NASA heeft een computeranimatiepreview vrijgegeven van hoe de landing van de Curiosity er zal uitzien. Het lijkt alsof de NASA-heren met speelgoed bezig zijn, maar de apparatuur is uiteraard peperduur en de landing - voorzien op 5 augustus - is risicovol precisiewerk. De Curiosity heet voluit 'Mars Science Laboratory' (MSL). Deze Marsjeep zou op vijf augustus zacht moeten landen op de Rode Planeet en dat is een huzarenstukje. Maar als de onderneming succesvol is, dan kunnen wetenschappers zich verheugen op twee jaar lang informatie van de Marsverkenner.
De reusachtige Marssonde zal begin volgende maand tegen een snelheid van 21.000 km per uur de atmosfeer van Mars binnentreden. Vanaf dan heeft de boordcomputer zeven minuten de tijd om het gevaarte veilig aan de grond te zetten. Op de beelden lijkt het allemaal kinderspel, maar de landing is erg complex en houdt heel wat risico's in. Eerst moet de atmosferische wrijving samen met de enorme parachute de snelheid van het ruimtetuig verlagen tot een paar honderd kilometer per uur. Dan treden de raketmotoren in actie om de MSL nog te vertragen tot hij zo'n twintig meter boven de Marsbodem hangt.
Dat is het moment waarop de robotauto van ongeveer een ton - de Curiosity - met drie nylon kabels losgelaten wordt tot op de bodem van de Gale-krater, dicht bij de Mars-evenaar. De sonde krijgt dan nog een laatste boost om weg te vliegen en elders, op veilige afstand van de Curiosity, te crashen. En dan begint de verkenningstocht van de Marsjeep, een auto met de afmetingen van een kleine gezinswagen.
De zeven minuten tot de landing zijn cruciaal. Als er ook maar iets mis gaat, is heel de onderneming om zeep. Dan is het game over en liggen er voor meer dan 2 miljard euro brokstukken op Mars. Om nog maar te zwijgen van het noeste werk van de wetenschappers de laatste tien jaar. Daarom heeft het NASA-team het ook over de "7 minutes of terror". Nog dit: in de marge van de persconferentie werd ook een samenwerking met Microsoft bekendgemaakt voor een Xbox Kinect-game over de landing van de Curiosity. Daar kan je zelf aan de slag om het ruimtegevaarte veilig op de Marsbodem te zetten.
Bron: HLN