In de VS is het nieuwe commerciële ruimtevrachtschip Cygnus gelanceerd naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). Met deze ‘demonstratiemissie’ moet het bedrijf Orbital Sciences zich bewijzen. Vanaf Wallops Island voor de kust van de Amerikaanse staat Virginia is een Antares-raket gelanceerd die de nieuwe commerciële ruimtecargo Cygnus naar het Internationaal Ruimtestation ISS moet brengen.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Foto: AFP
De bij de lancering 4,1 ton wegende Cygnus maakt een demonstratievlucht naar het ISS waarbij het de bedoeling is later de spacemeccano zeker negen keer te bevoorraden. Net als bij de Japanse HTV-cargo dient de bemanning de Cygnus bij aankomst uit de ruimte te plukken en aan de Harmony-module van het station vast te maken.
De ontwikkeling van de Cygnus heeft ongeveer 300 miljoen dollar gekost. Orbital kreeg van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA 288 miljoen dollar toegestopt.
Orbital treedt daarmee in de voetsporen van raketbouwer SpaceX die met zijn Falcon-draagraket en zijn Dragon-capsule reeds operationeel op basis van een contract met het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA naar en van het complex vliegt. Indien de missie van de Cygnus slaagt heeft de NASA na het op stal zetten van de shuttle al twee mogelijkheden om het ISS van vracht te voorzien.
Bron: De Standaard
Na een vlucht van bijna zes uur zijn de drie nieuwe bemanningsleden donderdagochtend aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft het Russische persbureau Interfax gemeld. Het trio - twee Russen en een Amerikaan - werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan en blijft tot maart volgend jaar in het ISS. Daar zitten ook al een Amerikaanse, een Rus en een Italiaan. Tijdens de ruimtemissie van de drie nieuwkomers wordt het ISS uitgebreid met een belangrijk onderdeel, dat is ontworpen en gebouwd in Leiden: de European Robotic Arm (ERA). Die moet in december naar het ruimtestation gaan.
Bron: NU.nl
Het commerciële onbemande ruimteschip Cygnus is sinds vanavond vastgekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Dat is een opsteker voor Orbital Sciences, het bedrijf dat de Cygnus ontwikkeld heeft.
De Cygnus is een vrachtcabine die enkele dagen geleden was gelanceerd in de Verenigde Staten. Het tuig heeft vanavond het internationale ruimtestation ISS bereikt en is daarna door met een robotarm vastgekoppeld aan het ruimtestation. Het vrachtschp brengt voorraden mee voor de astronauten in het ISS, maar het is tegelijk een testvlucht. Na de missie zal de Cygnus geladen met afval terugkeren en verbranden in de damprking. De cabine wordt dus niet opnieuw gebruikt.
Orbital Sciences, het bedrijf dat de Cygnus ontwikkeld heeft en beheert, is enthousiast. De koppeling bewijst dat Orbital in staat is om het ISS te bevoorraden. Orbital is het tweede Amerikaanse privébedrijf dat vluchten naar het ISS mag uitvoeren. Eerder had Space X dat al gedaan met de Dragon-cabine. Die kan echter wel terugkeren naar de Aarde en zou op termijn ook astronauten kunnen vervoeren.
Het is ook een opsteker voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Na het einde van de shuttlevluchten had Amerika geen ruimtetuigen meer. De NASA had toen besloten om routinetaken zoals vluchten naar het ISS te laten uitvoeren door de privésector en zicht te richten op echte ruimtevaartverkenning zoals in de jaren 60 en 70.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 26 april 2017, 15:28 uur, door Joyce.s
Terwijl de bewoners van het Internationaal Ruimtestation ISS dagelijks prachtige beelden kunnen zien, zijn sommige taferelen nog net iets indrukwekkender dan andere. Zo kiekte NASA-astronaut Mike Hopkins een spookachtige wolk door een venster van het ISS. "Zag vandaag iets in de ruimte geschoten worden," meldt Hopkins op Twitter. "Niet zeker wat het was, maar de wolk die het achterliet was vrij indrukwekkend." Ook ESA-astronaut Luca Parmitano tweette foto's van het opmerkelijke fenomeen, dat werd veroorzaakt door een Russische raketlancering vanuit Kazachsta
Mike Hopkins @AstroIllini Saw something launch into space today. Not sure what it was but the cloud it left behind was pretty amazing
Luca Parmitano @astro_luca An immense cloud forms outside the atmosphere after the disintegration
Luca Parmitano @astro_luca A missile launch seen from space: an unexpected surprise!
Bron: HLN
De Sojoez-capsule met de Olympische fakkel heeft het Internationaal Ruimtestation ISS bereikt. Zaterdag nemen twee kosmonauten de fakkel mee op hun ruimtewandeling. Om 05.14 uur Belgische tijd vertrok een Sojoez-draagraket, aldus het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos. Zes uur later vond de koppeling met het ISS al plaats. Het wordt zo de vierde bemande capsule die na een ‘express-vlucht’ aanmeert bij het ISS.
Aan boord van de Sojoez zijn de Rus Mikhaïl Tjoerin, de Amerikaan Rick Mastracchio en de Japanse veteraan Koichi Wakata. Zij zullen meer dan vier maanden in het ISS wonen. De drie astronauten hebben de - om veiligheidsredenen gedoofde - Olympische vlam bij zich. De vlam maakt een ommetje op weg naar de Olympische Winterspelen in Sotsji in februari. Zaterdag maken twee Russische kosmonauten een ruimtewandeling mét de vlam. Ze staat ook in het logo van de bemanning en op de Sojoez-capsule.
Negen astronauten tegelijk in ISS
Tjoerin, Mastracchio en Wakata zullen in het ISS zes bewoners aantreffen. Volgens de NASA zullen de komende week zo voor het eerst negen mensen tegelijk wonen en werken in de spacemeccano. In de nacht van 10 op 11 november keren de Rus Fjodor Joertsjichin, de Amerikaanse Karen Nyberg en de Italiaan Luca Parmitano terug naar de Aarde. De landing in de steppen van Kazachstan is voor 03.50 uur Belgische tijd voorzien.
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 26 april 2017, 15:29 uur, door Joyce.s
Ruimtevaarders hebben zaterdag de fakkel voor de komende Olympische Spelen van Sotsji buiten de capsule van het internationale ruimtestation ISS meegenomen. De Russische kosmonauten Oleg Kotov en Sergej Ryazan hadden de eer een ruimtewandeling te maken met de fakkel.
© ap.
Het is de derde keer dat de olympische fakkel in de ruimte is meegenomen. Dat gebeurde ook in 1996 en 2000. Het is echter de eerste keer dat de fakkel het luchtledige in ging. Hij was bevestigd aan een stalen buis, om te voorkomen dat hij per ongeluk wegzweefde. Maandag keert de fakkel terug op aarde. Op 7 februari zal hij de olympische vlam in Sotsji ontsteken.
Bron: HLN
Het International Space Station (ISS) is vandaag jarig. Dat meldt techsite Tweakers. Precies vijftien jaar geleden, op 20 november 1998, werd de eerste module van het ISS gelanceerd. Op 24 november 2011 werd de voorlopig laatste module toegevoegd en was het ISS eindelijk compleet.
Belgisch astronaut Frank De Winne was twee keer een periode aan boord van het ruimtestation. © NASA.
De eerste bemanning van het ISS kwam aan op 2 november 2000, het station bestond toen nog slechts uit drie modules en een aantal onderdelen van de infrastructuur.
De Expedition 1-missie bestond uit twee Russen en een Amerikaan die 136 dagen aan boord bleven. Sindsdien is het ISS onafgebroken bemand geweest. Belgisch astronaut Frank De Winne was twee keer een periode aan boord van het ruimtestation.
Samenwerking
Het ISS-programma komt voort uit de samensmelting van verschillende projecten van de ruimte-agentschappen van de Verenigde Staten, Canada, Europa, Rusland en Japan.
