Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marin, CA.

5 Feb 2025 10:41:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marin, CA; Sonoma, CA.

5 Feb 2025 10:19:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marin, CA.

5 Feb 2025 08:22:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marin, CA; San Francisco, CA; San Mateo, CA.

5 Feb 2025 00:15:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marin, CA.

4 Feb 2025 23:16:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marin, CA; Sonoma, CA.

4 Feb 2025 22:44:35

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Feb 2025 06:49:25

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Feb 2025 06:49:25

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Feb 2025 06:49:25

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Feb 2025 06:49:25

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Feb 2025 10:50:25

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Feb 2025 10:50:25

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Feb 2025 10:50:24
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 juli 2012, 11:13 uur | Bericht #360116
Wetenschap: Ook kleinere vulkaanuitbarstingen kunnen klimaat afkoelen

Een internationaal wetenschappelijk onderzoeksteam heeft ontdekt, dat aerosols van relatief kleine vulkanische uitbarstingen hoog in de atmosfeer terecht kunnen komen door weersystemen zoals moessons. Hierdoor kunnen deze aerosols een invloed hebben op de globale temperaturen. 

Asam Bourassa, van de Institute of Space and Atmospheric Studies, was onderzoeksleider. Hij legt uit, dat tot nu toe er gedacht werd, dat er een grote hoog energetische uitbarsting nodig was om de aerosols voorbij de troposfeer (de turbulente atmosferische laag, die het dichtst bij de aarde ligt) te schieten naar de meer stabielere lagen van de stratosfeer. De kalme lagen van de stratosfeer liggen op zo'n 10km boven de polen en op zo'n 17 km boven de evenaar. Er is altijd gedacht, dat de stormen deze hogere kalmere lagen niet konden bereiken. Een aambeeldwolk bijvoorbeeld is afgevlakt, omdat de bovenkant "botst" tegen de stratosfeer.

"Als een aerosol zich in de lagere atmosfeer bevindt, staat deze onder invloed van het weer en regent gelijk naar beneden," zegt Bourassa. "Als het de stratosfeer bereikt, kan een deeltje hier jarenlang "voortleven". Het zonlicht kaatst op deze deeltjes af en uiteindelijk kan de oppervlakte van de aarde in temperatuur dalen.'   Toen de Mt Pinatuba in de Filipijnen in 1991 uitbarstte, daalde de globale temperatuur met een halve graad. 


Lava stroom van de Nabro vulkaan. Bron; NASA

Nabro vulkaan
De wetenschappers hebben de uitbarsting van de Nabro vulkaan in juni 2011 onderzocht. De vulkaan ligt in Eritrea in het noordoosten van Afrika. De wind dreef het vulkanische gas en de aerosols (zeer kleine druppels van zwavelzuur) in het pad van de jaarlijkse zomer moesson van Azië. Het relatief zwaardere as van de Nabro vulkaan verspreidde zich over de aarde, maar het vulkanische gas en de lichtere vloeibare deeltjes kwamen in de stratosfeer terecht. Deze deeltjes zijn waargenomen door het OSIRIS instrument  van de Canadees ruimtevaart associatie aan boord van de Zweedse satelliet Odin. De uitbarsting van de Nabro heeft voor de grootste hoeveelheid aerosol deeltjes in de stratosfeer gezorgd, die ooit gemeten is door de OSIRIS. 

OSIRIS is ontwikkeld omm de bovenste lagen van de atmosfeer en met name de ozonlaag en de atmosferische aerosols te onderzoeken. Het instrument was oorspronkelijk gemaakt voor een 2 jarige missie, maar sinds de lancering in 2001 werkt het instrument vlekkeloos. OSIRIS cirkelt van pool naar pool iedere 1,5 uur. "Er zijn maar een paar instrumenten, die de stratosferische aerosols kunnen meten en OSIRIS is één van hen, zegt Bourassa. "De meting van deze deeltjes is extreem belangrijk voor de klimatologische studies. 

© onweer-online
Bron: sciencedaily | Gewijzigd: 6 juli 2012, 11:14 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.905 topics, welke bij elkaar 448.588 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.613 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 113 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 113, lezen 1 mensen het topic "Winter 2009 discussietopic deel 8".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden