In meren en rivieren is door de hitte en de lage waterstand het zuurstofgehalte in het water aanzienlijk gedaald. Hierdoor zijn tienduizenden vissen dood gegaan. In één meer in Delaware zijn 6.000 draadvinnige elfts (Dorosoma cepedianum) en 600 baarsen drijvend gevonden. In Zuid Carolina zijn in Lake Hartwell meer dan 500 vissen doodgegaan. Volgens een lokale bewoner begon de vissterfte afgelopen zondag. Toen dreven zo'n 10 vissen dood op het meer. Maandag lag het hele meer vol met dode vissen. De dode vissen vormen een bedreiging voor de volksgezondheid en geven een vreselijke stank af.
© onweer-online
Bron: msnbc | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:43 uur, door Joyce.s
Na de hitterecords van zaterdag kijken veel inwoners van het midwesten en noordoosten van de Verenigde Staten reikhalzend uit naar de voor zondag voorspelde temperatuurdaling. Zeker dertig mensen zijn al aan de hitte bezweken.
Zaterdag bereikte de temperatuur in grote delen van de VS de veertig graden. Zondag stroomt koelere lucht het oosten binnen, en daalt het kwik wellicht tot onder de dertig. Dat gaat op tal van plaatsen gepaard met zware onweersbuien. Duizenden huishoudens moesten het daardoor zonder stroom stellen.
De afwisseling van hevig onweer en extreme hitte bracht veel Amerikanen de afgelopen dagen in het nauw. Airconditioning en koelkasten lieten hen in de steek, omdat door blikseminslag de elektriciteit her en der uitviel. Vooral ouderen werd de hitte fataal.
Chicago, waar tien mensen bezweken, en de staat Maryland, met negen doden, zijn het zwaarst getroffen. Ook in Wisconsin en Tennessee werd de warmte mensen teveel. In Indianapolis kwam een meisje van vier om dat in een oververhitte auto was achtergelaten. Een meisje van zestien maanden vecht nog voor haar leven in het ziekenhuis.
In Maryland raakten spoorrails door de hitte ontwricht, en ontspoorde een passagierstrein. Alle inzittenden bleven ongedeerd.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De temperatuur in Washington liep vrijdag zo erg op dat een deel van het asfalt er zacht van werd. Een vliegtuig met vijftig zitplaatsen zakte in het asfalt en kon niet meer wegrijden.
Maar liefst 37 graden werd het vrijdag en dat was genoeg om het asfalt zachter te maken. “Het vliegtuig heeft waarschijnlijk precies op een zachte plek gestaan, waardoor het wegzakte”, aldus een woordvoerder van de luchthaven. Volgens de woordvoerder is dit voorval “zeer uitzonderlijk”, maar dat zijn de temperaturen in Washington momenteel ook. Een ander vliegtuig moest eraan te pas komen om het toestel uit de kuiltjes te trekken.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
Hitte en extreme droogte houden een groot deel van de Verenigde Staten in de greep, al gaan de scherpste kanten van de hitte er de komende dagen iets van af.
Verwachting Amerikaanse model (8u vanochtend) voor de V.S. voor morgen, dinsdag. Weerkaart met luchtdruk en temperaturen. Het krachtige hogedrukgebied is naar de Grote Oceaan geschoven, een kleiner hoog ligt boven de Grote Meren. En tussen dat systeem en een depressie bij Newfoundland wordt er minder warme lucht naar het zuiden getransporteerd die vooral het midden en oosten van de V.S. bereikt.
De afgelopen een tot twee weken werden in een omvangrijk gebied zo'n beetje van de Rocky Mountains tot aan de zuidoostkust middagtemperaturen van 35 graden of meer gemeten. En het regende temperatuurrecords, meer dan 3000 (!) in één week tijd. Met name Washington DC, Maryland en Virginia werden door de hittegolf getroffen. Het was afgelopen week de heetste week sinds het begin van de waarnemingen. De hittegolf werd versterkt door de extreme droogte; alle ingestraalde energie wordt dan omgezet in warmte en gaat er niets 'verloren' aan het verdampen van water. En daardoor kan de temperatuur overdag bij volop zonneschijn zo hoog oplopen. Meer dan de helft van de staten kampt met flinke droogte en het is de ergste droogte sinds 12 jaar, de periode dat die in kaart wordt gebracht ('U.S. Drought Monitor'). Zie de kaart van 3 juli hiernaast.
De droogtemonitor van 3 juli. In meer dan de helft van de staten kampt men met flinke droogte.
Zonder stroom
Sinds een storm van negen dagen geleden zitten honderdduizenden mensen nog zonder stroom en dat betekent dat airconditioningssystemen en koelkasten het niet doen. In de afgelopen twee weken zijn (dan ook) al 46 mensen door de gevolgen van de hitte overleden.
"Afkoeling" tot rond 30 graden
De oorzaak van de hittegolf en de droogte was een standvastig, groot hogedrukgebied dat ook in de hoge luchtlagen was terug te vinden. Inmiddels is het hogedrukbolwerk naar de Grote Oceaan weggeschoven en wordt aan de westkant van een depressie bij Newfoundland koele maar droge lucht naar de ooststaten getransporteerd. Nou ja, koel, de lucht wordt op zijn weg naar het zuiden toe toch nog wel opgewarmd tot ongeveer 30 graden....Daarbij is het in b.v. Washington eerst droog, later deze week worden enkele (lichte) buien verwacht.
Tussen de buien door is het weer zo slecht nog niet, de temperaturen hier vind ik zeer aangenaam, echt 'doe-weer'. Aldus Karin Broekhuijsen in De Kiel (Dr.).
Tegenwoordig meer temperatuurrecords?
De combinatie van het zogeheten hitte-eilandeffect (de temperatuur in een stedelijk gebied is gemiddeld hoger dan in het omliggende, landelijke gebied door de hitteabsorptie van bijvoorbeeld asfalt en beton) en klimaatsverandering door het toenemende broeikaseffect heeft vrijwel zeker ook enigszins bijgedragen aan de intensiteit van de hitte in de V.S. En daarmee worden temperatuurrecords, overigens wereldwijd, zeer waarschijnlijk makkelijker bereikt dan bijvoorbeeld een jaar of 10, 20 geleden....
In ons land is het gemiddeld verre van droog. Het neerslagtekort is een acceptabele 32 mm en gaat naar verwachting de komende dagen zakken. Bron: KNMI.
Koel, koeler, koelst...
In eigen land gaat de temperatuur juist verder omlaag in plaats van omhoog. En daarmee werkt juli naar een thermisch dieptepunt toe met op donderdagmiddag naar verwachting een graad of 17. Daarbij blijft het deze week wisselvallig met naast perioden met zon ook enkele, soms stevige, buien.
Bron: washingtonpost.com, Meteo Consult. | Gewijzigd: 9 juli 2012, 19:44 uur, door Bronk
Tussen juli 2011 en juni 2012 bedroeg de gemiddelde temperatuur in de Verenigde Staten 13,3 graden Celsius. Dat is niet alleen 1,78 graden meer dan gemiddeld, het betekent ook dat de voorbije twaalf maanden de warmste waren die ooit gemeten zijn in de VS. De eerste zes maanden van dit jaar waren eveneens de warmste ooit. In alle regio's van de Verenigde Staten behalve het noordwesten werden record- of bijna-recordtemperaturen opgemeten. Dat maakte de NOAA bekend, het federale agentschap dat toeziet op de toestand in de oceanen voor de Amerikaanse kust en de in de atmosfeer boven de VS. Sinds begin juli kampen grote delen van het land met een hittegolf.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:44 uur, door Joyce.s
Archief: CA111 door Palm Springs courtesy of Americansouthwest
Meteorologen melden, dat de hittegolf zich nu gaan nestelen in het centrum van het zuiden van Californië. Dit betekent zinderende temperaturen voor de regio Palm Springs. De NWS zelgt, dat er een sterk hogedruk gebied in de hoogste luchtlagen boven het Grote Bassin ligt. Hierdoor kunnen de temperaturen tot ver boven de 100F (37,7°C) gaan oplopen in de valleien en in de woestijnen. First Alert meteoroloog June Bulnes meldt, dat het wel 45°C kan worden in Palm Springs, terwijl CBS local 2"s meteorologe Jenifer Daniels iets milder is met 43,9°C. Ongacht wie er gelijk heeft: het wordt heet, heel heet. In de regio zijn de hoge temperaturen en de lage luchtvochtigheid ideel voor het ontstaan van natuurbranden. Tot het arriveren van de stroom van vochtige moesson lucht later deze week, zal ook "droge" bliksem een enorm probleem kunnen gaan vormen in het zuiden van Californi"en het zuiden van de Sierra Nevada.
© onweer-online
Bron: kesq | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:44 uur, door Joyce.s
In de Verenigde Staten zijn de voorbije twaalf maanden de warmste maanden uit de geschiedenis geweest, sinds de metingen in 1895 begonnen. Het ene na het andere hitterecord werd verbroken.
@ap
Terwijl in België wordt gesnakt naar warmere temperaturen zoekt men in de VS de verkoeling op. Het voorbije jaar is het warmste jaar geweest uit de geschiedenis. Tijdens de maand juni heerste er extreme hitte over de Amerikaanse staten en werden maar liefst 170 hitterecords gebroken. Dat heeft de National Oceanic and Atmospheric Administration bekend gemaakt.
In alle staten, buiten Washington DC, werden tijdens de periode juni 2011 en juni 2012 warmere temperaturen dan gemiddeld waargenomen. In de staten Georgia en South-Carolina werden recordtemperaturen van 44 en 45 graden opgemeten.
De hitte heeft al zeker aan 46 mensen het leven gekost. In Colorado heerste extreme droogte en verwoestten branden al duizenden hectare bos. Tienduizenden mensen moesten geëvacueerd worden.
Wetenschappers zien deze extreme omstandigheden als een gevolg van de klimaatverandering.
Bron: De Redactie
De hittegolf die de Verenigde Staten nu al dagen teistert, heeft de tarmac van het Reagan National Airport in Washington doen smelten. Een vliegtuig stond daardoor drie uur lang geblokkeerd.
Het toestel van US Airways stond klaar voor een vlucht naar Charleston, maar kon niet naar de startbaan taxiën. De temperaturen flirten in Washington al dagen lang met de 40 graden Celsius, en de enorme hitte had een "zachte plek" gevormd in het asfalt, waardoor het vliegtuig vast was komen te zitten. De 35 passagiers werden van het vliegtuig gehaald.
Michelle Mohr, woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij, spreekt van "een zeldzaam fenomeen" in de krant The Washington Post. "Maar het zijn dan ook erg ongewone temperaturen", voegt ze eraan toe. Na een vertraging van zo'n drie uur kon het vliegtuig alsnog losgetrokken worden en vertrekken richting bestemming.
Inmiddels lijkt de hittegolf aan de oostkust van de Verenigde Staten, die aan minstens 74 mensen het leven kostte, over zijn hoogtepunt heen. Maar weersvoorspellers waarschuwen nu al voor nieuwe recordtemperaturen, dit keer in de westelijke staten.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:44 uur, door Joyce.s
Vandaag zal het in het zuidwesten van de USA weer bloedheet worden. Het is ook de tweede dag waarop voor de regio een waarschuwing voor extreme hitte is afgegeven. De temperaturen boven de 37,7°C zullen de air-conditioners op volle toeren laten draaien. Een waterpark lonkt uitnodigend naar Shariee Walles, die zich verplaatst in een elektrische rolstoel. "Ik mag eigenlijk niet met mijn stoel door het water rijden, maar het is zo heet, het maakt mij nu echt niets uit, " vertelt zij aan KLAS-TC in Las Vegas. In de stad werd de recordtemperatuur van 45,6°C geëvenaard. De koelcentra in de stad blijven open, maar werden gisteren bijna niet bezocht. Volgens de woordvoerder van Clarks County zullen de centra open blijven, zelfs al komt er niemand.
Ook de auto's hebben het hard te verduren van het hete weer. De garages echter varen er wel bij. Radiatoren begeven het en autobanden moeten sneller vervangen worden. Op de beroemde Las Vegas strip was het nabij het asfalt bijzonder heet. Er werden temperaturen van 65°C gemeten. Dit is niet goed voor de autobanden. Maar zeker ook niet voor dieren. Honden kunnen hun pootjes lelijk verbranden aan het gloeihete trottoir.
Voor vandaag worden er temperaturen van 51°C in Death Valley, 44°C in Las Vegas en 42°C in Phoenix verwacht. Ook het noordwesten krijgt te maken met het hete zomerweer. Het is meer dan een maand geleden, dat Jerry Mann enige regen heeft gezien. Zijn graanoogst komt in het gevaar door het droge weer.
© onweer-online
Bron: clickorlando
| Gewijzigd: 11 juli 2012, 17:37 uur, door Marga
Het ziet er niet goed uit voor de Amerikaanse Corn Belt. Wat aanvankelijk de grootste oogst uit de recente geschiedenis leek te zullen worden, lijkt nu door een combinatie van extreme droogte en hitte uit te groeien tot een ‘corn crop disaster’. De ‘Midwest drought’ heeft momenteel reeds de grootste impact sinds 1988.
Dit weekeinde keert de hitte terug in plaatsen als Des Moines, Kansas City en Omaha: gisteren werden van Oklahoma tot in Illinois alweer temperaturen rond 38º gemeten. Dat de hitte zich weer zo gemakkelijk doet gelden is niet vreemd. Door de grote droogte krijgt het gebied een woestijnachtig karakter. Verdampend vocht heeft namelijk warmte nodig. Deze warmte wordt onttrokken aan de lucht waardoor de temperatuur minder stijgt. Bij afwezigheid van water(damp) komt de warmte helemaal ten goede aan de atmosfeer. In onze streken blijft het op een enkele aardige dag na overwegend wisselvallig tot en met het weekeinde van 21-22 juli. Daarna lijkt de atmosfeer iets te stabiliseren maar ten volle overtuigd ben ik nog niet.
Het kaartje toont het meest waarschijnlijke scenario in de Amerikaanse Midwest tussen half juli en half augustus (bron: AccuWeather).
Bron: Jan Visser
Aankomende week is het weer recordwarm in het Midwesten van de USA. St.Louis zal zeker weer 4 tot 5 dagen krijgen met temperaturen boven de 100F (37,7°C ). Zelf in Chicago kan het kwik weer gaan oplopen tot tegen de 100F. Hierdoor kan er in deze stad het record gebroken gaan worden van meest aaneengesloten dagen met temperaturen boven de 80F (26,7°C). Vandaag (zondag) is het al 27 dagen achtereen warm in Chicago. Het record ligt op 46 en is behaald in 2012.
Een waarschuwing voor aanhoudende zinderende hitte is afgegeven voor St. Louis. Ook in de nachten blijft het plakkerig in de stad. De temperatuur zal niet onder de 80F gaan zakken. Als het 's-nachts niet afkoelt, wordt de hittegolf gevaarlijk. Deze maand alleen al is in St Louis het kwik 10x boven de 100F uitgekomen. Ook de laatste drie dagen van juni waren warmer dan 100F. Momenteel ligt de kern van de hitte boven de Central Plains. Als de straalstroom gaat verschuiven, gaat ook de hitte naar het oosten. Tegen het einde van de week ligt de kern van het hittegebied boven de Rockies. Wederom een slecht bericht voor de agrariërs.
©onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:44 uur, door Joyce.s
New York City, Philadelphia, Washington DC, Chicago, St.Louis, Dallas en Phoenix. In alle steden en in een groot deel van de USA is de maand juli bloedheet en met een meedogeloze hitte verlopen. Nu de maand over is, is het tijd op de rekening op te maken.
Volgens NOAA en het National Climate Data Center zijn er 4.313 hitte records geëvenaard of verbroken. 299 van waren records voor de warmste temperaturen ooit in de gehele maand juli. Tevens is er een ongelooflijk aantal van 171 records voor hoogste temperatuur ooit behaald. Ook in de nachten werden hoge temperaturen gemeten. Zo'n 3.545 records voor hoogste minimum temperatuur werden in de maand juli verbroken.
De oorzaak voor deze slepende hitte is de lokatie van de jetstream (straalstroom). Een ongebruikelijk sterk hogedrukgebied heeft zich genesteld boven het midden van de USA. In deze koepel zijn de gewassen al maanden aan het verpieteren. Het hogedrukgebied duwt de jetstream verder noordwaarts, dan normaal voor deze tijd van het jaar. Zonder regen is de situatie bijna onthoudbaar geworden. Doordat er geen regen of weinig vochtigheid in de lucht zit, wordt bijna alle energie van de zon opgenomen door de grond. Met als gevolg, dat een zinderende hitte zich wekenlang kan handhaven. In de eerste weken van augustus zal hierin geen verandering komen.
© onweer-online
Bron: Accuweather
De Amerikaanse staat Oklahoma, met een oppervlakte van ruim 181.000 km², de op 19 na grootste staat van de Verenigde Staten, beleefde eergisteren de heetste dag sinds augustus 1936. In meer dan de helft van de staat werd het tenminste 110º Fahrenheit ofwel 43,3º Celsius. In het noordwesten van Oklahoma zinderde het kwik in Freedom naar 49,4º (121º Fahrenheit): mocht na verificatie blijken dat deze waarde juist is, dan kan het all-time ‘staterecord’ van Tipton uit de boeken. Op 27 juni 1994 werd het daar 48,9º. In de city of Oklahoma werd het woensdag én donderdag 44,4º. Zo heet is het daar sinds augustus 1936 niet meer geweest. Toen werd het 45,0º. Oklahoma City heeft nu 16 dagen op rij met 100º Fahrenheit (afgerond 38º Celsius). Ook de nachten verlopen extreem warm. In Tulsa, Oklahoma, bedroeg de minimumtemperatuur maandag 31,1º. De hoogste minimumtemperatuur in een reeks vanaf 1905 dateerde van 2 augustus 2011 en 16 juli 1980: 30,6º. In het noorden van Texas is het eveneens ‘brutally hot’ met woensdag in Wichita Falls een topper van 47,8º.
Bron: Weerman Jan Visser
Temperatures compared to normal in July across the Lower 48 states (Regional Climate Centers)
Het zal waarschijnlijk niet als verrassing komen, maar de maand juli van dit jaar is de heetste maand ooit in de geschiedenis van de USA. Beter gezegd, de heetste maand ooit sinds men in de 19de eeuw begonnen is met het noteren van weergegevens. De temperatuur lag 3,3°F hoger dan het gemiddelde in de 20ste eeuw en is 0,2°F heter dan het vorige record uit juli 1936. Niet alleen de maand juli is een recordbreker. Zo ook zijn de eerste zeven maanden van het kalenderjaar en de afgelopen 12 maanden. Feitelijk hebben de laatste 4 12 maanden periodes records gebroken voor warmste periode met die lengte.
Warmest 12-month periods on record. The last four 12-month periods rank as the #1, #2, #3, and #4 warmest.
In de 12 maanden van augustus 2011 tot juli 2012 heeft iedere staat in de USA te maken gehad met warme temperaturen dan gemiddeld, met uitzondering van Washington state. De hoogste temperaturen werden gemeten in de Plains, het Midwesten en de oostelijke kust. In Virginia lag de gemiddelde temperatuur in juli 2012 zelfs 4 graden F boven de normaal. In 32 van de 48 (contiguous) staten van de USA staat juli 2012 in de top 10 van heetste maanden ooit. In minstens 35 steden werd het record van heetste dag ooit (ongeacht de maand) verbroken.
