Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 juli 2012, 13:12 uur | Bericht #360709
Gigantische landverschuiving bedekt John Hopkins gletsjer.

Een gigantische langverschuiving, één van de grootste in noord Amerika, en welke geregistreerd werd door seismografen in de USA, heeft de John Hopkins gletsjer in het Glacier Bay National Park and Preserve bedekt als een glazuurlaagje op een taart. De modderstroom denderde naar beneden in een naamloze vallei onder de Lituya berg in het berggebied Fairweather in Alaska. De modderige stroom klotste heen en weer door de bochten in de vallei. Door het gedender en het geschud ontstonden er meerdere sneeuwlawines. Het precieze volume van de landverschuiving is nog niet berekend. Echter het afbreken werd wel geregistreerd op het seismologisch apparatuur. De lawine zelf was niet het resultaat van een beving. Dr.Marten Geertsema, onderzoeks geeomorpholoog bij de Forest Service in British Colombia, meldt dat het de verschuiving enorm is: 9 kilometer lang. Aan de Canadese kant veroorzaakte de lawine een beving van M=3.7. Het UGSG registreerde een beving van M=3.4. Dit is een vrij groot seismische registratie voor een landverschuiving. "Als iemand op dat moment op de gletsjer zou lopen, dan was deze zo plat als een dubbeltje geweest." 

 

De landverschuiving ontstond om 14.30h lokale tijd op 11 juni. De grootte van de landverschuiving werd pas onderkend toen Drake Olson op 2 juli over de gletjser vloog en de bijzondere foto's liet zien. "Het stuk is aan de bovenkant van de gletsjer afgebroken en rolde door de gletsjer heen," zegt Lewis Sharman, ecoloog in Glacier Bay. "De hoek van de verschuiving is berekend op 13,7 graden. Dit is niet echt steil, maar genoeg om het stuk 8km ver te laten rollen". De verschuiving is vanaf de grond niet zichtbaar. De gletsjer verplaatst zich zo'n 3-4 meter per dag. Het kan dus jaren duren voordat het puin van de landverschuivin het einde van de gletsjer bereikt. 





De oorzaak van de landverschuiving is (nog) niet bekend. "Ik heb de berg nog niet goed kunnen onderzoeken, maar het was een combinatie van ijs en steen," zegt Dr. Geertsema. "En grot stuk van die berg is afgebrokkeld. Ook zat er een groot stuk van de gletsjer. Dit is vrij normaal in dit gebied." 

Volgens de geomorfoloog kan de verschuiving veroorzaakt zijn door een breuk in het permafrost op de berg. "Door de degeneratie van het permafrost ontstaat er een heel complex van breuken. Sommige van deze breuken openen en sluiten zich, anderen zijn definitief. Naar mate de tijd verstrijkt, wordt de rotsmassa door de breuken steeds zwakker."

Een ander fascineren aspect van deze landverschuiving is dat er een krachtige drukgolf door de vallei voorafgaande aan de landverschuiving is geweest. Deze drukgolf heeft stenen en ander puin tot 4 km boven het oppervlak van de verschuiving gestuwd. De snelheid van de drukgolf is niet gemeten, maar zal naar schatting zo'n 321 km/h zijn geweest. "Het was een enorme stofwolk. Op de foto's is te zien, dat stenen zo groot als een vuist zelfs boven de stofwolk zijn uitgekomen. 





© onweer-online
Bron: National Parks Traveler.


 
| Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:41 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Mechelen België
Berichten: 128
Lid sinds: 30 nov. 2010
12 juli 2012, 18:46 uur | Bericht #360934
Ik zie maar 3 mogelijkheden voor die drukgolf:

1 door mensen gemaakt met explosieven oid.
2 meteorietinslag
3 door de landverschuiving

Daarvan vind ik de laatste de meest waarschijnlijke, als 2e optie zie ik 1 als meest waarschijnlijke, en die heeft dan de aardverschuiving weer op gang gebracht.
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 juli 2012, 20:24 uur | Bericht #361035
Citaat van Etten-Achterhoek, donderdag 12 juli 2012, 18:46 uur Ik zie maar 3 mogelijkheden voor die drukgolf:

1 door mensen gemaakt met explosieven oid.
2 meteorietinslag
3 door de landverschuiving

Daarvan vind ik de laatste de meest waarschijnlijke, als 2e optie zie ik 1 als meest waarschijnlijke, en die heeft dan de aardverschuiving weer op gang gebracht.
De drukgolf is veroorzaakt door de landverschuiving zelf.

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 juli 2012, 20:26 uur | Bericht #361036
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 334 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 334, lezen 5 mensen het topic "Het grote winter kletstopic 2016-2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden