deze depressie via het noordoosten van het land Nederland verlaten.Vrachtwagens en automobolisten met een caravan dienen extra alert te zijn op de zware windstoten. Door blikseminslag kan het treinverkeer vanavond ontregeld worden. De VerkeersInformatieDienst adviseert de actuele verkeersituatie nauwlettend te volgen.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:19 uur, door Joyce.s
Het KNMI waarschuwt voor hevige onweders die tussen 17.00 en 21.00 over Zeeland kunnen trekken. Wegens verwacht noodweer rijden er vanaf 17.00 minder treinen op een deel van de lijn Middelburg-Amsterdam v.v. De NS heeft de frequentie verminderd op zes trajecten, waaronder Rotterdam-Amsterdam.
Met de maatregel wil de NS voorkomen dat het treinverkeer vastloopt. De overige vijf trajecten zijn: Rotterdam-Amsterdam, Den Haag-Utrecht, Rotterdam-Amersfoort, Rotterdam-Maassluis West, Rotterdam-Gouda Goverwelle en Den Haag-Gouda Goverwelle. Volgens de NS is er door het weer extra kans op verstoringen. Het onweer gaat volgens de voorspellingen namelijk lokaal gepaard met bliksem en zware windstoten. Daardoor kunnen elektrische installaties beschadigd raken of kunnen er bomen op de bovenleiding vallen.
Het KNMI heeft een waarschuwing afgegeven voor alle provincies.
Bron: PZC
Het Hoogheemraadschap van Delfland verlaagt het waterpeil in de grote vaarten en kanalen vanwege het verwachte noodweer van woensdagavond. Het waterschap verwacht tussen 19.00 en 21.00 uur 10 tot 30 millimeter regen. Het waterpeil wordt met 5 centimeter verlaagd. Het risico dat sloten en vaarten overstromen en de daarmee gepaarde wateroverlast wordt zo verkleind.
Bron: omroepwest
De organisatie van reizigers in het openbaar vervoer Rover vindt de maatregel van de NS om op een aantal trajecten minder treinen te laten rijden vanwege mogelijk onweer voorbarig, meldt Omroep West. De Haagse afdeling van Rover vindt het vreemd dat treinen op voorhand uit de dienstregeling worden gehaald.Treinen moeten juist een alternatief bieden voor mensen die door het slechte weer niet de weg op kunnen', aldus een woordvoerder.Rond 17.00 uur trekt er een stevig buiengebied via Zeeland over het land in noordoostelijke richting, melden weerdiensten Meteoconsult en Weerplaza.
Windstoten
Er zal een flinke hoeveelheid neerslag vallen, mogelijk 10 tot 30 mm in een half uur. Ook wordt zwaar onweer verwacht en windstoten tot maximaal 100 km/uur. Het KNMI heeft code geel afgegeven, een waarschuwing voor kans op onweer en voor een deel van het land ook windstoten.Het getroffen gebied zal tussen 19.00 en 20.00 uur boven Midden Nederland liggen. De windstoten zullen naar verwachting iets afzwakken tot 80 à 90 km/uur. Tegen het einde van de avond zal het buiengebied via het noordoosten van het land Nederland verlaten. De buien zijn te volgen via de Regenradar van Weerplaza.Vrachtwagens en automobilisten met een caravan dienen extra alert te zijn op de zware windstoten. De VerkeersInformatieDienst adviseert de actuele verkeerssituatie nauwlettend te volgen.
Minder treinen
Wegens het verwachte onweer rijden er vanaf 17.00 uur minder treinen op een aantal trajecten. Met de maatregel wil de NS voorkomen dat het treinverkeer vastloopt. Het gaat om zes trajecten: Rotterdam-Amsterdam, Den Haag-Utrecht, Rotterdam-Amersfoort, Rotterdam-Maassluis West, Rotterdam-Gouda Goverwelle en Den Haag-Gouda Goverwelle.Het onweer gaat volgens de voorspellingen lokaal gepaard met bliksem en zware windstoten. Daardoor kunnen elektrische installaties beschadigd raken of kunnen er bomen op de bovenleiding vallen.
De Parade alert
Theaterfestival De Parade, dat de tenten momenteel heeft opgeslagen in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam, houdt de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten. De organisatie houdt continu contact met Meteoconsult over het voorspelde onweer, dat lokaal gepaard kan gaan met zware windstoten.Bij windkracht 8 gaat de leiding overleggen met politie, hulpdiensten en gemeente, liet een woordvoerder weten. Het grootste gevaar vormen takken die van bomen kunnen waaien en op tenten terecht kunnen komen. De tenten zelf kunnen door hun stalen frames en houten vloeren en wanden niet makkelijk omwaaien of instorten, aldus de zegsman.
Wednesday Night Skate afgelast
Ook de Fit For Free Wednesday Night Skate in Rotterdam vanavond is afgelast. Het had de laatste editie van het seizoen moeten zijn. Het evenement werd voor het eerst in 1999 gehouden. Tijdens de rit zijn duizenden skaters op de been. De avond wordt altijd afgesloten met diverse activiteiten waaronder een Rollerdisco en optredens van dj's. In het verleden zijn drie edities afgelast in verband met regen en/of nat wegdek.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:19 uur, door Joyce.s
Het voorspelde noodweer is donderdagavond grotendeels achterwege gebleven. Wel viel hier en daar flink wat neerslag, waren er krachtige windstoten en onweerde het fors. "Maar het was niet zo heftig als verwacht", zegt een woordvoerder van weeronline.nl donderdagavond.
De verwachting was dat een buienlijn Nederland in zou trekken die in een groot deel van het land voor noodweer zou zorgen. De NS zette daarom uit voorzorg vanaf 17.00 uur minder treinen in. Ook had de Verkeersinformatiedienst weggebruikers gewaarschuwd.
Uiteindelijk ontwikkelde zich boven Zuid-Holland nog wel een buienlijn, die Noord-Holland introk. Lokaal viel daar tien tot vijftien millimeter regen in een halfuur. "Dat is niet extreem veel." Ook kwamen windstoten tot tachtig kilometer per uur en hagel voor, en onweerde het er flink.
De komende uren trekt de buienlijn naar verwachting naar Overijssel, Drenthe en Friesland, om uiteindelijk via Groningen Nederland te verlaten. Ook ten zuidoosten van Tilburg is een buienlijn ontstaan, die mogelijk lokaal 'flink kan huishouden', zegt de woordvoerder. Vanaf ongeveer 23.00 uur wordt het vanuit het zuidwesten weer droger.
Bron: Nieuws.nl
De overlast als gevolg van het verwachte slechte weer lijkt woensdagavond meegevallen. Een woordvoerder van de ANWB zei dat zich op de Nederlandse wegen geen grote problemen voordeden en de NS meldde dat de treinen reden zoals gepland. De NS besloot minder treinen te laten rijden op zes trajecten in de Randstad. Eerder op de dag meldde weerinstituut KNMI dat in de loop van de avond pittig onweer vanuit Zeeland over het land zou trekken. Het KNMI gaf een code geel af voor heel het land, maar in de loop van de avond gold voor de westelijke provincie weer de code groen. In andere delen van het land bleef de code geel nog wel van kracht.
Volgens een woordvoerder van het KNMI vielen lokaal pittige buien, die gepaard gingen met 200 tot 250 ontladingen per vijf minuten. Het weerinstituut sprak over zware windstoten van 85 kilometer per uur. De eerste buien trokken langs de westkust. Maar het regende ook flink in de regio Eindhoven. Die buien trekken richting het oosten. De woordvoerder zei dat mensen ook de komende uren rekening moeten blijven houden met overlast.
Bron: AD
Een persoon in zee, welke door de omstandigheden van het weer niet richting land kon komen, zorgde voor de nodige inzet van de hulpdiensten, vanavond in Scheveningen. Bij de meldkamer kwam een melding binnen dat een persoon in zee in moeilijkheden was geraakt. Zoals gebruikelijk wordt bij dit type meldingen niets aan het toeval overgelaten en dus werden diverse eenheden van politie en brandweer derwaarts gestuurd. Ook de speciale eenheden met bodyboards en de KNRM kwamen ter plaatse. De persoon is door de KNRM in veiligheid gebracht en op het strand afgezet. Zoals het zich liet aanzien heeft deze persoon niets aan zijn avontuur overgehouden.
Foto's: Shane Alders en Martijn Roggeveen
Bron; Regio15
Het dak van Strand(t)huys Buitengewoon in Noordwijk is woensdagavond weggewaaid. ‘Mensen zaten onder tafel. Gewoon angst.’ De schrik zat er goed in bij personeel en klanten toen even na 20.00 uur de dakplaten eraf waaiden. ‘Een enorme windhoos, een trampoline vloog door de lucht en het hele terras lag overhoop. En toen in een paar seconden: foep, het hele dak weg’, zegt één van de personeelsleden.
Eigenaar Michel Pater was zelf niet aanwezig maar toen hij het nieuws hoorde, snelde hij zich naar Strandafrit 21. ‘Ik kwam onderweg mijn eigen dakplaten tegen, die lagen honderd meter verderop in de duinen.’
Pater schat de schade op zo’n 15.000 euro. De storm was snel voorbij en er raakten geen mensen gewond. Woensdagavond zijn de dakplaten teruggelegd. Een bouwzeil en zandzakken moeten het dak voorlopig op z’n plaats houden.
Bron: Omroepwest