In Slenaken zijn rond middernacht twee hotels onder water gelopen door plotseling opkomend hoogwater van het riviertje de Gulp. Ook zijn zo'n vijftien tot twintig auto's in het Zuid-Limburgse dorp door het water meegesleurd. Een onbekend aantal schapen is in een weiland verdronken. Door hevige regenval steeg het water in de Gulp afgelopen avond enorm snel. Met name de Dorpsstraat en de Waterstraat kwamen blank te staan. De gasten van de twee hotels zijn naar de eerste en tweede etage gegaan om droge voeten te houden. Niemand raakte gewond. De brandweer was een deel van de nacht druk met het leegpompen van kelders. Het snelstromende riviertje de Gulp ontspringt in België en komt bij Slenaken ons land binnen. De overstroming ontstond door zware buien in België.
Bron: NOS | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:31 uur, door Joyce.s
Na zware regenval werd het Nederlands-Limburgse dorp Slenaken getroffen door overstromingen. Twee hotels en een restaurant werden getroffen. De hotelgasten wisten een goed heenkomen te zoeken op de hogere verdiepingen. Een hoogwatergolf sleurde auto's mee en veroorzaakte heel wat schade. Verschillende door het water meegesleurde voertuigen kwamen op hun kant te liggen. Volgens de brandweer raakte zeker één vrouw gewond. Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Hoewel de Dorpsstraat en de Waterstraat in Slenaken onder water kwamen te staan, lijken de huizen gespaard te zijn gebleven. Toch zijn veel bewoners behoorlijk geschrokken. Wat de schade is in de omliggende weilanden met schapen is nog niet bekend. Mogelijks zijn er verschillende schapen overleden.
Het riviertje trad ook op andere plaatsen buiten zijn oevers. In het nabijgelegen Gulpen liep onder meer een loods onder water, al lijkt de overlast er verder mee te vallen. In de loop van de nacht zakte het water bij Slenaken, liet de Veiligheidsregio Zuid-Limburg weten. Medewerkers van het Waterschap houden de waterstand van de Gulp in de gaten en brengen ze de gevolgen voor het stroomgebied verder in kaart, zodat de hulpdiensten passende maatregelen kunnen nemen. Het snelstromende riviertje de Gulp ontspringt in het Belgische Hendrik-Kapelle en wordt vervolgens gevoed door een aantal bronnen en beken in België. Bij Slenaken gaat het riviertje Nederland binnen. Zodra de omvang van de schade bekend is, beginnen de opruimwerkzaamheden.
bron: HLN
De provincies Namen en Luik zijn zaterdagavond getroffen door zwaar onweer. De brandweer moest uitrukken om op verschillende plaatsen water te ruimen. In Luik werden tunnels afgesloten. De brandweer van Luik kreeg zaterdagavond een zestigtal oproepen van burgers wegens ondergelopen kelders. De oproepen kwamen onder meer uit het centrum van Luik, Ivoz-Ramet, Ougrée en Tilleur.
In de stad Luik was er veel verkeersellende en moesten de nooddiensten een tunnel in het centrum van de stad en de Cointe-tunnel afsluiten wegens wateroverlast. Voorts moest de brandweer naar enkele bedrijven uitrukken voor elektronische pannes, veroorzaakt door de wateroverlast. In Beaufays moesten er twee bomen worden verwijderd die op de weg waren gevallen.
Bron: Het Nieuwsblad
De gemeente Gulpen-Wittem heeft nog geen meldingen gehad over woonhuizen waar water naar binnen is gestroomd. Het riviertje de Gulp overstroomde zaterdagnacht in het uiterste zuiden van Limburg. Auto's werden meegesleurd en twee hotels in Slenaken kwamen blank te staan. De gasten werden ondergebracht in hoger gelegen verdiepingen. In Gulpen stroomde het water een loods binnen.
De omvang van de schade is volgens een woordvoerder van de gemeente nog niet bekend. De gemeente heeft het nummer 06-52763720 geopend voor het melden van schade. "In de loop van zondag of maandag hopen we een schatting te kunnen geven."
Bij de overstroming raakten geen mensen gewond. Volgens de NOS is een onbekend aantal schapen verdronken, maar de gemeentewoordvoerder kon dit niet bevestigen. De Gulp ontspringt in België en komt bij Slenaken het land binnen. Door hevige regenval in België kreeg het riviertje te veel water te verwerken.
Bron: Nieuws.nl
Ook het volgeboekte hotel Slenakerhof heeft veel waterschade.
De omvang van de schade wordt geïnventariseerd. Voor zover bekend is één persoon gewond geraakt.
Bron: RTL
| Gewijzigd: 29 juli 2012, 10:31 uur, door Sanwa
Ger de Groen van restaurant de Boswachter is een van de slachtoffers van de plotselinge overstroming in Slenaken. "Ik had tranen in mijn ogen toen ik zag wat er gebeurd was", vertelt Ger.
De Groen zat gisteravond rond elf uur televisie te kijken met zijn vrouw Joyce, toen hij iets meende te horen in de kelder. Hij nam poolshoogte, maar zag niets. Tot hij buiten ging kijken en een wild stromende rivier zag. Tien minuten later stond de kelder blank.
'Keuken naar de haaien'
Een zeer snel stijgende Gulp zorgde voor paniek in Slenaken. Auto's werden meegesleurd door de woeste stroom, schapen in een naburige wei kwamen om het leven. Het water richtte in luttele minuten voor meer dan 100.000 euro schade aan in restaurant de Boswachter. "Mijn hele keuken naar de haaien, alle porselein kapot, het licht viel uit, en zelfs een 500 kilo zware werkbank in de kelder was door het water op zijn kop gezet."
Het water stond tot aan het plafond in de kelder, waardoor de houten vloer van de woonkamer bol kwam te staan. "De schade is dus nog veel groter. Ik weet niet wanneer ik weer kan openen. Dit gaat zeker een maand duren."
In het aangrenzende hotel Slenakerhof is de eigenaresse druk in de weer met het wegvegen van het water uit de keuken. Haar 36 gasten in het volgeboekte hotel willen zondagochtend tenslotte een ontbijt. Ze noemde het gebeuren een drama. Meer wil en kan ze niet zeggen, het water moet haar hotel uit.
Buiten staat meubilair, door de golf meegedragen. De eigenaar van een naburig hotel, hoog gelegen op de Epenerberg, kwam kijken of hij kan helpen. "Ik kreeg een paniektelefoontje, alles loopt onder water, de meubels drijven weg!", stelde hij. "We zijn direct gekomen. Als we in de ochtend iets kunnen doen om mensen onder te brengen, doen we dat. In dit soort situaties moet je elkaar immers helpen." Mensen uit het dorp zeggen dat het water nog nooit zo'n verwoesting heeft aangericht. In de jaren '90 van de vorige eeuw was er ook al eens hoog water geweest, maar niet zo hoog en niet zo heftig.
Bron: RTL
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
De brandweer is zondagochtend nog steeds bezig met het wegpompen van water uit ondergelopen delen van hotels en een restaurant in Slenaken (Zuid-Limburg). Die werden in de nacht van zaterdag op zondag overspoeld door een plotselinge vloedgolf van het riviertje de Gulp.Volgens een woordvoerster van de gemeente Gulpen-Wittem kan het pompen nog wel enige tijd duren. Burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Gulpen-Wittem, waar Slenaken onder valt, bezoekt het dorp zondag.De brandweer meldde zondagochtend vroeg dat een vrouw gewond zou zijn geraakt tijdens de overstromingen. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Zuid Limburg is de vrouw echter onwel geworden. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.
Bron: AD
Het is iets wat in ons land nauwelijks voorkomt, maar in veel andere Europese landen wel; een flashflood ofwel een hoogwatergolf. Zo’n flashflood is een kortdurende golf van water, ontstaan doordat ergens een forse bui is gepasseerd of een dam is doorgebroken. Binnen een beperkte tijdsduur stroomt er dan een grote hoeveelheid aan water door een regio. In het Zuid-Limburgse Slenaken weten ze nu ook wat dat is. De bui viel een paar kilometer verderop, het riviertje de Gulp kon het niet allemaal in haar bedding houden en een forse bulk aan regenwater ging toen deels naast de Gulp door Slenaken.
Hombourg stond zaterdagavond onder water. Daar viel de hoofdbui, de stortbui die lang aanhield en die de Gulp deed overstromen.
Het gevolg van deze ‘flashflood’ laat zich raden. Uiteindelijk liepen twee hotels onder, is een appartementencomplex blank komen te staan en zijn er (vakantie)woningen ondergelopen. Ook zijn er 15 tot 20 auto’s door de watergolf meegesleurd en heeft de brandweer werk gehad aan ondergelopen kelders.
De buien van gisteravond
De hoofdbui die het allemaal teweegbracht, viel gisteravond in het Belgische Hombourg, gelegen op ruim 5 kilometer van Slenaken. Het was eigenlijk een behoorlijk complex aan buien dat gisteravond over het oosten van België schoof en daar flink wat regenwater veroorzaakte. Dat water van het buiencomplex kon grotendeels via allerlei geulen en riviertjes en sloten afgevoerd worden. Edoch, de heftige bui nabij Hombourg duurde dermate lang en veroorzaakte dermate veel neerslag, dat het kleine riviertje de Gulp niets anders kon dan buiten haar oevers treden.
