[kaartje]
Waar haal jij dat kaartje vandaan als ik vragen mag?
[kaartje]
Waar haal jij dat kaartje vandaan als ik vragen mag?
http://www.estofex.org/modelmaps/browse_gfs.php
(of typ op google: estofex maps)
[kaartje]
Waar haal jij dat kaartje vandaan als ik vragen mag? Hier is de link. Kheb het een aantal dagen geleden ook gevraagd
http://www.estofex.org/modelmaps/browse_gfs.php?time=0&dtg=2012072700&type=lghail
Je moet wel refreshen af en toe op dit icoontje:
Citaat van Robert96, dinsdag 31 juli 2012, 22:07 uur Citaat van Coennn, dinsdag 31 juli 2012, 21:59 uur Citaat van thunderstorms_4ever, dinsdag 31 juli 2012, 20:36 uur Hagelkans 2cm tot 4cm in de provincie luxemburg en provincie Namen.
[kaartje]
Waar haal jij dat kaartje vandaan als ik vragen mag?
http://www.estofex.org/modelmaps/browse_gfs.php
(of typ op google: estofex maps)
Hah, je was me net voor
Berichten samengevoegd door Bronk
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Ok je ziet op de kaarten mbt NL 2 lijnen: een trog en convergentielijn
Trog:
Trog (meteorologie)
Een trog is een langgerekt gebied met lage luchtdruk en een uitloper van een lagedrukgebied. Het isobarenpatroon heeft een cyclonale (tegen de klok in) kromming. In een trog liggen de isobaren (lijnen met gelijke luchtdruk) meestal dicht op elkaar. Hoe dichter de lijnen op elkaar liggen des te harder waait het. Bij een trog treedt een buienlijn op, waarvan de zwaarte afhankelijk is van de diepte (mate van lage druk) van de trog. Als de isobaren juist ver uit elkaar liggen, wordt ook wel gesproken van een vore.
Convergentie voor een koufront
Onweersbuien ontstaan ook door forcering op middelbare hoogte. In dit geval is niet de warmte aan de grond de oorzaak van opstijgende bewegingen, maar de toestand in de middelbare luchtlaag op 5 tot 10 kilometer hoogte. De warmte aan het aardoppervlak is minder belangrijk. Op middelbare hoogte bevindt zich een luchtlaag waarin het hard waait. Als een gebied met veel wind nadert, wordt onderin de lucht geforceerd op te stijgen. Op een grondweerkaart zien we een gebied van samenkomende lucht (convergentie-lijn) ontstaan. Langs een dergelijke zone ontstaan buien die zich in een lijn rangschikken. Een dergelijke lijn is in de zomer voor een koufront te vinden. Wanneer voldoende onweerbuien ontstaan op een convergentielijn, passeert het koufront geruisloos.
| Gewijzigd: 31 juli 2012, 23:31 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Volgens mij ben ik niet de enige die ga antwoorden maar dit is wat ik me erbij voorstel:
rode lijn met halve cirkels = warmtefront. De koude lucht wordt hier verdreven door de warme lucht. De warme lucht glijdt hierbij over de koude lucht, koelt af en condenseert. Vervolgens gaat het regenen.
blauwe lijn met driehoekjes = koufront. De warme lucht wordt hier verdreven door de koude lucht. Dit zorgt vaak voor buienlijnen.
paarse lijn met halve cirkels en driehoekjes = occlusiefront. Hierachter komt koude lucht met daarboven warme lucht. De warme lucht (op grote hoogte dus) wordt hierbij steeds meer verdrongen door de koude lucht en wordt als het ware 'uitgeknepen' (dus de warme lucht koelt af en condenseert waarna het gaat regenen).
dikke rode lijn = convergentielijn. Hierbij komt de wind uit twee verschillende richtingen bij elkaar en botst. Dit zorgt voor stijgende luchtbewegingen.
rode lijn met takken = trog. Dit is een uitloper van een lagedrukgebied. Dit zorgt voor stijgende luchtbewegingen.
Het is een beetje simpel gesteld (een front hoeft niet per se regen te geven) en ik weet ook niet alles. Als ik iets fouts zeg, zeg het dan aub dan leer ik er ook nog wat van.
Weet iemand trouwens het verschil tussen een vore en een trog? Sommige sites zeggen dat een trog het gebied bij een lagedrukgebied is waar de isobaren het dichts op elkaar staan en dat een vore een uitloper van een lagedrukgebied is. Maar in het Engels kennen ze alleen het woord 'trough'. Anderen zeggen dat een trog achter een koufront komt. Of dat een trog hetzelfde is als een convergentielijn. Nogal verwarrend... | Gewijzigd: 31 juli 2012, 23:52 uur, door Robert96
Door die convergentie ontstaat een plaatselijke afwijking in het luchtdrukpatroon, op de grondkaarten te zien als een knik in de isobaren. Die afwijking heet een "vore". Een thermische vore kan onder gunstige omstandigheden uitgroeien tot een thermisch lagedrukgebied. Het onderscheid tussen een convergentielijn en een vore is dus erg subtiel. De vore is het patroon dat het resultaat is van het proces van de convergentie. In de praktijk worden de twee termen vaak door elkaar gebruikt.
Een hoogtetrog is dan weer iets compleet anders. Zoals de naam al zegt, moeten we de oorzaak hier zoeken in de hoogte. Het is een "knik" in de isohypsen van bvb het 500 hPa-vlak, veroorzaakt door de uitstroom van koude lucht op grote hoogte. Als zo'n hoogtetrog overtrekt, kan de troposfeer plots onstabiel worden terwijl de omstandigheden aan de grond op het eerste gezicht onveranderd blijven.
BEWOLKING:
Vooral op de Noordzee nog wegtrekkende warmtefrontbewolking met plaatselijk ook stratus, verder vandaag weinig bewolking. Convectie vanaf de grond lijkt door een inversie rond 850 hPa overdag niet te lukken. Later in de middag neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe op nadering van de genoemde convergentielijn. Vanaf de avond nabij de convergentielijn dus vorming van Cb's met een hoge basis, toppen tot FL350 zijn makkelijk haalbaar. De forcering zal voornamelijk dynamisch van aard zijn door convergentie onderin, een vore is zichtbaar tot 850 hPa. Ook zien we op 300 hPa nog een zwakke jet boven de Noordzee waarvan de rechter ingang tijdelijk boven het westelijk kustgebied komt te liggen. In de nacht naar donderdag bij opklaringen dan mogelijk vorming van stratus a.g.v. de gevallen neerslag i.c.m. wat wind. Ook voor en op het koufront donderdagochtend nog kans op Cb's, de progtemps zijn dan nog altijd potentieel onstabiel. In het oosten van het land kan het voor het donderdag voor het koufront uit nog net voldoende opwarmen om convectie vanaf de grond te veroorzaken, zie progtemp van EHTW.
NEERSLAG:
De eerste buien bereiken het uiterste zuidwesten aan het einde van de middag en lijken dus iets voor de convergentielijn uit te ontstaan. Voor de rest van woensdagavond en donderdagnacht lijkt de meeste convectieve neerslag zich rondom de convergentielijn de bevinden. Hirlam en EC zitten qua timing en neerslagpatronen op één lijn, ook Harmonie, WRF, GFS en UKMO wijken niet significant af. Wat opvalt in veel modellen is de indicatie dat de zwaarste buien langs het westelijk kustgebied gaan vallen (mogelijk a.g.v. PVA onder de rechter ingang van de jet) en de Noordzee trekken. Kans op onweer is duidelijk aanwezig, INDECS komt nu weer lagere kansen dan de vorige run met kansen van rond de 60% (was 60-90%) in met namen de zuidelijke helft van het land. Ook de conditionele kansen op meer dan 50, 100 en 200 ontladingen/ 5 min in SGG zijn gestegen naar resp. 50, 20 en 10% (was 70%, 50, 30%). De CAPE-waarden zijn met 500-1000 J/kg nog niet echt indrukwekkend, maar er is echter wel behoorlijk wat schering in de onderste 6 km aanwezig (30-40 kn), wat organisatie toch wel in de hand kan werken. Harmonie laat op basis van de verwachte graupel in de buien bliksemintensiteiten zien van maximaal 100 ontl./5 minuten in SGG, was in voorgaande run 150-200. Kansen op overschrijden van criteria van zwaar onweer (>500 ontl./5 minuten in SGG) vooralsnog klein, maar waakzaamheid blijft geboden.
Bron: KNMI | Gewijzigd: 1 augustus 2012, 06:29 uur, door Bart Standaert
Is allemaal onder voorbehouden uiteraad en is van onderuit brabant,limburg,zeeland,zuid-holland vanaf 18:00 en hoe hoe hoger op iedere keer 2 uur later
allemaal voor de duur van 8uur
Bron: Meteoalarm