Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 augustus 2012, 13:10 uur | Bericht #365755
Rolwolken, shelfclouds en wallclouds


Sommige wolken zien er imposant uit en kondigen zwaar weer aan. Foto: archief.

Sommige wolken kondigen zwaar weer aan en als je ze ziet, kan je maar beter een veilig heenkomen zoeken. Het zien van een wallcloud, shellfcloud of rolwolk is voor veel mensen zeer indrukwekkend. De laatste tijd viel het ons op dat sommige liefhebbers de verschillen tussen deze wolken niet helemaal goed kennen. Niet alleen wat hun kenmerken betreft, maar ook daar waar het om hun ontstaanswijze gaat. De term rolwolk is in de Nederlandse taal over het algemeen wel bekend, maar de vertalingen van shelfcloud en wallcloud minder. Sterker nog, voor de wallcloud is er eigenlijk geen Nederlands woord. Om maar niet teveel Engelse woorden te gebruiken in dit verhaal, noemen we deze wolkensoort voortaan muurwolk. De letterlijke vertaling van shelfcloud is plankwolk, maar visueel gezien is kraagwolk of wolkenkraag meer op zijn plaats en derhalve zullen we deze vertaling gebruiken.


Een schematische weergave van het ontstaan van arcuswolken. Koude lucht die uit de bui wordt geblazen, dwingt warme en vochtige lucht aan de grond om op te stijgen die daardoor condenseert. Bron: Meteo Consult.


Een muurwolk ontstaat niet door outflow, maar door inflow. Deze wolk ontstaat dan ook op een andere plaats. Bron: internet.

Twee familieleden
We beginnen met de rolwolk en de kraagwolk. Deze twee zijn eigenlijk familie van elkaar. Ze vallen onder het wolkentype dat de wetenschappelijke naam ‘arcus’ heeft gekregen. Tussen beide wolken zit een belangrijk verschil. De wolkenkraag zit namelijk aan een onweerswolk vast, terwijl een rolwolk er vooruit is gelopen en helemaal los zit van de wolk. In de praktijk komt de rolwolk veel minder vaak voor dan de kraagwolk.
De ontstaanswijze van beide wolken is eigenlijk dezelfde. Ze komen voor op de plaats waar koele lucht uit de wolk wordt geblazen. We noemen dit outflow. Eenmaal aan de grond verspreidt de koude lucht zich over het aardoppervlak. De warme lucht voor de bui aan de grond wordt vervolgens gedwongen om op te stijgen. De koele lucht is immers zwaarder. Op hoogte koelt de warme en vochtige lucht af. Hierdoor loopt neemt de luchtvochtigheid toe en komt het na verloop van tijd tot condensatie. Daarmee is een rolwolk of kraagwolk geboren.


Het verschil tussen een rolwolk en een kraagwolk is niet bij iedereen bekend. Dit is een kraagwolk, hij zit immers aan de onweerswolk vast. Foto: archief


En nog een mooi plaatje van deze fraaie wolk. Foto: archief.

De muurwolk
De muurwolk komt op een totaal andere plaats voor. Dat is ook niet gek, want in tegenstelling tot de arcuswolken, ontstaat deze wolk op de plaats waar lucht de bui in wordt gezogen. Hij ontstaat dus niet bij de outflow, maar bij de inflow van een onweerswolk. De lucht die omhoog gezogen wordt, is (deels) afkomstig uit de gebieden waar neerslag valt. Diezelfde neerslag is verantwoordelijk voor het afkoelen van de lucht. Daarnaast is de lucht erg vochtig. Bij het opstijgen koelt deze niet alleen verder af, het komt ook snel tot condensatie, waardoor er een verlaagde wolkenbasis ontstaat. Een deel van de wolk hangt dus lager dan de rest. Bij voldoende windschering (het veranderen van de windrichting en –sterkte met de hoogte) gaat een muurwolk om zijn eigen as draaien. Als dit gebeurt, is dat een teken dat er een tornado kan ontstaan. Gelukkig komt dit in Nederland niet vaak voor.


Deze wolken komen het meest voor in Amerika. Foto: archief.


Maar ook in Nederland wordt deze wolk soms waargenomen. Foto: Michiel de Vries.

Verschil tussen kraagwolk en muurwolk soms moeilijk zichtbaar
In de praktijk blijkt dat het verschil tussen een kraagwolk en een muurwolk niet goed te zien is. Als een muurwolk roteert, dan is het verschil tussen beide wolkentypen wel duidelijk. Helaas is dat echter niet altijd het geval. Zelfs ervaren spotters hebben hier moeite mee. Ook getrainde mensen in Amerika, die speciale cursussen op dit gebied hebben gevolgd. In de VS worden mensen hier speciaal voor opgeleid omdat deze wolkensoorten daar vaak voorkomen.
Ervaren wolkspotters kijken daarom nog naar iets anders om vast te stellen of het een kraagwolk of muurwolk betreft. Zo beweegt een kraagwolk zich bij het neerslaggebied van een onweerswolk vandaan, terwijl een muurwolk op dezelfde plek blijft hangen. Het is dus belangrijk om even te blijven kijken en te observeren hoe de wolk zich ten opzichte van de neerslag beweegt.

Bronnen: Meteo Consult & Skywarn storm spotters guide. | Gewijzigd: 30 augustus 2017, 13:44 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Groningen
Berichten: 1285
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 augustus 2012, 13:49 uur | Bericht #365760
Nou hebben ze het over shelfclouds en wallclouds, maar er staan volgens mij geen foto's van een echte rolwolk (waar dus die connectie tussen de rest van de bui niet zou zijn.)
Mijn timelapse video: http://www.youtube.com/watch?v=u50lhEUOSNk
Mijn (on)weer foto's : Foto's
Waarom deze advertentie?
Thunder84
Lid
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 444
Lid sinds: 25 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 augustus 2012, 13:50 uur | Bericht #365761
Leuk stuk om te lezen met schitterende foto's erbij.

Mijn dank hiervoor
Arends
Lid
Woonplaats: Coevorden
Berichten: 404
Lid sinds: 18 aug. 2008
8 augustus 2012, 13:58 uur | Bericht #365762
Super, goed topic.
Woonplaats: Drunen ( Noord Brabant)
Berichten: 293
Lid sinds: 15 apr. 2011
8 augustus 2012, 15:41 uur | Bericht #365774
Als ik die laatste foto zo zie dan heb ik er afgelopen week ook een gezien ( staat in bericht van mij onweerskansen 6 aug).
Was de mooiste foto die ik gemaakt heb deze 2 afgelopen weken bij ons.
babraaf
Lid
Woonplaats: Achterberg
Berichten: 211
Lid sinds: 24 jul. 2009
10 augustus 2012, 09:04 uur | Bericht #365898
Ja, dan ben ik ook wel benieuwd wat voor bui het was die ik maandag vanuit beide dakramen heb gefotografeerd... de wolk met de punt en daarboven nog een heel wolkenlandschap zou misschien een flanking line kunnen zijn.. (or just in my dreams haha) 

Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 augustus 2012, 15:06 uur | Bericht #367914
Een aantal mooie voorbeelden van shelfclouds


Boone/Clinton Co. line gemaakt door de Indiana Sky Watchers


Shelf cloud moving into downtown Indy. gemaakt door Lucas Reese


Foto: Jerry Renkenberger


Tipton County, Indiana. Noon 8/16/2012 Foto: Jerry Renkenberger


Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 augustus 2012, 15:06 uur | Bericht #367915

Gepubliceerd op 16 aug 2012 door jackfromtitanic233
High Shelf Cloud approaches Lake Michigan bringing strong winds, heavy downpours of rain, and frequent lightning in West Michigan. Taken from Pier Cove, Michigan. Wind Gust of 25 mph following the onshore landing.
Every cloud has a silver lining
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4156
Lid sinds: 26 aug. 2011
17 augustus 2012, 15:26 uur | Bericht #367923
Goeie post, nu nog een nederlands woord  voor  "supercell" graag...:) | Gewijzigd: 17 augustus 2012, 15:26 uur, door jcroon
Woonplaats: Scheerwolde
Berichten: 262
Lid sinds: 5 jun. 2011
17 augustus 2012, 15:49 uur | Bericht #367926
zelf heb ik begin augustus ook een geweldige shelfcloud kunnen opnemen zie vid

een typisch front dat duidelijk zegt zwaar weer op komst  het was een overweldigend phenomeen in ons achtertuin

voor d emooiste beelden skup naar 4 minuten

| Gewijzigd: 17 augustus 2012, 15:50 uur, door NitroGenetics
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.501 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 211 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 211, lezen 11 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 23".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden