Het warme weer van de afgelopen weken was geen goed nieuws voor de luchtkwaliteit in België. Uit de metingen van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) blijkt dat de fijn stof-jaarnorm ter bescherming van de gezondheid begin mei al op elf plaatsen werd overschreden. Dat staat in een nieuwsbrief van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en op de website van Ircel. Volgens de Europese fijn stof-richtlijn zijn per jaar maximaal 35 overschrijdingen van de daggrenswaarde toegestaan.
Elf plaatsen
Tot en met vandaag werd deze norm al overschreden op elf plaatsen in België. In Vlaanderen gaat het om Roeselare (43 dagen met een overschrijding), de Gentse en Antwerpse havengebieden (respectievelijk 41 en 36), Ruisbroek (38), Oostrozebeke (37), het centrum van Gent (36) en Zwevegem (36). Het Waalse Marchienne-au-Pont zit al aan 72 overschrijdingen, Bergen aan 39, en Jemeppe-sur-Meuse en Charleroi aan 38.
Trager rijden
"Hiermee wordt meer dan duidelijk dat er veel meer nodig is dan enkel het verkeer trager te laten rijden op piekdagen. Een permanente snelheidsverlaging, gecombineerd met het drukken van het aantal autokilometers via een 'slimme kilometerheffing', dringt zich meer en meer op", concludeert Bond Beter Leefmilieu. "Bovendien moet de overheid plannen die zullen leiden tot meer fijn stof herbekijken. Hieronder vallen de zogenaamde 'missing links' en de aanleg van een megaparking in de Gentse stationsbuurt."
Weersomstandigheden
Vorig jaar was de norm voor fijn stof eind april al op vijf plaatsen overschreden in Vlaanderen, het jaar daarvoor rond dezelfde periode slechts op één meetpunt. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die de gegevens in Vlaanderen verzamelt, benadrukte al meermaals dat er geen structurele stijging is van de hoeveelheid fijn stof, maar dat veel afhangt van de weersomstandigheden. De VMM stelde al dat er op lange termijn een daling is.
Gevaarlijk
Fijn stof is stof met een diameter kleiner dan een honderdste van een millimeter en daarvan is de daggrenswaarde 50 microgram per kubieke meter. Fijn stof in de lucht is afkomstig van verwarming van gebouwen, van de industrie en het dieselverkeer, en is "een van de grootste gevaren voor onze gezondheid", aldus de website van de VMM. (belga/hln)