Volgens het Meteo Consult zal donderdag opnieuw een dag worden met zware buien. Het zal gepaard gaan met veel regen, een harde wind en veel blikseminslagen.
Foto: Frank van den Berg
Maandagochtend was al een dag waarbij Nederland flink werd getroffen. Zo raakte het treinverkeer in Utrecht verlamd door blikseminslag. En was in het oosten veel schade door het noodweer. Volgens het Meteo Consult zal ons donderdag mogelijk nog meer boven het hoofd hangen.
Die ochtend zal de temperatuur in het oosten van ons land nog oplopen richting de 25 graden, waardoor de buien flink kunnen uitgroeien. In de middag zal het weer omslaan, zo voorspelt men.
Bron: BoN
Het zware weer voor donderdag wordt pas aan het eind van de middag en in de avond verwacht. De dag begint mooi en er is geregeld zon. Pas in de middag komt er meer bewolking volgens het KNMI.
Aan het einde van de middag kan er in het zuidwesten van het land al een enkele onweersbui ontstaan. In de avond trekt een gebied met stevige onweersbuien van het zuidwesten uit over het land. Hierbij zijn dan ook hagel en zware windstoten mogelijk, bovendien kan er in korte tijd veel neerslag vallen.
De middagtemperatuur ligt rond 25 graden. De oostelijke wind is matig. In de avond draait de wind naar het zuidwesten en neemt tijdelijk toe naar vrij krachtig, aan de kust krachtig en mogelijk hard.
Bron: BoN | Gewijzigd: 20 juni 2012, 11:00 uur, door Sanwa
Treinreizigers moeten donderdagmiddag- en avond door het verwachte slechte weer rekening houden met vertraging en uitval van treinen. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen woensdag gemeld. Volgens de weerdiensten trekt donderdag vanaf het einde van de middag een zwaar onweersfront over Nederland.
Blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en bij harde wind zijn vallende bomen een risico voor de bovenleiding, aldus de NS. Daardoor is er meer kans op storingen op het spoor. De NS adviseren treinreizigers voor vertrek de meest actuele informatie te raadplegen.
Bron: NU.nl
Foto: Christian Traets/ANP
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waarschuwt watersporters donderdagavond goed uit te kijken op het water. Treinreizigers moeten donderdagmiddag- en avond door het verwachte slechte weer rekening houden met vertraging en uitval van treinen.Volgens de weerdiensten trekt donderdag vanaf het einde van de middag een zwaar onweersfront over Nederland. Blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en bij harde wind zijn vallende bomen een risico voor de bovenleiding, aldus de NS. Daardoor is er meer kans op storingen op het spoor. De NS adviseren treinreizigers voor vertrek de meest actuele informatie te raadplegen.Spoorbeheerder ProRail heeft maatregelen genomen om mogelijke problemen door de zware onweersbuien snel te kunnen oplossen. Zo zullen er drie diesellocomotieven op diverse locaties klaarstaan die gestrande treinen kunnen wegslepen. Ook alle aannemers van ProRail staan op scherp, zei een woordvoerster. Er worden extra ploegen monteurs achter de hand gehouden en monteurs krijgen extra spullen, zoals een kettingzaag, mee.Volgens de woordvoerster is onweer altijd een lastig weertype, omdat moeilijk is te voorspellen waar de bliksem inslaat. Zo ging het maandagochtend mis in Utrecht. Door blikseminslag was het niet mogelijk de seinen en wissels te bedienen. Daardoor reden van en naar Utrecht een deel van de dag amper treinen. Volgens het KNMI kan donderdag aan het einde van de middag in het zuidwesten al een enkele onweersbui ontstaan. In de avond trekken stevige onweersbuien vanuit het zuidwesten over het land. Daarbij zijn hagel en zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur mogelijk. Ook kan er in korte tijd veel neerslag vallen.
Bron: pzc.nl | Gewijzigd: 20 juni 2012, 16:08 uur, door Tatanka
In verband met de te verwachten slechte weersomstandigheden op donderdagavond, heeft het bestuur besloten om het Midzomeravondfestival op De Rijd te Nieuwe Niedorp af te lassen.
