De zeskoppige bemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS overschrijdt met de overgang van Oud naar Nieuw vijftien keer de datumgrens. Maar de opvarenden toasten maar drie keer op het nieuwe jaar, zo heeft de vluchtleiding Tsoup nabij Moskou vandaag bekendgemaakt.
De Russen Michail Tjoerin, Oleg Kotov en Sergej Rjazanski, de Japanner Koichi Wakata en de Amerikanen Rick Mastracchio alsmede Mike Hopkins zullen het glas heffen wanneer het middernacht is bij de Tsoup, bij de Amerikaanse vluchtleiding in Houston (Texas) en wanneer het middernacht Greenwich Tijd (01.00 uur Belgische tijd) is.
Toch zal het feest zeker niet uit de hand lopen in het ISS, want alcohol is (officieel) verboden aan boord van de spacemeccano.
In de Stille Oceaan is het nieuwe jaar overigens al begonnen. Vandaag om 11.00 uur Belgische tijd zoefden zowat 8.000 bewoners van de Line-eilanden 2014 in. Ook Samoa beschouwt 2013 reeds als "vorig jaar".
Bron: HLN
Het Internationaal Ruimtestation ISS gaat nog zeker door tot 2024. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA aangekondigd. Dat betekent dat de levensduur van het ruimtestation nog met minstens vier jaar verlengd wordt. De fondsen voor het operationeel houden van het ISS lopen nu tot 2020.
Het Witte Huis heeft groen licht gegeven voor de verlenging van de levensduur
De eerste module van het ISS, waarvan de bouw 100 miljard dollar, zo'n 73,4 mijard euro, kostte, werd in een baan om de aarde gebracht in 1998. De levensduur werd al eens verlengd met vier jaar, van 2016 tot 2020.
Zestien landen, waaronder de Verenigde Staten, Rusland, Japan, Canada en verschillende Europese landen, nemen aan het ISS deel. Een bemanning van zes astronauten bemant continu het ruimtestation, met rotaties van drie maanden.
Bron: HLN
Een Amerikaanse en twee russische ruimtevaarders zijn veilig en wel geland in de Kazakstaanse steppe. De drie hebben er een verblijf van zes maanden in het internationale ruimtestation ISS opzitten. Hun kleine capsule landde vannacht terug op aarde. In de besneeuwde vlakte werden ze warm ingeduffeld, terwijl ze moesten wachten op de voertuigen die hen naar de basis konden brengen.
Bron: hln
AFP
Met twee dagen vertraging hebben twee Russische ruimtevaarders en één uit de Verenigde Staten het Internationaal Ruimtestation ISS bereikt. De Sojoez-capsule met de mannen aan boord kwam donderdagnacht om 0.53 uur (Belgische tijd) aan in de buitenpost van de mensheid, op ongeveer 400 kilometer hoogte. Dat maakte het ruimtevaartagentschap Nasa via Twitter bekend.
De ruimtevaarders vertrokken dinsdagavond van ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan en zouden bijna zes uur later in het ISS aankomen. Maar door een technisch defect kon het ruimteschip niet de juiste baan nemen.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De Russische ruimtecargo Progress-55 heeft zich met succes vastgeklonken aan het Internationaal Ruimtestation ISS. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gemeld. Het onbemande ruimteschip werd zo'n 6 uur eerder (rond 17u Belgische tijd) met een Sojoez-draagraket gelanceerd van op de basis Bajkonoer in Kazachstan.
Na vier baantjes rond de aarde, waarbij de "achtervolging" van de Progress op het ISS ook duidelijk aan de Belgische hemel te zien was, koppelde de ruimtecargo zich boven de westkust van Peru vast aan de Russische Pirs-module van het ISS.
©NASA
De ruimtecargo heeft een kleine 3 ton goederen aan boord voor de zes bemanningsleden van het ISS. Het gaat onder meer om brandstof, voedsel, water, wetenschappelijke uitrusting, kleren en persoonlijke spullen zoals brieven en geschenken.
Het is de 55e keer dat een Russische Progress het ISS bevoorraadt. De reis naar het ISS duurde vroeger twee dagen, maar tegenwoordig wordt steeds gekozen voor een zogenaamde "expressweg" van enkele uren tussen lancering en koppeling.
Op 14 april lanceert de Amerikaanse raketbouwer SpaceX van op Cape Canaveral in Florida een commerciële cargo naar het ruimtestation.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Rusland trekt na 2020 misschien de stekker uit het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft vicepremier Dmitri Rogozin dinsdag gezegd, aldus persbureau Interfax. Het is een reactie op de economische sancties van de Verenigde Staten en Europa.
Het ISS is een gezamenlijk project van Rusland, de Verenigde Staten, Europa (waaronder Nederland), Japan en Canada.
De vijf deelnemers besloten enkele jaren geleden om in elk geval tot 2020 door te gaan. Over de periode daarna moeten ze nog besluiten. Rusland is vooralsog erg belangrijk voor het voortbestaan van het ISS, omdat het als enige raketten heeft om bemanningsleden naar het complex te brengen. Zowel de NASA als commerciële Amerikaanse partijen werken wel aan capsules om zelf personen van en naar het ISS te vervoeren.
Trampoline
Het is niet de eerste keer dat Rogozin schermt met de gevolgen van de spanningen rond Oekraïne voor de ruimtevaart. Toen Washington vorige maand de sancties uitbreidde, schreef de vicepremier op Twitter: "Ik stel voor dat Amerika zijn astronauten met een trampoline naar het ISS brengt."
Rusland zal de Verenigde Staten ook verbieden om Russische raketmotoren te gebruiken. Ook dat kan Washington problemen opleveren. Er zitten namelijk Russische motoren in raketten waarmee Amerika spionage- en communicatiesatellieten in een baan rond de aarde brengt, en in raketten van een commercieel ruimtevaartbedrijf dat het ISS bevoorraadt.
Bron: NU
Onweersdagen: 0
Na een vlucht van nog een zes uur is een Sojoez-raket aangekomen in het Internationaal Ruimtestation ISS. Aan boord zit één kosmonaut en twee astronauten. Zij komen de huidige bemanning van het ISS vervangen. De échte vervanging gebeurt wel pas in september, want dan zal de huidige bemanning het ruimtestation verlaten. Tot dan blijven ze dus met zes man ruim vierhonderd kilometer boven de aarde. De nieuwe bemanning zal 167 dagen, of ruim vijf maanden, in het ISS blijven. Opvallend, de Duitse astronaut heeft een stuk steen uit de Dom van Keulen mee de ruimte ingenomen. Als hij terugkeert naar de aarde, is hij van plan het gewoon terug in de gevel van de Dom te plaatsen.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
De Britse sopraan Sarah Brightman telt 52 miljoen dollar, ongeveer 38 miljoen euro, neer om volgend jaar met een Russische Sojoez-capsule naar het Internationaal Ruimtestation ISS te vliegen waar zij een tiental dagen als ruimtetoerist zal verblijven. Dat heeft Tom Shelley, voorzitter van het Amerikaanse ruimtetoerismebedrijf Space Adventures, bekendgemaakt.
© Twitter.
Op een bijeenkomst van het National Space Club Florida Committee zei Shelley dat de 53-jarige zangeres in september 2015 wil vliegen, waardoor ze in de herfst haar opleiding in Sterrenstad nabij Moskou zou willen beginnen.
De Britse "gaat er honderd procent voor", aldus de voorzitter van Space Adventures. "Zij stelt haar missieplan nu samen". Zo wil ze de eerste professionele zangeres worden die in de ruimte zingt. Brightman schitterde in "Phantom of the Opera" van Andrew Lloyd Webber. Met meer dan dertig miljoen verkochte cd's is zij de best verkopende sopraan ter wereld.
Akkoord
In augustus 2012 kondigde ze haar ruimtetoerismeplan aan. Vorig jaar liet het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos weten daaromtrent tot een akkoord met Space Adventures te zijn gekomen.
Indien alles verloopt zoals verhoopt, wordt de Britse zangeres de achtste ruimtetoerist in het ISS. In 2001 beet de Amerikaan Dennis Tito na betaling van twintig miljoen dollar de spits af. De laatste in het rijtje was in 2009 Guy LaLiberté. De costichter van de Cirque du Soleil betaalde het dubbele voor een trip van elf dagen (tegen acht voor Tito). De tot nu toe enige vrouwelijke ruimtetoerist was in 2006 de Amerikaans-Iraanse ingenieur Anousheh Ansari. Haar twaalfdaags verblijf in de spacemeccano kostte haar twintig miljoen dollar.
Bron: HLN
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Twee Russische kosmonauten zijn donderdag aan een ruimtewandeling begonnen, dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA getwitterd.
Aleksandr Skvortsov en Oleg Artemjev, twee van de zes opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS, begonnen om 16.10 uur Belgische tijd aan hun uitje dat 6,5 uur moet duren. Ze zweefden vanuit de Russische Pirs-koppelingsmodule naar buiten om een antenne te installeren, een vrachthefboom te verplaatsen en wetenschappelijke experimenten om te wisselen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Het Amerikaanse gedeelte van het International Space Station is woensdag ontruimd nadat een ammoniaklekkage aan het licht kwam. De astronauten zitten nu in het Russische gedeelte.Dat heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos bekendgemaakt.
"De astronauten en kosmonauten zijn tijdig geëvacueerd naar het Russische deel van het ruimtestation", aldus de Russische vluchtleiding. "Het is nu aan de Amerikanen om de lekkage op te lossen."
Het is nog onduidelijk hoe lang het zal duren voor de problemen zijn opgelost. Momenteel verblijven er zes personen in het ISS, waaronder drie Russische kosmonauten, twee Amerikanen en een Italiaanse astronaute.
"De veiligheid van het team kwam niet in het geding door snel optreden van de kosmonauten en astronauten zelf en het team op de grond in Moskou en Houston", zei het hoofd van de Russische vluchtleiding.
Volgens de vluchtleiding is de situatie onder controle. Het giftige ammoniak wordt onder meer gebruikt voor de koeling van de stroomvoorziening van het ruimtestation. Lekkage van ammoniak en brand worden gezien als de belangrijkste gevaren voor ISS.
Maandag werd het ruimtevrachtschip Dragon van SpaceX nog succesvol gekoppeld aan het ISS.
Door: NU.nl/ANP
Last Full Day in Space for Expedition 43 as Station Changes Command
Three Expedition 43 crew members are busy preparing for their homecoming during their last full day in space. Commander Terry Virts ceremoniously handed over control of the International Space Station this morning to veteran cosmonaut Gennady Padalka.
Virts and Flight Engineers Anton Shkaplerov and Samantha Cristoforetti will end their stay tomorrow at 6:20 a.m. EDT when they undock from the Rassvet module. The trio in their Soyuz TMA-15M spacecraft will parachute to a landing in Kazakhstan at 9:43 a.m. after 199 days in space. NASA TV will cover the undocking and landing activities live.
Science, the main purpose of the space station, is still ongoing today as One-Year crew member Scott Kelly collected his urine and saliva samples for the Twins study. Scientists are comparing his body in weightlessness with his Earth-bound identical twin brother and ex-astronaut Mark Kelly.
Thrusters on a Soyuz spacecraft inadvertently fired Tuesday morning momentarily changing the station’s orientation. Russian flight controllers quickly corrected the situation and the crew was never in any danger nor is there any impact on the Expedition 43 undocking Thursday morning.
Astronaut and One-Year crew member Scott Kelly talks to the press Wednesday morning from the Quest joint airlock. Credit: NASA TV
Bron:http://blogs.nasa.gov/spacestation/