Zoals we allemaal weten hebben we vier seizoenen. Deze seizoenen worden bepaald door de stand van de aarde en dat de aarde rond de zon draait.
Deze zeizoenen brengen alle vier heel ander weer met zich mee. In dit stuk uitleg wordt besproken wat de oorzaak van bijvoorbeeld buien en wind in de herfst zijn en juist droger en zonniger weer in het voorjaar.
Eerst zullen we moeten weten dat als de luchttemperatuur stijgt, de zeewatertemperatuur ook stijgt. Dit geldt hetzelfde voor dat als de luchttemperatuur daalt, de zeewatertemperatuur ook daalt. Bij de temperatuurdaling en -stijging van (zee)water per dag, spreken we niet over 4 of 5 graden Celcius maar over kleinere aantallen graden.
Vergelijk het met het steeds warmer wordende klimaat. In klimaatgrafieken zien we de lijn ook niet direct omhoog gaan, maar met een geleidelijke lijn. Zeewater zal dus ook niet direct na één warme dag een warmere temperatuur krijgen maar pas na een aantal dagen voelbaar warmer zijn.
Hoe zit het dan met de invloed op het weer?
Het najaar
Bij zeewater dat warm is, zal meer verdamping optreden. Verdamping betekent meestal bewolking en eventueel neerslag. Als we in Nederland een warme zomer hebben, warmt het water van de zee relatief snel op. Aangekomen in de herfst, betekent dit nog steeds warm zeewater, terwijl de luchttemperatuur in de herfst al aan het dalen is. Warm zeewater zorgt zoals gezegd voor buien, door verdamping van het water. Omdat we zeewater alleen aan de kust vinden, valt daar in het najaar de meeste neerslag.
Verder worden in het najaar veel depressies (lagedrukgebieden) gevormd tussen de 40e en 60e breedtegraad die voor neerslag zorgen. Veel mensen denken bij herfst aan winderig weer en veel bewolking, dat te danken is aan depressies. Soms komt het zelfs tot storm, waarbij aan de kust een windkracht 9 gehaald kan worden, maar dat is maar zelden. Verder is in het najaar door het nog relatieve warme zeewater de nacht aan de kust warmer dan in het binnenland. Zo is de minimumtemperatuur in Vlissingen 13,2 graden Celcius en dat is bijna 4 graden warmer dan in Eelde.
Het voorjaar
Het weer in het voorjaar heeft vaak een totaal ander gezicht dan het weer in het najaar. Het zeewater dat inmiddels al flink is afgekoeld door de herfst en de winter, zorgt nu juist dat het meestal zonnig is. Hoewel het zonnig in de lente kan zijn, kan het ook frisjes zijn. Doordat de lucht boven land warm is en opstijgt, ontstaat een klein lagedrukgebiedje dat ervoor zorgt dat de koude lucht van boven zee naar het land geblazen wordt. Dit wordt zeewind genoemd. Vooral in de kustgebieden is de koude bries vanaf zee goed voelbaar. Zeewind komt meestal in de namiddag opsteken omdat de lucht dan boven het land het warmst is. Als de vochtige en koude lucht het land bereikt heeft, kan soms mist gevormd worden. Een strand kan dan in een mum van tijd van zonnig naar mistig en somber gaan. Het tegenovergestelde van zeewind is landwind en die ontstaat ook 's nachts als het land sneller afkoelt dan de zee, en de lucht boven land naar de zee geblazen wordt.
Zeewind in een plaatje uitgelegd:
Bron: Wikipedia
Invloed van zeewind op de temperatuur:
Bron: KNMI | Gewijzigd: 6 oktober 2012, 19:23 uur, door Ben47