Het ijs van de Noordpool zal volgens een prognose van de Hamburgse universiteit volgende maand naar een minimum afsmelten. Met 4,1 miljoen vierkante kilometer zal de ijsvlakte op de Noordpool onder het huidige laagterecord van 4,3 miljoen vierkante kilometer uit 2007 blijven. Dat deelden wetenschappers van de KlimaCampus aan de universiteit van Hamburg mee. De experten wijten het grote afsmelten aan de klimaatverandering.
© ap
Vorig jaar was de ijsvlakte volgens gegevens naar 4,6 miljoen vierkante kilometer gesmolten. "Een voorspeld negatief record in 2011 is, als de gemiddelde maandwaarden in rekening worden gebracht, uiteindelijk toch niet kunnen bevestigd worden", zei meteoroloog Alexander Beitsch van de KlimaCampus.
Jaarlijks bereikt de arctische ijsvlakte in september na de zomer haar kleinste uitzetting. Wetenschappers vanover de hele wereld nemen deel aan de zogenaamde Sea Ice Outlook, waarin ze met uiteenlopende methodes een schatting maken van het overblijvende ijs. Het KlimaCampus-team brengt zijn prognose op basis van actuele satellietgegevens tot stand.
Bron: HLN
Het zee-ijs op de Noordpool smelt nog sneller dan gedacht. Dat blijkt uit nieuwe beelden die zijn gemaakt door een speciale satelliet van de,Europeseruimtevaartorganisatie (ESA). Wetenschappers vrezen grote gevolgen voor het klimaat, want het ijsverlies zou de opwarming van de aarde sterk kunnen versnellen.De eerste beelden van de CryoSat-2-satelliet tonen dat er vergeleken met vorige zomer dit jaar 900 kubieke kilometer minder ijs is op de Noordpool. Dat betekent dat maar liefst 50 procent meer ijs weg is, dan eerder werd voorspeld door wetenschappers, schrijft de Britse krant The Guardian.De snellere zomerse dooi wordt nu pas opgemerkt, omdat we vroeger enkel de oppervlakte van de ijsvlakte op de Noordpool konden meten. Met de nieuwe satelliet - die in 2010 door de ESA vanuit Kazachstan werd gelanceerd - kan nu ook de dikte van het Noordpoolijs worden gemeten.
'Voor CryoSat zagen we dat de oppervlakte van het ijs snel achteruitging. Nu zien we dat het ook veel dunner is dan vroeger', vertelt professor Seymour Laxon van de Londense universiteit die de gegevens analyseert. Waar het ijs eerder 6 meter dik was, is dat nog nu amper 3 meter.Grote boosdoener: de klimaatverandering. 'Als het aan deze vaart doorgaat, zou de Noordelijke IJszee over tien jaar helemaal ijsvrij kunnen zijn in de zomer, met verregaande gevolgen voor de natuur', aldus nog Laxon. Zonder die immense witte ijsoppervlakte die het zonlicht terugkaatst in de ruimte, zal de Arctische regio nog meer opwarmen dan nu al het geval is. Daardoor stijgt de temperatuur van het zeewater en kunnen de methaanvoorraden op de bodem van de oceaan - die daar 'bevroren' bewaard worden - smelten, verdampen, in de atmosfeer terechtkomen en de opwarming van de aarde nog meer stimuleren. Methaangas is immers een broeikasgas dat 25 keer krachtiger dan CO{+2} de opwarming van de aarde stimuleert.Nog meer slecht nieuws: volgens een prognose van de Hamburgse universiteit zal de ijslaag op de Noordpool volgende maand naar een historisch laagterecord gaan. Jaarlijks bereikt de arctische ijsvlakte in september haar kleinste oppervlak. Met 4,1 miljoen vierkante kilometer zal de ijsvlakte onder het huidige laagterecord van 2007 blijven, toen was er nog 4,3 miljoen vierkante kilometer overblijvend ijs.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:08 uur, door Onweer-Online.nl
naja het valt niet mee:P zoek maar even actuele opp grafiekjes ver onder het gemiddeld;)
Van mijn part mag alles nog sneller gaan, want mensen moeten eerst voelen voor ze luisteren.
Bovendien zou het zo kunnen zijn dat de mens dan een gezamenlijke vijand heeft, en dat ze dan wél eens een keer gaan samenwerken.
| Gewijzigd: 13 augustus 2012, 21:42 uur, door Arends
naja het valt niet mee:P zoek maar even actuele opp grafiekjes ver onder het gemiddeld;) Volgens mij bestaat de aarde langer dan de periode vanaf dat ze met de satelliet waarnemingen verrichten over de ijsbedekking...Dus gemiddelden over afgelopen 30 jaar zeggen totaal niets over wat 'normaal is of niet' v.w.b. de ijsbedekking (oppervlakte en dikte).
Nu zeggen ze 'De snellere zomerse dooi wordt nu pas opgemerkt, omdat we vroeger enkel de oppervlakte van de ijsvlakte op de Noordpool konden meten.'en 'Waar het ijs eerder 6 meter dik was, is dat nog nu amper 3 meter.'
Dus nu hebben ze ineens een satelliet waarmee ze de dikte kunnen meten en.....ja hoor... het ijs is schrikbarend dunner dan ......eerdere metingen.....
Wanneer hebben ze het dan 'eerder' gemeten... .Het is toch niet waar jongens, neem jezelf in de maling. Als de dikte in het verleden is gemeten, waarom wachten we dan op een nieuwe satelliet waarna we plotseling 'nu pas opmerken' dat het 50% minder dik is. Tussentijds zitten snurken jongens?
En hebben we echt een satelliet nodig om vast te stellen dat de dikte van het ijs af neemt als de oppervlakte van het ijs afneemt. Waarom zou de dikte niet afsmelten als de oppervlakte kleiner wordt door.... smelting?Kunnen wetenschappers niet meer denken zonder satellieten?
Het overgrote deel van het ijs rond de Noordpool is elke zomer gesmolten. Ondanks dat was juist afgelopen winter het oppervlak aan ijs op de Beringzee meer dan twee keer de 'normale' oppervlakte bevroren. Dat was pas abnormaal!!! Geen van de wetenschappers had het toen over de mogelijke gevolgen, zoals een koudere Noordpool of strengere winters, maar nu er minder ijs ligt wel over een warmere Noordpool en 'de Noordelijke IJszee over tien jaar helemaal ijsvrij kan zijn in de zomer, met verregaande gevolgen voor de natuur'. Ach, al eerder werd gezegd dat het in de zomer van 2013 helemaal ijsvrij zou zijn.
En ook maar niets zeggen over het feit dat het oppervlak aan zeeijs rond de Zuidpool bij voortduring boven het 'gemiddelde' ligt. O, o o. wat warmt de aarde toch op...
Ach, het komt de Shell en andere oliemagnaten wel van pas. Met kernenergie aangedreven oude Russische onderzeeërs kan je best voorkomen dat het Noordpoolijs nog bevriest. Dan kunnen ze zich altijd nog verschuilen achter dit soort berichten dat het ijs toch wel zou smelten....Dus wat maakt het uit. Bovendien kan je bij een 'ongevalletje' waarbij olie vrij het water instroomt, de olie veel makkelijker bergen zonder ijs dan met ijs....
En dan die passage over Methaangas...
Dit is geen nieuws, maar STER-achtige herhaling van oud nieuws.