De totale kosten voor het project zijn geraamd op 150 miljard dollar, omgerekend ongeveer 111 miljard euro, tot 2015. De betrokken partijen hebben al geld toegezegd om het ISS tot 2020 te bekostigen. Het doel is om het ruimtestation minstens tot 2028 in gebruik te houden.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
© Twitter.
Net zoals de populaire astronaut Chris Hadfield ons via adembenemende foto's liet meegenieten van zijn ruimte-avontuur, worden we nu op sleeptouw genomen door Koichi Wakata. De Japanner is bezig aan een missie van zes maanden in het ISS en stuurt sinds kort schitterende beelden door via Twitter.
Maar deze foto in het bijzonder trekt onze aandacht. Op het beeld zien we hoe het noorderlicht zich uitstrekt over gans Canada als een dansend felgroen gordijn. Magnifiek!
Bron: HLN
Het internationaal ruimtestation ISS blijft menig surfer bekoren. In april postte toenmalig bewoner Chris Hadfield een magisch beeld van de stad Antwerpen op Twitter, in mei keerde de Canadese astronaut terug naar de aarde en coverde hij bij wijze van afscheid 'Space Oddity' van David Bowie.
David Peterson
Nu enkele maanden later, worden we getrakteerd op 'The World Outside My Window' van filmstudent David Peterson. Hij selecteerde beeldmateriaal van de ISS-ruimtemissies 29,30 en 31 en monteerde het tot een 2 minuten 29 durende clip in ultra high definition. Het resultaat mag adembenemend worden genoemd.
De clip staat sinds gisteren op YouTube en is nu al bijna 200.000 keer bekeken. De prachtige muziek bij de clip is van Two Steps From Hell, musici uit Los Angeles die specifiek muziek voor filmtrailers componeren.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Het internationale ruimtestation ISS kampt met problemen met de koelingsinstallatie. De zeskoppige bemanning is niet in gevaar, zo heeft de ruimtevaartorganisatie NASA gisterenavond meegedeeld.
Volgens een woordvoerder van de NASA zou het probleem ernstig kunnen zijn, maar is er geen sprake van een noodtoestand. Het is nog niet bekend of een ruimtewandeling nodig is voor een reparatie
Een koelingspomp is ermee gestopt, aldus de NASA. Later is die echter weer gaan werken. Het station beschikt over twee systemen, op elk moment is een van de systemen in werking geweest.
Uit voorzorg hebben de bemanningsleden (drie Russen, twee Amerikanen en een Japanner) enkele functies van het station tijdelijk afgesloten om het elektrische systeem zo min mogelijk te belasten. Technici onderzoeken of het probleem aan de hardware of aan de software ligt.
Aan boord van ISS zijn momenteel de Russen Oleg Kotov (de commandant), Mikhail Tyurin en Sergey Ryazanaskiy, de Amerikanen Rick Mastracchio en Michael Hopkins, en de Japanner Koichi Wakata. Het station, dat de afmeting heeft van een voetbalveld en 450 duizend ton weegt, bevindt zich sinds 1998 in een baan om de aarde, op ruim 350 kilometer afstand.
Bron: HLN
Het Europese ruimtevaartbedrijf Astrium heeft een contract van 195 miljoen euro afgesloten met het Europese Ruimtevaartbureau ESA voor de exploitatie van de Europese componenten van het Internationaal Ruimtestation ISS. Dat heeft de volle dochter van de groep EADS dinsdag meegedeeld.
Astrium, dat zich de nummer twee ter wereld inzake ruimtevaarttechnologie noemt, heeft al een akkoord op lange termijn met ESA voor exploitatie van het Europese deel van het complex tot de nominale sluiting van het complex in 2020. Het contract van 195 miljoen euro slaat op de periode 2013-2014, en behelst voornamelijk de uitbating van het lab Columbus, dat de werkplek van Belgisch astronaut Frank de Winne is geweest.
Het bedrijf is voor rekening van ESA al bijna tien jaar verantwoordelijk voor het functioneren van de Europese componenten van het ISS.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Twee astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS gaan ruimtewandelingen maken om een defecte pomp in het koelingssysteem te vervangen. Dat maakte de NASA gisteren bekend.
Mike Hopkins en Rick Mastracchio zullen zaterdag beginnen met de werkzaamheden buiten het station en daarmee doorgaan op 23 en 25 december.
De zeskoppige bemanning is niet in gevaar door het defect.
Bron: HLN
Er zullen extra ruimtewandelingen nodig zijn om het Internationaal Ruimtestation ISS te herstellen, na het uitvallen van een van de twee koelingssystemen. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gezegd.
Een week geleden viel een koelingssysteem uit als gevolg van een oververhitte ammoniakpomp, wat tot een defect ventiel terug te leiden was. De panne zorgde voor een merkelijk terugschroeven van het energieverbruik in het Russische segment van de spacemeccano. Gevaar voor de zes opvarenden is er niet, zegt de NASA.
Toch is een dringende herstelling nodig voor de koeling van de interne en externe systemen van het complex. Op 21 en 23 december zullen de astronauten Mike Hopkins en Rick Mastracchio meer dan zes uur lang buiten moeten werken om de defecte pomp te vervangen. Zo nodig moeten ze op Kerstmis weer "uitstappen".
Voor de 53-jarige Mastracchio is het de zevende ruimtewandeling, voor Hopkins (44) de eerste. Het duo is perfect geplaatst om de klus te klaren want ze hebben in het zwembad in het Johnson Space Centre in Houston een training gekregen om zo'n pomp te vervangen.
Op het gebinte van het ISS zijn drie reservepompen vastgehecht.
De voorziene lancering op het Wallops-eiland van een Antares-raket van het bedrijf Orbital Sciences met de private onbemande cargo Cygnus is naar "ten vroegste januari" verschoven, zo deelde de NASA ook mee. De Cygnus moet 1.300 kilo voorraden naar het ISS brengen.
Bron: De Redactie
Een robot die naar het International Ruimtestation (ISS) is gestuurd, heeft zijn eerste sociale missie succesvol uitgevoerd: de robot Kirobo heeft de Japanse astronaut Koichi Wakata gezelschap gehouden en met hem in het Japans over koetjes en kalfjes gesproken.
quandage
Kirobo maakte kennis met Wakata en zei dat hij er al aan gewend was dat er geen zwaartekracht in het ruimtestation is. Vandaag zijn beelden vrijgegeven van Kirobo's 'praatmissie' door de Japanse publieke omroep NHK.
Kirobo drukt zich ook in lichaamstaal uit want hij maakt gebaren tijdens de conversatie. Het team dat van Kirobo een gezellige metgezel in de ruimte maakt, heeft 3 jaar aan Kirobo gewerkt en is erg tevreden over de eerste resultaten. Kirobo is een product van onder meer de Universiteit van Tokio, robottenpioniers van Robo Garage, het Japanse ruimtevaartinstituut JAXA en de ondernemingen Dentsu en Toyota.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Twee astronauten van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn zaterdag aan een eerste van mogelijk drie ruimtewandelingen begonnen om een defecte ammnoniakpomp voor de koeling van het complex te vervangen. Dat was rechtstreeks op NASA TV te zien. De Amerikanen Rick Mastracchio en Mike Hopkins begonnen om 13.01 uur Belgische tijd aan een uitje dat minstens zes uur moet duren. Zij moeten een uitgevallen pomp voor ammoniak vervangen die deel uitmaakt van een van de twee koelingsystemen voor het ISS. Volgens de NASA vormt de panne geen gevaar voor de zeskoppige bemanning van de spacemeccano. Wel is een reeks apparatuur uitgeschakeld, vooral in het Russische segment.
NASA ✔ @NASA
Here's a good look at the degraded pump module from the helmet cam of Rick Mastracchio during today's #spacewalk:
Zwembad
Het duo heeft het geluk in het trainingszwembad van het Johnson Space Centre in Houston een opleiding voor dergelijke klus te hebben gekregen. Bovendien zijn op het gebinte van de ruimtekolos reservepompen vastgehecht. In principe moet de twee ruimtewandelaars de pomp ter grootte van een koelkast tijdens twee uitjes vervangen hebben. Het tweede is voor maandag voorzien. Zonodig is er op Kerstmis een derde ruimtewandeling.
Boven België
Terwijl het duo buiten arbeidt, is een passage van het ISS boven België te zien, als de weergoden willen meewerken tenminste. De tijdelijke werkplek van Frank De Winne doemt omstreeks 18.13 uur in het westen op, en is drie minuten koerszettend naar het oosten te volgen. De inclinatie aan de avondhemel bedraagt 76 graden. Het station is dan het helderste object boven en is van vliegtuigen te onderscheiden door het ontbreken van knipperlichten.
Bron: De Standaard
Twee astronauten van het Internationaal Ruimtestation (ISS) zijn vanmiddag aan een ruimtewandeling begonnen om verder te gaan met de herstelling van het koelingsysteem, een taak waarmee zaterdag al werd gestart.
De Amerikanen Rick Mastracchio en Mike Hopkins verlieten om 12.53 uur Belgische tijd het luchtsas van het ISS, zeventien minuten vroeger dan voorzien. De twee maken een ruimtewandeling om een defecte ammoniakpomp voor een koelingsysteem te vervangen.
"Als de ruimtewandeling vandaag verloopt zoals gepland, zal al het werk om de pomp te vervangen tijdens twee ruimtewandelingen afgerond zijn", liet NASA weten.
Zaterdag hadden de twee astronauten al een succesvolle ruimtewandeling achter de rug. In 5 uur 28 minuten werkten ze een belangrijk deel van het werk af dat voor de tweede ruimtewandeling op het programma stond.
De ruimtewandeling van vandaag zou maximaal 6 uur 30 minuten duren. De astronauten zullen de vervangingspomp van de tijdelijke plaats nu op de plaats van de defecte pomp installeren.
Die tweede ruimtewandeling had eigenlijk gisteren moeten plaatsvinden, maar omdat er condensatie was opgetreden in het ruimtepak van Mastracchio na de eerste ruimtewandeling zaterdag, werd die verplaatst naar vandaag. NASA benadrukt dat het probleem niets te maken had met het waterlek in het pak van astronaut Luca Parmitano, die eerder deze zomer een ruimtewandeling plots moest afbreken.
NASA verduidelijkte vorige week dat het vervangen van de ammoniakpomp niet kon worden uitgesteld. Eerder had NASA al tevergeefs geprobeerd het koelsysteem vanop afstand te herstellen. Bij een mogelijk defect op het tweede systeem, zou het ISS in een benarde situatie terechtkomen en zou de bemanning mogelijk moeten worden geëvacueerd. Sinds het defect dat optrad op 11 december wordt de temperatuur van het ISS geregeld door een tweede circuit, maar dat voldoet niet aan alle noden van het ruimtestation. NASA benadrukt wel dat het defect de zes bemanningsleden van het ruimtestation nooit in gevaar heeft gebracht.
Bron: HLN | Gewijzigd: 26 april 2017, 15:29 uur, door Joyce.s
Twee Russische kosmonauten hebben gisteren de derde ruimtewandeling op een week tijd aan het Internationaal Ruimtestation (ISS) voltooid. Ze vestigden meteen ook een record, als het Russische team met de langste ruimtewandeling.
Oleg Kotov en Sergej Rjazanski brachten in totaal acht uur en zeven minuten buiten het ruimtestation ISS door. De bedoeling van hun missie was om camera's te installeren waarmee beelden van de Aarde worden gemaakt. De twee slaagden erin de camera's te plaatsen, maar ze moesten die later weer weghalen omdat de gegevens niet correct naar de Aarde doorgestuurd konden worden, zo zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa.
De Amerikaanse astronauten Rick Mastracchio en Michael Hopkins hadden dinsdag en vorige week zaterdag al ruimtewandelingen moeten ondernemen. Zij moesten toen onder meer een defect aan het koelingssysteem herstellen.
Bron: HLN