Maand in, maand uit is het KNMI aan het werk voor Nederland. Met metingen, weer- en klimaatmodellen, klimaatadvies, dataverkeer. Het KNMI Jaarverslag 2011 toont een reeks werkzaamheden van het kennisinstituut die vorig jaar heeft plaats gevonden. Elke maand heeft voor het KNMI een eigen dynamiek. Terwijl metingen en dataverkeer op het KNMI continu doorgaan en analyse en onderzoek voor weer, klimaat en seismologie dagelijkse praktijk zijn, eist ook de actualiteit haar aandacht.
Zo stond in februari 2011 de grote ozonafbraak boven de Noordpool centraal. Maart 2011 werd gedomineerd door de Japanse aardbeving die gepaard ging met een tsunami en de kernenergiecentrale in Fukushima beschadigde. Het KNMI heeft de radioactieve wolk in kaart gebracht om de gevolgen te kunnen overzien.
In mei 2011 eiste de extreme droogte in Nederland alle aandacht op. Er viel zo weinig regen dat er maatregelen nodig waren. Dat gebeurde nogmaals in de droge en mistige novembermaand. Het hoogtepunt voor het KNMI in augustus 2011 was de presentatie van de Bosatlas van het Klimaat, maar in diezelfde zomermaand moest er ook vaak gewaarschuwd worden voor zware onweersbuien. In september 2011 werd Nederland opgeschrikt door de sterke aardbeving bij het Duitse Goch.
Naast de actualiteiten van 2011 is er in het KNMI Jaarverslag 2011 ruimte voor beschouwing en perspectief over het werkgebied van het KNMI. Directeur Jan Staman van het Rathenau Instituut beschouwt de relatie tussen wetenschap en politiek. Die schuurt wel eens omdat het wetenschappelijke metier anders werkt dan de politieke arena. Dijkgraaf Luc Kohsiek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier legt uit wat het KNMI kan betekenen voor een waterschap. Daarbij benadrukt hij het belang van constante zorg voor de Nederlandse waterkeringen, want wonen onder zeeniveau blijft mensenwerk.
Verder staan er in het jaarverslag de gebruikelijke overzichten van de financiën, personeel en websitebezoek. Voor het jaarverslag klik hier.
Bron: KNMI