Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juli 2012, 15:47 uur | Bericht #358818


1e Etappe: Luik - Seraing
De eerste etappe brengt het peloton door de Ardennen. Het weer is behoorlijk goed. De temperatuur ligt tussen 17 en 20 graden en de zon schijnt af en toe afgewisseld met uitgestrekte wolkenvelden. Neem ook de paraplu mee als je gaat kijken, want een enkele wolk kan in de Ardennen nog wat lichte regen opleveren. De wind waait uit een zuidwestelijke richting is 3 tot 4 Bft.


2e Etappe: Vise - Tournai
De tweede etappe laat het peloton door Wallonië koersen. Het weer speelt deze etappe geen rol, de omstandigheden zijn nagenoeg perfect. De zuidelijke wind is slechts 2 tot 3 Bft. Verder wisselen zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af waarbij de kans op regendruppels zeer klein is, hooguit 15%. De temperatuur is ook heerlijk want met 20 tot 22 graden is het niet te koud maar zeker ook niet te warm.

Bron: Weerplaza
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 juli 2012, 21:25 uur | Bericht #358944
3e Etappe: Orchies - Boulogne sur Mer

De eerste etappe die geheel op Franse bodem wordt verreden. De rit gaat naar de Franse Kanaalkust. Bij de start van de etappe is het 21 graden maar richting zee gaat de temperatuur langzaam naar beneden. Aan de finish is het nog 19 graden. Verder wisselen zon en wolken elkaar af en gaan er enkele buien over het parcours trekken. Hierdoor zijn de wegen soms verraderlijk glad en dat maakt de kans op valpartijen groter.



In de derde etappe van de Tour de France doet het peloton voor het eerst in deze editie Frankrijk aan. De start is in het Franse Orchies en de finish is na 197 kilometer in Boulogne-sur-Mer, aan de westkust in het departement Pas-de-Calais. Onderweg moeten de renners zes cols bedwingen. Op de laatste is ook de finish getrokken.

Onderweg
Van die zes cols hebben er twee het stempel 'derde categorie' gekregen. Daar zijn bovenop twee punten te verdienen voor de eerste renner en één punt voor de tweede renner. Op de vier cols van vierde categorie kan er steeds slechts één punt gesprokkeld worden. De slotklim is van vierde categorie is 0.7 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7.4. Philippe Gilbert heeft er zijn zinnen op gezet. De nummer vier van de eerste etappe zei vóór de rit van zondag al dat "de finish in Seraing niet echt mijn ding is. Niet steil genoeg. Ik mik eerder op de rit naar Boulogne." De Waal heeft laten zien in vorm te zijn, getuige ook zijn negende plaats in de proloog. "De topconditie is niet ver weg", aldus Gilbert in Het Nieuwsblad. Net als de eerste twee ritten-in-lijn, ligt er onderweg weer één tussensprint, waar de winnaar twintig punten kan oprapen. Gezien de col aan de finish, zal dát de massasprint van de dag zijn. Aan de finish zijn er door de eerste vijftien renners nog de volgende punten te verdienen voor de groene trui: 30, 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2.

Historie
Drie keer eerder lag de finish in Boulogne-sur-Mer. In 1949 won de Belg Norbert Callens, op 4 juli 1994 was Jean-Paul van Poppel de snelste en de laatste keer, op 8 juli 2001, won Erik Zabel.

Bron: Weerplaza, NOS
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 juli 2012, 18:25 uur | Bericht #359057
4e Etappe: Abbeville - Rouen

De etappe voert 140km langs de Kanaalkust, waarbij het Peloton een zwakke tot matige zuidenwind schuin op de kop heeft. Het lijkt er op dat de wind net niet hard genoeg waait op het spul op de kant te zetten. Er ontstaan in de loop van de dag buien, waardoor het wegdek wel weer gevaarlijk glad kan worden. De laatste 75km buigt de koers weer van de kust af en komt de wind schuim van achteren te staan.



In de vierde etappe van de Tour de France gaan de renners van Abbeville op weg naar Rouen.

In het parcours van 214,5 kilometer zijn vier cols van de vierde categorie opgenomen. De top van de laatste beklimming ligt op 71,5 kilometer van de aankomst. Het is, net als in 2002, een ideale etappe voor een massasprint. Tien jaar geleden zegevierde de Est Jaan Kirsipuu.

Nederlanders in Rouen
Zestien keer eerder lag de finish in Rouen en drie keer was er Nederlands succes. Op 4 juli 1990 rondde Gerrit Solleveld een solo af na een etappe van 301 kilometer. Tien jaar eerder, op 3 juli 1980, was Jan Raas de rapste in etappe 7b van Beauvais naar Rouen. De eerste Nederlandse overwinning in Rouen kwam op naam van Fedor den Hertog, die op 11 juli 1977 alleen aankwam. Op 4 juli 1980, 32 jaar geleden, was Bert Oosterbosch de beste in een Tour-etappe.

Bron: weerplaza, nos | Gewijzigd: 14 juli 2012, 16:27 uur, door Sanwa
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 juli 2012, 20:37 uur | Bericht #359293
5e Etappe: Rouen - Saint Quentin

De 5e etappe lijkt vrij redelijk weer op te leveren. De wind is in ieder geval rustig en met een temperatuur van 22 of 23 graden is ook weinig aan de hand, een prima waarde. Grootste vraagteken is de buiigheid. Voorlopig hou ik het erop dat vrijwel de hele etappe droog verloopt waarbij geregeld de zon schijnt. De kans op een bui is ongeveer 30%.



In Picardië ligt de finish van de vijfde etappe van de Tour de France. Tussen Rouen en Saint-Quentin leggen de renners 196,5 kilometer af. In het parcours is niet één col opgenomen. Na de derde etappe was overigens al zeker dat de Deen Michael Mørkøv minimaal tot en met zaterdag in de bolletjestrui rijdt. De strijd om de groene trui leek in de eerste Tour-week de meest spannende van alle klassementen, met Peter Sagan en Mark Cavendish die beide in een goede vorm aan La Grande Boucle begonnen. Maar na de vierde etappe en de voorsprong die de Slowaak daarin opbouwde, is de belangrijkste vraag of de pas 22-jarige Sagan de Tour uitrijdt.

"Wil groen winnen in Parijs"
"Ik heb het groen en die trui wil ik graag winnen in Parijs. Ik probeer me te mengen in tussenspurten, al is dat niet makkelijk. Ik ben geen rasspurter. We zullen wel zien de komende dagen", stelde de Slowaak vóór de vierde etappe tegen Sporza. Hij weet nog niet of hij ooit voor de gele trui gaat in de Tour. "Voorlopig droom ik van de klassiekers Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen." Na woensdag heeft Sagan 147 punten verzameld voor het puntenklassement. Matthew Goss (92) en André Greipel (87) zijn Cavendish (86) gepasseerd. Net als de andere ritten-in-lijn is er donderdag één tussensprint. Daar zijn voor de eerste vijftien renners de volgende punten te verdienen: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Aan de finish is de puntenverdeling: 45, 35, 30, 26, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2

Historie
De laatste keer dat de Tour finishte in Saint-Quentin, was Robbie McEwen de beste. Dat was precies zes jaar geleden, op 5 juli 2006. Ook de Belg Félicien Vervaecke won er ooit; op 30 juli 1938.

Bron: Weerplaza, NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 juli 2012, 14:53 uur | Bericht #360161
6e Etappe: Épernay - Metz
Gedurende de 6e etappe knapt het weer geleidelijk wat op. Eerst is er nog een flinke buienkans, maar geleidelijk wordt het droger en breekt de zon ook steeds beter door. De finish in Metz verloopt wat weer betreft waarschijnlijk probleemloos. Het wordt ongeveer 22 graden.


De zesde etappe in de Tour de France gaat door de Champagne-streek richting Metz over 207,5 kilometer. Het is de laatste vlakke rit, alvorens zaterdag de eerste aankomst bergop op het programma staat. Onderweg is er na 145 kilometer één beklimming van de vierde categorie. Vlak daarvoor passeren de renners de enige tussensprint van de dag. De Tour deed in het verleden 76 keer eerder Metz aan. Van die keren lag in de plaats aan de Moesel 37 keer de finish.

Armstrong, Cavendish, Cancellara
De laatste keer dat in Metz iemand de bloemen kreeg, in 1999, was er een individuele tijdrit van 56,5 kilometer. Die werd gewonnen door Lance Armstrong, die de Ronde van Frankrijk in dat jaar voor het eerst won. Startplaats Épernay maakte vier keer eerder onderdeel uit van het routeboek van de Tour. De laatste keer dat de renners er van start gingen, was in 2010. Mark Cavendish won die rit met finish in Montargis. In 1980 en 1982 won er een Nederlander op 6 juli: Jan Raas en Gerrie Knetemann. Als Fabian Cancellara van start gaat, is hij de renner die de meeste dagen (27) de gele trui heeft gedragen, zonder de Tour ooit te winnen.

7e Etappe:Tomblaine - La Planche des Belles Filles
De bergen komen in zicht; de sprinters maken plaats voor de klimmers. Vandaag eindigen we bergop, op een col van de 1ste categorie. In de Vogezen kunnen in de loop van zaterdag weer buien ontstaan, er is een kleine kans op onweer. In de dalen is het 23 graden, we eindigen op de top van La Planche des Belles Filles met een graad of 14.



© onweer-online
Bron: Weerplaza, NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 juli 2012, 21:06 uur | Bericht #360389
8e Etappe:Belfort - Porrentruy

Een etappe waarin van alles kan gebeuren. Rustig koersen of de één na de andere aanval. Maar liefst zeven beklimmingen zijn in deze vrij korte etappe opgenomen. De laatste 16km gaan razendsnel naar de finishlijn. De meeste buien lijken voor de start te vallen, maar ook tijdens de etappe is een bui mogelijk. In de dalen is het 21 graden, op de hoogste toppen 14 graden.



Het Tour-peloton krijgt in de achtste etappe zeven cols voor de kiezen op weg naar Zwitserland. De start is in het Franse Belfort, de finish in het Zwitserse Porrentruy. Het is na de start de tweede (en laatste) keer dat de Tour de France buiten de eigenlijke landsgrenzen treedt. Onderweg zijn er 43 punten te verdienen voor de bergtrui; op de vier cols van tweede categorie liggen steeds vijf punten klaar en op de laatste berg, Col de la Croix, kan de eerste passant twintig punten bijschrijven voor het bergklassement, dat na zaterdag wordt aangevoerd door de Brit Chris Froome.

Historie
De Tour finishte nog nooit in Porrentruy. In Belfort klonk al wel 28 keer het startschot voor een etappe. De laatste keer was in 2000, toen Erik Zabel de rit van Belfort naar Troyes op zijn naam schreef. Jean-Paul van Poppel won op 12 juli 1988 de tiende etappe van Belfort naar Besançon. Op 8 juli 1987, precies 25 jaar geleden, was er ook succes voor de Nederlandse sprinter. Hij won destijds de rit Troyes - Epinal Senart. Precies vijf jaar eerder zegevierde Jan Raas in Lille en op 8 juli 1980 won Joop Zoetemelk de elfde etappe op weg naar Laplume.

Bron: NOS, weerplaza | Gewijzigd: 7 juli 2012, 21:06 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 juli 2012, 09:20 uur | Bericht #360431
Tweet van Raymond Kerckhoffs, verslaggever voor de telegraaf

Weersverwachting in Frankrijk klopt helemaal niks van. Geen regen was de voorspelling. Stortregent nu zowel bij start als finish...
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 juli 2012, 22:00 uur | Bericht #360485
9e Etappe: Arc et Senans- Besançon

De eerste tijdrit van de Tour van 2012, een rit van ruim 41 km. Doordat de renners na elkaar starten, wordt er een groot deel van de dag over het parcours gekoerst. Het weer ziet er in eerste instantie prima uit. Flink wat zon en weinig wind. De temperatuur loopt op naar 23 of 24 graden. In de middag komen er meer wolken en wordt de buienkans groter. Dat maakt de uitkomst van de tijdrit lastiger te voorspellen.



Na het uitstapje in Zwitserland keren de 179 overgebleven renners maandag terug in Frankrijk, waar de Tour de France tot en met Parijs ook zal blijven. De negende etappe is een individuele tijdrit over 41,5 kilometer tussen Arc-et-Senans en Besançon. Het is na de proloog van 6,4 kilometer de tweede race tegen de klok. De eerste werd gewonnen door Fabian Cancellara, maar de huidige geletruidrager Bradley Wiggins was de beste klassementsrenner. De Brit pakte in Luik tien seconden op rivaal Cadel Evans. De nummer laatst in het klassement (Brice Feillu) start als eerste renner om 9.45 uur, Bradley Wiggins finisht als laatste renner om circa 17.31 uur. Na 16,5 kilometer is de eerste tijdmeting, na 31,5 kilometer de tweede. Overigens is het de laatste rit alvorens er dinsdag een rustdag op het programma staat.

Historie
De laatste keer dat er een tijdrit finishte in de Oost-Franse stad, was in 2004. Lance Armstrong was de beste; hij bleef de Duitsers Jan Ullrich en Andreas Klöden ruim een minuut voor. In totaal lag de finish van een Tour-etappe zeventien keer in Besançon. Drie keer kwam een Nederlander als eerste aan: Jeroen Blijlevens (1996), Jean-Paul van Poppel (1988) en Henk Nijdam (1964). In de negende etappe van de Tour van 1987, precies 25 jaar geleden, was Adrie van der Poel de beste. Startplaats Arc-et-Senan stond één keer eerder in het routeboek van de Tour. Dat was op 5 juli 1996, de dag dat Michael Boogerd zijn eerste etappe won in Aix-les-Bains.

© onweer-online
Bron: Weerplaza, NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 juli 2012, 18:56 uur | Bericht #360622
10e Etappe: Mâcon - Bellegarde-sur-Valserine

De 10e etappe van woensdag voert het peloton de Alpen in. De eerste col van buitencategorie doemt op; de Grand Colombier. Op de top van deze berg (1501m) is het maar een graad of 13, in de dalen liggen de maxima rond 22 graden. Er is zon flink wat zon en de kans dat er een lokale bui ontstaat, is maar heel klein.


Tour na rustdag hooggebergte in
Na de rustdag van dinsdag rijden de renners het hooggebergte in. Met de Col du Grand Colombier staat de eerste beklimming van buitencategorie op het programma. Het zijn nog niet de Alpen of de Pyereneeën, maar de drie cols die in de tiende etappe bedwongen moeten worden, liggen in de Jura, in het midden-oosten van Frankrijk. In de 194,5 kilometer tussen Mâcon en Bellegarde-sur-Valserine moet het peloton eerst de Corlier (tweede categorie, top op 104,5 kilometer van de finish) over, alvorens de karavaan de Colombier (op 43 kilometer van de finish) en de Col de Richemond (derde categorie, op 20,5 kilometer) tegen komt.

Debuut in Tour
De Colombier maakt net als aankomstplaats Bellegarde-sur-Valserine zijn debuut in de Tour. Het is een klim van 17,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.1. De topdrie van het huidige klassement kent de klim echter al wel; in de vijfde etappe van het Criterium Dauphiné, op 8 juni 2012, werden de renners er ook overheen gestuurd. Een ontsnapping hield toen stand met Arthur Vichot (FDJ) als ritwinnaar. Na hem kwam een groep van 43 renners - onder wie Bradley Wiggins, Cadel Evans en Chris Froome - op 59 seconden binnen.

Mâcon
Mâcon werd al vier keer opgenomen in het routeschema, alle keren als finishplaats. De laatste keer dat de Tour de stad aan de Saône aandeed, was in 2006. Destijds won Matteo Tosatto de rit. Precies vijftien jaar geleden, op 11 juli 1997, won Jeroen Blijlevens de zesde etappe in de Tour. Hij kwam echter niet als eerste over de finish. Dat was Erik Zabel, maar de Duitser werd later gediskwalificeerd.

Bron: Weerplaza, NOS
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 juli 2012, 12:03 uur | Bericht #360886
11e Etappe: Albertville - La Toussuire-Les Sybelles

Slechts 148 km is deze etappe, maar het zal voor velen één van de zwaarste van deze Tour zijn. Dwars door het berglandschap van de Franse Alpen moeten de renners. Twee maal moet een col van de buitencategorie bedwongen worden, één keer van de 2e categorie en pas dan doemt de finishplaats op. De weg daar naar toe is wel een beklimming van de 1e categorie. Het weer is prima. Geregeld zon, weinig wind en waarschijnlijk droog. Op de hoogste toppen is het wel koud: slechst 5 tot 10 graden.



Het is met 148 kilometer één van de kortste ritten in de 99ste Tour de France, maar het is met liefst 71 klimkilometers ook de minst vlakke. De renners moeten vier Alpencols over. Al na 14,5 kilometer begint de beklimming richting de top van de Madeleinde (buitencategorie). Daarna doemt na 71 kilometer de Croix de Fer (buitencategorie) op, gevolgd door de Col du Mollard (tweede categorie) en, na 129,5 kilometer, de slotklim naar La Toussuire - Les Sybelles.

Buiten tijd
Onderweg zijn er 75 punten voor het bergklassement te verdienen; 25 bovenop de cols van buitencategorie, vijf op de Col de Mollard en twintig aan de finish in La Toussuire. Gezien de beperkte lengte en de moeilijkheidsgraad van de etappe, kunnen de niet-klimmers weleens in de problemen komen.

Volgens het reglementenboek van de Tour-organisatie mogen de renners die op achterstand binnenkomen:
- 11% toegeven van de tijd van de winnaar bij een gemiddelde snelheid van 30 km/u
- 12% toegeven van de tijd van de winnaar bij een gemiddelde snelheid van 31 km/u
- 13% toegeven van de tijd van de winnaar bij een gemiddelde snelheid van 32 km/u
....
- 20% toegeven van de tijd van de winnaar bij een gemiddelde snelheid van 38 km/u
- 21% toegeven van de tijd van de winnaar bij een gemiddelde snelheid van 39 km/u
- 22% toegeven van de tijd van de winnaar bij een gemiddelde snelheid van 40 km/u

Historie
Één keer eerder deed de Tour La Toussuire aan. Dat was in 2006, toen Michael Rasmussen een solo bekroonde. Michael Boogerd was destijds zijn ploegmaat: "Hij reed weg op de Lauteret-Gailbier met een paar anderen, maar die liet hij lekker staan. Na een sublieme solo won hij nog ook. Die dag zakte geletruidrager Floyd Landis er volledig doorheen. Ik weet nog dat we in hetzelfde hotel zaten als zijn ploeg. Hij keurde ons 's avonds geen blik waardig toen wij feest vierden met Rasmussen."

Robert Gesink kent de klim ook. De Rabobank-renner werd er derde achter Joaquim Rodríguez en Thibaut Pinot in het Critérium de Dauphiné van 2011.
 
Bron: Weerplaza, NOS | Gewijzigd: 14 juli 2012, 16:29 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 juli 2012, 17:36 uur | Bericht #360921
12e Etappe: Saint-Jean-de-Maurienne - Annonay Davézieux

De 12e etappe begint met twee bergen van de eerste categorie, maar veel actie vindt daar meestal niet plaats. Er moet immers nog 140 km gekoerst worden. Vlak voor de finish ligt nog een bergje van de 3e categorie. Aan de temperatuur is duidelijk te merken dat de bergen verlaten worden. Bij de finish is het zelfs 28 graden. Wat betreft de buien is de weersverwachting nog onzeker. De buien lijken de etappe net niet te bereiken.



De Tour trekt op vrijdag de dertiende richting het westen. Het venijn van de twaalfde rit ligt in het begin. Er moeten twee Alpencols worden bedwongen, maar de top van de Grand Cucheron (eerste categorie) ligt al na 34 kilometer koers en de Col du Granier (eerste categorie) na 81 kilometer. De finale van de rit van Saint-Jean-de-Maurienne naar Annonay Davézieux (226 kilometer) kent wel weer een stijgende lijn.

Landis
De finishplaats werd nog niet eerder aangedaan in de Tour-historie, maar startplaats Saint-Jean-de-Maurienne was in 2006 de startplaats van waaruit Floyd Landis aan zijn onwaarschijnlijke solo begon. De Amerikaan, die een dag eerder de gele trui verloor, pakte ruim vijf minuten terug op de concurrentie.

Die concurrentie werd aangevoerd door Carlos Sastre, de Spanjaard die later de etappezege kreeg toegewezen nadat Landis op doping werd betrapt.

Bron: Weerplaza, NOS
 






| Gewijzigd: 14 juli 2012, 16:29 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
14 juli 2012, 08:59 uur | Bericht #361067
13e Etappe: Saint-Paul-Trois-Châteaux - Cap d'Agde

De tourkaravaan verlaat de Alpen en koerst naar de Middellandse Zee. Over een afstand van 215 km wordt via de zuidflanken van het Centraal Massief het blauwe water opgezocht. De regio staat bekend om de Mistral die vaak door het Rhône-dal en de andere rivierdalen waait. Deze zaterdag is de Mistral echter nergens te bekennen. Het wordt een droge etappe waarbij de zon schijnt. De wind haalt soms kracht 4 bij temperaturen van 24 tot 27 graden.



Op 'Quatorze Juillet' trekt het Tour-peloton verder naar het zuiden richting Le Cap d'Agde in een rit over 217 kilometer. Tussen de kustplaats en startplaats Saint-Paul-Trois-Châteaux liggen 217 relatief vlakke kilometers. Het is aan de sprintersploegen (Orica-GreenEdge en Lotto Belisol) om te bepalen of het, een dag voor de eerste Pyreneeën-rit, een klassieke 'overgangsrit' wordt.

Noors podium
De laatste keer dat de Tour van start ging in het Drôme-plaatsje, ontbonden drie Scandinaviërs hun duivels. Het werd een bijna geheel Noors podium met Thor Hushovd als winnaar, Edvald Boasson Hagen als tweede en Ryder Hesjedal (Noorse voorouders) als derde. De rit wordt verreden op de nationale feestdag in Frankrijk. De Fransen herdenken 14 juli 1789; het begin van de Franse revolutie tegen het bewind van Lodewijk XVI. Parijzenaars bestormden de Bastille-gevangenis in Parijs en bevrijden zeven politieke gevangenen.

Winnaars op 14 juli
Geen enkele Fransman in het huidige peloton won een Tour-etappe op 14 juli. De laatste die de nationale feestdag op die manier kleurde, was in 2005 David Moncoutié, die vrijdag in de twaalfde etappe op moest geven na een valpartij. In totaal was er 27 keer succes voor een Fransman op die dag. In de afgelopen veertig jaar kwam het slechts acht keer voor: Bernard Thévénet (1975), Mariano Martinez (1980), Vincent Barteau (1989), Laurent Jalabert (1995, 2001), Laurent Brochard (1997), Richard Virenque (2004) en Moncoutié (2005) waren de gevierde renners.

