Een Russische Sojoez-capsule is dinsdag met succes gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord is een driekoppige bemanning, de NASA-astronaut Kevin Ford en de Russen Oleg Novitski en Jevgeni Tarelkin. De lancering, vanaf het kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan, verliep vlekkeloos. "Ze voelen zich goed. Alles ging goed, ondanks de winderige omstandigheden", aldus Vladimir Popovkin van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos. In het ISS zijn op dit moment de Amerikaan Sunita Williams, de Rus Joeri Malentsjenko en Aki Hoshide uit Japan. Ford, Novitski en Tarelkin blijven tot maart in het ISS en de drie anderen worden in december afgelost.
Bron: Nieuws.nl
Drie ruimtevaarders, twee Russen en een Amerikaan, hebben hun Sojoezcapsule donderdag met succes gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Ze zijn dinsdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. De Amerikaanse astronaut Kevin Ford en zijn Russische collega's Evgeni Tarelkin en Oleg Novitski blijven 5 maanden. In het ISS ontmoeten ze Joeri Malentsjenko, de Amerikaanse Sunita Williams en de Japanner Akihido Hoshide. Die keren volgens planning 12 november terug naar de aarde.
Bron: AD
Vanmiddag om 14:26 uur zal de commerciële Dragon-capsule het internationale ruimtestation ISS verlaten. Volgepakt met ruim 750 kilo aan goederen waaronder wetenschappelijke testresultaten zal de capsule vanavond in de grote oceaan plonzen om daar opgevist te worden door NASA. De Dragon-capsule is gemaakt door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, in opdracht van NASA. Sinds de Space Shuttles vorig jaar met persioen gingen beschikten de Amerikanen namelijk niet meer over mogelijkheden goederen of personen naar het ruimtestation te lanceren. Er werd daarom besloten een nieuw lanceerplatform te ontwikkelen. Niet geheel door NASA zelf, maar met behulp van ruimtevaartbedrijven, om kosten te besparen. Dat lijkt nu te lukken. Als alles goed gaat wordt vandaag de eerste commerciële bevoorradingsmissie naar het ISS voltooid. Op 8 oktober werd de capsule vanuit Florida gelanceerd. Twee dagen later koppelde hij aan het ruimtestation. Het is niet de eerste vlucht van Dragon. Afgelopen mei werd al een succesvolle testvlucht uitgevoerd.
Bron: Astronieuws
Twee astronauten van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn donderdag naar buiten gezweefd om te werken aan het koelingssysteem voor de energievoorziening van de kolos, zo hebben de Russische vluchtleiding (Tsoup) en het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt. De Amerikaanse gezagvoerster Sunita Williams en de Japanner Hoshide Akihiko begonnen om 13.29 uur Belgische tijd aan hun uitje dat normaal 6 1/2 uur moet duren. Zij moeten een ammoniaklek dichten. Ammoniak wordt gebruikt voor de koeling van de spacemeccano. Voor Williams is het de zevende ruimtewandeling. Zij is de vrouwelijke recordhouder voor het in het absolute luchtledige werken met in totaal meer dan 44 uur. Hoshide is aan zijn derde ruimtewandeling toe en is de Japanse recordhouder, aldus de NASA.
Ruimteschroot
In de loop van de nacht is het ISS alweer en onverwachts uitgeweken voor een brok ruimteschroot. De motoren van de pas gekoppelde Russische cargo Progress M-17M floepten aan om brokstukken van de Amerikaanse telecomsatelliet Iridium-33 te vermijden. Zodoende draait het complex nu een baan tussen 405 en 429 km hoogte.
Bron: Hbvl | Gewijzigd: 26 april 2017, 15:26 uur, door Joyce.s
Rusland heeft het contact verloren met zijn civiele satellieten en het Russische deel van het internationale ruimtestation ISS. Dat meldt het Russische persbureau RIA Novosti. Rusland kan geen commando's naar de satellieten en zijn deel van het ruimtestation sturen. Het probleem zou zijn ontstaan door een kapotte elektriciteitskabel in de buurt van Moskou. Het persbureau citeerde een anonieme bron binnen de Russische ruimtevaartindustrie. Het is niet bekend of het verlies aan controle gevolgen heeft.
Bron: RTL
| Gewijzigd: 26 april 2017, 15:26 uur, door Joyce.s
Drie astronauten die 125 dagen in het internationale ruimtestation ISS hebben doorgebracht zijn maandag veilig op aarde teruggekeerd. NASA-astronaut Sunita Williams, kosmonaut Joeri Malentsjenko en de Japanner Aki Hoshide landden met hun Sojoez-capsule op de steppe nabij de stad Arkalik.
EPA
‘Wat mij betreft was alles prima', zei een lachende Williams nadat ze uit de capsule was gehaald. In totaal bracht ze in twee missies 322 dagen in de ruimte door. Tijdens de laatste missie maakte Williams een ruimtewandeling om een lekkend koelsysteem te repareren. De Rus Malentsjenko heeft van het drietal het langst in de ruimte vertoefd. Hij heeft 642 dagen in de ruimte doorgebracht.
Nu het drietal vertrokken is uit het ISS, heeft de Amerikaanse Kevin Ford het gezag over het ruimtestation overgenomen. Hij wordt bijgestaan door zijn Russische collega's Oleg Novitski en Jevgeni Tarelkin. Volgende maand krijgen ze gezelschap van Tom Marshburn, Chris Hadfield uit Canada en Roman Romanenko uit Rusland.
Bron: De Standaard
Op 1 december aanstaande zal het Internationaal Ruimtestation (ISS) voor de allereerste keer in zijn bestaan om puur wetenschappelijke redenen van oriëntatie veranderen. Dit meldt ESA woensdag. De draai van zeven graden neemt ongeveer twee uur in beslag. Het is het Belgische controlecentrum B.USOC dat deze primeur op zijn naam mag schrijven.B.USOC is verantwoordelijk voor het SOLAR-platform, dat bevestigd zit aan de buitenkant van de Europese Columbus-module. De SOLAR-instrumenten observeren de zon.
Door de beweging van het ISS moeten de instrumenten actief op de zon gericht blijven. Helaas varieert de baan van het ISS rond de aarde gedurende een maand, zodat SOLAR de zon gemiddeld slechts twee weken per maand goed kan onderzoeken. Om onder deze beperking uit te komen, zal het ISS tijdelijk gedraaid worden. "Door deze draai van het ISS kunnen we van 19 november tot 23 december een volledige rotatie van de zon observeren. Die rotatie van de zon duurt ongeveer 25 dagen aan de zonne-evenaar", zegt Nadia This, operations engineer bij B.USOC.
Lustrum
SOLAR werd op Columbus geïnstalleerd op dezelfde dag dat de Columbus module aan de ISS-constructie werd bevestigd. Dit gebeurde in februari 2008, en dus viert SOLAR binnenkort zijn vijfde verjaardag. "En dat is heel wat", aldus This , "als je weet dat het oorspronkelijk slechts de bedoeling was om achttien maanden metingen te doen."
Complex
Een wetenschappelijke rotatie van het ISS is absoluut niet eenvoudig te realiseren. This: "Als ik het mij goed herinner, zit er zeker twee jaar tussen het eerste idee, en de uiteindelijke goedkeuring door het Space Station Program Control Board". Het idee werd eerst aangebracht bij ESA door B.USOC en de wetenschappers verbonden met de verschillende instrumenten. Een oriëntatie-verandering van het ISS heeft invloed op verschillende aspecten: zonnepanelen en antennes moeten anders gericht worden en de temperatuurgradiënt verandert bijvoorbeeld.
Er moest dus uitgebreid geanalyseerd worden wat de invloed van de draai op het hele ISS zou zijn. Pas toen dat allemaal duidelijk was en haalbaar bleek te zijn, konden de internationale partners gecontacteerd worden. "Het is dankzij de goede voorbereiding van het SOLAR team, en de toegewijde steun van ESA, dat we erin geslaagd zijn", zegt This.
Computermodellen
De observaties van de SOLAR-instrumenten vergroten onze kennis van de zon en stellen wetenschappers in staat om nauwkeurige computermodellen te ontwikkelen die het gedrag van de zon voorspellen. Hoe accurater deze data is, hoe meer we zullen begrijpen van de invloed die de zon heeft op onze planeet Aarde.
