Een ontlading tussen wolk en aardoppervlak in Nijmegen dinsdagavond. Foto: Kees van der Wulp.
Een aantal stevige regen- en onweersbuien zorgden dinsdag aan het eind van de middag en in de avond vooral in het midden van het land lokaal voor overlast. Daarbij hielden onweer en zware regen vooral ’s avonds plaatselijk urenlang achter elkaar aan, terwijl het even verderop een stuk minder hard of zelfs helemaal niet (meer) regende. Een terugblik.
Dinsdagochtend en in de eerste helft van de middag vielen verspreid over het land al enkele buitjes, maar tegen de avond kwam vanaf de Noordzee een aantal nieuwe buien binnendrijven. Deze buien werden boven land behoorlijk actief, doordat ze extra opgezweept werden door het overtrekken van bovenluchtstoring.
De totale hoeveelheid neerslag tussen 8 uur dinsdagavond en 2 uur in de nacht. In het rivierengebied kwam het dinsdagavond plaatselijk tot meer dan 40 millimeter regen. Later verplaatsten de pittige buien zich naar Noord-Brabant en -Limburg.
Twee buien sprongen er uit: eentje die via de Wadden en de noordkust over Groningen trok. En een andere die via de regio Amsterdam, over Flevoland en Utrecht, richting Gelderland en Overijssel trok. De buien brachten (zware) windstoten, zware regenval, soms ook hagel en ook een behoorlijk aantal klappen onweer.
De buien leken vervolgens naar Duitsland weg te trekken met daarachter slechts enkele losse buitjes die vanaf de Noordzee nog binnendreven. De bui in het noorden deed dat ook daadwerkelijk, maar de nieuwe buien boven de Noordzee sloten aan het begin van de avond aan bij de bui boven het midden van het land. Het buiencomplex kreeg steeds meer een rechtlijnige vorm met in een smalle strook zware regen, onweer en hagel, en lokaliseerde zich boven het rivierengebied.
In Waalwijk werd de 40 millimeter dinsdag niet gehaald, maar in 48 uur tijd viel daar tussen maandagochtend en dinsdagavond in totaal al wel bijna 70 millimeter regen. Foto en meting: Martha Kivits.
Doordat de trekrichting (van west naar oost) van het complex bijna precies overeen kwam met de lengterichting ervan, kregen sommige plaatsen urenlang met regen- en onweer te maken. De grootste activiteit lag hierbij boven het midden en oosten van het rivierengebied waar ’s avonds in een uur of drie tijd plaatselijk meer dan 40 millimeter regen viel. Even ten noorden van deze strook was rond het avonduur al de eerste flinke bui gevallen, maar na acht uur bleef het daar bij wat lichte regen of zelfs geen regen.
De condities waren in de avond boven het rivierengebied echter precies goed om steeds weer nieuwe buien te genereren. De bovenluchtstoring was nog nabij en de lucht bij het aardoppervlak was voldoende warm en vochtig. Dat de buien daarbij in één rechte lijn steeds weer opnieuw ontstonden en zich daarmee tot één langgerekte bui ontwikkelden, kwam doordat de windrichtingen op verschillende hoogten nagenoeg niet verschilden. De buienwolken ontstonden onderin, stegen op, werden door de westenwind naar het oosten verplaatst, en ten westen ervan ontstonden meteen weer nieuwe buien die dezelfde (wind)richting volgden.
Martin de Jongh nam vanuit Rheden (ten noorden van Arnhem) deze foto van het onweer dat zich ten zuiden van hem afspeelde.
Later in avond en in de nacht zou de lijn met de meeste activiteit boven het noorden van Brabant komen te liggen waar lokaal 20 millimeter regen viel. Maar de grootste hoeveelheden vielen dus dinsdagavond in het rivierengebied.
Ook vandaag waren in de stapelwolken die zich in het midden en noorden in het binnenland vormden lijnvormige patronen te ontdekken en her en der viel daar zelfs een buitje uit. De bovenlucht was echter niet koud genoeg meer voor het ontstaan van zulke felle buien als gisteren. Tegelijkertijd viel in het uiterste zuiden nu en dan wat meer aaneengesloten lichte regen. Tegen het eind van de middag gaat dit gebied met meer aaneengesloten regen naar het noorden bewegen en vanavond verovert ze het hele land. De komende dagen verandert weinig: we blijven regelmatig met regen te maken krijgen.
©weer.nl