Wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse lopen dit jaar niet over de Waalkade. De damwand is daar over een lengte van 200 meter zo slecht dat het toelaten van tienduizenden wandelaars een te groot risico zou zijn. Dat maakten de gemeente Nijmegen en de organisatie van de vierdaagse dinsdagavond bekend.
De grote vuurwerkshow, die voor het eerst op zondagavond zou worden gehouden en waar vaak 200.000 mensen naar kijken, is helemaal komen te vervallen. Ook een theaterevenement krijgt een andere plek in de stad.
Het slechte deel van de damwand wordt op de Waalkade afgeschermd met een 200 meter lang hek, dat uit veiligheidsoverwegingen 10 meter van de damwand komt te staan. Daardoor wordt de kade op delen zo smal dat de gemeente en de vierdaagseorganisatie geen risico willen nemen met mensenmassa's.
Damwand
Vrijdag kwam naar buiten dat de damwand langs de Waal versneld aan het verzakken is. Onderzoek had vorig jaar uitgewezen dat de damwand moet worden vervangen. Nijmegen had er al 11 miljoen euro voor gespaard. De plannen om dat uit te geven aan een nieuwe damwand, worden nu versneld, kondigde burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen aan.
Voor de wandelroute op de woensdag van de Vierdaagse wordt een alternatief parcours door het centrum van de stad gezocht. De Nijmeegse Vierdaagse is dit jaar van 17 tot en met 20 juli.
Bron: NU
Onweersdagen: 0
Weeral een jaartje voorbij, want volgende week is het zover. Voor velen start dan het wandelevenement van het jaar, nationaal en internationaal. Op dit gebeuren doen ieder jaar deelnemers mee uit maar liefst 70 landen. Het hoogste aantal deelnemers werden genoteerd in het jaar 2003 toen er 44.812 deelnemers inschreven en van wie er 40.706 de eindstreep haalden. Het belangrijkste voor die 4 dagen is het weer. Aangenaam wandelweer: niet te warm, meestal droog en niet te veel wind is iets waar velen op hopen na het weer van de voorbije dagen. Zeker is dat een scenerio zoals 2006 niet aan de orde zal zijn. Toen werd door uitzonderlijke weersomstandigheden de 4-daagse afgelast. De eerste dag lieten twee mensen het leven door de hitte. En toen, voor de dagen erna hetzelfde weer verwacht werd, besloot de Vierdaagse-commissie na één dag het evenement af te gelasten. Voor deze gelegenheid werd een herinneringsspeld uitgereikt aan de wandelaars die waren begonnen aan deze nooit voltooide Vierdaagse.
Wat wordt het dit jaar?
Dit jaar lijkt het erop dat we het wisselvallige weer van de deze week gaan meenemen naar volgende week. Omdat er ook al dit weekend allerhande festiviteiten zijn wordt hieronder een voorlopig korte weersverwachting geplaatst die loopt van komende vrijdag tem de laatste wandeldag. De bedoeling is dat er telkens de dag voor een wandeldag een update geplaatst wordt ivm het weer. Rekening houdend met de termijn waarover de berichten spreken is bijna zeker dat het één en ander nog zal schuiven op de weerkaarten. Toch altijd leuk om even in de toekomst te zien, of niet?
Vrijdag 13 juli 2012:
Een meestal zwaarbewolkte dag met van in de ochtend tot de avond veel regen. Pas droger in de late avond. Temperatuur rond 16 a 18 graden bij een matige zuidwestenwind 3-4 Bft.
Zaterdag 14 juli 2012:
Wisselend bewolkt met kans op enkele opklaringen en tijdens de ochtend zou het redelijk droog blijven. Maar na de middag zijn we er weer aan voor de moeite en trekt een nieuwe intense storing over met veel neerslag. De temperaturen liggen opnieuw rond 18 graden bij een nog iets stevigere wind uit het zuidwesten 3-5 Bft.
Zondag 15 juli 2012:
Wisselend bewolkt met opnieuw de droogste momenten tijdens de voormiddag. Na de middag terug veel regen en maxima rond 18 graden. De wind lijkt iets te luwen 2-3 Bft uit nog steeds zuidwestelijke richting.
Maandag 16 juli 2012:
Overwegend droge dag met regelmatig zonnige perioden. Tegen de avond toenemende neerslagkansen. Temperaturen rond 18-19 graden en matige tot vrij krachtige westenwind 3-5 Bft.
Dinsdag 17 juli 2012: 1. Dag van Elst:
De eerste dag start nat met perioden met regen. Tegen de middag wordt het droger maar blijft de kans op een buitje aanwezig. Het blijft fris met een 17-tal graden en een matige tot vrij krachtige wind die iets meer voor het noordwesten kiest 3-5 Bft.
Woensdag 18 juli 2012: 2. Dag van Wijchen:
Half tot zwaarbewolkte dag met af en toe kans op een bui. Iets zachtere temperaturen die op 20 graden uitkomen. De wind kiest weer voor het zuidwesten en waait matig 3 Bft.
Donderdag 19 juli 2012: 3. Dag van Groesbeek:
De derde wandeldag is het meestal bewolkt en lijkt er opnieuw veel regen te gaan vallen. In de namiddag wordt het droger. De temperaturen zijn weer iets minder en liggen rond 18 graden bij een aantrekkende wind 3-5 Bft uit het zuidwesten.
Vrijdag 20 juli 2012: 4. Dag van Cuijk:
De slotdag lijkt voorlopig ook kletsnat te verlopen bij temperaturen die met moeite 18 graden halen bij een nog steeds matige wind uit het zuidwesten 3-4 Bft.
Deze niet erg zomers uitziende weersverwachting werd gemaakt op basis van de ochtendrun van het Europese weermodel van 11 juli. Hopelijk komt hierin nog verandering en komt er nog verandering op de weerkaarten. Als extra hieronder nog de 15-daagse weerpluim voor het oosten.
De crew van Onweer-Online wenst elke deelnemer en de organisatie een aangename, sportieve en veilige 4-daagse!
Temperatuur
Neerslag
Windsnelheid
Bronnen: Stichting DE 4DAAGSE en Weerplaza(pluim)
©Onweer-Online
| Gewijzigd: 11 juli 2012, 16:12 uur, door Bart Standaert
Regen.... nee dat is niet fijn, maar goed het is misschien niet anders. We gaan er weer voor Succes aan de andere lopers!!
Mijn chase gebied: Arnhem-midden Limburg en van Den Bosch tot Kleve/Emmerich/Goch en verder Duitsland in.
Veel regen en bewolking, dat staat de wandelaars van de Vierdaagse te wachten. De weersverwachtingen zijn niet rooskleurig voor het Nijmeegse wandelevenement volgende week, laat weeronline.nl donderdag weten. Zowel op startdag dinsdag als de dagen erna zijn er waarschijnlijk geregeld buien. Een regenpak en droge sokken in de rugzak is de 45 duizend wandelaars dan ook aan te raden.
Het zomerweer blijft wat de temperatuur betreft ook nog achter. Als de eerste wandelaars in de ochtend vertrekken is dinsdag vermoedelijk rond de 11 en 12 graden. Later op de dag staat de thermometer op ongeveer 20 graden en in de avond koelt het weer af naar 14 graden. Alle supporters en feestvierders die dit weekend al naar Nijmegen gaan voor de Vierdaagsefeesten kunnen ook regen verwachten. Zaterdag wordt het in de loop van de dag wel droger. Zondag blijft het ook niet droog, maar valt er minder neerslag dan zaterdag. De temperatuur blijft in het weekend steken op ongeveer 18 graden.
Bron: Nieuws.nl
Het lijkt er op dat in vergelijking met een paar dagen geleden, de weerkaarten toch iets positiever geworden zijn. Hoogzomer wordt het niet direct maar de kompleet uitgeregende dagen lijken toch iets minder talrijk.
- De startdag lijkt tijdens de ochtend nat te gaan verlopen met een iets droger intermezzo rond de middag. Naar de avond toe neemt de regenkans weer toe. De temperaturen liggen rond 18 graden bij een matige westenwind 3-4 Bft.
- Woensdag zal de beste dag van de 4-daags te worden. Het ziet er naar uit een volledige droge dag te worden met temperaturen die eindelijk weer boven de 20 graden uitkomen. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af bij een matig briesje uit zuidwest.
- Donderdag zijn we er al weer aan voor de moeite en wordt het wederom wisselvallig. De hele dag is de buienkans aanwezig maar evenwel zijn er ook een paar schuchtere opklaringen en is het soms iets droger. De maxima zakken weer naar ongeveer 18 graden bij een aantrekkende wind tot vrij krachtig 3-5 Bft uit het zuidwesten.
- Op de slotdag zien we dat de regen net ten zuiden van Nijmegen ligt en dat het totale weerbeeld nog gaat meevallen. Er zijn regelmatig opklaringen en wolkenvelden maar ook een bui mag niet geheel uitgesloten worden. De temperaturen blijven rond de 18 graden schommelen bij een luwende wind naar zwak tot matig 1-3 Bft uit veranderlijke richtingen.
Maandag bekijken we nog eens de weerkaarten en ook de dagen erop worden in dit topic updates geplaatst.
Bron: weer.nl(grafiek)
©Onweer-Online
Een herhaling van 2006 zit er in ieder geval niet in. De 4Daagse werd toen na 1 dag afgelast door de gevolgen van de heersende hittegolf. Dit jaar is hitte niet aan de orde. De weersomstandigheden zullen zeer wisselend zijn en daarbij speelt toeval een grote rol. Immers, de ontwikkeling en het verdwijnen van buien is een uitermate dynamisch proces. Bovendien hebben we dinsdag te maken met een golvend front. Dat is voor te stellen als een vlag in de wind, waardoor het nauwelijks te berekenen valt in hoeverre een deel van het front (deel van de vlag) welke kant op gaat schuiven (wappert).
Vandaag loopt Nijmegen steeds verder vol met wandelaars. Hier een contingent militairen. Foto: Ron Moes.
Straalstroom bepaalt
De aanjager van het wisselvallige weer voor de komende week is de straalstroom. Dat is een zone met hoge windsnelheden op zo’n 10 kilometer hoogte die fungeert als een transportband van storingen. Allerlei fronten en lagedrukgebieden worden onder die straalstroom meegevoerd als ware de straalstroom een schoorsteen die de rook omhoog zuigt. Aangezien die zone met hoge windsnelheden de hele week boven ons en onze omgeving aanwezig blijft, is het algemene woord ‘wisselvallig’ van toepassing. Alleen, hoe nat is wisselvallig? We gaan de wandeldagen van de vierdaagse mars stuk voor stuk doornemen.
De aanjager van het wisselvallige weer van de komende week is de straalstroom. Die straalstroom is hier met hoogtelijnen weergegeven voor dinsdag. Waar de lijnen dicht bij elkaar liggen, bevindt zich de straalstroom. Dus, boven de Britse eilanden, de Benelux, Noord-Frankrijk, Duitsland de Alpen en delen van oostelijk Europa.
Dinsdag
De eerste wandeldag (en dat is de vierde dag van de Vierdaagse feesten) is al gelijk een lastige voor wat betreft storingenconstructie. Er liggen waarschijnlijk twee fronten over ons land, waarbij er op veel plekken buiige regen valt. De diverse weermodellen zijn nogal wisselend over de precieze positionering van beide storingen. Het golft allemaal nogal in de westelijke stroming en het is een op en af situatie, ofwel, het zal bij tijden regenachtig zijn, maar er zijn ook droge perioden. Koud is het zeker niet, met maximumtemperaturen van 19 of 20 graden. De hoge luchtvochtigheid zal het voor de wandelaars al snel tamelijk klam maken, zeker als de zon heel even door de bewolking heen piept. Dinsdagavond blijft er bij tijden regen vallen, mogelijk verhevigt de neerslag zelfs.