Nederlanders
Precies tien jaar geleden was er succes voor Karsten Kroon. Dertig jaar geleden won Gerrie Knetemann een rit op 14 juli en ook de allereerste Nederlandse ritzege in de Tour, in 1936, was op de Franse nationale feestdag. Die werd gewonnen door Theo Middelkamp.

Bronnen: Weerplaza, NOS







| Gewijzigd: 14 juli 2012, 15:59 uur, door Marga
BartS
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 juli 2012, 18:54 uur | Bericht #361128
14 etappe: Limoux - Foix

Één overgangsrit wordt de wielrenners slechts gegund. Na de redelijk vlakke rit van vandaag moet er zondag weer geklommen worden. Twee bergen van de 1e categorie en een opwarmertje van de 2e categorie. Het weer is vrij redelijk, misschien zelfs goed te noemen. Er zijn flinke perioden met zon en de buienkans is niet al te groot. Daarbij is de temperatuur prima.

Tour rijdt Pyreneeën in



In de veertiende etappe van de Tour de France doemen de eerste Pyreneeën-cols op. In de 191 kilometers tussen Limoux en Foix zijn drie cols opgenomen, waarvan de top van de laatste op 38,5 kilometer van de finish ligt. Limoux was één keer eerder startplaats en Foix één keer eerder finishplaats. In 2011 won Mark Cavendish de vijftiende etappe van Limoux naar Montpellier en op 16 juli 2008 was Kurt-Asle Arvesen de beste in de elfde rit van Lannemezan naar Foix. Die dag zat Koos Moerenhout mee in de ontsnapping, maar de Rabobank-renner werd vierde in de sprint van een kwartet.

Onderweg
Na ruim 24 kilometer beginnen de renners aan de eerste beklimming: Col du Portel (tweede categorie). Na 115 kilometer begint de Port de Lers (eerste categorie) en na 143 kilometer doemt de Mur de Péguère (eerste categorie) op.

Wiggins in Pyreneeën
Een opvallend feit is dat Bradley Wiggins nog geen successen vierde in de Pyreneeën. De Sky-kopman won zijn etappekoersen (Dauphiné, Parijs-Nice, Romandië) voornamelijk in de Alpen. De laatste keer dat hij in de Tour de Pyreneeën over moest, in 2010, verloor hij ruim een half uur op de uiteindelijke winnaar Andy Schleck. Hij finishte die Tour op de 23ste plaats op 38.45 van de Luxemburger.

Bron: Weerplaza, NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 juli 2012, 19:43 uur | Bericht #361132
Wind brak balende eenling Ten Dam op


Laurens ten Dam. © anp.
Wielrenner Laurens ten Dam miste vandaag in de dertiende etappe van de Tour de slag toen het peloton door de stevige wind in stukken brak. De beste Nederlander in het algemeen klassement was volledig op zichzelf aangewezen, omdat de Rabobankploeg door de vele opgaves is gereduceerd tot vier renners.
'Als ik mezelf dan vergelijk met Levi Leipheimer, die een paar plaatsen achter me staat in het klassement, dan heeft hij nog vijf man om zich heen en ik niemand. Daar baal ik wel van', zei Ten Dam bij aankomst in Le Cap d'Agde.

Volgens de geboren Groninger hoeft hij ook niet op hulp van zijn drie overgebleven ploegmaats te rekenen. 'Daar is binnen de ploeg niet over gesproken, het is ieder voor zich. Het eerste deel van de rit kwam ik niet zo goed door, ik moest vaak alleen door de wind naar voren rijden. Dat breekt je uiteindelijk op in zo'n etappe. Vlak voor de enige klim werd er in waaiers gereden en ik zat in de tweede groep. Ik ben wel zo hard mogelijk naar boven gereden, maar ik kwam te kort om het goed te maken. Daarvoor had ik in het eerste deel te veel energie verloren.' In de afdaling wilde Ten Dam niet al te veel risico nemen. 'Ik wil namelijk nog twee mooie Pyreneeënritten rijden.' Hij arriveerde ruim 8 minuten na de voorste groep aan de finish.

