Veel regen en harde wind zorgden voor behoorlijk wat overlast en schade in het westen van Brabant. De brandweer had donderdag een drukke avond, vooral door omgewaaide bomen en wateroverlast. Onder andere in Sprundel, Steenbergen, Rucphen, Oud-Gastsel, Willemstad, Wouw, Heerle en Kruisland moest de brandweer uitrukken.
Ondergelopen straat in Wouw (foto: Sander Dircken)
Omgewaaide bomen en straten vol water
Aan de Noodstraat in Sprundel viel een boom om. Op diverse plekken, onder andere in Roosendaal en Bergen op Zoom liepen straten onder. In Bergen op Zoom moest de brandweer een ondergelopen huis leegpompen.
Ook evenementen hadden last van het weer. In Roosendaal viel het avondprogramma van de Jeugdronde letterlijk in het water. In Bergen op Zoom werden de Palm Parkies afgebroken door het weer.
Meer regen op komst
Het slechte weer trof Brabant donderdagavond tussen 20 en 22 uur. In de loop van de nacht trekken er weer wolken met regen over onze provincie, dus wellicht dat er dan nog meer overlast ontstaat.
Bron: Omroep Brabant
Onweersdagen: 0
Water op straat in Bergen op Zoom (foto: Johan Stuij)
Foto: Dennis Hubers
Onweer in Breda (foto: Dion Meyvis)
Ondergelopen huis in Bergen op Zoom (foto: Anthony Decock)
Bron: Omroep Brabant
Onweersdagen: 0
Wateroverlast door regen in Zeeland
Zware regenval heeft donderdagavond in Hulst en omgeving en op Tholen voor een aantal ondergelopen straten gezorgd. De meldingen kwamen rond 19.30 uur vooral binnen uit Hulst, Clinge en Kloosterzande. Bij de brandweer kwamen een 15-tal meldingen binnen van grote wateroverlast. In Clinge zou het water bij een aantal huizen naar binnen lopen. Daar is de brandweer met pompen heen gegaan. Daarnaast kwamen zo'n 10 meldingen binnen van vol gelopen straten. Daar moeten de gemalen het water wegpompen.
Windstoten
De regen ging gepaard met onweer en windstoten. Uit Clinge kwam een melding binnen van 53 mm regenval in het afgelopen etmaal.
Tholen
Op Tholen begon de regenval rond 21.30 uur voor problemen te zorgen. Uit Oud-Vossemeer kwamen meldingen binnen van wateroverlast.
Bron: OmroepZeeland
| Gewijzigd: 5 juli 2012, 23:58 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Heel Vlaanderen werd donderdag door hevige regenbuiten geteisterd. Ook Sint-Gillis-Waas ontsnapte hier niet aan. Een overzicht van een tumultueuze avond.
19 uur
- De inwoners van een woning in de Donkerstraat worden opgevangen in het OCMW nadat de regenbuien hun huis onder water zette
- Beperkte blikseminslag in de Zandstraat te Sint-Pauwels
- Wateroverlast in De Klinge: zone Oude Molenstraat, Kerselarendreef en Recolettenlaan
20 uur
- Aan het begin van de gemeenteraad wordt het gemeentelijk nood- en interventieplan afgekondigd
- Schepen Lippens, de gemeentesecretaris, de noodambtenaar, de brandweerbevelhebber, politie en gemeentelijke diensten overleggen kort nadien in de brandweerkazerne
- De provinciegouverneur wordt op de hoogte gebracht
20.50 uur
- In de Klingedorp staat een huis onder water
- Situatie normaliseert zich in De Klinge
- Water trekt weg uit de straten
21.10 uur
- Laatste zandzakken worden gevuld (80 stuks)
- Toestand De Klinge wordt van naderbij bekeken
- Afvoergracht wordt door ‘de polder land van waas’ vrijgemaakt waardoor hoofdoorzaak van de wateroverlast is weggewerkt
21.50 uur
- Het gemeentelijk nood- en interventieplan wordt afgeblazen
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Felle regenbuien houden lelijk huis, vooral in de Westhoek. De brandweerkorpsen van Ieper, Heuvelland en Menen, Wervik en Zonnebeke hebben al tal van meldingen binnengekregen.
Volgens de brandweer van Zonnebeke zijn er al zeker 40 telefoontjes binnengekomen van ondergelopen straten en kelders. In Beselare liep er water binnen in een loods in de Kloosterlaan. In Menen is er overtollig water in de Sint-Niklaasdreef en ook het restaurant “Resto Capelle' op de Kiekenmarkt in Ieper dreigde in de brokken te delen. Daar heeft de brandweer zandzakjes klaargezet. Vermoedelijk zijn de brandweerdiensten van de Westhoek nog uren zoet met het wegpompen van het overtallige regenwater.
Door de hevige regen waren er ook slippartijen op de E17, onder meer met een caravan.
Bron: Focus-WTV
Onweersdagen: 0
De storm van vrijdagnacht heeft voor een ravage gezorgd in het Zuiderpark. Een stuk dak van het Zuiderparkstadion is weggewaaid. Dat zegt Andy Vreeman van Circus Renaissance. Circus Renaissance staat met de tent in het Zuiderpark. Volgens Vreeman is driekwart van het dak van het Zuiderparkstadion over de circustent heen gewaaid. De rest van het dak zou op instorten staan. Er zouden gevelplaten van 20 meter lang in de bomen hangen. Andy Vreeman zegt veel geluk te hebben gehad. Er zouden geen gewonden zijn gevallen. Vanavond stond een voorstelling van het circus gepland. Het is nog niet bekend of deze doorgaat.
Bron: Omroepwest | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:44 uur, door Joyce.s
De zware onweders die gisterenavond en vannacht over ons land trokken, hebben op verschillende plaatsen wateroverlast veroorzaakt. Vooral de Westhoek, het Pajottenland en het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen kregen het zwaar te verduren. In Zonnebeke bij Ieper liep een 40-tal woningen onder. Een hevige regenbui veroorzaakte heel wat problemen in de Westhoek. Overal kreeg de brandweer oproepen binnen van ondergelopen kelders of straten en blikseminslagen. Dat was het geval in Ieper, Kemmel, Wervik, Oostnieuwkerke en Hooglede. De overlast was het grootst in de Ieperse deelgemeente Zonnebeke.
De wijk Boudewijnpark liep er in nauwelijks een kwartier tijd onder water. In een veertigtal huizen liepen kelders en garages onder water, vertelt brandweerluitenant Lieven Delva. "De Zonnebeek die doorheen de wijk loopt, kon de toevloed van water uit hogergelegen gebieden niet meer slikken. Zo'n 40 huizen liepen waterschade op. Het gaat vooral om ondergelopen kelders en garages. Maar ook de openbare weg is aan het inkalven. Zoiets heb ik in mijn 10-jarige carrière nog nooit meegemaakt", aldus Delva. Het water in de wijk is intussen weer weggetrokken maar de schade is aanzienlijk.
Halve meter water in Denderwindeke
Ook de provincie Oost-Vlaanderen kreeg haar deel van de ellende. Dat was onder meer het geval in Deinze, het Waasland en de Denderstreek. In Zingem werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, omdat het waterbekken volgestroomd was. Het water stroomde via de Plankebeek naar het spaarbekken dat dreigde over te lopen. Daarom hebben we het water gecontroleerd en lichtjes gelost zodat enkele straten wat water kregen maar de situatie is nu wel onder controle", aldus burgemeester Kathleen Hutsebaut. De brandweer en het gemeentepersoneel bleven de hele nacht ter plekke. Ook in Sint-Gillis-Waas was het gemeentelijk rampenplan tot iets over 21 uur van kracht.
In Aalst spoot het water uit de rioleringen. En in Ninove stond het water in het centrum 20 tot 30 centimeter hoog. Maar het ergst getroffen was deelgemeente Denderwindeke. Het water stond er in enkele straten tot een halve meter hoog. De hevige regen speelde ook het spoor parten.
50 oproepen in Pajottenland
In Vlaams-Brabant werd vooral het Pajottenland getroffen. De situatie was het ergst in Herne en Galmaarden. De brandweer kreeg er meer dan 50 oproepen. "Er is tijdens de eerste wolkbreuk enorm veel modder van de velden gekomen en de huizen binnengekomen", zegt burgemeester Kris Poelaert van Herne. In Galmaarden liep het water ook binnen in rusthuis De Zwaluw en de gemeentelijke feestzaal.
In Antwerpen was er vooral schade in Essen en Sint-Katelijne-Waver. In het centrum van Essen stonden verschillende huizen en kelders blank. In Sint-Katelijne-Waver is een huis onbewoonbaar na een blikseminslag. Er onstond een zolderbrand maar daarbij raakte niemand gewond.
Ook ten zuiden van de taalgrens waren er problemen. In Eghezée (Namen) moest de brandweer een 10-tal keer uitrukken om wegen te vegen, kelders leeg te pompen en modderstromen op te ruimen. In het centrum van de stad Namen stond het water in de kelders tot 20 centimeter hoog. Voorts was er ook hinder in de stad Namen, in de provincie Charleroi en in Henegouwen.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:44 uur, door Joyce.s
Zware buien met onweer en hagel tot soms 4 cm veroorzaakten donderdag 5 juli en in de nacht naar vrijdag 6 juli regionaal wateroverlast. Hier en daar kwam in minder dan een uur rond 60 mm regen omlaag. Op andere plaatsen viel niets.
Bron: MeteoConsult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:45 uur, door Joyce.s
Lezeres Nikki Janssens kon een uiterst zeldzaam fenomeen fotograferen: een rolwolk. Die trok eergisteren over de Schelde in het Oost-Vlaamse Steendorp. VTM-weerman Frank Duboccage: ‘Ik kijk heel veel naar de lucht, maar dit heb ik nog nooit gezien. Echt heel zeldzaam. Dat komt doordat aan nogal wat voorwaarden voldaan moet zijn vooraleer een rolwolk zich vormt. Simpel gezegd: een rolwolk ontstaat wanneer koudere lucht die met een onweersbui meekomt in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak. De koude lucht drukt dan de warme vochtige lucht omhoog, waardoor die condenseert en over een lange oppervlakte een wolk vormt.'
Fotos:
Evelien Van Den Bossche
Niki Janssens
Bron: Nieuwsblad
© anp.
Noodweer heeft vanochtend vroeg gezorgd voor schade aan bomen in Den Haag en omgeving. Hier en daar was ook sprake van wateroverlast.Volgens een woordvoerder van het vervoersbedrijf HTM zijn enkele bomen omgevallen op tramlijnen. Die konden op tijd verwijderd worden voordat de dienstregeling begon.Wel rijden enkele trams op sommige stukken langzamer dan normaal door de grote hoeveelheden water die er liggen.
Bron: AD
De zware onweders die gisterenavond en vannacht over ons land trokken, hebben op verschillende plaatsen wateroverlast veroorzaakt. Vooral de Westhoek, het Pajottenland en het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen kregen het zwaar te verduren. In Zonnebeke bij Ieper liep een 40-tal woningen onder.Een hevige regenbui veroorzaakte heel wat problemen in de Westhoek. Overal kreeg de brandweer oproepen binnen van ondergelopen kelders of straten en blikseminslagen. Dat was het geval in Ieper, Kemmel, Wervik, Oostnieuwkerke en Hooglede.De overlast was het grootst in de Ieperse deelgemeente Zonnebeke. De wijk Boudewijnpark liep er in nauwelijks een kwartier tijd onder water. In een veertigtal huizen liepen kelders en garages onder water, vertelt brandweerluitenant Lieven Delva."De Zonnebeek die doorheen de wijk loopt, kon de toevloed van water uit hogergelegen gebieden niet meer slikken. Zo'n 40 huizen liepen waterschade op. Het gaat vooral om ondergelopen kelders en garages. Maar ook de openbare weg is aan het inkalven. Zoiets heb ik in mijn 10-jarige carrière nog nooit meegemaakt", aldus Delva. Het water in de wijk is intussen weer weggetrokken maar de schade is aanzienlijk.
VRT
Halve meter water in Denderwindeke
Ook de provincie Oost-Vlaanderen kreeg haar deel van de ellende. Dat was onder meer het geval in Deinze, het Waasland en de Denderstreek. In Zingem werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, omdat het waterbekken volgestroomd was."Het water stroomde via de Plankebeek naar het spaarbekken dat dreigde over te lopen. Daarom hebben we het water gecontroleerd en lichtjes gelost zodat enkele straten wat water kregen maar de situatie is nu wel onder controle", aldus burgemeester Kathleen Hutsebaut. De brandweer en het gemeentepersoneel bleven de hele nacht ter plekke. Ook in Sint-Gillis-Waas was het gemeentelijk rampenplan tot iets over 21 uur van kracht.
In Aalst spoot het water uit de rioleringen. En in Ninove stond het water in het centrum 20 tot 30 centimeter hoog. Maar het ergst getroffen was deelgemeente Denderwindeke. Het water stond er in enkele straten tot een halve meter hoog. Een modderstroom uit de hogergelegen landerijen richtte heel wat schade aan in de Krekelstraat", aldus burgemeester Michel Casteur. "Maar de feiten zijn ook het gevolg van de manier waarop de landbouwers hun grond bewerken. Daar moeten we iets aan doen."De hevige regen speelde ook het spoor parten. Er waren technische storingen en vertragingen tot 20 minuten tussen Aalter en Landegem, Ninove en Geraardsbergen en Schoonaarde en Dendermonde.
50 oproepen in Pajottenland
In Vlaams-Brabant werd vooral het Pajottenland getroffen. De situatie was het ergst in Herne en Galmaarden. De brandweer kreeg er meer dan 50 oproepen. "Er is tijdens de eerste wolkbreuk enorm veel modder van de velden de huizen binnengekomen", zegt burgemeester Kris Poelaert van Herne. In Galmaarden liep het water ook binnen in rusthuis De Zwaluw en de gemeentelijke feestzaal.In Antwerpen was er vooral schade in Essen en Sint-Katelijne-Waver. In het centrum van Essen stonden verschillende huizen en kelders blank. In Sint-Katelijne-Waver is een huis onbewoonbaar na een blikseminslag. Er onstond een zolderbrand maar daarbij raakte niemand gewond.Ook ten zuiden van de taalgrens waren er problemen. In Eghezée (Namen) moest de brandweer een 10-tal keer uitrukken om wegen te vegen, kelders leeg te pompen en modderstromen op te ruimen. In het centrum van de stad Namen stond het water in de kelders tot 20 centimeter hoog. Voorts was er ook hinder in de stad Namen, in de provincie Charleroi en in Henegouwen.
Bron: Deredactie
| Gewijzigd: 6 juli 2012, 09:00 uur, door Tatanka
Foto: ANP
Zo kan het niet langer met de wateroverlast in Clinge, vindt het Hulster SP-raadslid Mildred van der Poorten.Zij dringt in schriftelijke vragen aan het college van B en W erop aan snel actie ondernemen.De druppel die voor Van der Poorten de emmer heeft doen overlopen, is de wateroverlast die zich donderdagavond voordeed in de 's-Gravenstraat in Clinge, de hoofdstraat van het dorp. Hevige regenval zette een deel van de straat blank, het water stroomde huizen binnen. Dit was zeker niet de eerste keer.
Dat de waterafvoer in Clinge niet deugt, is ook al veel langer bekend bij de gemeente. De PvdA in Hulst stelde er in 2008 al vragen over.En onlangs - dus nog voor de wateroverlast van donderdagavond - is het probleem nog eens aan de orde gesteld in de raadscommissie ruimte. Volgens de verantwoordelijk wethouder was het onderzoek naar de oorzaken van de voortdurende overlast nog niet afgerond.De SP wil nu van B en W weten wanneer dat wel het geval is en wanneer de bewoners afdoende maatregelen kunnen verwachten.
Bron: Pzc
Het noodweer dat vannacht over de regio trok heeft voor veel overlast en schade gezorgd.Even na twee uur trokken er onweersbuien over de regio en die gingen gepaard met zware regen- en hagelbuien en harde windstoten.Dit zorgde er onder andere voor dat veel bomen, die vol in bloei staan en daarom topzwaar zijn, werden ontworteld. De bomen vielen onder andere op bovenleidingen van de tram, op auto's en tegen huizen.Ook liepen kelders onder water en waaiden losse dak- en geveldelen weg. Zo is een deel van het dak van het Zuiderparkstadion weggewaaid en deels op een circustent terecht gekomen. Hierbij zijn gelukkig geen gewonden gevallen.De brandweer in Haaglanden heeft het zeer druk gehad met alle meldingen. Zo moest een tankautospuit uit Zoetermeer zelfs bijspringen in de Breughelstraat, in de Schildersijk in Den Haag.Het is de brandweer gelukt om alle bomen van de bovenleiding af te krijgen voordat de dienstregeling zou beginnen. Wel rijdt het openbaar vervoer hier en daar trager door de enorme plassen water. Het zal nog wel enige tijd gaan duren voordat alle gevolgen van de zware buien zijn verwerkt.
een aantal (ingezonden) foto's van de situatie van vannacht en vanmorgen.
Het dak van het Zuiderparkstadion ligt verspreid over het Zuiderpark; een naastgelegen circustent heeft veel geluk gehad: 3fotos
Erik stuurde ons deze foto's: brandweer Wateringen aan het werk op de Dijkshoornseweg in Den Hoorn. De tankautospuit van Den Hoorn zelf strandde tijdens de inzet ivm het noodweer, met pech op de A4.
Bron: Regio15
Op de Hertog Govertkade in Delft viel een boom op deze auto. Fotografe Anita Vlekke was hier niet blij mee: het was haar auto.
Brian, uit de van Dijckstraat in Rijswijk, was evenmin blij: de partytent, tuinmeubilair en de kweekkas waaiden weg.
Geen 'roodborstje tikt tegen het venster' in de van Ostadestraat in Den Haag. Het was een boom...
Voor het MCH/Westeinde in Den Haag lag deze boom te 'zieken'
Op de Lau Mazirellaan in Den Haag viel ook een boom, deels op een auto
Mirjam de Boer meldt: alle bomen in de Dick de Hogstraat in Rijswijk liggen om!
Bron: Regio15
Verschillende gemeenten en dorp in Zuid-West-Vlaanderen ruimen vanochtend het puin na de overvloedige regenval. Ook in Beselare liepen boerderijen onder water en stonden koeien met hun knieën in het sop.
Bron: Focus-WTV
Een korte maar zeer hevige plensbui zorgde donderdag rond 17u30 voor heel wat waterellende, vooral in deelgemeente Erpe. Zevekootstraat, Kleine Steenweg en Allemansbos stonden blank en in het Allemansbos liepen 2 huizen ( nr. 39 en 41) onder water.
Voor bewoonster Rita Macharis is het reeds de derde keer in enkele jaren tijd dat haat woning onderloopt. Gelukkig had ze zich voorzien en had ze een plank bevestigd in haar deuropening zodat het water nog enigszins werd tegengehouden. "Alle ellende is begonnen sedert het appartementsgebouw naast mijn deur werd gebouwd" zegt ze. "Voordien kon het overtollige water weg langs de weiden maar nu dus niet meer. Daarenboven liggen wij in een lagergelegen gebied tussen Gentsesteenweg en Leedsesteenweg en stroomt het water steeds naar onze huizen. Ditmaal liep het zelfs in het appartementsgebouw zelf ook binnen" zegt Rita. Voor haar buurman, Geert Fosco was het de eerste keer dat zijn woning onderliep maar het was meteen goed raak. "Ik had nochtans de dorpel van mijn woning verhoogd bij de renovatie, maar blijkbaar nog niet hoog genoeg" zegt hij. "Ik vermoed dat de rioleringsbuizen te klein zijn om al het overtollige water te slikken".
Omdat er nog hevige buien werden voorspeld, liet hij alvast zandzakjes aanrukken.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0