Een hittegolf uit Afrika zorgt voor zeer hoge temperaturen in Spanje. In het midden en zuiden van het land is het kwik plaatselijk boven de 40 graden Celsius gestegen. Madrid beleefde zijn heetste juninacht sinds het begin van de temperatuurregistratie 90 jaar geleden.
De krant El Mundo meldde woensdag op zijn website dat in de Spaanse hoofdstad in de nacht van dinsdag op woensdag 25,7 graden werd gemeten. Dat is 1,3 graden warmer dan het oude record van een jaar geleden. Dinsdag overdag was het 38,8 graden in Madrid. In de Zuid-Spaanse regio Andalusië stegen de temperaturen dinsdag op veel plekken tot boven de 44 graden. De hittegolf houdt nog tot het einde van de week aan, voorspellen meteorologen.
Bron: RTL
Terwijl tienduizenden Belgen de komende dagen naar de Spaanse en de Italiaanse zon trekken, kreunt het zuiden van Europa onder een zelden geziene hittegolf. In de buurt van het Zuid-Spaanse Cordoba werd gisteren een temperatuur van 44,4 graden opgemeten. In zowat heel Italië is er hittealarm met vooral in grootsteden als Rome zelfs rood alarm. Heel even komt die hittegolf vanmiddag naar ons land met ook in Ukkel voor het eerst in juni meer dan 25 graden en tot 30 graden in de Kempen. Omdat die hete woestijnlucht botst met de veel koudere maritieme lucht, komt daar vanavond en vannacht onvermijdelijk (mogelijk hevig) onweer van. Onder meer op Rock Werchter houden ze daarvoor hun adem in. De komende dagen keert de kwakkelzomer terug met af en toe regen en temperaturen net boven de 20 graden.
Hittealarm voor toeristen in Italië; in ons land tot 30° en vanavond mogelijk zwaar onweer
De komende dagen gaan de scherpste kantjes van de Spaanse hitte er wat af, al is dat relatief want het kwik zal nog altijd flirten met de kaap van de 40 graden. Als Spanje zondag Europees kampioen voetbal zou worden, dan zullen de uitzinnige fans massaal de fonteinen in de Spaanse grootsteden bestormen.
Waarschuwing
Mocht Italië het halen, dan zullen de voetbalfans ook in de Laars bakken en braden. De subtropische anticycloon 'Caronte' dendert vanaf vandaag vanuit Afrika over de Middellandse Zee richting Italië en in enkele steden is er rood hittealarm geslagen voor de 'kokende' effecten van de hittegolf. In Perugia, Reggio Calabria, Rieti en zelfs hoofdstad Rome zal de thermometer oplopen tot 40 graden en meer. Het ministerie van Volksgezondheid vaardigt dan ook een duidelijke waarschuwing uit: "Extreme omstandigheden kunnen tot een noodtoestand leiden bij deze hittegolf met mogelijk negatieve gevolgen op de gezondhied van zelfs perfect gezonde en actieve mensen."
Zelfs 40 graden in Noord-Italië
De toeristen zijn dus gewaarschuwd. Zelfs noordelijke steden als Milaan, Bologna, Turijn, Bolzano en Brescia krijgen een oranje hittealarm. dit weekend slaat 'Caronte' dan het hardst toe met 38 graden in Rome, 40 graden en meer in het zuiden, maar ook 40 in de buurt van Bologna, 38 in Firenze, 36 in Venetië. Ook begin volgende week zou de hittegolf aanhouden.
Bron: hln | Gewijzigd: 27 februari 2017, 09:58 uur, door Joyce.s
Een kwallenplaag verhindert toeristen om zorgeloos te zwemmen in zee in de Spaanse kuststreek Costa del Sol, een van Spanjes meest populaire toeristenoorden.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp
Duizenden mensen hebben al wonden opgelopen als gevolg van de kwallenplaag, aldus reddingswerkers. Sommige stranden zijn zelfs gesloten, schrijft de regionale krant Sur.
De meeste kwallen behoren tot de soort Pelagia Noctiluca, de parelkwal die een diameter van 10 centimeter kan bereiken en tentakels tot drie meter. Alleen al in zee in de regio rond Malaga werd bijna vier ton kwallen opgeschept.
Volgens experten heeft de plaag te maken met de afwezigheid van schildpadden, die kwallen opeten, alsook ook met de hoge temperaturen en de droogte, waardoor de zeedieren zich sneller voortplanten.
Bron: HLN
De Spaanse Costa del Sol wordt geteisterd door een kwallenplaag. Het is zo erg dat een aantal stranden gesloten zijn, vooral in de regio van Malaga. Tienduizenden mensen liepen al brandwonden op, want de kwallen zijn moeilijk te zien met het blote oog. Dat komt wel heel slecht uit, zo vlak in het toeristisch seizoen.
Bron: Nieuwsblad