Bron: Blikopnieuws
© ap.
Drie ruimtevaarders zijn met een Russische Sojoez-raket naar het Internationaal Ruimtestation ISS vertrokken. De Sojoez TMA-07M werd rond de middag op de Russische ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan gelanceerd, wat live op de Russische staatstelevisie te volgen was. De Russische kosmonaut Roman Romanenko, de Amerikaanse astronaut Thomas Marshburn en de Canadees Christopher Hadfield moeten vrijdag aankomen bij het ISS. Daar vergezellen ze de Russen Oleg Novitski en Jevgeni Tarelkin en de Amerikaan Kevin Ford.
Experimenten en ruimtewandelingen
Ze zullen vier maanden in het ruimtestation verblijven en talrijke experimenten uitvoeren. Ook staan twee ruimtewandelingen op hun agenda. Voor Romanenko en Marshburn gaat het om hun tweede verblijf, voor Hadfield al zijn derde. Romanenko was in 2005 gezagvoerder over de Sojoez die de Belgische astronaut Frank De Winne voor een tweede keer naar en van de spacemeccano bracht.
Bron: HLN
Deze foto is niet meer beschikbaar
De drie astronauten die woensdag de ruimte in zijn geschoten. © afp.
De drie astronauten die woensdag met de Russische Sojoezcapsule de ruimte in zijn geschoten, zijn veilig aangekomen in het internationale ruimtestation ISS. Dat meldde het commandocentrum vrijdag tegenover persbureau Interfax. De bemanning bestaat uit de Rus Roman Romanenko, de Amerikaan Thomas Mashburn en de Canadees Chris Hadfield. De komende 4 maanden zullen zij tientallen experimenten uitvoeren in het ISS. Er werken nu in totaal zes mensen in het ruimtestation. De Nederlander André Kuipers was twee keer in het ISS. Afgelopen zomer kwam hij voor de tweede keer veilig terug op aarde.
Bron: AD
NASA
Op een website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is een foto gepubliceerd van de stad Luik bij nacht. De foto werd op 8 december 2012 gemaakt vanuit het internationaal ruimtestation ISS. Op dat moment kwam de feestverlichting van de stad nog bovenop de straat- en snelwegverlichting. Deze laatste maken België trouwens sowieso al tot een van de meest verlichte landen ter wereld. Een mooi lichtspektakel of lichtpollutie? Kiest u maar.
Bron: Deredactie
De NASA heeft dinsdag enige tijd geen contact gehad met het internationale ruimtestation ISS. Tijdens een update van de computers van het ISS vielen rond 15.45 uur (Nederlandse tijd) alle verbindingen met Houston uit. Om 18.24 uur waren ze hersteld.
Tijdens de storing was alleen boven Rusland radiocontact mogelijk met het grondstation in Moskou, ofwel vijf minuten om het anderhalf uur.
Bron: Nieuws.nl
Tijdens zijn missie van meer dan zes maanden in het Internationaal Ruimtestation ISS zal de Italiaanse astronaut Luca Parmitano de eerste lasagne in de ruimte eten, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld.
Goed eten is belangrijk voor de gemoedstoestand van een astronaut, want ruimtevaarders leven ver van het huis, met een hoge werkdruk en in een nieuwe omgeving, legt ESA uit. "Zoals elke Italiaan weet, is de beste remedie voor heimwee goed eten uit eigen land", maar voedsel voorbereiden voor een ruimtevlucht is geen gemakkelijke taak.
Voor Parmitano, die voor het Italiaanse ruimtevaartbureau ASI zijn vlucht zal maken, heeft vijfsterrenchef David Scabin enkele klassieke recepten klaargemaakt die 'ruimtevluchtwaardig' zijn gemaakt door het Turijnse bedrijf Argotec.
Het eten is gedehydrateerd via een speciaal proces om zijn smaak te behouden. Het wordt dan verpakt in aluminiumzakken om de vibraties bij de lancering te kunnen doorstaan. Een maaltijd kan tot 36 maanden worden bewaard en is vrij van zout. Het is gebleken dat zout niet goed is voor het beendergestel van astronauten in de ruimte, legt ESA uit. In de ruimte zelf moet de Italiaan enkel kokend water op 70 graden toevoegen om van de ingrediënten een lekkere maaltijd te maken. Het voedsel van Parminato zal eerder in het ISS aankomen dan de astronaut zelf.
Bron HLN | Gewijzigd: 26 april 2017, 15:26 uur, door Joyce.s
Het internationale ruimtestation ISS wordt in december uitgebreid met een Nederlandse robotarm. Die European Robotic Arm (ERA) is ontworpen en gebouwd in Leiden. Een Russische raket brengt het gevaarte naar het ISS, 400 kilometer boven de aarde.
De 11,3 meter lange ERA moet onder meer worden ingezet bij ruimtewandelingen. De robotarm kan ook onbemande vrachtschepen vastpakken en die veilig binnenloodsen. Verder is de ERA in staat om de buitenkant van het ISS te inspecteren op beschadigingen.
Robotarm kan 'wandelen'
Het ISS heeft al twee andere robotarmen, uit Canada en Japan. Die zitten vast en hebben daardoor een klein bereik. De Nederlandse ERA kan echter 'wandelen' langs de buitenwanden van het ruimtestation.
De ERA zou aanvankelijk al in de eerste helft van vorig jaar naar het ISS gaan. Daar verbleef André Kuipers toen. De Nederlandse astronaut zou de Nederlandse robotarm ontvangen en als eerste gaan gebruiken. De lancering van de arm moest echter meerdere keren worden uitgesteld door problemen met Russische raketten.
Bron: RTL
De particuliere Amerikaanse ruimtevaartonderneming SpaceX heeft vrijdag een onbemande capsule met vers fruit en andere voorraden voor de bemanning van het internationale ruimtestation ISS gelanceerd. Het is al de derde bevoorradingstrip van de Dragon-capsule.
De lancering met behulp van een Falcon-draagraket verliep vlekkeloos. De Dragon moet zaterdagochtend al bij het ruimtestation aankomen. Naast fruit bevat de capsule plantenzaden, muizenstamcellen, eiwitkristallen, ruimtevoedsel en -kleding, vuilniszakken, luchtzuiveringsapparaten, computeronderdelen en andere spullen.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zegt dat het efficiënter is om voor dergelijke bevoorradingsvluchten particuliere bedrijven in te schakelen. SpaceX heeft een contract voor twaalf vluchten afgesloten. Het bedrijf, dat is opgericht door PayPal-miljardair Elon Musk, wil vanaf 2015 ook bemande vluchten aanbieden.
Bron: Nieuws.nl
Het private vrachtruimteschip Dragon heeft het Internationaal Ruimtestation ISS bereikt. De capsule brengt onder meer voeding en wetenschappelijk materiaal voor experimenten naar het ISS.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
De gezagvoerder op het ISS, Kevin Ford, en boordwerktuigkundige Tom Marshburn slaagden erin om de Dragon van de Amerikaanse raketbouwer SpaceX met een gerobotiseerde arm vast te grijpen, zo meldt het Amerikaanse ruimteagentschap NASA.
De aankomst van de Dragon was eigenlijk voor gisteren voorzien. Die werd echter met een dag uitgesteld omdat na de succesvolle lancering vanop het Amerikaanse Cape Canaveral, in Florida, het ruimtetuig met motorproblemen kampte.
Het gaat om de derde vlucht van de Falcon 9-raket van SpaceX naar het ISS, en de tweede contractueel commerciële bevoorradingsmissie voor de NASA. Op 25 maart moet de capsule vracht terug naar de aarde brengen.
Bron: HLN
De voor vandaag voorziene terugkeer naar de Aarde van drie bewoners van het Internationaal Ruimtestation ISS is omwille van het slechte weer met een dag uitgesteld. Dat heeft het Russisch ruimtevaartbureau Roscosmos bekendgemaakt.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
"Gezien de slechte weersomstandigheden in de landingszone van de Sojoez-capsule, is beslist de landing naar 16 maart uit te stellen", aldus Roscosmos. Volgens de Amerikaanse NASA is de landing nu voor 05.06 uur Belgische tijd voorzien.
Normaal moesten de Russen Oleg Novitski en Jevgeni Tarelkin net als de Amerikaan Kevin Ford vandaag om 04.56 Belgische tijd in de Sojoez TMA-06M neersmakken ten noordoosten van de stad Arkalyk in de steppen van Kazachstan. Zij vertoeven sinds 23 oktober 2012 in de ruimte. In het ISS zelf is Chris Hadfield ondertussen de eerste Canadese gezagvoerder.
Bron: HLN
Drie bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS zijn terug op aarde. Hun Sojoez-capsule landde op de steppe van Kazachstan. De terugkeer had 24 uur vertraging opgelopen door slecht weer.
@anp
Ruim drie uur voor de landing was de capsule met de Russen Oleg Novitski en Jevgeni Tarelkin en de Amerikaan Kevin Ford losgekoppeld. Ze zakten langzaam uit hun baan rond de aarde, om terug te keren in de dampkring. Hangend aan een parachute daalden ze de laatste kilometers af.
Novitski, Tarelkin en Ford waren op 21 oktober de ruimte in gegaan. In het ISS zitten nu een Canadees, een Amerikaan en een Rus. Eind deze maand krijgen ze gezelschap van twee Russen en een Amerikaan.
Bron: RTL | Gewijzigd: 26 april 2017, 15:27 uur, door Joyce.s
De ruimtetrip van de Britse zangeres Sarah Brightman staat op de helling vanwege een mogelijke wijziging in het vluchtschema naar en van het Internationaal Ruimtestation ISS. Dat heeft het Russische staatspersbureau Ria Novosti op gezag van directeur-generaal Vladimir Popovkin van het Russisch ruimtevaartbureau Roscosmos gemeld.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
De sopraan zou in 2015 een trip van acht dagen maken. Maar Roscosmos en de Amerikaanse NASA overwegen nu die bezoekende missie naar een maand te verlengen. In dat geval gaat de stoel van Brightman in de Sojoez-capsule naar een beroepsruimtevaarder, om wetenschappelijk onderzoek te doen. Vermoedelijk zal de aanduiding door het Europese Ruimtevaartbureau ESA gebeuren.
Popovkin zei niet wanneer de beslissing valt en of de trip van de zangeres op een latere datum zou kunnen doorgaan. Tot nu toe hebben nog maar zes mannen en één vrouw de exclusieve toeristische trip naar de ruimte gemaakt. Brightman zou na een hiaat van enkele jaren de draad weer opnemen. Rusland brak immers het ruimtetoerismeprogramma in 2009 af. De eerste ruimtetoerist in het ISS was de Amerikaan Dennis Tito.
Met het op stal zetten van de Amerikaanse spaceshuttle en het voorlopig ontbreken van alle bemand ruimtetransport in de VS staat Rusland alleen in voor het personenvervoer naar en van het ISS.
Bron: HLN
De Dragoncapsule van het bedrijf SpaceX is met een plons in de Stille Oceaan geland na zijn bevoorradingsmissie naar het ruimtestation ISS, het 'International Space Station'. Het was de tweede trip van een privéraket naar het ISS.
© ap.
Volgens een tweet van SpaceX landde de capsule om 09.34 uur lokale tijd, of 15.34 uur onze tijd, in volle zee op 350 kilometer voor de kust van Baja California (Mexico). De Dragon was vijf en een half uur eerder losgekoppeld van het ISS. "Jammer om de Dragon te zien vertrekken", zei NASA-astronaut Tom Marshburn van binnen in het station. "De Dragon heeft zijn job perfect gedaan. Hij keert terug naar de stal."
De Dragon heeft de ruimtevaarders in het ISS bevoorraad, ook met nieuw materiaal voor nog meer experimenten, en de capsule heeft ineens ook zo'n ton aan afval en wetenschappelijke data teruggebracht naar de aarde.
SpaceX is het privébedrijf van Elon Musk, de oprichter van de firma voor elektronische betalingen PayPal, en Tesla, het merk van elektrische wagens, genoemd naar de Servisch-Amerikaanse uitvinder Nikola Tesla.
Bron: HLN