Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 augustus 2012, 15:38 uur | Bericht #365848
Hoe zeldzaam zijn tweeling regenbogen?



Dubbele regenbogen zijn al een bijzonder fenomeen. Maar tweelingregenbogen zijn een nog zeldzamere verschijning. Nieuw onderzoek geeft een verklaring voor deze exotische verschijning van kleuren.

Regenbogen verschijnen als het zonlicht gebroken wordt in de kleine waterdruppels in de atmosfeer. Als zondligt zowel gereflecteerd als gefractioneerd wordt in de druppels, wordt de zonnestraal gescheiden in aparte componenten van basiskleuren. Toch is get meer complexe gedrag van regenbogen lang een mysterie gebleven. De meest voorkomende regenboog is een enkele boog. Een meer zeldzame regenboog is de dubbele regenboog, die bestaat uit twee aparte concentrische bogen. Er zijn zelfs drie- en viervoudige regenbogen gezien. Maar bijzonder zeldzaam is de tweeling regenboog. Dit zijn twee bogen met een enkele basis (met of zonder pot vol goud).

"Iedereen heeft wel eens een regenboog gezien, zelfs dubbele regenbogen. Het fenomeen blijft de wetenschap fascineren," zegt onderzoeker Wojciech Jarosz, een onderzoekswetenschapper bij Disney Research in Zürich. "Soms als de omstandigheden ideaal zijn, kunnen we extreem zeldzame tweeling regenbogen waarnemen. Tot nu toe wist niemand hoe dit fenomeen in elkaar steekt." 

Toevallige ontdekking
Computermodellen hebben Jarosz en zijn collegae geholpen om een verklaring te vinden voor deze tweeling regenbogen. Echter de ontdekking gebeurde toevallig. "Tijdens ons onderzoek maar regenbogen voor grafische applicaties werden we verrast door het feit, dat er nog veel onbekend is bij het ontstaan van bijzondere regenbogen. We zijn verheugd, dat we enig inzicht kunnen geven in de wetenschappelijke puzzel.

Een interntationaal team van onderzoekers heeft virtuele regenbogen bestudeerd voor het gebruik in applicaties zoals animatiefilms en videogames. Hierbij werd gekeken naar de fysieke vorm van waterdruppels en hun interactie met licht. "Eerdere simulaties gingen ervan uit, dat regendruppels bolvormig zijn. Hiermee kan eenvoudig het ontstaan van enkele en dubbele regenbogen verklaard worden. Maar dit kan het ontstaan van een tweeling regenboog niet verklaren," zegt Jarosz. In feite vlakken regendruppels af als zij vallen. Dit komt door de luchtweerstand. Dit afvlakken is uitdrukkelijker aanwezig in grotere druppels. Soms eindigen de druppels met een vorm zoals een hamburger. Hiermee hebben ze de naam "burgeroids" verdiend. "Dit is natuurlijk geen wetenschappelijke term, maar het is makkelijk in gebruik," zegt onderzoeker Henrik Wann Jensen, computer graphics researcher bij de Universiteit van Californië in San Diego.  De sleutel achter het ontstaan (succes) van de tweeling regenbogen is de combinatie van druppels van verschillende grootte. "Soms komen twee regenbuien samen, zegt Jarosz in een verklaring. "Als deze twee buien uit druppels bestaan met verschillende groottes, prodruceert iedere "set" van regendruppels een eigen lichtelijk vervormde regenboog. Deze twee regenbogen zijn dan zichtbaar als een tweeling regenboog. "We zijn de eerste, die een accurate simulatie van tweeling regenbogen kunnen tonen," zegt teamlid Iman Sadeghi, software engineer bij Google in Santa Monica.

Rainbow array
De software produceerde niet alleen tweeling regenbogen, zoals die op foto's te zien zijn, maar ook een vaste patroon van andere soorten regenbogen. "Dit gaat verder dan computer graphics," zegt Jensen in een verklaring. "We hebben nu een bijna compleet plaatje hoe regenbogen zich vormen." Hoewel deze simulaties klaarblijkelijk verklaren hoe tweeling regenbogen ontstaan, is het onderzoek niet wetenschappelijk gevalideerd. De wetenschappers hebben gisteren hun bevindingen gepresenteerd op de SIGGRAPH 2012 conferentie in Los Angeles.

© onweer-online
Bron: LiveScience
| Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:22 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 757 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 757, lezen 6 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden