Gegevens via essl
gebaseerd op: informatie van foto(s) of video van de gebeurtenis, een ooggetuigenverslag, foto's of filmmateriaal van de schade
landgebruik: land
2 have been observed.
intensiteit: F4
Sub-vortices zijn waargenomen.
De trechterwolk is waargenomen.
andere optredende weersverschijnselen: lichte of matige regen.
totale duur: 10 min.
trekrichting: SW-NE
path start from 16:15
path end at 16:30
About F-Scale which I used to name this phenomenon: I'm not sure if it touch down bud it looks like huge wedge tornado or huge wall cloud which can produce wedge. Huge wall cloud develop on rain shower. Few minutes after huge funnel cloud was observed: Foto 1 + 2. After 5 min it looks like huge wedge tornado wich trying to touch down: Foto 3. I'm not sure if it touch down. Tomorrow, I'll try out to find some damages, but it really looked as a huge tornado.Definitely it was huge rotating wall cloud.
status van de melding: zoals ontvangen (QC0)
contact: Miloslav Roháček [e-mail]
© onweer-online
Bron: ESSL, Chasingteam OWL | Gewijzigd: 14 juli 2012, 13:13 uur, door Marga
Was dit daadwerkelijk een F4 ?
Een tornado nabij is prima, alleen laat dit met een max F1 worden, F4 zou dramatische gevolgen hebben als deze in een bevolkt gebied beland.
Tevens zouden de hulpdiensten ook een luchtalarm af moeten laten gaan ivm dit soort gebeurtenissen en dan doel ik op Londen afgelopen tijd.
De (verouderde) F-schaal is gebaseerd op de mate van schade die is aangericht, maar uit het verhaaltje erbij maak ik op dat de intensiteit van de tornado op uiterlijk is gebaseerd en niet op de schade. Grote tornado's hoeven niet per se sterk te zijn. Het blijkt uit zijn verhaaltje dat het niet zeker is of de tornado de grond heeft geraakt dus op dit moment zou ik het nog een funnel cloud noemen.
De kracht van tornado's wordt geclassificeerd met de zogenoemde Fujita schaal, een schaal die loopt van F0 tot F6. Heel lokaal kan er een tornado met de kracht F6 over razen. Dat is tot nu toe nog nooit gebeurd. Deze schaal werd door de Japanse meteoroloog en natuurkundige Ted Fujita opgesteld. Hij baseerde de schaal op de optredende schade in de kern van de tornado gekoppeld aan de maximaal optredende en mogelijke windsnelheden. Deze schaal is nu verouderd. In plaats daarvan wordt sinds 1 februari 2007 de Enhanced Fujita Scale (EF Scale) gebruikt. Bij deze schaal wordt rekening gehouden met de kwaliteit van bouwconstructies. Ook heeft men gevonden dat lagere windsnelheden al de door de schaal gedefinieerde schade veroorzaken.
Bron: WIkipedia.