Werd het gisteren niet warmer dan 17 tot 20 graden (het Limburgse Ell was met 20,2 graden het warmst), vanmiddag is het boven de zomerse 25 graden. Op de warmste plekken in het zuidoosten wordt maximaal 29 à 30 graden verwacht. Minder warme oceaanlucht is echter alweer op weg naar ons land en het opdringen daarvan gaat vanavond met enkele regen- en onweersbuien gepaard.
Zonnig en een strakblauwe lucht vanochtend. Een fraaie start van augustus, en goed weer voor het drogen van de was. Foto: Henk Voermans, Breda.
We hebben even te maken met warme lucht vanuit het zuiden van Europa die op enige hoogte met een zuidzuidwestenwind wordt aangevoerd, terwijl de wind aan de grond zuidoostelijk is. De lucht is eerst droog en dat levert uitbundige zonneschijn op. In de loop van deze middag, maar vooral in de avonduren, komt er vanuit Noordwest-Frankrijk een buienstoring aan. Deze is gekoppeld aan een lagedrukgebied op de oceaan nabij Ierland en daar hoort ook nog een koufront bij.
Weerkaart met luchtdruk en fronten van vanmiddag. Bron: ECMWF.
Convergentielijn
De hierboven vermelde buienstoring, aangegeven met een stippellijn, wordt een trog genoemd. Het is meteen ook een convergentielijn, want de wind waait uit verschillende richtingen. De lucht stroomt dan van meerdere kanten naar dezelfde lijn toe. De lucht 'botst' tegen elkaar aan en kan maar één kant op, naar boven. Er ontstaat dan een stijgende luchtbeweging die dan voldoende snelheid moet krijgen om een grote wolk te kunnen laten ontstaan. Onder meer het tijdstip van de dag en of er genoeg vocht aanwezig is bepalen of er uiteindelijk buien ontstaan. En zo ja, hoe zwaar die dan worden. In Noord-Frankrijk lukte dit alles vanmiddag goed, maar zwaar was het onweer op dat moment niet.
Vanmiddag een aantal onweersbuien in Noord-Frankrijk, op weg naar ons land. De vraag is: wat blijft er van de buien over op het moment dat Nederland wordt bereikt? Het radarbeeld is van 13.30 uur.
In het algemeen geldt dat het ontstaan van (onweers)buien in de avonduren minder makkelijk gaat dan in de middagperiode, omdat je dan de meeste warmte, voedingsbodem van buien alweer kwijt bent. En het ziet er naar uit deze convergentielijn vanavond passeert. Wel kan er vlak voor de lijn uit een enkele, losse onweersbui ontstaan, maar dan eigenlijk alleen op die plekken waar het 29 graden wordt.
Het Engelse model UKMO van 8 uur vanochtend laat de buien om 17 uur (15.00 UTC) nog net niet in Zuidwest-Nederland zien. De stippen en komma's stellen respectievelijk regen en motregen voor, de driehoeken met daarboven een puntje stellen buien voor. De open cirkeltjes betekenen "geen significant weer". Dit zijn de internationale weercodes.
Geen extreem onweer
De computerberekeningen 'stoeien' weliswaar met de hoeveelheden regen en de regiobepaling, duidelijk is volgens alle modellen dat er geen extreem weer verwacht wordt op het moment dat de 'Franse' buienstoring ons heeft bereikt. Op slechts een paar plekken kan er in korte tijd 10 tot 20 mm regen vallen en treedt er licht tot matig onweer op. Van zware windstoten zal bovendien geen sprake zijn, juist vanwege het late tijdstip van de buien.
Om 19 uur wel de eerste buien in Zeeland, aldus UKMO-model van 8 uur.
Morgen wegtrekkende buien en minder warm
De trog zit voor het koufront uit. Achter dat front stroomt - de naam zegt het al - koude maar in dit geval minder warme lucht binnen en dat gebeurt in de loop van de nacht. Morgenochtend bevindt het koufront zich boven het oosten met daar dan nog een aantal buien, lokaal nog met onweer. Achter het front komen dalende luchtbewegingen voor en die zorgen voor opklaringen. Kortom, morgenmiddag zal het uiteindelijk overwegend droog zijn en laat de zon zich van het westen uit (goed) zien. In het westen en zuidwesten worden de meeste uren zon verwacht: 6 tot 8 uren. In de minder warme lucht wordt het dan veelal 20 tot 23 graden. De wind is zuidwestelijk en matig, in het noordelijk kustgebied bij tijden vrij krachtig, 5 Beaufort.
Situatie om 21 uur vanavond, aldus UKMO-model van 8 uur. Op steeds meer plekken, maar niet overal, regen en buien. Zeer lokaal onweer.
Het zomerweer van vrijdag en het weekend gaat in feite op dezelfde voet verder met een aanhoudende zuidwestelijke stroming (wind). In grote lijnen is het die dagen een afwisseling van soms flinke perioden met zon en nu en dan een regen- of onweersbui. Daarbij wordt het zo tussen 20 en 23 graden. Kortom, 'normaal' Hollands zomerweer.
Situatie om 23 uur vanavond, aldus UKMO-model van 8 uur. Verspreid onweer, maar in de provincie Groningen en een groot deel van Drenthe nog droog. Ook in Zeeland wordt het alweer droog....
Bron: Meteo Consult.
Het westen van Nederland heeft woensdagavond te maken met flinke onweersbuien, waarbij een forse hoeveelheid neerslag valt. Vooralsnog viel in Westzaan de grootste hoeveelheid neerslag. Daar kwam in ongeveer een halfuur tijd zestien millimeter regen naar beneden, meldt weeronline.nl.In de loop van de avond en nacht trekken de buien naar het noordoosten, waar tot aan donderdagochtend rekening moet worden gehouden met regen en onweer. De zware buien zorgen volgens een zegsman niet voor het heftigste noodweer van het jaar. "Maar we hebben wel te maken met een pittige buienlijn."
Nieuws.nl
Aan de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem is vanavond de negende editie van het vierdaagse gratis festival Casa Blanca afgetrapt. Er is sprake van ruim 18.000 bezoekers, wat volgens de organisatie gezien de slechte weersvoorspellingen een succes is.
Vandaag was voornamelijk voorbehouden voor Belgische topacts als De Mens en Triggerfinger. De komende dagen staan nog onder meer Daan, Heather Nova en Ozark Henry op het programma. "Morgen is met de komst van Therapy? allicht onze topdag", zegt woordvoerder Peter Cluts van Casa Blanca. "Voorts verwachten we op vrijdag vooral het jongere, dansende volk gezien ons uitgebreide dj-programma die avond."
Dat Casa Blanca ondanks het aantrekken van enkele grote internationale namen nog steeds een gratis festival is, heeft het volgens de organisatie te danken aan de inkomsten van de eet- en drankbonnen. Wie dat wenst, kan echter ook geheel vrijblijvend een steunbandje kopen van 8 euro. Daarmee kan gratis gebruik gemaakt worden van het sanitair en van een bewaakte fietsenstalling. De opbrengst ervan gaat overigens niet volledig naar de festivalorganisatie, maar komt ook deels bij het Kinderkankerfonds terecht.
Ondanks de onweersdreiging bleef het vanavond nagenoeg de hele tijd droog op het festival. Als het weer de komende dagen blijft meezitten, mikt Casa Blanca in totaal net als vorig jaar op ruim 70.000 bezoekers.
Bron: HLN
Huizen in Franeker en Hollum liepen door het onweer van donderdagochtend forse schade op. Een hoekhuis aan De Hulk in Franeker werd drie keer geraakt. De bliksem sloeg een gat in het dak en bracht schade toe aan de schoorsteen (foto). Ook een hoekhuis verderop was de klos, hier bleef de schade beperkt. Veel bewoners van de wijk zaten tijdelijk zonder stroom. In Hollum raakte een hoekwoning aan de Reddingbootweg zwaar beschadigd toen daar bliksem insloeg in de zolder. De Amelander brandweer had een half uur nodig om de uitslaande brand onder controle te krijgen.
Foto: Harm Watsing (19) uit Franeker
Bron: Leeuwarder Courant
Een kleine woonboerderij aan de Oosterstreek is donderdagochtend vroeg onbewoonbaar verklaard na een brandje dat werd veroorzaakt door blikseminslag.
De brandweer moest diverse houten wanden in het huisje wegbreken om te controleren of het vuur echt uit was. De brand woedde in de woonkamer.
De eigenaar van het boerderijtje was op het moment van de blikseminslag niet thuis. Buren hebben de brand ontdekt.
Bron: Leeuwarder Courant
Een voorbode van de zware regen en onweersbuien die woensdagavond over Friesland trokken diende zich woensdagavond rond half negen aan boven het IJsselmeer. Er ontstond een zogenoemde shelfcloud. Deze wolken ontstaan wanneer koudere lucht op enige hoogte in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak.
Foto Jan Droogsma
Bron: Leeuwarder Courant
Zowel het gemeentehuis van Dronten als De Meerpaal kampen met wateroverlast door de zware regen- en onweersbuien die afgelopen nacht over de gemeente trokken.Bij het gemeentehuis stroomde het water 's nachts via de toiletten naar binnen. De hoeveelheid water was zo groot dat het door de vloer naar de kelder zakte. Daar kwam het onder andere precies op de voorraad nieuwe computers terecht. Die waren nog wel met plastic afgedekt, dus het is nog even de vraag in hoeverre deze beschadigd zijn.In De Meerpaal stroomde het water via de zij- en hoofdingang vanaf het Redeplein het gebouw in. Via de gang naar de CKV-ruimtes kwam het regenwater onder andere op de houten dansvloer en in de expositieruimte van de Airgunners. De dansvloer, doordat ze goed geolied was, heeft geen water opgenomen. De schade aan de Airgunners-expositie moet nog geïnventariseerd worden.Er waren 's nachts in het buitengebied van Dronten tevens meldingen van omgevallen bomen door de harde wind.
Bron: Stentor
De brandweer in Groningen, Drenthe en Friesland heeft in de nacht van woensdag op donderdag de handen vol gehad aan acht branden als gevolg van blikseminslagen. Er vielen geen gewonden, zo meldden de korpsen donderdag. In Hollum op Ameland liepen drie woningen zware waterschade op als gevolg van een brand in een van de huizen. Dat was getroffen door de bliksem. Ook in een woonboerderij in het Friese Oosterstreek ontstond brand als gevolg van een inslag. De boerderij is onbewoonbaar verklaard.
Drie keer
In Franeker moest de brandweer eveneens uitrukken voor een woningbrand. Daar werd een huis in korte tijd drie keer door de bliksem getroffen. Twee keer sloeg de bliksem in op het dak en veroorzaakte een groot gat, de derde inslag was in de schoorsteen. In het Groningse Winsum ging een deel van een woonboerderij in vlammen op en in Finsterwolde werd de schuur van een boerderij in de as gelegd. In Stadskanaal raakte een rietgedekte woning zwaar beschadigd. De brandweer in Drenthe moest uitrukken voor branden in een vakantiehuisje in Tynaarlo en in woningen in Assen en Roden.
Een flinke onweersbui trekt over Arnhem. Bron: Jeffrey Neijenhuis
Onweer in Zoetermeer. Bron: stefan drukker
Een zware onweersbui trok over Arnhem begin van de nacht en sloeg regelmatig in. Bron: Rob Herstel
In de nacht van woensdag op donderdag trok er onweer over Nederland. Foto: blikseminslag in de haven van Rotterdam. Bron: Claire Droppert
Onweer boven Nuenen (NB) tijdens een eerste warme dag van Augustus. Bron: Rob Engelaar
Onweer in Zuid-Holland, foto gemaakt in Mijnsheerenland. Bron: Marcel van der Maarel
Bron: Nu.nl
Foto: @BertieWezenberg/Twitter
Op verschillende plekken moest de brandweer in actie komen vanwege omgewaaide bomen en afgebroken takken. In Kampen was er wateroverlast door hevige regenval. Een aantal jonge koeien in een weiland bij Kampen was uitgebroken, omdat ze geschrokken waren van het onweer.
Bron: RTV Oost
Donderdagmorgen om 6:30 werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een woningbrand aan de Hulk in Franeker. De brandweer en politie die snel ter plaatse waren, constateerden dat er een blikseminslag was geweest bij meerdere woningen. Na een snelle controle van de brandweer bleek er op de bovenste etage geen brand meer te zijn, wel hing er nog een scherpe brandlucht. Salvage en de woningstichting zijn ingeseind om de aanzienlijke schade te herstellen, van meerdere woningen. Er zijn geen gewonden gevallen.
Foto's van © Patrick Spoelstra voor FranekerActueel.nl
Bron: Franeker Actueel | Gewijzigd: 2 augustus 2012, 13:18 uur, door Marga