Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 mei 2007, 10:09 uur | Bericht #2468
Afgelopen nacht en vanochtend vielen er vooral in het noordwesten en noorden van ons land onafgebroken buien en werden de regenmeters lokaal met meer dan 10 millimeter gevuld.

[img width=294 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/1741f0faed.jpg[/img]
Het radarbeeld van 08:00 uur. Vooral Noord- en Midden-Nederland hebben te maken met flink wat regen.

Sinds het begin van het wisselvallige weer dat zondagavond begon, is er vooral in het midden van het land veel neerslag gevallen. In Utrecht, Gelderland en Brabant is in 4 dagen tijd lokaal meer dan 70 millimeter gevallen. Dat is meer dan er normaal in de hele maand mei valt. In het uiterste zuiden; Zeeuws-Vlaanderen, op Walcheren en in het midden en zuiden van Limburg is tot nu toe veel minder gevallen (10-25 mm). Ook in de noordelijke provincies vielen de totale neerslaghoeveelheden tot gisteravond enigszins tegen. Op de Wadden, in Groningen en Friesland viel tot gisteravond eveneens 10-25 mm. Het droogteprobleem is ondanks de grote neerslaghoeveelheden in het midden van het land nog steeds aan de orde van de dag.

[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/77a2292d16.jpg[/img]
Vanmiddag wordt het wat rustiger met een geleidelijk afnemende wind. Ook het aantal buien neemt af, maar de zon zal slechts lokaal even doorbreken (foto: Willy Bonnink).

Naast neerslag, speelt vanochtend de wind ook een rol. Aan de zuidwestkant van een lagedrukgebiedje bevindt zich een venijnig windveld uit de zuid- zuidwesthoek.

Vanaf zondagavond zien we boven onze omgeving een krachtige westelijke stroming. In deze stroming bevindt zich een polair front, de scheidingslijn tussen warme lucht ten zuiden van onze omgeving en koele lucht ten noorden van onze omgeving. In het polaire front ontwikkelen soms actieve depressies. Afgelopen nacht zagen we zo’n depressie boven het zuiden van Engeland sterk uitdiepen. Rondom deze snel ontwikkelende depressie zien we een sterk toenemende neerslagactiviteit en intensiteit en aan de zuidwestkant een sterk windveld. Boven het Kanaal werd vanochtend zelfs even een windkracht 10 gemeld.

De verdere ontwikkeling van het lagedrukgebied en de precieze trekrichting zijn vanochtend van belang als het gaat om de plaatsen waar de meeste neerslag zal vallen en waar het gaat waaien. Volgens de modelgegevens gebaseerd op de waarnemingen van afgelopen nacht trekt het lagedrukgebied vanochtend over de noordelijke provincies richting de Duitse bocht. De meeste buien zullen rondom het lagedrukgebied in de noordelijke provincies terecht komen. Lokaal kan in korte tijd meer dan 10 millimeter regen vallen. Omdat de lucht zeer onstabiel van karakter is, is er ook kans op onweer. In het zuiden zullen ook wel enkele buien vallen, maar in vergelijking met het noorden veel minder.

Toch komt het zuiden er niet zomaar vanaf, Aan de zuidwestkant van de depressie bevindt zich namelijk het meest actieve windveld. Winden uit zuid- tot zuidwestelijke richting trekken boven België aan tot kracht 6 a 7 en worden in de loop van de ochtend ook boven de zuidelijke provincies in ons land verwacht. Door de onstabiliteit is de wind zeer vlagerig en kunnen er zware windstoten voorkomen. De zwaarste windstoten trekken over Brabant, mogelijk tot 100 km per uur. Omdat de bomen door het warme voorjaar nu al volledig in blad staan, kunnen er door de wind in het zuiden takken van de bomen afwaaien.

Mogelijk krijgt het oosten van het land vanmiddag nog een staartje mee van het windveld. Terwijl in Zeeland de wind afneemt, kunnen rond het middaguur in de Achterhoek nog zware windstoten voorkomen. De wind draait vanmiddag aan de westkant van het lagedrukgebied naar de westhoek en zal langs de westkust nog enige tijd krachtig of hard blijven doorwaaien. Elders neemt de wind vanmiddag geleidelijk af.

De komende dagen blijft het sterk wisselvallig. De west-stroming voert vanavond al een volgende storing naar ons land met toenemende regen kansen. Voor morgen staan er talrijke buien op het menu en waait het weer stevig aan zee. Overigens heeft een smalle strook langs de kust de beste papieren met het minst aantal buien en wat zon.

Zondag komt er opnieuw een storing, maar is het in de ochtend op veel plaatsen droog en is de zon even te zien. In de middag en avond neemt de regenkans opnieuw toe en gaat het weer stevig waaien. Of het opnieuw tot zware windstoten komt, is nu nog niet te zeggen. De details hangen namelijk af van de precieze koers van de lagedrukgebieden. Ook op maandag vallen er nog talrijke buien en is door de aanwezigheid van koude lucht hoog in de atmosfeer neemt de kans op onweer en hagel toe.

Vanaf dinsdag neemt de buienactiviteit geleidelijk af door de invloed van het Azorenhogedrukgebied.  Of herstel zich ook tot in het lange Hemelvaartsweekeinde doorzet, kunt u beluisteren in optie 5 in de weerlijn (0900-9725). Ook de ontwikkelingen voor de korte termijn kunt u in de weerlijn volgen (optie 1).

©Meteoconsult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 mei 2007, 10:11 uur | Bericht #2469
Regen en wind: waarschuwing voor zware windstoten
Van extreem droog naar uitzonderlijk nat

11 mei 2007 - Een venijnige storing zorgt vanochtend niet alleen voor veel regen, maar ook voor wind. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten in de zuidelijke helft van het land. In het midden is veel regen gevallen, in De Bilt inmiddels al meer dan 70 mm.

De eerste decade van mei is één van de natste sinds tenminste 1901. De natste eerste meidecade staat voor De Bilt genoteerd in 1965 toen hier in de eerste tien meidagen 77,8 mm viel. In het noorden en uiterste zuiden is beduidend minder gevallen en is het nog steeds droog. Normaal levert de maand mei ongeveer 60 mm.

Neerslagkaartjes
In de noordelijke provincies was tot donderdagochtend plaatselijk nog geen 5 mm gevallen. Onze site biedt dagelijkse neerslagkaartjes. Hoeveel er deze maand verspreid over het land is gevallen is te zien in de actuele stand lopende maand. Door op het station te klikken verschijnt een grafiekje met de dagelijkse neerslag. 

Neerslagtekort

Door de regen en de geringe verdamping bij dit weer neemt het landelijk gemiddelde neerslagtekort, berekend uit de hoeveelheid neerslag minus de verdamping, de komende dagen uiteraard af, van ruim 100 mm aan het begin deze week tot ongeveer 63 mm over een dag of tien.

Droogte: huidige situatie en prognose
De afvoer van de Rijn is momenteel met ruim 1200 m3/s aan de lage kant. Op basis van de weersverwachting en de toestand van het stroomgebied zal de afvoer van de Rijn te Lobith de komende week eerst stabiel blijven en daarna licht gaan stijgen. De hoeveelheid sneeuw in de Alpen is laag, waardoor de gebruikelijke afvoertoename in mei waarschijnlijk gering zal zijn.

De afvoer van de Maas bij Maastricht-Sint Pieter schommelt tussen de 80 en 90 m3/s.  Dat is niet extreem laag, ondanks dat het de afgelopen maand nauwelijks geregend heeft is. De komende week zal de afvoer als gevolg van de verwachte neerslag weer gaan stijgen. Er zijn met de afvoer van de Maas dan ook geen grote problemen te verwachten.

De grondwaterstanden zijn de afgelopen week onder invloed van het uitblijven van neerslag opnieuw verder gedaald. Dit leidt ertoe dat met name op de hogere zandgronden plaatsen voorkomen waar de grondwaterstanden lager tot veel lager dan normaal zijn. De neerslag die komende week verwacht wordt zal waarschijnlijk weinig invloed hebben op het grondwater. Daarvoor is een grotere hoeveelheid nodig.

Watertemperaturen rivieren nog hoog
De watertemperatuur van de Rijn en de Maas is momenteel tussen de 19 en 20 graden. Dat is nog steeds warm voor de tijd van het jaar, maar een graad lager dan het vorige weekeinde. De watertemperaturen leveren dan ook geen problemen op. De komende week zullen de watertemperaturen verder dalen. 

*Toelichting bij grafiek (hieronder) Experimentele KNMI maandverwachting
Verwachte maximumtemperatuur in De Bilt de komende vier weken. De verticale lijnen van het weekgemiddelde geven het interval aan waarin de temperatuur zou moeten liggen met 50% (dik) resp 80% (dun) kans. De gestippelde lijn is normaal (het 10-daags gemiddelde over 1971-2000), de blauwe lijn zijn de dagelijkse waarnemingen en de rode lijn de weekgemiddelden.
[img]http://www.knmi.nl/VinkCMS/mmbase/images/37163;jsessionid=E3117D046288951A4B47AE5FD391C10D[/img]

[img]http://www.knmi.nl/VinkCMS/mmbase/images/36453;jsessionid=E3117D046288951A4B47AE5FD391C10D[/img]

©KNMI
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 107 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 107, lezen 5 mensen het topic "Onweerskansen 1 & 2 augustus 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden