Stratovulkaan Mt Tongariro in Nieuw Zeeland
Mount Tongariro is een complexe vulkaan op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De vulkaan ligt twintig kilometer ten zuidwesten van Lake Taupo. Het is van de drie actieve vulkanen, die het centrale deel van het Noordereiland domineren, het meest noordelijk gelegen. De vulkaan, meestal gewoon Tongariro genoemd, heeft een hoogte van 1.978 meter. Ruim 260.000 jaar geleden barstte de vulkaan voor het eerst uit. De Tongariro bestaat uit ten minste twaalf toppen. De Ngarahoe, vaak gezien als een aparte berg, is eigenlijk een bergtop met krater van de Tongariro. Het is de meest actieve vulkaan in het gebied. Sinds 1839 hebben er meer dan zeventig uitbarstingen plaatsgevonden. De laatste uitbarsting dateert van 1974/1975.
Red Crater, ook een krater van de Tongariro, is een krater met een rode kleur. De Red Crater is voor het laatst uitgebarsten in 1926. Veel kraters van de Tongariro zijn massief geworden; water heeft sommige krater gevuld. Hieruit zijn de Emerald Lakes en het Blue Lake ontstaan. Mount Tongariro is gelegen in het Tongariro National Park, welke het eerste "National Park" van Nieuw-Zeeland was. In 1887 werd het gebied door Te Heuheu Tukino IV (Horonuku) aan de staat overgeleverd. Hij wilde dat de staat erop toezag dat de natuur in het gebied gehandhaafd bleef. Naast de Tongariro zijn in het park ook nog de vulkanen Mount Ruapehu en Ngauruhoe te vinden. Beide vulkanen zijn gelegen aan de zuidwest zijde van de Tongariro.
Bron: Wikipedia, Foto: Smithsonian | Gewijzigd: 6 augustus 2012, 19:12 uur, door Marga
Het vulkaan alertheidsniveau van Mt Tongariro is opgewaardeerd van 1 naar 2. De vulkaan is afgelopen nacht voor het eerst in meer dan 100 jaar uitgebarsten. GNS bericht, dat om ongeveer 11.50 pm (lokale tijd) as begon te vallen in de nabijheid van de vulkaan. Het as kwam zelfs nabij Te Harota en in Napier terecht. Volgens de dienstdoend vulkanoloog - Michael Rosenberg - zijn sommige mensen hun huizen op de zuidelijke kustlijn van Lake Rotoaira ontvlucht. Echter zijn er geen officiële evacuatie adviezen gegeven. De bewoners van het gebied hebben een aantal luide explosies gehoord. Ze zagen rookpluimen en bliksem bij de vulkaan. Volgens een ooggetuige is er "een nieuw gat in de berg" ontstaan. Er zijn ook meldingen van helder rode stenen, die uit de vulkaan wordt gespuwd.
De uitbarsting vond plaats op de Te Mari Kraters. Deze liggen dichtbij de Ketetahi Hot Springs aan de noordelijke kant van de berg. Volgens de autoriteiten kan de vulkanische activiteit een bedreiging vormen voor Waikato, Hawkes Bay, Gisborne, Manawatu-Wanganui, Bay of Plenty en Taranaki regio's. Wegens het dreigende gevaar worden de bewoners geadviseerd om binnen te blijven. Tevens heeft de politie de SH1 tussen Rangipo en Waiouru en de SH46 ten westen van Rangipo afgesloten. Het vliegverkeer tussen het oosten en het westen van het Noordeiland kan hinder ondervinden van de aswolk.
© onweer-online
Bron: hawkesbay today
Deze foto is niet meer beschikbaar
In Nieuw-Zeeland is maandagavond (lokale tijd) de vulkaan Tongariro uitgebarsten. Dat gebeurde voor het laatst in 1897.
Deze foto is niet meer beschikbaar
In een straal van enkele kilometers om de vulkaan viel een dikke laag asregen.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Door de asregen moesten mensen hun huizen verlaten en werden enkele binnenlandse vluchten geannuleerd.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Ook dieren hebben te lijden onder de asregen. De afgelopen weken werd door vulkanologen al meer seismologische activiteit gemeten, maar ze verwachtten geen uitbarsting
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een onderzoeker verzamelt asdeeltjes na de uitbarsting van vulkaan Tongagiro op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een boom is met as bedekt door de vulkaanuitbarsting. Het is nog niet duidelijk of de uitbarsting zal leiden tot een langere periode van activiteit.
Bron: Nu.nl Getty Images
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
FOTOS VAN: EPA,AP,AFP,REUTERS
Bron: Nieuwsblad
Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaar
FOTOS VAN: EPA,AP,AFP
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 7 augustus 2012, 15:16 uur, door Marga
Een kleine aardbeving heeft ervoor gezorgd, dat de wetenschappers de vulkaan nog beter in de gaten houden. De wetenschappers zijn woensdag over de vulkaan gevlogen. Volgens vulkanoloog Steve Sherburn zijn er door de uitbarsting drie nieuwe gaten geslagen in de noordkant van de berg. Eén hiervan is zo groot als een huis. Volgens Steve is het niet voorspelbaar wat de vulkaan nu gaat doen. Voorlopig ontsnapt er veel stoom uit de ventilatiekanalen. De aardbeving van M<3 behoort bij een serie van bevingen, die de laatste tijd in de regio voorkomen.
