Een veerboot (MV Skagit) uit Tanzania met minstens 250 mensen aan boot is gezonden nabij het eiland Zanzibar. Onder de opvarenden zouden zich 31 kinderen bevinden. De marine en politie is bezig om de reddingsoperatie te organiseren. De boot isom 12.00 lokale tijd (09.00 GMT) uitgevaren vanaf de haven van Dar es Salaam. Volgens een woordvoerder van de marine is de boot in moeilijkheden gekomen door de krachtige wind. Normaal duurt de overstreek 2 uur.
© onweer-online
Bron: BCC
Een ferry met meer dan 250 passagiers aan boord is woensdag tussen Dar es Salaam (Tanzania) en het eiland Zanzibar gezonken. Tientallen opvarenden worden vermist. Dat heeft Saida Shaabani meegedeeld, een functionaris op de dienst van de vicepresident van Zanzibar. In september vorig jaar kostte een schipbreuk van een ferry tussen twee eilandjes van de archipel van Zanzibar 203 mensenlevens.
Bron: De Standaard
Uit de kust van de Tanzaniaanse archipel Zanzibar is woensdag een veerboot met meer dan 280 opvarenden gezonken, onder wie meer dan 30 kinderen. Volgens een minister van het Oost-Afrikaanse land zijn door de ramp zeker 24 doden gevallen, onder wie zeker twee Europeanen. De MV Skagit/Kalama was onderweg van het Tanzaniaanse vasteland naar het toeristische eiland Zanzibar. Een van de dode buitenlanders is een vrouw, 13 andere buitenlanders zijn in ziekenhuizen opgenomen. Over hun nationaliteit is niets meegedeeld.
Bron: Nu.nl
Voor de kust van de Tanzaniaanse archipel Zanzibar is een veerboot met meer dan 280 opvarenden gezonken, onder wie meer dan 30 kinderen. Daarbij zouden zeker 24 doden gevallen, onder wie zeker twee Europeanen. Vijf Nederlanders zijn gered.
Tot nu toe zijn 149 mensen gered uit de Indische Oceaan. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt aan RTL Nieuws dat vijf Nederlandse opvarenden in veiligheid zijn. Of er nog meer Nederlanders aan boord van het schip waren, is niet bekend De MV Skagit/Kalama was onderweg van het Tanzaniaanse vasteland naar het toeristische eiland Zanzibar. Een van de dode buitenlanders is een vrouw, 13 andere buitenlanders zijn in ziekenhuizen opgenomen. Over hun nationaliteit is niets meegedeeld.
Sterke wind
De veerboot is bij sterke wind gekapseisd, aldus de eerste resultaten van het onderzoek. Het is niet bekend hoeveel buitenlanders aan boord van de veerboot waren. Zanzibar staat bekend om zijn stranden met wit zand en voor Stone Town, de oude wijk van Zanzibar die op de Werelderfgoedlijst van de VN-cultuurorganisatie Unesco staat.
Bron: RTL
Voor de kust van de Tanzaniaanse archipel Zanzibar is gisteren een veerboot met meer dan 280 opvarenden gezonken, onder wie meer dan dertig kinderen. Volgens een politiefunctionaris zijn er inmiddels 31 doden geborgen, onder wie vermoedelijk twee mensen van Europese afkomst. Op de ferry zat minstens één Belgisch koppel. Ze zijn hun hele hebben en houwen kwijt, maar stellen het voor de rest goed. "Het jonge koppel is door de kustwacht gered", bevestigde het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken.
Deze foto is niet meer beschikbaar
@ epa
Tijdens de reddingswerkzaamheden zijn 149 mensen gered uit de Indische Oceaan, de overige 100 opvarenden zijn nog vermist. Zij zijn mogelijk met de boot, die bijna volledig onder water ligt, mee gezonken. De reddingsoperatie werd rond middernacht gestaakt, en hervat bij daglicht. Over de cijfers bestaat nog onduidelijkheid. Zo meldt de BBC dat er 250 mensen aan boord waren, van wie er 24 omkwamen en 145 konden worden gered.
Belgen
De Belgische diplomatieke dienst weet zeker dat een jong Belgisch koppel de ramp overleefde. Zij zijn intussen overgebracht naar een hotel, waarna ze morgen doorreizen naar Dar es Salaam. "Van daaruit zullen ze gerepatrieerd worden", klinkt het. Of er verder nog Belgen aan boord waren, valt voorlopig niet uit te sluiten. Gisterenavond klonk het dat er al 124 mensen gered konden worden, wat betekent dat er van meer dan honderd mensen nog geen nieuws is.
Wind
De MV Skagit/Kalama was onderweg van het Tanzaniaanse vasteland naar het toeristische eiland Zanzibar. De veerboot is bij sterke wind gekapseisd, aldus de eerste resultaten van het onderzoek. Het is niet bekend hoeveel buitenlanders aan boord waren. Zanzibar staat bekend om zijn stranden met wit zand en voor Stone Town, de oude wijk van Zanzibar die op de Werelderfgoedlijst van de VN-cultuurorganisatie Unesco staat.
Bron: HLN
De vijf Nederlanders die de veerbootramp in Tanzania hebben overleefd, maakten zenuwslopende uren mee. "Passagiers en bagage vielen bovenop mijn broer. Het was niet makkelijk voor Paul om buiten te komen", zegt Stijn Smeulders, broer van één van de slachtoffers. De vijf Nederlanders maakten zich al flink wat zorgen vanaf het moment dat ze op zee waren. "Het ging enorm tekeer", vertelt Smeulders. "Het was noodweer. Er waren hele hoge golven." Zijn broer, Paul Smeulders, de fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten van Noord-Brabant, zat met vier andere GroenLinks-leden op de veerboot.
Chaos aan boord
Zo'n 280 passagiers zaten opeengepakt op de veerboot. Uit de kust van de Tanzaniaanse archipel Zanzibar gebeurde waar het Nederlandse vijftal al voor vreesde. De boot sloeg om. "Passagiers en bagage vielen bovenop mijn broer. Het was niet makkelijk voor Paul om buiten te komen."
Anderhalf uur wachten op redding
"Eenmaal buiten had hij niets om zich aan vast te klampen", aldus Stijn Smeulders. Toen het schip op z'n kop in het water lag, trok een passagier hem op de boot. "Aan de zijkant van de veerboot hing nog een reddingssloep. Ze hebben het bootje losgesneden en zijn erin gekropen. Anderhalf uur hebben ze gewacht tot een paar vissers ze kwamen redden."
De jonge politici waren op rondreis door Afrika. Ze waren al drie weken onderweg en gingen hun vakantie afsluiten op het toeristenoord Zanzibar. Ze zijn ondergebracht in een hotel en komen waarschijnlijk morgen naar Nederland.
Ruim 30 doden
Een politiefunctionaris van het Afrikaanse land zei dat er zeker 31 doden zijn gevallen, onder wie zeker twee Europeanen. Ook zijn er zeker 13 buitenlanders in het ziekenhuis beland. 149 opvarenden zijn gered uit de Indische Oceaan. Hoeveel buitenlanders er precies aan boord waren van de veerboot is niet duidelijk.
Bron: RTL
De ANWB Alarmcentrale gaat op zo kort mogelijke termijn de vijf Nederlanders repatriëren die woensdag het veerbootongeluk overleefden bij de Tanzaniaanse archipel Zanzibar. Dat meldde de organisatie donderdag.
Volgens de ANWB vertrekken de Nederlanders per vliegtuig zodra hun reisdocumenten in orde zijn gemaakt. Onder de Nederlanders zijn vier leden van GroenLinks. Volgens de passagierslijst waren bijna 290 mensen aan boord. Het Rode Kruis meldde dat inmiddels 31 doden zijn geborgen en ongeveer 145 passagiers zijn gered. De kans is nihil dat hulpverleners nog overlevenden vinden van de ramp, liet de politie donderdag weten.
Bron: Nu.nl
Het aantal dodelijke slachtoffers van de ramp met de veerboot nabij het Tanzaniaanse eiland Zanzibar op woensdag is verder opgelopen. Inmiddels zijn 68 lichamen geborgen. De hoop op het vinden van overlevenden is volgens de lokale autoriteiten vervlogen. Er zijn nog ruim 100 vermisten. Volgens de passagierslijst waren bijna 290 mensen aan boord. 145 passagiers zijn gered. Hulpdiensten konden volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vijf Nederlanders redden, onder wie vier leden van GroenLinks.
Slachtoffers van de ramp met de veerboot arriveren in de haven van Malindi, Zanzibar. De veerboot zonk uit de kust van de Tanzaniaanse archipel Zanzibar met honderden opvarenden aan boord, onder wie meer dan 30 kinderen. © anp.
Onder de doden zijn volgens de politie ook andere Europeanen. Er waren ten minste 16 buitenlandse toeristen aan boord, van wie er 14 zijn gered, meldden lokale autoriteiten. Pogingen om mensen uit het water te halen, verliepen volgens de politie moeilijk door het slechte weer.
Witte stranden
Zanzibar is een toeristische trekpleister. De witte zandstranden en de oude historische binnenstad, Stone Town, trekken veel bekijks. Het eiland hoort formeel bij Tanzania, maar heeft een grote mate van zelfbestuur. De president van het eiland heeft 3 dagen van rouw aangekondigd. Het was de tweede ramp met een veerboot in krap een jaar die mensenlevens eiste in de wateren bij Zanzibar. In september sloeg een veerboot met 800 passagiers om. Ruim 200 mensen overleefden dat niet. De veerboten in de regio hebben vaak meer passagiers dan uit de officiële gegevens blijkt.
ANWB
De ANWB Alarmcentrale gaat op zo kort mogelijke termijn de vijf Nederlanders repatriëren die woensdag het veerbootongeluk overleefden bij de Tanzaniaanse archipel Zanzibar. Volgens de ANWB vertrekken de Nederlanders per vliegtuig zodra hun reisdocumenten in orde zijn gemaakt.
Bron: AD
Vijf Nederlandse overlevenden van het veerbootongeluk bij Zanzibar zijn vanmorgen teruggekeerd op Schiphol. Vier van hen waren samen op vakantie in Afrika. Met een verblijf op het eiland Zanzibar zouden ze de trip afsluiten. De ramp met de veerboot voltrok zich heel snel. "We zaten in die boot, die enorm wiebelde", vertelt Eline van Nistelrooij, een van de overlevenden. "Op een gegeven moment ging de boot om en kwam het water binnen, waarna de ramen sprongen. Ik zat vast, omdat onze rugzakken op me lagen", herinnert ze zich. "Een vriend van mij hield mijn hand vast en heeft die ook niet meer losgelaten. Ik zag allemaal Afrikaanse vrouwen langs me glijden. Daarna heeft die vriend me omhooggetrokken en werden we door het water omhoog geduwd. Vervolgens ging hij links het raam uit en ik knalde tegen het rechterraam aan."
Reddingsboot
Van Nistelrooij weet zich daarna ook uit de boot te bevrijden. "Dan lig je in de zee en zie je een reddingsboot, waar iedereen naartoe wil. Ik werd onder water getrokken en heb volgens mij ook nog mensen geraakt met mijn bergschoenen. Uiteindelijk ben ik op die boot terechtgekomen en daar hebben we een uur gezeten." Vooral het beeld van de Afrikaanse vrouwen met kleurige gewaden is Van Nistelrooij bijgebleven: "Het waren oudere vrouwen, die niet konden zwemmen. Hun gewaden werden ook hartstikke zwaar door het water. Ik zie ze zo wegglijden."
Passagierslijsten
Volgens de Nederlandse zaten er veel meer mensen op de boot dan nu wordt gemeld. "De getallen van die passagierslijsten kloppen niet", denkt ze. "Wij stonden er niet eens op. De boot was slecht, het lag ook niet aan de hoge golven. De boot trok geen rechte lijn. Het was schandalig." "Het is een wonder dat we allemaal nog leven. We zijn een van de weinige gelukkigen", zegt Van Nistelrooij, die aangeeft nog in een "rare shocktoestand" te zitten. Gisteren werd bekend dat een Nederlands echtpaar dat ook op de veerboot zat, is omgekomen.
Bron: nos
Het Vlaamse koppeltje dat in Afrika de scheepsramp voor de kust van Zanzibar overleefde, is sinds vanmiddag weer thuis. Ze zijn opgelucht dat ze nog leven, maar tegelijk voelen ze zich ook wat schuldig, omdat zoveel mensen het niet hebben gehaald. De ramp met de ferry kostte aan zeker 63 mensen het leven, meer dan 80 opvarenden zijn nog vermist.
Bron: nieuwsblad
Tanzania heeft het aantal doden door de ramp met een veerboot bij Zanzibar vastgesteld op 145. Er zijn 73 lichamen geborgen, 72 mensen zijn spoorloos en 145 opvarenden konden worden gered. Dat heeft de politie van Zanzibar zondag gemeld. Onder de doden zijn twee Nederlanders.
''Het is nu vier dagen sinds de veerboot kapseisde. Het is onmogelijk om nog overlevenden te vinden. De vermisten zijn vermoedelijk dood, dus we gaan lichamen bergen in plaats van overlevenden zoeken'', verklaarde politiewoordvoerder Mohammed Mhina.
Bron: nu.nl
Drie mensen zijn woensdag aangeklaagd voor de ramp met een overbeladen veerboot vorige week in Tanzania. De kapitein van het schip, de eigenaar van de rederij en een bestuurslid worden verdacht van doodslag. Ze zijn op borgtocht vrijgelaten en moeten op 7 augustus weer voor de rechter komen. De MV Skagit kapseisde vorige week op ruwe zee. Aan boord waren 290 mensen. Sinds de ramp zijn 104 lichamen geborgen. Ongeveer 40 mensen worden nog vermist, maar er is geen hoop meer dat ze nog leven. Onder de slachtoffers waren twee Nederlandse toeristen.
Het was de tweede dodelijke veerbootramp in de wateren bij Zanzibar in een jaar tijd. In september sloeg een veerboot met 800 passagiers om. Ruim 200 mensen overleefden dat niet. De veerboten in de regio hebben vaak meer passagiers dan uit de officiële gegevens blijkt. Zanzibar is een eilandengroep in de Indische Oceaan. De witte zandstranden en de oude historische binnenstad, Stone Town, zijn toeristische trekpleisters.
Bron: Nu.nl