Bron: AD | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:38 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 juli 2012, 23:55 uur | Bericht #361401
Rustdag in Pau

De rustdag in Pau zal door de meeste renners benut worden om toch een paar uur te fietsen. Het lichaam mag aansterken, maar niet verslappen. Het is droog en zonnig, maar ook flink warm. De temperatuur loopt op tot rond 30 graden, de eerste keer deze tour. Goed wennen aan de hitte want de bergrit van woensdag verloopt ook bij hoge temperaturen.

Bron: Weerplaza
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
18 juli 2012, 07:37 uur | Bericht #361531
16e etappe: Pau - Bagnères-de-Luchon

Na een rustdag moeten de renners er weer volop tegenaan. Een lange bergrit, met 4 cols (2 maal buitencategorie en 2 maal 1ste) voert de tourkaravaan diep de Pyreneeën in. Het is zonnig en warm. Bij de start in Pau is het al bijna 30 graden. Boven op de Tourmalet geeft het kwik 10 tot 15 graden aan en bij de finish is het weer bijna 25 graden.



De zestiende etappe is de 'koninginnenrit' van de Tour van 2012. Met de Aubisque, de Tourmalet, de Aspin en de Peyresourde moeten de 156 overgebleven renners woensdag vier reuzencols in de Pyreneeën bedwingen. Met de Tourmalet (2.115 meter) wordt het hoogste punt in de 99ste editie van de Tour bereikt. De rit gaat van Pau naar Bagnères-de-Luchon - een rit die veertien keer eerder werd verreden - en telt 197 kilometer. Het is voor Groot-Brittannië een historische etappe.

Simpson, Millar
Tom Simpson verdiende vijftig jaar geleden - op 5 juli 1962 - zijn eerste gele trui in een rit die in Pau van start ging. De etappe voerde het peloton over de Tourmalet, de Aspin en de Peyresourde. Simpson zou het historische geel overigens maar een dag dragen; hij verloor de trui op 6 juli aan de Belg Jef Planckaert in een klimtijdrit van Luchon naar Superbagnères. Negentien jaar daarna verraste de Schot Robert Millar in de tiende etappe van Pau naar Bagnères-de-Luchon. Hij kwam solo over de streep na een rit over - net als Simpson - de Tourmalet, de Aspin en de Peyresourde. In 2012 staat er met Bradley Wiggins een Britse geletruidrager aan het vertrek (11.20 uur) in Pau.

Onderweg
Na 37 kilometer beginnen de renners aan de ruim zestien kilometer lange beklimming van de Aubisque, een berg van buitencategorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1. Na ruim honderd kilometer doemt de Tourmalet op, eveneens een klim van buitencategorie. De weg gaat negentien kilometer lang omhoog met een gemiddelde stijging 7,4%. De Aspin, na 138 kilometer, heeft het stempel 'eerste categorie' en is 12,4 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 'slechts' 4,8. Tenslotte is er nog de Peyresourde (eerste categorie), na 172 kilometer koers. Deze beklimming is 9,5 kilometer lang, heeft een gemiddelde stijging van 6,7% en de top ligt op 15,5 kilometer van de finish.

Nederlanders
Vijf Nederlanders zegevierden in een rit met Pau als startplaats: Rob Harmeling in 1992 (Pau-Bordeaux), Jean-Paul van Poppel in 1988 (Pau-Bordeaux), Joop Zoetemelk in 1975 (Pau-Pla d'Adet), Wout Wagtmans in 1955 (Pau-Bordeaux) en Hans Dekkers in 1952 (Pau-Bordeaux).

Bronnen: NOS en Weerplaza
BartS
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 301 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 301, lezen 7 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden