Als een vulkaan uitbarst komen er duizendende tonnen aan gas de atmosfeer in. Deze kunnen allemaal de ozonlaag beschadigen. Een team van meteorologen uit Duitsland, die de gigantische erupties in Nicaragua bestudeerden, melden dat door de reeds aanwezige ozonafbrekende gassen in de stratosfeer bij een gigantische uitbarsting de ozonlaag zou kunen afbreken. Kirstin Krueger, een meteoroloog bij GEOMAR in Kiel (Dld), meldt dat broom en chloor (twee gassen, die frequent voorkomen bij uitbarstingen, ook wel halogenen genoemd) makkelijk reageren, vooral met ozon. Als ze de bovenste niveaus van de atmosfeer bereiken kunnen ze de ozonlaag afbreken. Het team deed veldwerk en maakte gebruik van bestaande atmosferische modellen om de uitbarstingen in het verleden die in Nicaragua plaats vonden te bestuderen. Ze constateerden, dat deze krachtig genoeg waren om de stratosfeer te bereiken en een effect te hebben op de ozonlaag.
Teamlid Steffen Kutterolf, een chemisch vulkanoloog bij GEOMAR, bestudeerde de vrijgekomen gassen en gebruikte hoog energetische straling van de German Electron Synchrotron in Hamburg om elementen zoals broom op te sporen. Hij was in staat om vast te stellen hoeveel broom en chloor tijdens een bepaalde eruptie is vrijgekomen. De feiten zijn verontrustend: een typische uitbarsting zendt paddestoelwolken van as kilometers hoog waarbij 25% van de halogenen bereikt de stratosfeer. Slechts 10% bereikt daadwerkelijk de ozonlaag. Echter, de gassen die tot aan de ozonlaag komen worden over de gehele aarde verspreid om zo op grote delen de ozonlaag af te breken. Krueger en collegae presenteren hun bevindingen op American Geophysical Union’s Chapman Conference in Selfoss (IJsland).
© onweer-online
Bron: inhabitat
| Gewijzigd: 3 april 2017, 15:23 uur, door Joyce.s
Maar worden de vulkanen die tot uitbarsting komen, niet gezien als grootste vervuiler van de aarde zelf, te samen met de mensheid natuurlijk?
Ik kan me zo iets herinneren uit een documantaire op Discovery Channel...