Bron: pewi's nieuwspagina | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:51 uur, door Joyce.s
De burgemeester van Dessel en de organisatie van het festival Graspop Metal Meeting vragen de festivalbezoekers om morgen het weerbericht in de gaten te houden en om indien nodig later naar de festivalcamping af te zakken. Tussen 16 en 20 uur, op het ogenblik dat de camping opengaat, wordt immers onweer voorspeld, aldus burgemeester Kris Van Dijck. "We willen geen paniek veroorzaken, maar vragen de bezoekers om het weerbericht morgen/donderdag zeker in de gaten te houden", aldus Van Dijck. Donderdagnamiddag en -avond worden immers hevige regenbuien en onweer voorspeld. Het weekend zelf belooft zonnig te worden, meldt Van Dijck.
De burgemeester raadt de metalheads dan ook aan om zich niet vóór het voorspelde onweer, dat mogelijk gepaard gaat met sterke rukwinden, naar het festivalterrein en de camping te begeven. Hij verzekert ook dat de festivalinfrastructuur aan strikte voorwaarden voldoet. In Dessel dondert vanaf vrijdag 22 juni tot en met zondag 24 metalmuziek allerhande over de festivalweide van Graspop. De muziekliefhebbers kunnen vanaf donderdag 16 uur al hun intrek nemen op de camping. Donderdagavond staat ook nog een Top 100-fuif in de Metal Plaza op de agenda.
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:51 uur, door Joyce.s
NS en Prorail waarschuwt dat vanwege het noodweer dat vandaag wordt verwacht, treinen kunnen uitvallen.
@ANP
Aan het eind van de middag wordt noodweer dat gepaard gaat met hagelbuien en harde windstoten. Prorail houdt diesellocomotieven en extra monteurs achter de hand om bij problemen meteen in actie te komen. De monteurs krijgen kettingzagen mee om omgewaaide bomen weg te halen.
Afgelopen maandag lag het treinverkeer tussen Utrecht en Amsterdam en Utrecht en Amersfoort plat vanwege een blikseminslag in Utrecht Centraal.
Bron: RTL
De astronomische zomer gaat vandaag meteen ruig van start. Na een vriendelijk begin van de dag met een afwisseling van gebieden met bewolking en plekken waar de zon schijnt, worden de wolken vanmiddag dikker met in het zuiden al een bui, mogelijk met onweer. Vanaf 18 of 19 uur volgt vanuit het zuiden de passage van een felle lijn met onweer, over een breed front voorafgegaan door windstoten met snelheden tot 90 km/u. Tijdens het onweer kans op veel regen in korte tijd, hagel met een grootte tot 2 cm en veel gebliksem.
Het is, als het vanavond gaat onweren, niet de eerste keer deze week dat we met actieve onweersbuien te maken krijgen. Afgelopen maandag trokken ook felle buien over, toen in de ochtend. Hier nadert de wolkenkraag (shelfcloud), voorafgaande aan de buien van toen, Molenhoek. Foto: Wouter van Bernebeek.
Nederland bevindt zich al een tijdje in de overgangszone tussen erg warme lucht die zich boven grote delen van het Europese continent ophoudt en koelere lucht boven de Britse eilanden en meestal ook onze omgeving. Omdat in die overgangszone steeds weer nieuwe kronkels trekken, krijgen we hier af en toe een golfje van de warmte mee, dat echter vrijwel meteen weer wordt verdrongen als een actieve storing over ons land naar het noordoosten trekt. Maandagmorgen gaf zo’n storing vroeg in de ochtend al aanleiding tot actief onweer met op diverse plaatsen overlast, vandaag lijkt het vanaf het begin van de avond opnieuw fout te gaan.
Dit was het beeld van de naderende bui in Doetinchem. Foto: Samuel Mengerink.
Lagedrukgebied
Op de weerkaarten zien we vandaag een lagedrukgebied dat van het zuiden van Ierland naar het oosten van Engeland trekt. Ten noorden ervan boven Scandinavië een hogedrukgebied, het hogedrukgebied dat ons gisteren nog een relatief rustige dag bezorgde. Tussen het hogedrukgebied en het lagedrukgebied waait vandaag een oostelijke tot zuidoostelijke wind die geleidelijk warmere, maar ook vochtige lucht aanvoert waarin de dag begint met een mengelmoes van wolken en zon. De meeste wolken daarbij in het noordoosten en oosten, de meeste zon in het midden en zuiden van het land. Intussen nadert vanuit het zuidwesten het koufront, horend bij het lagedrukgebied, dat in een steeds markantere windsprong komt liggen.
