Zalig dit zomerweer! Maar zoals we weten in onze streken worden hoge temperaturen meestal na een tijdje afgestraft. Deze week ziet het er naar uit dat het niet anders gaat verlopen. Het hoge drukgebied die voor dit mooie weer zorgde gaat op reis naar het oosten waar door een (thermisch) depressie de kans krijgt om onze richting uit te zakken. Als er lang een hogedrukgebied stagneert wordt de lucht aan de grond opgewarmd. Hierdoor ontstaat er verdamping. Doordat de lucht zo warm en vochtig is, ontstaat er een klein lagedrukgebied, een thermische depressie. Omdat de temperatuur zo hoog is, verandert een hogedrukgebied vaak in een lagedrukgebied omdat de atmosfeer zo vochtig is. Daardoor kan damp niet ontsnappen doordat een hogedrukgebied damp tegenhoudt. Thermische lagedrukgebieden komen dan plotseling in een hogedrukgebied, waardoor de damp in de troposfeer stijgt, omdat de atmosfeer zo vochtig is wordt het onstabiel en kunnen thermische lagedrukgebieden vaak voor hagel en onweer zorgen.
Vrijdag lijkt dus voorlopig de laatste zomerse, misschien wel tropische dag, van de week te worden. In de voormiddag zijn er nog brede opklaringen maar sluit ik niet uit dat er lokaal in het westen van Belgie al een buitje ontstaat. Na de middag en zeker naar de avond toe zien we de onstabiliteit toenemen. Rond de middag ligt de cape in het noorden van Nederland rond 500-600 J/Kg met een lifted index van -2. In het zuiden en in België ligt de Cape rond 1000-1500 J/Kg met een lifted index van -4 a -5. Naar de avond toe zien we de parameters nog toenemen naar waarden tussen 1700 en +2000 J/Kg en een lifted index van -6. Deze waarden zijn voor de oostelijke delen van beide landen. In het westen is het allemaal wat minder wat niet altijd betekent dat het eventuele onweer minder hevig kan zijn.
Maxima vrijdag:
Cape en Lifted index GFS:
Dynamisch is het nog iets te vroeg om alles in detail te kunnen bekijken maar voorlopig lijkt er weinig beweging in de atmosfeer te zitten. De 0-1 km windschering ligt rond 6 m/s en de 0-6 km ligt rond 16-19 m/s. De weinige beweging kan er voor zorgen dat buien niet te snel doortrekken en dat er lokaal opnieuw veel neerslag kan gaan vallen. Ook is er nog verschil in het tijdstip tussen ECMWF en GFS. Het Europese weermodel laat het nog droog tot in de late namiddag terwijl GFS het tijdens de middag al laat plenzen. Hieronder beide neerslagverwachtingen. Later volgt ook het Hirlam en WRF model maar die zijn momenteel nog niet beschikbaar.
Neerslagverwachting GFS:
Neerslagverwachting ECMWF:
Cape ECMWF:
©Onweer-Online
Dank.
| Gewijzigd: 24 juli 2012, 12:06 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Waar zie je die dan. Ik zie alleen dat hoe dichter het is, hoe minder positief vrijdag is. Mischien zie ik het niet maar ik vind de kaarten alles behalve goed voor zwaar onweer?
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Alé dan... . Khoop ook dat je gelijk hebt. En ja je mag je eigen mening geven maar kzou er een kaartje bijzetten om te tonen wat je beoelt ofzo.
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Zalig dit zomerweer! Maar zoals we weten in onze streken worden hoge temperaturen meestal na een tijdje afgestraft.
Maar het "tijdje" is meestal wel een langer tijdje dan we nu hebben, vaak twee, iets minder drei en soms tot vier weken toe. Nu hoeft dat laatste ook weer niet meteen, maar zo'n week of twee, twee en een half zou me lekkerder zijn. Na zo'n langere periode heb je ook vaak spectaculairdere vooruitzichten dan we nu zien.
Ik kan ze niet vinden.
http://modell.szupercella.hu/prog_map_ani_s.php?run=06&type=Maxctop&from=48&to=72
Maar daar zie je nu nog niet veel...
