Het KNMI heeft een nieuwe website ontwikkeld waarop Meteosat-satellietmetingen van bewolking, zonnestraling en neerslag live kunnen worden bekeken. De Meteosat maakt vanuit een vast punt boven de evenaar elk kwartier foto’s van de aarde waarop haarscherp het aardoppervlak en bewolking die daarboven hangt te zien zijn. Op het KNMI worden op basis van de ruwe Meteosat-beelden gegevens over wolken, zonnestraling en neerslag berekend. Deze gegevens zijn waardevol voor een groot aantal toepassingen, zowel voor de weersverwachting als in het klimaatonderzoek.
Inkomende zonnestraling gevisualiseerd op de MSG-CPP website
Meteosat-gegevens zijn sinds kort live te bekijken op internet. De site biedt allerlei mogelijkheden, zoals in-/uitzoomen, beelden over elkaar heen leggen en filmpjes maken. Met een druk op de knop kunnen de gegevens ook in Google-Earth geïmporteerd worden. Er kunnen verder vergelijkingen gemaakt worden met andere informatiebronnen, zoals de neerslagmetingen van de KNMI-radars. Behalve actuele gegevens ontsluit de website een archief, dat momenteel wordt gegenereerd en uiteindelijk terug zal gaan tot 2004. Wie met de data aan de slag wil, kan deze downloaden via ftp.
Neerslag in Nederland en omgeving gemeten met Meteosat (grijs-rode kleuren) en KNMI-radar (groen-blauwe kleuren)
De metingen komen van het SEVIRI (Spinning Enhanced Visible and InfraRed Imager), instrument aan boord van de tweede generatie Meteosat-satellieten (MSG), waarvan EUMETSAT er sinds 2002 twee uit een serie van vier heeft gelanceerd. De lancering van de MSG-3, die ook uitgerust is met SEVIRI, staat gepland op woensdag 5 juli a.s. Achtergrondinformatie over de methodes waarmee de gegevens over bewolking, zonnestraling en neerslag uit Meteosat-beelden worden afgeleid, en over de technieken waarmee deze vervolgens via internet worden gevisualiseerd en beschikbaar gemaakt, vindt u in een artikel in het kenniscentrum (zie link onder verder lezen).
http://msgcpp.knmi.nl/
Bron: KNMI
| Gewijzigd: 25 juni 2012, 22:25 uur, door Ries