In de wereld van de astronomie is vandaag deining ontstaan na een tweet van Pluto-deskundige Alan Stern dat een vijfde maan is ontdekt rond de dwergplaneet. De maan zou gevonden zijn met de Amerikaans-Europese Hubble Ruimtetelescoop.Er zijn nog geen details bekend over het nieuwe object, maar Pluto zou dus na Charon, Nix, Hydra en P4 een vijfde natuurlijke satelliet hebben. Charon en de vier kleinere maantjes zouden het resultaat zijn van een grote botsing in een ver verleden, twittert de Nederlandse deskundige Govert Schilling.Met de ontdekking laait de discussie over de status van Pluto weer op. Pluto werd ontdekt in 1930 en in 2006 gedegradeerd van planeet tot dwergplaneet.
Tweet van Alan Stern: Just announced Pluto has come company-- We've discovered a 5th moon using the Hubble Space Telescope!
Bron: HLN
| Gewijzigd: 4 mei 2017, 11:44 uur, door Joyce.s
Sterrenkundigen hebben met behulp van de Hubble ruimtetelescoop een vijfde maan ontdekt bij de dwergplaneet pluto. Op de ontdekkingsfoto is S/2012 (134340) 1, of P5, zoals de maan voorlopig wordt genoemd, slechts een klein vlekje. Men denkt dat ‘ie onregelmatig van vorm is en afmetingen tussen 10 en 25 km heeft. P5 zou op ongeveer 95.000 km van Pluto staan en hij zou zich in hetzelfde omloopvlak bevinden als de vier andere manen, Charon, Hydra, Nix en P4. Maantje P5 komt op maar liefst negen foto’s voor, die Hubble met z’n Wide Field Camera 3 (WFC3) heeft gemaakt op 26, 27 en 29 juni en op 7 en 9 juli 2012. Sterrenkundigen verbazen zich er over dat een dwergplaneet als Pluto – in 2006 berooft van de status van planeet – zoveel manen om zich heen heeft. Men denkt dat het allemaal restanten zijn van een botsing die Pluto miljarden jaren geleden met een ander object uit de Kuipergordel moet hebben gehad. In de zomer van 2015 komt de sonde New Horizons van de NASA bij Pluto aan en dan hoopt men de dwergplaneet en z’n manenstelsel goed te kunnen bestuderen. In de infografiek een mooie vergelijking van onze eigen maan, de vijf manen van Pluto, en de dwergplaneten Pluto en Eris.
Hubble + Space.com.
Bron: Astroblogs.nl | Gewijzigd: 12 juli 2012, 10:30 uur, door Tatanka