Hier de pluimgrafiek van Deelen, nabij Arnhem. Te zien zijn de 6-uurlijkse neerslagkansen. Dinsdag heeft een grote buienkans, in de loop van woensdag lopen de kansen voor grote neerslagsommen (donkere kleuren) terug en ook in de avond en tijdens de nacht zijn de neerslagkansen redelijk klein. In de loop van donderdag neemt de neerslagkans toe. Op vrijdag is het nog niet volgens alle berekeningen droog. Allesbepalend is in hoeverre de uitloper van het hogedrukgebied ook echt over ons heen komt.
Woensdag
Dat wordt weertechnisch een vrij spannende dag. De grote vraag is namelijk; gaan de fronten inderdaad wegschuiven uit de omgeving van Nijmegen? De neerslagzones die op dinsdag boven ons hangen, worden in meerdere modelvisies geleidelijk meer noordwaarts geduwd en daarmee verschuift het zwaartepunt naar de noordelijke helft van Nederland. Tijdens de dag van Wijchen lijkt het wel grotendeels bewolkt te blijven op het parcours, maar is het vooralsnog veelal meer druilerig, dan dat er flinke perioden met regen zijn. Bovendien is Zuid-Nederland dan in wat warmere lucht terecht gekomen, achter een warmtefront. Bij de nachtelijke start zal het 14 of 15 graden zijn, overdag wordt het maximaal 21 graden. En ook dan geldt; broeierig. Woensdagavond maakt gerede kans om redelijk fraai te verlopen, want we verwachten meerdere brede opklaringen.
Hier de gemiddelde neerslaghoeveelheden voor woensdag 14.00 tot 20.00 uur, volgens de berekeningen van het ECMWF model. Het accent van de neerslag ligt boven de noordelijke helft van het land.
Donderdag
In de nacht naar donderdag wordt de tijdelijke warmte alweer verdreven door een vrij inactief koufront. Al snel in de ochtend wordt de lucht in de hogere lagen van de atmosfeer dermate koud dat er buien worden opgewekt. Vanuit het westen schuiven aldus buien het land over, die behoorlijk pittig kunnen uitpakken, met onweer. Het zou ons niet verbazen als de meeste lopers droog van start kunnen gaan voor de dag van Groesbeek, maar buien lijken in de loop van de dag onvermijdelijk. Zeker in de loop van de middag worden die buien nogal pittig, met kans op onweer. De zon komt wel af en toe tevoorschijn, er waait een vlagerige zuidwestelijke wind, 3-4 Bft, en de maximumtemperatuur zal rond 18 graden schommelen.
Hier de gemiddelde neerslaghoeveelheden voor donderdag, volgens de berekeningen van het ECMWF model. Links de hoeveelheden tussen 08.00 en 14.00 uur. Recht de hoeveelheden voor de periode van 14.00 en 20.00 uur. Vanuit het noordwesten schuiven aldus buien binnen. Het zou 's ochtends bij de start van de derde dag best weleens droog kunnen zijn.
Vrijdag
Het is natuurlijk nog ver weg, maar laten we toch proberen de laatste dag door te nemen. De dag waarop de wandelaars hun ‘moments of fame’ beleven als zij de laatste kilometers over de Via Gladiola maken. Het mooie is dat we te maken krijgen met een uitloper van een hogedrukgebied. Het zijn de randen van het Azorenhogedrukgebied die zich wat meer richting de Benelux en Noordwest-Frankrijk vertonen. Daarmee wordt de buiigheid onderdrukt en op een enkele licht bui na, lijkt het dan ook droog te blijven tijdens de vierde wandeldag. Stapelwolken en zonneschijn wisselen elkaar af en met een lichte bries wordt het een graad of 18. Vrijdagavond ziet er vooralsnog droog uit met ruimte voor zonneschijn. Warm kan het niet meer worden, maar een kalm en droog einde van het wandel- en feestspektakel zou natuurlijk prachtig zijn voor iedereen.
De wedren, startplaats van de lopers, is er klaar voor!
Bron: Meteoconsult | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:39 uur, door Joyce.s
Nijmegen maakte zondag een rustige tweede dag van de Vierdaagsefeesten mee. De politie arresteerde drie mensen wegens onder meer belediging en bezit van een boksbeugel. Volgens de politie was het 'gezellig druk' in de stad. Zaterdag hadden de agenten meer werk om handen. Toen werden er 14 mensen aangehouden, voornamelijk ruziezoekers en dronken feestvierders. De politie waarschuwde ook dat er opvallend veel zakkenrollers in de stad actief waren.
De Vierdaagsefeesten duren nog tot 20 juli. Op 31 podia treden in totaal meer dan 2400 artiesten op. Vorig jaar kwamen er zo'n 2 miljoen mensen op de gratis feesten af.
Enkele sfeerbeelden:
Bron: NU.nl
| Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:39 uur, door Joyce.s
De eerste dag van de 96e Vierdaagse in Nijmegen start dinsdag bewolkt en met wat buien. 's Middags klaart het op en kan de zon zich zo nu en dan aan de wandelaars laten zien, meldt weeronline.nl maandag. 's Ochtends is het met 13 graden nog fris, maar in de loop van de dag wordt het met een temperatuur van zo'n 19 graden prima wandelweer.
De tweede dag van de vierdaagse wordt met een temperatuur van 22 graden de mooiste dag van de week. Er is meer zon maar af en toe nog wel kans op een bui. Donderdag wordt de natste dag en ook vrijdag is er kans op enkele buien. De organisatie adviseert wandelaars in pauzes hun kleding aan te passen. Een regenpak en droge sokken zijn daarbij geen overbodige luxe.
Starbewijs
Deelnemers kunnen maandag voor het laatst hun startbewijs ophalen. De organisatie verwacht dan nog tweederde van de in totaal 45 duizend mensen die zich inschreven. Ruim zeventienduizend wandelaars meldden zich zondag al voor een startbewijs.
De Vierdaagsefeesten, die zaterdag startten, verlopen tot dusverre rustig. Op de tweede dag van de feesten werden in totaal zes aanhoudingen verricht. De avond ervoor werden veertien personen aangehouden, de meeste voor het verstoren van de openbare orde.
Gekrompen budget
Het wandelevenement moet het dit jaar doen met een gekrompen budget. De jaarlijkse vlaggenparade, die vorig jaar nog in het Goffertstadion werd gehouden, sneuvelde. Daarnaast moet de organisatie dit jaar zelf de medische dienst verzorgen, omdat ook bij Defensie wordt bezuinigd. De Nijmeegse Vierdaagse gaat dinsdag van start en duurt tot en met vrijdag. Het is het grootste wandelevenement ter wereld.
Bron: Nu.nl
Zoals beloofd kijken we de dag voor de start nog eens naar de weerkaarten. Wat mogen de vele wandelaars voor morgen verwachten?
De ochtend en het grootste deel van de voormiddag zal overwegend bewolkt gaan verlopen. Naarmate de dag vordert zien we de bewolking toch wat dunner worden en na de middag vergroot de kans op enkele opklaringen. Als we naar de neerslagverwachting kijken zien we dat er omstreeks 05:00 uur wat lichte regen of motregen kan vallen. Een uurtje later lijkt het iets droger te worden maar rond 9 a10 uur tem 13-14 uur vergroot opnieuw de kans op wat lichte regen. Grote hoeveelheden worden er niet verwacht. Hirlam komt met een totaal van 2 a 3 mm/m². De ochtendtemperatuur bij de start ligt rond 15-16 graden en zo te zien komt daar later op de dag niet veel bij en eindeigen de maxima op een 18-tal graden. De hele dag staat er een westenwind die in de voormiddag matig is 3 Bft en na de middag aantrekt tot vrij krachtig 3-5 Bft.
