Nederland stelt in 2015 63 miljoen euro beschikbaar voor het Europese ruimtevaartprogramma. Dit bedrag loopt terug van 100 miljoen dit jaar naar 63 miljoen euro in 2015.Het kabinet erkent het belang van ruimtevaart voor de wetenschap en techniek en de bedrijvigheid daaromheen. De vermindering van de bijdrage is echter noodzakelijk om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. De afspraken hierover zijn vastgelegd door vijf partijen in het Lenteakkoord.
Foto: archief EHF
Bijeenkomst ESA
In november komen Nederland en de lidstaten van het European Space Agency (ESA) bij elkaar om hun contributie te bespreken aan het basis- en de keuzeprogramma's. Het kabinet zal na advies van het Netherlands Space Office een duidelijke prioriteit aanbrengen in de besteding van de bijdrages.Het kabinet neemt de aanbevelingen uit de economische topsector High Tech over om de samenwerking tussen het Europese ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk en de Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen te verbeteren. Het verzoek om de financiële bijdrage aan de Europese ruimtevaart op het 2008 peil te houden, kan niet worden gehonoreerd.
Bron: Blikopnieuws | Gewijzigd: 26 juni 2012, 22:56 uur, door Tatanka
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) ziet vooralsnog geen reden voorgenomen bezuinigingen van 300 miljoen euro op de ruimtevaart terug te draaien. Maar als de Tweede Kamer met een onderbouwd voorstel komt om extra geld te steken in de ruimtevaart, zal hij daar serieus naar kijken.Dat antwoordt de bewindsman vandaag op vragen van VVD, CDA, PvdA, SP en D66. De partijen zijn bezorgd over de gevolgen van deze afspraak uit het regeerakkoord waarmee het kabinet de komende jaren in totaal 18 miljard euro wilde bezuinigen.
Verhagen wijst erop dat de bezuiniging niet is teruggedraaid door de vijf partijen die onlangs een akkoord sloten over de begroting van 2013. Dit jaar gaat er nog 100 miljoen naar het Europees ruimtevaartprogramma, maar in 2015 is dat nog 63 miljoen euro.Volgens de minister kan Nederland ook na deze bezuiniging nog meedoen aan de programma's van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, werkgever van de zondag uit de ruimte teruggekeerde astronaut André Kuipers. Verhagen erkent dat een lagere Nederlandse bijdrage er wel toe kan leiden dat er geen nieuwe activiteiten naar het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk komen. Maar hij stelt ook dat het vooral gevolgen voor ESTEC zal hebben als alle landen minder bijdragen en het totale ESA budget lager wordt.
Bron: Ad | Gewijzigd: 4 mei 2017, 11:45 uur, door Joyce.s