En zo stroomde al het water dus ook vanuit Hombourg richting Slenaken. Beide foto's zijn van Robert Sonnemans.
Niet alleen boven Oost-België ontstonden gisteravond vele buien, er vormde zich tevens een lijn met fel onweer van Midden-Brabant tot over delen van de provincie Utrecht. Net zoals de Belgische buien trok die lijn in noordoostelijke richting en zaten er buien van een stevig kaliber tussen. Deels ontstond die ‘Nederlandse’ buienlijn op een windsprong, oftewel, boven het gebied waar de wind uit verschillende richtingen waaide. Op het windkaartje naast het verhaal wordt dit wat verduidelijkt. Daar waar de wind boven de oostelijke helft van het land licht uit oostelijke richting waaide, blies de bries in de westelijke helft van het land veelal uit het noorden of noordwesten. Op de plek waar de lucht bij elkaar komt, en er dus een overschot aan lucht ontstaat, zal die lucht omhoog moeten gaan. Zodoende komt er een extra forcering, een extra stuwkracht, voor het ontstaan van dikke cumuluswolken.
Hier de radarbeelden van respectievelijk zaterdagavond 20.15, 20.30 en 20.45 uur. Bij de vlag ligt Hombourg, daar waar steeds een witte radarstip staat. Die stip houdt een neerslagintensiteit van 80 mm of meer per uur in. In dit half uur viel er dus hoogstwaarschijnlijk al (meer dan) 60 millimeter.
Wie gisteravond onder zo’n dikke bui zat, heeft dat geweten. Zo goot het in Nijmegen rond de klok van 22.00 uur bijna drie kwartier lang en kwam er ruim 20mm in de regenmeter. De buien gingen laat in de avond en tijdens de vroege nachtelijke uren ook nog over de Achterhoek en Twente en hebben daar her en der 30 tot 50 mm gebracht! Er zijn veel meldingen binnengekomen van blank staande straten en ondergelopen tunneltjes, onder andere uit Uden, Eindhoven, Overasselt en Mook.
Vloedgolven vaker in berggebieden
Vroeger hoorde je toch minstens 1 keer per zomerseizoen, dat een camping in Europese berggebieden door een vloedgolf was weggevaagd. De meest idyllische plekjes liggen vaak tussen de bergen, met het kabbelende beekje ernaast. Je kunt vaak heerlijk in slaap vallen bij het geklater van het water. Dat lichte gekabbel kan binnen een kwartier echter tot een fors gedreun aanzwellen als er ergens in de bergen een forse bui passeert. Water kiest de weg van de minste weerstand naar beneden en geregeld zijn er hele campings verzwolgen door een furieus geworden beekje. In korte tijd komt er dan zoveel water bij elkaar vanuit een stuk berggebied, dat de kracht van het water honderden tenten en caravans kan wegvagen. Je bent in nood, voordat je het goed en wel beseft. Dat is het kenmerk van een hoogwatergolf. Deze komt heel snel, en is net zo snel weer weg. Maar heeft dan wel veel ellende achtergelaten.
De buien van gisteravond onstonden deels op een windsprong. De winden komen dan uit verschillende richtingen. Meer uitleg in het verhaal.
Ook in Spanje hebben ze daar al veel ervaring mee. Lees hier het verhaal uit 2007, toen een voorstad van Sevilla na een forse hoosbui vele auto’s in de straten zag drijven. Ook toen viel er in korte tijd zeer veel regen, dat geen andere kant op kon dan door Alcala de Guadaira heen stromen. In eerste instantie was dat nog niet zo’n probleem. Oke, de straten werden watervallen, maar met schotten voor de deuren leek het probleem grotendeels geweken. Maar in de smalle en heuvelachtige straatjes van de voorstad stonden veel auto’s geparkeerd, die in de stroming werden meegesleurd. Toen een bepaalde straat in het dorp door de opgestapelde auto’s werd afgesloten, kon het water alleen nog stijgen. En dat leidde tot blinde paniek, 35 miljoen euro schade binnen 20 minuten en twee doden.
Op meer plekken in Zuid- en Oost-Nederland kwam het gisteravond tot wateroverlast. Zoals hier in Overasselt, ten zuiden van Nijmegen. Foto: Wouter van Bernebeek.