Han Gerritsen in Gaanderen wist afgelopen maandag ook een blikseminslag op een foto te vangen. Vanavond wordt opnieuw flinke bliksemactiviteit verwacht.
Bij het ontstaan van het onweer is vandaag een aantal zaken van belang. Zoals altijd zal de mate waarin de temperatuur voorafgaand aan de buien oploopt mede bepalend zijn voor de zwaarte van het onweer, op het moment dat dit Nederland passeert. Omdat de zon vandaag in de loop van de dag al steeds meer last krijgt van bewolking, valt de warmte nog mee. Er worden maximumtemperaturen verwacht tussen 22 graden in het noordwesten en 26 graden plaatselijk in het zuidoosten van het land. Andere zaken die meehelpen zijn de vrij sterke zuidwestelijke wind die er vandaag op grote hoogte boven Nederland waait en de sterke windsprong die er op de buienlijn wordt verwacht. Voor de buien uit waait een zuidoostelijke tot oostelijke wind, erachter wordt de wind westelijk tot zuidwestelijk. En dat terwijl op grote hoogte juist een sterke zuidwestelijke wind waait. Een dergelijk patroon wakkert de vorming van buien aan.
Hier het naderende onweer in Venlo. Vanavond zijn dergelijke luchten opnieuw te verwachten, dan waarschijnlijk op een grotere schaal dan afgelopen maandag. Foto: Theo van Rensen.
Grote klap vanaf begin van de avond
Het idee is nu dat in de tweede helft van de middag in de zuidelijke helft van het land al een eerste bui kan vallen. Het gaat hierbij nog niet om de hoofdlijn die later komt. Wel is er bij die eerste, lokale bui al onweer mogelijk. De noordelijke helft van het land houdt het dan nog droog. De lijn met zware onweersbuien wordt rond een uur of zes, zeven in het zuidwesten het land verwacht en trekt vervolgens in enkele uren tijd over het land naar het noordoosten. Net als maandag gaat het dus waarschijnlijk om een snel bewegende, aaneengesloten lijn met hevige onweersbuien, waarvan de toppen (als alles op de juiste manier in elkaar grijpt) tot een hoogte van ongeveer 13, misschien wel 14 kilometer hoogte kunnen reiken. Voor de buien uit over een breed front (zware) windstoten met snelheden tot ongeveer 90 km/u, lokaal nog iets sterker. Verder tijdens de buien regionaal veel neerslag in korte tijd, mogelijk hagel met een maximale grootte tot ongeveer 2 centimeter en potentieel ook grote bliksemactiviteit. Omdat de lijn snel trekt, is de duur van het slechte weer niet heel lang. Wel kan het dus even heel flink tekeer gaan.
Johan Effing in Losser zag de bui zo op zich afkomen. Vanavond zijn voorafgaand aan de buien over een breed front windstoten te verwachten, met maximale windsnelheden tot 90 km/u.
Na passage van de buienlijn draait de wind naar het zuidwesten, om opnieuw flink toe te nemen. Aan de kust kan de komende nacht een windkracht 7 komen te staan met windvlagen tot 80 km/u. In het binnenland wordt de wind eveneens sterk vlagerig. Daar komen we gemiddeld op een windkracht 4 of 5 uit. En ook al is de grote klap aan buien dan voorbij, helemaal droog is het waarschijnlijk nog niet. Nog steeds is een enkele bui heel wel mogelijk.
Mark Nijweide fietste maandagochtend snel naar het station in Winterswijk en was net voor de bui binnen. Daarna ging het ook flink tekeer.