(alles wat wel klopt weg gesneden)
Doordat de lucht zo warm en vochtig is, ontstaat er een klein lagedrukgebied, een thermische depressie. Omdat de temperatuur zo hoog is, verandert een hogedrukgebied vaak in een lagedrukgebied omdat de atmosfeer zo vochtig is [Edit Marco: dit klopt niet!]. Daardoor kan damp niet ontsnappen doordat een hogedrukgebied damp tegenhoudt. Thermische lagedrukgebieden komen dan plotseling in een hogedrukgebied, waardoor de damp [Edit Marco: Nee..alle lucht, niet alleen de waterdamp] in de troposfeer stijgt, omdat de atmosfeer zo vochtig is wordt het onstabiel en kunnen thermische lagedrukgebieden vaak voor hagel en onweer zorgen. [Edit Marco: waterdamp helpt de onstabiliteit te vergroten maar is niet de oorzaak van de onstabiliteit]
(Ook alle plaatjes en rest van het verder leuke verhaal weg gesneden)
©Onweer-Online
Even een hardnekkig misverstand uit de weg ruimen..
Een thermisch laag ontstaat NIET door de verdamping en toenemende luchtvochtigheid dicht bij de grond, maar door uitzetting van de lucht, omdat de temperatuur zowel in de hogere als de onderste luchtlagen toeneemt..
Door subsidentie (een langzame neerwaardse beweging van de hogere luchtlagen in een hogedrukgebied) neemt de temperatuur in de hogere luchtlagen adiabatisch toe, hierdoor lost bijna alle bewolking op, en beleven we wolkenloze dagen zoals vandaag en gisteren. Doordat de wolken zijn verdwenen, kan aan de grond de lucht ook flink opwarmen..
Omdat de opwarming van boven een subsidentie inversie veroorzaakt vindt er maar weinig uitwisseling met de hogere luchtlagen plaats (atmosfeer is stabiel over een grote verticale afstand) waardoor de lucht van onderaf steeds warmer en warmer kan worden en de laag warme lucht steeds dikker en dikker, dat deze door verdamping ook steeds vochtiger wordt is een gevolg. Het klopt dus wel dat de vochtige lucht door het hogedruk gebied wordt vastgehouden en daarmee de kans krijgt steeds vochtiger te worden, het wordt met de dag steeds warmer en drukkender (broeierig).
Door deze opwarming zet lucht ook uit (en flink ook) waardoor als het ware een bult ontstaat in de atmosfeer boven juist het allerwarmste gebied in het hogedrukgebied.. Deze bult kan niet blijven bestaan, en begint er lucht VAN BOVEN AF, zijdelings uit het hogedruk gebied te stromen, simpel door de zwaartekracht, naar gebieden met lagere druk aan de randen van het hogedrukgebied.. Omdat er dan lucht wegstroomt daalt de luchtdruk en ontstaat er juist in het warmste gebied een lagedrukgebied, een thermisch laag... Door dit wegstromen van de lucht bovenin, begint aan de grond een stijgende luchtbeweging te onstaan, wat de atmosfeer onstabiel maakt en er in korte tijd schijnbaar uit het niets onweersbuien kunnen ontstaan, Warmteonweer! De 'opgeslagen' waterdamp helpt hierbij, maar is niet de oorzaak!.. anders hadden ze het wel een "humidity low" genoemd of iets dergelijks.
Kort gezegd.. Een thermisch laag ontstaat door uitzetting van de lucht waardoor lucht van bovenaf wegstroomt en de luchtdruk daalt. De aanwezige waterdamp heeft daar bijna niets mee te maken
Voor conformatie, lees dit even door (het woord ' vocht' of ' Waterdamp' komt in het hele stuk niet voor!):
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thermische_depressie
[img]http://modell.szupercella.hu/gfs/akt/horizontal/gfs06_Cin_072.gif[\img] | Gewijzigd: 24 juli 2012, 18:39 uur, door Etten-Achterhoek