Op 30 november 2011 ondertekenden alle 44 Limburgse gemeenten het Burgemeesters- convenant, zo engageerden ze zich om de uitstoot van broeikasgassen met 20% te reduceren tegen 2020. Verschillende gebruikers op “De vragende partij” herinneren hun gemeente aan de gemaakte klimaatbeloftes. Het Burgemeestersconvenant is een Europese beweging, waarbij lokale en regionale overheden zich ertoe verbinden om de energie-efficiëntie en het gebruik van duurzame energiebronnen te verhogen. Limburg gaf in 2011 het goede voorbeeld en wist, als eerste Belgische provincie, alle Limburgse gemeenten te overtuigen samen te werken voor CO2-reductie van 20%.
Limburg nog steeds vragende partij
Op “De vragende partij” is men die beloftes niet vergeten: in Herstappe, Diepenbeek en Hasselt stelt men voor dat de gemeente actief stappen onderneemt om die “klimaatneutraliteit” waar te maken. Maar wat is die “klimaatneutraliteit”? Theoretisch betekent klimaatneutraal dat er geen negatieve invloed is op het klimaat. In de praktijk bedoelt men meestal dat er geen CO2 wordt uitgestoten.
Inge Verheyen, communicatieverantwoordelijke voor het kabinet van Frank Smeets, verduidelijkt dat men in Limburgse niet enkel de CO2-uitstoot wenst te verkleinen, maar dat er ook maatregelen worden getroffen t.a.v. de uitstoot van methaangas en lachgas.
Hoe worden gemeenten klimaatneutraal? “Elke gemeente heeft een studie ontvangen van VITO en Arcadis Belgium, waarin de lokale uitstoot van broeikasgassen werd geïnventariseerd. Bovendien ontvingen de gemeenten ook suggesties, zodat zij weten waar zij eventueel aan kunnen werken”, aldus Verheyen. Verheyen benadrukt echter dat de gemeenten volledig zelf beslissen hoe zij hun engagement wensen in te vullen en dat de provincie slechts een “regisseursrol” vervult.
Voor Herstappe bijvoorbeeld, de gemeente met het minst aantal inwoners van België, is landbouw en mobiliteit samen goed voor zo’n 92% van de CO2-uitstoot. Indien Herstappe, zoals voorgesteld op “De vragende partij”, de eerste “klimaatneutrale” Limburgse gemeente wil worden, zal het vooral moeten inzetten op alternatief veevoeder en duurzame verplaatsingen.
Ook buiten Limburg aandacht voor klimaat
Niet enkel in Limburg vraagt men aandacht voor de klimaatsveranderingen. Ook in de provincie Antwerpen roert er wat. Zo hoopt men op “De vragende partij” dat Westerlo het voortouw neemt voor een klimaatneutraal Kempengebied. En ook Jan Hautekiet is begaan met klimaat. Hij stelt dan weer dat Leuven werk maakt van de ambitieuze plannen om tegen 2030 klimaatneutraal te worden.
Bron: De Redactie
'Limburg gaf in 2011 het goede voorbeeld en wist, als eerste Belgische provincie,...'