Komende dagen veel wind
Ook de komende dagen waait het voor zomerbegrippen hard in Nederland, met aan zee vrijwel voortdurend een windkracht 6 tot 7 uit zuidwestelijke richtingen. Daarbij een afwisseling van stapelwolken en zon en vooral morgen een enkele bui, heel lokaal ook weer met onweer. Zaterdag lijkt evenwel een vrijwel droge dag te worden, alvorens op zondag een nieuwe storing passeert met opnieuw een flinke bak regen. Een verschil met vandaag zijn de temperaturen die met maximumwaarden van 17 of 18 graden niet meer boven 20 graden uitkomen.
Bron: Meteo Consult.
Er is weer zwaar noodweer op weg naar ons land. Momenteel hangt er al een eerste intense onweerszone boven het noordwesten van Frankrijk. Die verzwakt geleidelijk en trekt in de voormiddag van west naar oost door ons land (in West-Vlaanderen was het rond 9u al aan het regenen) en bereikt rond de middag de regio van Brussel. Deze lichte regenzone is maar klein bier tot wat later vandaag volgt. Na een adempauze wordt het in de loop van de namiddag pas echt gevaarlijk, want na een zwoele dag (tot 27 graden) gaat het in de namiddag en vooravond al zwaar onweren vanuit het westen. Tot minstens middernacht zal de zeer hevige onweerszone ons land geselen met plaatselijk veel neerslag, blikseminslagen, hagel en forse rukwinden van 90 km/u en meer. Het KMI waarschuwt dan ook voor wateroverlast en andere schade door het noodweer.
Volgens het KMI is het in de voormiddag eerst nog droog met enkele opklaringen. In de loop van de voormiddag ontwikkelen zich stapelwolken en plaatselijk kunnen daar al enkele buien of onweersbuien ontstaan uit een eerste onweerszone die nu al het noorden van Frankrijk teistert.
Drukkend warm
Het wordt drukkend warm met maxima tussen 21 en 27 graden. Op het einde van de namiddag vormen zich dan over het noorden van Frankrijk zware onweersbuien en die zullen geleidelijk ook de grens oversteken. De wind waait eerst zwak tot matig, draaiend van oostelijke naar zuidoostelijke richtingen. Tijdens de onweersbuien mogelijk al zware windstoten. In de loop van de avond en in het begin van de nacht trekt die regen- en onweerszone verder noordwaarts over ons land met plaatselijk hevige neerslag, hagel en soms zware windstoten van 90 km/u en meer. Omdat het actieve koufront snel beweegt zal het hevige noodweer wellicht snel doortrekken (zoals maandagmorgen) en nog voor middernacht wordt het vrijwel overal droog met brede opklaringen.
Koeler
Vanaf de namiddag tot middernacht waarschuwt het KMI dan ook voor plaatselijk hevige neerslag, die kan gepaard gaan met hagel, blikseminslagen en hevige windstoten. Na de doortocht van die actieve onweerszone wordt het een pak koeler. Vrijdag en zaterdag zou het wel droog blijven, maar zondag volgt al een nieuwe regenzone. Het hele weekend staat er een goed voelbare zuidwestenwind. Volgende week is het licht wisselvallig bij ongeveer 20 graden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
NS en ProRail zeggen klaar te zijn voor het noodweer wat de komende middag over het land zal razen. Met de inzet van diesellocomotieven en extra personeel hoopt men bij calamiteiten snel in te kunnen grijpen. De locomotieven zullen met het slechte weer meerijden zodat ingeval van stroomuitval de gestrande treinen weg te kunnen slepen. Het extra ingezette personeel om beschadigde installaties of bovenleidingen te repareren hebben extra reserve onderdelen bij zich.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Weggebruikers moeten donderdagavond rekening houden met veel verkeershinder. Zware onweersbuien, regen en wind zorgen vermoedelijk na de avondspits voor de meeste problemen, vreest de ANWB. De eerste dag van de zomer begint donderdag niet al te fraai. Vanaf het einde van de middag trekt donderdag een zwaar onweersfront over Nederland, dat gepaard gaat met bliksem, zware windstoten, regen en hagel. De buien zorgen waarschijnlijk voor veel water op de weg.
De NS waarschuwde woensdag al voor het aangekondigde noodweer. Door blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en omwaaiende bomen kunnen de bovenleiding raken. Daardoor kan het treinverkeer ontregelt raken. Reizigers wordt aangeraden voor vertrek de reisplanner te raadplegen.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
De avondspits heeft geen last van zware onweersbuien en windstoten. De buien lagen donderdagmiddag rond 14.00 uur nog boven het midden van Frankrijk en bereiken Nederland pas aan het begin van de avond, het eerst in Zeeland. De ANWB zegt dat het een normale avondspits wordt.
Woensdag meldden de weerbureaus dat vanaf het einde van de middag een zwaar onweersfront over Nederland zou trekken. De NS zei dat door het verwachte slechte weer rekening moest worden gehouden met vertraging en uitval van treinen.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Waarschuwing Extreem weer: Zware onweersbuien met hagel en zware windstoten
Toelichting Aan het begin van de avond bereiken zware regen- en onweersbuien het zuidwesten van het land. De buien trekken in de loop van de avond van zuidwest naar noordoost over het land. Hierbij zijn ook hagel en zware windstoten mogelijk van 80-100 km/uur. Plaatselijk kan in korte tijd veel neerslag vallen.
Ook morgen overdag zijn er geregeld buien met daarbij kans op onweer en hagel.
Opgesteld 21/06/2012 15:01 uur LT
Volgend bericht uiterlijk donderdag 21 juni 2012 18:00 uur
Bron: KNMI
Het voorspelde onweer heeft ons land al bereikt. De eerste zware onweders hebben de Frans-Belgische grens rond 15u30 overgestoken en in de Westhoek is al zwaar onweer gemeld, net als in Koksijde. Na een zwoele dag (tot 27 graden) gaat het vooral vanavond zwaar onweren vanuit het westen. Tot minstens middernacht zal de zeer hevige onweerszone ons land geselen met plaatselijk veel neerslag (tot 30 liter water per m², dat is ongeveer de helft van wat er normaal in de hele maand juni valt!), blikseminslagen, hagel en forse rukwinden van 100 km/u en meer. Het KMI waarschuwt dan ook voor wateroverlast en andere schade door het noodweer. Vooral de campings aan de kust moeten uitkijken voor de stormachtige wind.
KMI waarschuwt voor wateroverlast, rukwinden en blikseminslagen ©epa
Het wordt drukkend warm met maxima tussen 21 en 27 graden. Op het einde van de namiddag vormen zich dan over het noorden van Frankrijk zware onweersbuien en die zullen geleidelijk ook de grens oversteken. De wind waait eerst zwak tot matig, draaiend van oostelijke naar zuidoostelijke richtingen. Tijdens de onweersbuien mogelijk al zware windstoten. In de loop van de avond en in het begin van de nacht trekt die regen- en onweerszone verder noordwaarts over ons land met plaatselijk hevige neerslag, hagel en soms zware windstoten van 100 km/u en meer. Omdat het actieve koufront snel beweegt zal het hevige noodweer wellicht snel doortrekken (zoals maandagmorgen) en nog voor middernacht wordt het vrijwel overal droog met brede opklaringen.
Enkele intense buienlijnen
Vanaf de namiddag tot middernacht waarschuwt het KMI dan ook voor plaatselijk hevige neerslag, die kan gepaard gaan met hagel, blikseminslagen en hevige windstoten. Enkele lijnen van intense buien trekken van zuid naar noord over het land. De meeste kans op wateroverlast maakt Vlaanderen. Het KMI heeft voor een groot deel van België code Oranje uitgegeven. De zware buien duren ongeveer 4 uur. Na de buien gaat het in de Ardennen en aan zee enige tijd krachtig hard waaien. Vooral campings in de kuststrook moeten rekening houden met deze wind.
Koeler
Na de doortocht van die actieve onweerszone wordt het een pak koeler. Vrijdag en zaterdag zou het wel droog blijven, maar zondag volgt al een nieuwe regenzone. Het hele weekend staat er een goed voelbare zuidwestenwind. Volgende week is het licht wisselvallig bij ongeveer 20 graden.
Bron: HLN
Meteoconsult waarschuwt donderdag voor extreem weer in Brabant. Tussen zes en negen uur 's avonds trekt het weer over onze provincie. Er zijn stevige onweersbuien te verwachten met hagel en zware windstoten tot windkracht negentig. Het gaat vooral om korte, hevige plensbuien.
De verwachting van buienradar
Dat heeft een woordvoerster van Meteoconsult tegen Omroep Brabant gezegd. De buien trekken vanuit het zuidwest Zeeland over de rest van het land richting noordoost Groningen. Volgens buienradar komt er een dikke wolk regen over het land getrokken.
Treinverkeer
De Nederlandse Spoorwegen waarschuwden woensdag al dat treinreizigers donderdagavond door het slechte weer rekening moeten houden met vertragingen en uitval van treinen. Blikseminslag kan elektrische installaties beschadigen en bij harde wind zijn vallende bomen een risico
voor de bovenleiding.
Ook vrijdag overdag zijn er geregeld buien met daarbij kans op onweer en hagel.
Bron; Omroep Brabant
Donderbuien, hagel, hevige neerslag en hitte - in delen van Europa toont het weer zich langs zijn meest extreme kant. In Oostenrijk en in Zuid-Beieren waren er hevige onweders, een man kwam om het leven. Verder zuidoostwaarts wachten de mensen tevergeefs op afkoeling. Op de eerste dag van de zomer zijn hevige donder- en hagelbuien over Europa getrokken. In Beieren verdronk een man in zijn vijver, in Oostenrijk waren duizenden brandweerlieden urenlang in de weer. In de Elzas werden wegens stormwaarschuwingen verschillende concerten afgelast. Heel anders vergaat het de mensen in Bulgarije, die kreunen onder een hittegolf.
Deze foto is niet meer beschikbaar
München kreeg te kampen met wateroverlast. © epa.
In het zuiden van Beieren moesten politie en brandweer woensdagnacht wegens overstroomde straten en kelders, ontwortelde bomen en modderlawines honderden keren uitrukken. In het kanton Passau in Niederbayern verdronk een 84-jarige man in een visvijver, toen hij de watertoevoer wilde omleiden.
Winkelcentrum München onder water
Gisterenavond was het onweer met een gordijn van regen, hagel en stormbuien door Ober- en Niederbayern getrokken. In München leidde dat tot lange files op de verkeersaders. In een winkelcentrum stond bijna 2000 vierkante meter onder water. In Oostenrijk waren er afgelopen nacht in grote delen van het land zware donderbuien, deels met hagel en hevige storm. Duizenden brandweerlieden waren uren in de weer. Drie mensen werden door de watervloed ingesloten en moesten gered worden. Voorheen heerste in Oostenrijk een hittegolf met temperaturen van boven de 30 graden.
Elzas: concerten afgelast
In de Elzas in het oosten van Frankrijk moesten wegens zware stormwaarschuwingen verschillende concerten van een traditioneel muziekfeest afgelast worden. De organisatoren van alle andere optredens in open lucht werden dringend aangemaand hun festivals te annuleren, zei een zegsman van de stad Straatsburg. Météo France waarschuwde voor zware donderbuien met hagel en felle regen in de namiddag tot de late avond. Helemaal anders is het in Bulgarije. Een hittegolf heeft het land al dagenlang vast in greep. Het warmste was het in Russe an der Donau met 32 graden op het middaguur en stijgend. Voor vrijdag worden nog warmere temperaturen verwacht.
Bron: HLN
Het voorspelde noodweer op de eerste officiële zomerdag, komt rond 18.00 uur Nederland binnen. Dat zegt RTL-weerman Peter Timofeeff. Het KNMI heeft een waarschuwing afgegeven voor de vier zuidelijke provincies.Er worden zware regenbuien, windstoten en onweer verwacht. In de loop van de avond is ook de rest van ons land aan de beurt. Het slechte weer blijft naar verwachting de hele nacht duren.
Code oranje
Voor de vier zuidelijke provincies geldt code oranje. De buien trekken vanuit het zuidwesten over de rest van het land, waar nu nog de lagere waarschuwingscode geel geldt.
RTL-weerman Peter Timofeeff
Rond 18 uur (soms hagel, zw. windstoten) #onweer in Zeeland, ca 21 uur Rotterdam, ca middernacht Overijsel + Drenthe."
Volg hier peter timofeeff:https://twitter.com/#!/ptimofeeff
Bron: RTLnieuws | Gewijzigd: 21 juni 2012, 18:14 uur, door Sanwa
Het zware onweer dat is aangekondigd hangt intussen boven ons land. Lokaal kan dat wateroverlast veroorzaken. Vooral West-Vlaanderen heeft er al mee te kampen. Dat laat weervrouw Sabine Hagedoren weten. Van over Frankrijk hebben de zware onweersbuien ons land bereikt en in de loop van de avond en het begin van de nacht trekken ze van zuidwest naar noordoost.
De provincies West-Vlaanderen, Henegouwen en Namen hebben al hevige onweders, later volgt nog de rest van het land. Lokaal valt er veel hevige neerslag en hagel met rukwinden. Er is gevaar voor wateroverlast, blikseminslagen en verkeershinder. In het hele Brusselse Gewest zijn alle parken afgesloten. Ten vroegste om 8 uur morgenvroeg gaat alles weer open.
Net nu begint ook het festivalseizoen met Graspop in Dessel. De organisatoren zeggen dat de festivalgangers het best pas na het onweer komen. Vorig jaar richtte het noodweer op Pukkelpop nog een ravage aan, daar vielen toen vijf doden. In Dessel komen, ondanks de slechte weersvoorspellingen, al duizenden Graspoppers aan. De organisatie heeft in elk geval haar voorzorgen genomen. Zo heeft ze geïnvesteerd in duurdere constructies die allemaal winddicht zijn.
Bron: de Redactie
Diverse festivals en evenementen hebben de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen in verband met het voorspelde noodweer van donderdagavond. Cultureel festival Oerol op Terschelling en theaterfestival De Parade in Rotterdam hebben vooralsnog geen voorstelling afgelast, maar staan op scherp.
"We hebben een directe lijn met Rijkswaterstaat. Zij kijken vanaf de vuurtoren wanneer het noodweer onze kant op komt", meldt een woordvoerder van Oerol donderdag aan het begin van de avond. "Mocht het weer te slecht zijn, dan hebben wij een draaiboek waarin opgenomen is welke stappen we ondernemen."
Ook De Parade, die donderdag van start gaat in Rotterdam, is goed voorbereid. "De brandweer is donderdagmiddag langs gekomen om het terrein te controleren. Met wat extra verzwaringen van tenten, moet het vooralsnog goed gaan", meldt een woordvoerder vanuit de Maasstad.
Daarnaast heeft het festival een directe lijn met het KNMI en wordt bij lokaal noodweer niet uitgesloten dat het terrein alsnog sluit."Maar vooralsnog schijnt hier de zon", meldt de woordvoerder rond 18.00 uur.
De Floriade kiest het zekere voor het onzekere en laat donderdag weten het geplande concert Floriade by Night af te gelasten. Ook twee festivals in Zoetermeer gaan uit voorzorg niet door.
Voor het treinverkeer zette de NS woensdag al een waarschuwing voor noodweer op donderdagavond uit. Rond 18.00 uur reden al minder treinen rond Schiphol, Utrecht , Den Haag en Rotterdam. De avondspits op de weg is het noodweer bespaard gebleven. Wel waarschuwt de Verkeersinformatiedienst donderdag voor verkeershinder later op de avond.
Het KNMI gaf donderdagmidddag een waarschuwing uit voor extreem weer in het zuiden van Nederland. Vanaf 19.00 uur zijn in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg zware onweersbuien mogelijk. Daarbij kan het hagelen en zijn zware windstoten te verwachten. Later werd daar Utrecht aan toegevoegd. Het meest extreme weer moet om 21.00 uur voorbij zijn.
Bron: Nieuws.nl
'Festival Klassiek op het water' en 'Battle of the bands' in Zoetermeer gaan donderdagavond niet door. De organisatie heeft vanwege het voorspelde noodweer besloten de evenementen af te gelasten. De organisatie vreest dat ze de veiligheid van de bezoekers niet kan garanderen. The Battle of the Bands wordt verplaatst naar september. Voor de twee voorstellingen van Klassiek op het Water wordt nog een oplossing gezocht.
Bron: Omroep West