Uurlijkse neerslagverwachting (HIRLAM) dinsdag 17 juli 2012:
Uurlijkse bewolkingsverwachting (HIRLAM) dinsdag 17 juli 2012:
Maximumtemperatuur (HIRLAM) dinsdag 17 juli 2012:
©Onweer-Online
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Morgen is het tijdens de ochtend half tot zwaarbewolkt en bestaat de kans op wat gemiezer al lijkt het toch overwegend droog te zijn. De ochtendtemperatuur rond 05:00 uur ligt rond 15 graden en de wint waait zwak tot matig 2-3 Bft uit het zuidwesten. Naar mate de dag vordert worden de opklaringen breder en klimt het kwik in de namiddag naar maximale waarden van 23 graden. De wind trekt wel aan tot soms vrij krachtig 3-5 Bft uit nog steeds zuidwestelijke richting. Tijdens de avonduren neemt de bewolking weer toe alsook de kans op wat lichte regen. De temperaturen rond 20 uren liggen nog rond 20 graden.
De 40.313 Vierdaagselopers die de eerste wandeldag hebben gehaald, zijn vanochtend vroeg begonnen aan wat bekendstaat als de 'grote uitvaldag' van het wandelevenement. Het parcours voert door het Land van Maas en Waal. De lange, eentonige wegen door het vlakke land zorgen elk jaar voor de meeste uitvallers.
Centrale doorkomstplaats is Wijchen, onder de rook van Nijmegen. In Nijmegen zelf is het 'roze woensdag'. Toeschouwers en veel lopers dossen zich in het roze uit om homoseksuelen een hart onder de riem te steken. De traditie stamt uit de tijd dat het legioen door een straat met veel homobars in het Nijmeegse centrum liep. De laatste jaren lopen de wandelaars over de Waalkade.
Roze biertje getapt
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen tapt een roze biertje op de kade. Ook ondertekent hij het landelijke convenant Workplace Pride, waarmee Nijmegen aangeeft een goed werkgever te zijn voor iedereen, ongeacht geaardheid of geloof.
Bron: RTL
| Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:39 uur, door Joyce.s
Morgen wordt voor de wandelaars een wisselvallige dag. Tijdens de voormiddag valt er regelmatig wat lichte regen en is er weinig kans op zon. De temperaturen liggen dan rond 17 graden. Na de middag misschien meer kans op enkele opklaringen maar die worden meteen afgestraft met pittige buien. Tijdens die buien is onweer en eventueel hagel mogelijk. Ook de wind blijft weer goed doorwaaien en is matig tot vrij krachtig uit het westen.
| Gewijzigd: 18 juli 2012, 19:31 uur, door Bart Standaert
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
De hele 1,5 kilometer lange Zevenheuvelenweg in Groesbeek staat al bomvol met campers, caravans, platte karren en vouwwagens waarin toeschouwers van de Vierdaagse kamperen. Dat laat de organisatie weten. Het wandellegioen dat op de derde loopdag de heuvels van de Zevenheuvelenweg bedwingt, is een van de traditionele hoogtepunten tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. Maar wie van plan is om daar donderdag te gaan kijken, is te laat volgens de organisatie. Sinds enkele jaren gebruikt veel Vierdaagsepubliek een truc uit de Tour de France en parkeert vast dagen van tevoren langs de Zevenheuvelenweg, om zeker te zijn van een goed plekje. De gemeente Groesbeek en de politie laten de kampeerders oogluikend toe, zolang er geen gevaarlijke situaties ontstaan.
Eikenprocessierupsen
Het parcours van de derde Vierdaagsedag voert bijna helemaal door de bossen aan de zuidkant van Nijmegen. Aanliggende gemeenten hebben in de afgelopen weken zo veel mogelijk eikenprocessierupsen weggespoten om de lopers te beschermen. Het legioen gaat donderdag met 39.405 deelnemers van start.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:40 uur, door Joyce.s