Regionaal grote verschillen in de neerslag
16 mei 2007 - De Bilt heeft inmiddels al meer dan 100 mm aan meiregen opgevangen. Ook met Hemelvaartsdag houden we het niet droog maar daarna nemen de neerslagkansen af en wordt het geleidelijk ook weer wat warmer.
[img width=426 height=320]http://www.knmi.nl/VinkCMS/mmbase/images/37203;jsessionid=084813A2FF812FF2CCEABF216C8615A7[/img]
Lokaal is er al weer wateroverlast zoals in Volkstuinencomplex Deuteren in Den Bosch (foto: Marlies Vermunt)
Dankzij de regen van de afgelopen dagen is deze mei al in de top tien belandt. Het natst was mei in 1979 met 133 mm. Normaal levert mei in De Bilt 62 mm op en landelijk gemiddeld 55 mm in 40 uur. Vooral in een brede strook over het midden van het land heeft het deze maand flink geregend maar in het zuiden en zuidwesten is aanmerkelijk minder gevallen.Regionaal zijn de verschillen in de neerslag dus groot maar gemiddeld over het land is het nog aan de droge kant
Neerslagkaartjes en droogte
Onze site biedt dagelijkse neerslagkaartjes. Hoeveel er deze maand verspreid over het land is gevallen is te zien in de actuele stand lopende maand. Door op het station te klikken verschijnt een grafiekje met de dagelijkse neerslag.
*Toelichting bij grafiek (hieronder) Experimentele KNMI maandverwachting
Verwachte maximumtemperatuur in De Bilt de komende vier weken. De verticale lijnen van het weekgemiddelde geven het interval aan waarin de temperatuur zou moeten liggen met 50% (dik) resp 80% (dun) kans. De gestippelde lijn is normaal (het 10-daags gemiddelde over 1971-2000), de blauwe lijn zijn de dagelijkse waarnemingen en de rode lijn de weekgemiddelden.
[img]http://www.knmi.nl/VinkCMS/mmbase/images/37163;jsessionid=084813A2FF812FF2CCEABF216C8615A7[/img]
©KNMI
Opklaringen na passage koufront, 10 mei 2007. Foto: P. de Vries
Woensdagmorgen bereikte De Bilt in deze natte meimaand een stand van 100 mm, 100 liter regenwater per m2. Normaal valt er in De Bilt 62 mm meiregen. Op 7 mei viel zelfs 40,9 mm op één dag, een hele grote tegenstelling met de gortdroge aprilmaand toen slechts 0,3 mm in dezelfde plaats viel. In het grootste deel van ons land is nu al meer gevallen dan gemiddeld over de klimatologische periode 1971-2000 viel. De droogste regio´s zijn nog steeds het uiterste zuidwesten (Zeeuws-Vlaanderen) en het zuidoosten (midden en Zuid-Limburg). Daar viel t/m 15 mei 25 tot 50 mm. Vooral het midden en de Achterhoek heeft al veel neerslag gehad, lokaal dus al meer dan 100 mm. Het opgebouwde neerslagtekort van de afgelopen periode is met name in het midden van het land daarmee ruimschoots gecompenseerd.
Op de foto hierboven is de fraai opklarende lucht te zien, gefotografeerd vanuit de waarnemingspost van Schiphol door meteo-waarnemer P. de Vries. Er was op 10 mei zojuist een koufront gepasseerd. Dergelijke beelden zullen de komende tijd ongetwijfeld nog wel vaker te zien zijn.
Wist u dat ?...
Veel mensen denken deze dagen dat het het grootste deel van de tijd regent. Het regent nu inderdaad veel langer en meer dan normaal maar desondanks viel er tot zaterdag 12 mei in De Bilt maar op ongeveer 50 uur regen, waarbij ruim 80 mm viel. In een normale meimaand regent het maar 8 procent van de tijd. In de zomer is de tijd dat het regent nog korter omdat het dan gewoonlijk veel harder regent dan in de winter.
En dat heeft alles te maken met het feit dat warmere lucht veel meer vocht kan bevatten dan koude lucht. Zo komen echte regendagen met de hele dag motregen of lichte regen in de winter geregeld, maar in augustus nauwelijks voor. In de hoogzomer regent het bijvoorbeeld maar vier tot vijf procent van de tijd, maar in vrijwel de hele winterperiode is dit met 9 procent het dubbele.
©Meteonet