Bijna onlosmakelijk zijn hitte en droogte aan elkaar verbonden. In 63% van de Lower 48 (staten) is er sprake van droogte. Het is een vicieuze cirkel: de hoge temperaturen versnellen de verdamping waardoor het land droger wordt waardoor het weer warmer wordt. De droogte slaat het hardste toe in het Midwesten en op de Plains.
© onweer-online
Bron: Washingtonpost
Het weer in de Verenigde Staten blijft alle warmterecords breken. De maand juli was de warmste ooit, meldden de autoriteiten voor het weer en oceanografie in Washington.
Gemiddeld gaf de thermometer 25,3 graden Celsius aan, ofwel 1,8 graden boven het gemeten gemiddelde in de 20e eeuw. Daarmee is het juli-record van 1936 gebroken. Toen was het iets meer dan 0,1 graad koeler.
Gemeten over de eerste 7 maanden van 2012 was dit jaar ook het warmste jaar ooit in de VS sinds het begin van de klimaatmetingen 110 jaar geleden. Bovendien is er aanzienlijk minder regen gevallen dan normaal. Bijna 63 procent van het land kampt met droogte.
Bron: HLN
De temperaturen schoten zaterdag wederom in de drie cijfers (100+°F / 37.7°C) in de westelijke staten van de USA. De hittegolf duurt maar voort. Duizenden mensen trokken naar het strand, de meren of naar de winkelcentra om koelte te zoeken. De hitte is een grote aanslag op de energievoorraden. Een groot en krachtig hogedruksysteem zorgt ervoor, dat het kwik zeker 10 graden F hoger uitkomt, dat normaal in deze periode van het jaar. Maar er is verkoeling op komst. Het systeem drijft naar het oosten. Dinsdag zullen ze temperaturen weer naar normaal terugkeren. Het zal iedere dag een paar graadjes zakken.
In California, Nevada, Arizona, New Mexico, Colorado, Utah, Idaho en Montana liep de temperatuur flink op. In meerdere staten zijn waarschuwingen afgegeven wegens de hitte. Deze lopen uiteen van verhoogde kans op natuurbranden (Red Flag) tot beperkingen in energie gebruik en tot gezondheidrisico's. Ook de beren zijn hongerig. In sommige delen van Colorade loopt de temperatuur al meer dan 10 dagen achterelkaar op tot boven de 32°C. De natuurlijke voedselvoorziening van de beren raakt op en ze gaan op rooftocht in de bewoonde gebieden. In Reno (Nevada) zal het record voor warmste maand ooit gebroken worden als deze trend zich voortzet.
In Phoenix, waar de bewoners wel gewend zijn aan zinderende zomertemperaturen, zijn er afgelopen week op drie dagen hitterecords gebroken. De daklozen worden opgevangen in de opvangcentra, waar extra bedden ter beschikking zijn gesteld. In de stad Los Angeles bleven de zwembaden open. De bewoners van de stad, die geen airco thuis hebben, worden met klem geadviseerd om gebruik te maken van de gekoelde recreatie centra. Mensen, die de steden konden ontvluchten, hebben dit ook gedaan. Op zaterdag stonden de snelwegen naar het strand en naar de meren vol.
De brandweerlieden zijn door de hitte in verhoogde staat van paraatheid. In een groot gebied van het noorden van Californië geldt een Red Flag Warning. In Idaho is het aantal natuurbranden deze zomer hoog. De rook vormt een gevaar voor de volksgezondheid. In San Diego diende zich een ander probleem aan van de hitte: zware onweersbuien. De National Weather Service adviseerde de mensen binnen te blijven wegens de mogelijkheid op grote hagelstenen en de verhoogde bliksemactiviteit.
© onweer-online
Bron: The Republic