Foto: Dirk jan Gjeltema
Een giftige alg met de naam dinoflagellaat die in hoge concentratie is gevonden in een kreek bij het Zeeuwse Ouwerkerk, is via gemalen ook gespuid in de Oosterschelde. Het zwemmen in de rivier vlakbij de Ouwerkerkse gemalen wordt daarom afgeraden. Het Waterschap heeft het spuien van het water naar de Oosterschelde voor in ieder geval 24 uur gestopt. Dat heeft burgemeester Gerard Rabelink van de gemeente Schouwen-Duiveland dinsdag gezegd. Er wordt nog onderzocht hoe giftig de stof is die de alg afscheidt. Op z'n vroegst vrijdag is daarover duidelijkheid. In de Oosterschelde wordt veel gezwommen.
Alarm
De hoge concentratie van de alg in de kreek was dinsdag aanleiding om groot alarm te slaan en alle hulpdiensten bijeen te roepen. Vorige week overleed een hond, nadat die in aanraking was gekomen met het water in de kreek. Daarna is zwemmen afgeraden. Dinsdag kwam het er tot een zwemverbod. De GGD Zeeland weet niet of mensen in aanraking zijn gekomen met de alg. Er is een telefoonnummer geopend voor vragen over de situatie: 0118-421198. Maandag werd bekend dat de alg er was, alleen was de concentratie nog onduidelijk. Nadat dat dinsdag duidelijk werd, volgde een zogenaamde grip3-melding, waarop de diverse betrokken instanties in actie kwamen.
Klachten
De dinoflagellaat wordt gegeten door schelpdieren. Die zijn door mensen wel te eten. Wel wordt afgeraden om zelf oesters of mosselen te gaan rapen. Inname van het gif kan volgens de GGD leiden tot maag- en darmklachten. Er is een variant van de alg waarbij het gif het zenuwstelsel kan aantasten, maar daarvan is volgens de GGD hoogstwaarschijnlijk geen sprake.
Bron: BN De Stem
ANP Photo
De mossels op de mosselbanken in de Oosterschelde zijn niet besmet met de gevaarlijke alg dinoflagellaat. Dat is vastgesteld na onderzoek. De preventieve sluiting van een deel van de Oosterschelde voor het opvissen van mossels is daarom opgeheven en de schelpdieren kunnen weer worden opgevist. Dinsdag werd uit voorzorg een deel van de Oosterschelde gesloten voor de mosselvisserij. In de Oosterschelde waren giftige algen terecht gekomen vanuit de besmette kreek van Ouwerkerk.
Bron: PZC
De mosselgebieden in de Oosterschelde die preventief waren gesloten vanwege een giftige alg zijn weer open. Het is veilig genoeg om weer te vissen, zeggen de Veiligheidsregio Zeeland en het Productschap Vis. Dinsdag werd besloten dat mosselen uit een deel van de Oosterschelde niet meer mochten worden verkocht. Mogelijk waren ze vergiftigd met de dinoflagellaat-alg die was aangetroffen in een kreek bij Ouwerkerk. Via gemalen kunnen de algen naar de Oosterschelde zijn gepompt waar ze door mosselen gegeten konden worden. Uit testen is gebleken dat de opgeviste mosselen veilig zijn.
Bron: NOS
Foto: Dirk jan Gjeltema
Er zijn opnieuw te hoge concentraties giftige algen gevonden in de kreek van Ouwerkerk.Het is nog onduidelijk of er ook opnieuw vervuild water in de Oosterschelde terecht is gekomen. Vorige week leek het er op dat de kreek nagenoeg schoon was nadat alle delen van de kreek waren behandeld met waterstofperoxide. Vanaf vrijdag is Waterschap Scheldestromen ook weer water vanuit de kreken gaan lozen op de Oosterschelde.Maandag bleek dat de concentratie van de giftige alg dinoflagellaat weer veel te hoog was. Waarschijnlijk zijn de algen afkomstig van oppervlaktewater achter de kreken. Het waterschap onderzoekt nu hoe de algen opnieuw bestreden moeten worden.
Bron: Pzc