Terwijl we in België (en Nederland) slechts even kunnen genieten van zomerse temperaturen, worden andere werelddelen al wekenlang geteisterd door extreme hitte. De VS, bijvoorbeeld, beleeft momenteel de ergste droogte sinds vijftig jaar. Die uitzonderlijke dorheid is niet zonder gevolgen: het maakt oogsten bijzonder moeilijk en jaagt voedselprijzen de lucht in. Sociale onrust ligt daardoor op de loer. Zo waarschuwt de Britse krant The Guardian. De Verenigde Staten zijn de grootste exporteur van maïs, sojabonen en tarwe maar aanhoudende droogte gooit dit jaar roet in het eten. Landbouwers zitten met de handen in het haar terwijl hun gewassen verdorren. Omdat het aanbod is gedaald, stijgen wereldwijd de voedselprijzen. De waarde van maïs is sinds juni al veertig procent gestegen, die van sojabonen dertig procent. De prijs van tarwe is tegelijkertijd toegenomen met de helft.
Elders ter wereld
De weergoden doen niet alleen lastig in de VS - waar beterschap niet meteen in zicht is - ook elders ter wereld verstoren ze de graanproductie. Zuid-Amerika kreunt onder de hitte en aan de andere kant van de wereld gaan Rusland en het Verenigd Koninkrijk gebukt onder hevige neerslag. Extreme weersomstandigheden bedreigen wereldwijd de voedselzekerheid en dat zal iedere consument binnenkort voelen in zijn/haar portefeuille. "Maar de hoge tarweprijs zal vooral arme mensen treffen", voorspelt Nick Higgins, onderzoeker bij Rabobank. "Voedselrellen liggen dan op de loer", waarschuwt hij. Ruth Kelly van Oxfam wijst erop dat Westerse huishoudens vijftien procent van hun inkomen uitgeven aan voedsel. In ontwikkelingslanden is dat 75 procent, wat maakt dat die armere landen het zwaarst getroffen worden door prijsverschuivingen.
Arabische Lente
Higgins meldt nog dat de toestand voorlopig niet zo erg is als in 2008 en 2010. In een dertigtal landen, van Haiti tot Bangladesh, onstond toen sociale en politieke onrust als gevolg van sterk gestegen voedselprijzen. Sommige onderzoekers beweren dat piekende prijzen ook aan de basis lagen van de Arabische Lente, die onder meer het Egyptische en Tunesische regime ten val bracht. "Waar de wereldeconomie nu nood aan heeft, is een pauze", besluit Karen Ward, economist bij de Britse financiële dienstverlener HSBC. "Meer prijsinflatie zal ons in de problemen brengen en staat verdere groei immers in de weg", verwittigt ze.
Bron: HLN