© onweer-online
Bron: woi-tv
De siesmische activiteit van Mt Tongariro is sinds de uitbarsting van afgelopen maandag laag gebleven. Slechts enkele kleine vulkanische bevingen hebben er plaatsgevonden. GNS vulkanoloog Michael Rosenberg meldt, dat de eruptieve activiteit laag is maar dit zou elk moment kunnen veranderen.
Uit analyse van het gevallen as door de Massey University blijkt dat er een hoeveelheid mogelijk giftig fluorine in het as aanwezig is. Professor Shane Cronin zegt, dat wegens de verspreiding van het as en de verhoudingsgewijs geringe hoeveelheid het as geen gevaar vormt voor de volksgezondheid of voor de akkerbouw. Echter als de Tongariro langer zou uitbarsten is een gevaar voor de akkerbouw zeer aannemelijk. Het as wordt gegeten door grazende dieren. Verder zal het drinkwater van het vee worden vervuild. De oplosbare flurorine in het as werd ook gevonden na de uitbarstingen van Mt Ruapehu in 1995 en1996. Ook bleek uit het as van deze uitbarsting, dat er geen nieuw magma in zat. Dit houdt in, dat de uitbarsting voornamelijk door stoom veroorzaakt werd.
© onweer-online
Bron: weatherwatch
Hevige regenval heeft ervoor gezorgd, dat lahar - stroom van as en modder - van de noordelijke flanken van de vulkaan afstroomt. De Highway 46 nabij Lake Rotoaira moest gesloten worden. Volgens GNS vulkanoloog behoort die bij de gevolgen van de uitbarsting. Michael Rosenberg zegt, dat een ooggetuige heeft gemeld, dat zeker 13cm modder op de weg ligt. Volgens de vulkanoloog is deze stroom modder en as niet te vergelijken met de modderstroom, die van Mt Ruahehu afstroomde. In 1953 werd door lahar de Tangiwai spoorbrug weggespoeld. Hierbij kwamen 151 mensen om het leven. In 2007 zorgde lahar ervoor, dat er een kratermeer barstte.
Een team van de universiteit van Massey is op weg naar de vulkaan om de lahar te onderzoeken. Inmiddels zijn medewerkers van de gemeente bezig om de lahar van de weg af te halen. Het is niet ongewoon in deze regio, dat de weg overstroomt bij hevige regenval. Alleen deze keer is de neerslag vermengd met as en modder. Niets bijzonders volgens de lokale bewoners.
© onweer-online
Bron: nzHerald.
Mount Tongariro, een van de grootste actieve vulkanen in Nieuw-Zeeland, is vandaag uitgebarsten. Rond half twee 's middags lokale tijd waren boven de vulkaan grote rookpluimen te zien. Volgens de overheidsdienst GNS gaat het vooralsnog om één eruptie en zal de aspluim zich de komende dagen verspreiden. Het vliegverkeer wordt omgeleid of stilgelegd. Er is vooralsnog geen melding van schade of gewonden. Een groep van circa honderd leerlingen en begeleiders van een middelbare school die een wandeling maakten over de flanken van de vulkaan, bleef ongedeerd.
Maandag had de overheidsdienst GNS nog gewaarschuwd voor een uitbarsting van de nabijgelegen Mount Ruapehu. Beide vulkanen, gelegen op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland, maken deel uit van hetzelfde vulkanische complex. Volgens GNS doet de uitbarsting zich voor in de Te Maari-krater. In augustus was Mount Tongariro voor het eerst in 115 jaar uitgebarsten, waarbij de aspluim tot 6 km hoogte reikte.
Bron: HLN
The Te Maari crater at 1.30pm today. Photo / Geonet
| Gewijzigd: 21 november 2012, 06:29 uur, door Marga
The 90 Seconds TV crew with the Tongariro eruption behind them.
The Te Maari crater, seen from the air. Foto: WARWICK SMITH/Fairfax NZ
Steam rises from Mt Tongariro after it erupted. WARWICK SMITH/Fairfax NZ
Ash rises from Tongariro. Foto: MARTYN DAVIES
A webcam image of the Te Maari crater on Mt Tongariro at 1.30pm.
A webcam image of the Te Maari crater at 3pm.
A webcam image of Mt Tongariro at 2pm.
Mt Tongariro, as seen from a webcam at 1pm - about 20 minutes before the eruption.
Bron: Stuff
KATH BAYLIS: The ash cloud rises, now at about 4000 metres
Mt Tongariro as seen from the air. Foto"Twitter User @jonohutchison
FLY OVER: View of Tongariro, taken this afternoon, from the air. Foto"WARWICK SMITH/FAIRFAX NZ
The West Tongariro volcano drum showing seismic activity in the hours up to 2.19pm. Bron: GeoNet
Een groep van 90 leerlingen heeft in Nieuw-Zeeland een hachelijk avontuur beleefd tijdens een schooluitstap. Ze waren net de berg Tongariro aan het beklimmen, toen de vulkaan uit Lord of the Rings in alle hevigheid uitbarstte. Eerst leken de kinderen en hun leraars nog volop van het spektakel te genieten. Toen ze een aantal toeristen van de berg naar beneden zagen spurten, besloten ze toch ook maar af te dalen naar veiligere oorden.
Prachtig uitzicht
Leraar Lomi Schaumkel van de school uit Napier getuigt. "We hadden een prachtig uitzicht op de uitbarsting. Het was wonderbaarlijk. We stonden op zo'n kilometer van de krater met naast ons een bordje waarop te lezen stond dat we net buiten de gevarenzone waren. Toen we die toeristen naar beneden zagen rennen, hebben we toch ook het zekere voor het onzekere genomen."
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 11:16 uur, door Joyce.s