Slenaken
Terug naar de bui van Slenaken. Die dus vooral iets verderop viel. Hombourg ligt op ongeveer 235 meter hoogte, Slenaken op 162 meter boven NAP. Het riviertje de Gulp, normaal een rustig en vriendelijk beekje, moest in korte tijd het water dat viel afvoeren. En dat zal minstens 60 millimeter zijn geweest, af te lezen aan de cumulatieve radarbeelden. Voor Nederlandse begrippen was dit een unieke situatie, omdat wij de bergen niet hebben waar zoiets normaal gesproken niet gebeurd. Modderstromen zijn wel een bekend verschijnsel van hevig onweer, in de heuvels van Limburg en ook op de Veluwe en ook bij stuwwallandschappen.
Hier het filmpje van de wateroverlast in Zuid-Limburg. Gemaakt door L1.
Bronnen: Meteo Consult, L1NWS.
Het anders zo rustig voortkabbelende riviertje de Gulp steeg gisteravond als gevolg van hevige regenval binnen een half uur zo'n 1,5 meter. Dat leidde in Limburg tot veel overlast.De Gulp trad in Slenaken heel snel buiten zijn oevers en richtte daarbij veel schade aan.
Overstroming niet te voorzien
Volgens het Waterschap Roer en Overmaas was dit niet te voorzien. "Het ging te snel om mensen te waarschuwen", aldus een woordvoerster. Ook vlak over de grens in België deden zich soortgelijke problemen als in Slenaken voor.Burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Gulpen-Wittem, waar Slenaken onder valt, heeft het dorp bezocht. Ook hij benadrukte dat de vloedgolf door de snelheid waarmee deze zich ontwikkelde, niet te voorzien "We zijn erdoor overvallen", zei hij.
Brandweer nog bezig
Het waterschap schoot de brandweer direct na de eerste meldingen te hulp, onder meer met pompen. De brandweer is nog steeds doende met het wegpompen van water uit de getroffen hotels en het restaurant. De ravage is enorm, veel is vernield of zit onder de modder.Van den Tillaar sprak met door de overstromingen getroffen mensen. "De mensen zijn zwaar gedupeerd. Ze zijn aangeslagen en moe. Logisch, ze zijn de hele nacht in touw geweest." De gasten van de volgeboekte hotels hoefden hun vakantie niet in het water te zien vallen. "Dit is een kleine gemeenschap, waar iedereen voor elkaar in de bres springt", zei Van den Tillaar. ,,Alle gasten zijn goed geholpen".Hij zei verder dat ook een opslagloods van bierbrouwerij Gulpener in het stroomafwaarts gelegen Gulpen door het aanzwellende water is overspoeld, evenals enkele particuliere panden langs het riviertje. "De komende dagen brengen we de schade in beeld", aldus Van den Tillaar.
Bron: Rtlnieuws
In Slenaken is de brandweer klaar met het wegpompen van het overtollige water van de Gulp. Alle openbare ruimtes en wegen zijn weer schoon; ook zijn alle kelders leeggepompt. De Gulp stroomde rond middernacht over na een enorme regenbui, stroomopwaarts in België. Het waterpeil steeg in een half uur met anderhalve meter. Daardoor kwamen de Dorpsstraat en de Waterstraat in het Zuid-Limburgse dorp deels onder water te staan. Twee hotels liepen flinke schade op. Ook werd een aantal auto's meegesleurd door de watermassa. Die zijn inmiddels weer opgeruimd.
Colette van Nunen / NOS
'Erg geschrokken'
De gemeente Gulpen-Wittem, waartoe Slenaken behoort, zegt dat boerderijen in het buitengebied van Slenaken ook schade blijken te hebben. Die wordt nu geïnventariseerd. De gemeente verwacht daar morgen mee klaar te zijn. Burgemeester Van den Tillaar zegt "erg geschokken" te zijn van de overstroming. Hij wil de gedupeerden zoveel mogelijk hulp bieden.
Bron: NOS | Gewijzigd: 29 juli 2012, 18:47 uur, door Marga
Medewerkers van de gemeente Gulpen-Wittem zijn zondag aan de slag gegaan om de gevolgen van de plotse overstroming van de Gulp op te ruimen. Onder meer met veegwagens is de openbare ruimte van Slenaken en Gulpen weer schoongepoetst. De brandweer pompte de kelders van getroffen ondernemers leeg.
De getroffen ondernemers kregen zondagochtend al de burgemeester en twee wethouders op bezoek. De bestuurders beloofden de komende week nauw contact met hen te onderhouden en hun waar nodig een helpende hand te bieden. Het zeldzaam snel stijgende water zal een dezer dagen worden besproken met het waterschap Roer en Overmaas, zo vertelt een woordvoerder van de Zuid-Limburgse gemeente.
Door hevige regenval in België kreeg het riviertje te veel water te verwerken, waardoor een 'flashflood' ontstond. Bij dit voor Nederland zeldzame verschijnsel verdwijnt het water weer net zo snel als het is opgekomen.
Bij de overstroming vielen geen gewonden. Twee hotels in Slenaken kwamen blank te staan, de hotelgasten werden ondergebracht op hoger gelegen verdiepingen. In Gulpen liep het water een loods in.
Bron: Nieuws.nl
De vloedgolf van afgelopen weekeinde heeft voor vele tonnen schade aangericht in het dorpje Slenaken. Dat blijkt uit reacties van de getroffen ondernemers. Of zij de schade vergoed krijgen, is nog maar de vraag. Bij overstromingen kan de verzekeraar zich beroepen op uitsluiting en krijgen de ondernemers niets. Maar volgens eigenaar Wim Teuben van hotel Slenaker Vallei is er sprake van 'overvloedig hemelwater', en dat valt wel onder de dekking. Bovendien vermoedt hij achterstallig onderhoud van de Gulp door het waterschap Roer en Overmaas.
Onderhoud
De 24 gasten zijn inmiddels uit het hotel vertrokken. ''De ravage hier is te groot'', zei Teuben. ''Het stromende water stond een meter hoog op de begane grond.'' Het waterschap Roer en Overmaas ontkent dat er sprake is van achterstallig onderhoud. ''Een maand geleden hebben we nog grind en slib uit de Gulp gebaggerd bij de brug voor de hotels en het restaurant. Ook letten we goed op dat er geen takken of planten in het water terecht komen'', zei een woordvoerster.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 30 juli 2012, 15:31 uur, door Sanwa
Medewerkers van restaurant de Boswachter en naburige hotels aan de Gulp in Slenaken zijn druk in de weer met het storten van door modder en water waardeloos geworden materiaal, voorraad en huisraad. Alles wat door de vloedgolf en de modderstromen van afgelopen weekeinde onbruikbaar is geworden, gaat in de door de gemeente neergezette containers. Het gaat daarbij onder meer om afgedankt beddengoed, televisies, ventilatoren, stripboeken, matrassen, servies en meubels.
epa
Over terrasstoelen hangen thee- en handdoeken te drogen. Eigenaresse Joyce de Groen van restaurant de Boswachter heeft nauwelijks geslapen sinds de vloedgolf. 'Je raakt oververmoeid en dan slaap je niet meer', zei ze maandag. Ze weet niet of de verzekering de schade vergoedt. 'We willen door met de zaak', zegt ze. 'We hebben voor zeker een ton schade; alle apparatuur en voorraad is naar de knoppen. Er moet opnieuw worden geverfd, deuren moeten vervangen, de vloer is omhoog gekomen. We zijn nu alles aan het schoonmaken en de tegels aan het poetsen. Straks zetten we een warmtekanon binnen om te drogen.'
Een bergingsbedrijf sleept intussen twee bemodderde auto's af. De bestuurder van het bergingsbedrijf laat weten vlak daarvoor ook in het Belgische grensplaatsje Hombourg, 5 kilometer verderop, twee auto's te hebben afgevoerd die door water en modder niet meer aan de praat zijn te krijgen. De gemeente biedt waar mogelijk de helpende hand. Medewerkers maandag met getroffen ondernemers. 'We helpen al naar gelang de behoefte', zegt een woordvoerster van de gemeente. Over de omvang van de schade kan zij nog niets zeggen.
Bron: AD
Veel dagjesmensen en toeristen kozen maandag Slenaken als reisdoel om de schade van de vloedgolf met eigen ogen te kunnen zien. Ze bleken vooral verbaasd over de aanblik van het riviertje de Gulp. Waar die in de nacht van zaterdag op zondag nog een woeste brede stroom was, ligt nu een smal onooglijk kabbelend riviertje, nauwelijks meer dan een beek, dat zich in alle rust een weg door het heuvellandschap baant naar Gulpen.
Veel mensen namen maandag foto's van het riviertje en legden hun vol ongeloof toehorende kinderen of kleinkinderen uit dat dit smalle lieflijke stroompje de enorme ravage bij de brug had veroorzaakt. De kermis in Slenaken profiteerde nauwelijks van de dagjesmensen. Hun nieuwsgierigheid bevredigd en een drankje in de hoger gelegen etablissementen genuttigd, stapten zij de auto in om hun weg te vervolgen.
Bron: RTL