Een duidelijk begrensd gebied van lagedruk in de onderste luchtlagen ligt op 322 km ten noordoosten van Bermuda. Het systeem produceert regen- en onweersbuien nabij en westwaarts van het centrum. Het systeem communiceert met een mid- en upperlevel lagedrukgebied. Dit zich ontwikkelend gebied kan subtropische karakteristieken krijgen als het in de komende dagen naar het noord-noordoosten trekt. Er is een kleine kans van 20%, dat het systeem in de komende 48 uur uitgroeid tot een (sub)tropisch systeem.
© onweer-online
Bron: NOAA, Wunderground
Bron: nrlmry.navy.mil
Plaatje NOAA | Gewijzigd: 19 juni 2012, 22:59 uur, door Sanwa
Tropische storm Chris bestaat uie een band van hevige regen- en onweersbuien, die zich gevormd hebben rond het noordelijke en oostelijke deel van het systeem. Chris beweest zich over relatief koud zeewater en in een omgeving met gemiddelde windshear. Over ongeveer 36 uur krijgt Chris te maken met een frontale zone. Hierdoor zal de storm een post-tropische storm worden. Vervolgs neemt het systeem nog verder in kracht af en zal zich samenvoegen met een andere extra-tropische storm in de Noord Atalantische Oceaan.
Chris ligt op 945 km ten zuiden van Cape Race in Newfoundland. De windsnelheden bedragen 75 km/h. Het systeem beweegt zich richting het oosten met een snelheid van 28 km/h. De druk bedraagt 1005 mb. Chris vormt geen bedreiging voor het vasteland. Het is pas twee keer eerder in de geschiedenis voorgekomen (1887 en 1959), dat een derde storm met een naam zo vroeg in het Atlantische orkaanseizoen is ontstaan.
© onweer-online
Bron: Wunderground
Tropische storm Chris blijft een "oog" houden met daaromheen een ring van convectie en wolkentemperaturen van -50 tot -60°C. Chris zal vermoedelijk naar het noord-noordoosten gaan draaien om vervolgens noordwaarts te trekken. Chris zal ergens in de komende 36-48 uur opgeslokt worden door een weersysteem, die zich boven de zuidoostkust van Canada bevindt.
Chris bevindt zich op 1010km ten zuidoosten van Cape Race, New Foundland. De windsnelheden bedragen 95 km/h. Het systeem trekt naar het oost-noordoosten met een snelheid van 32 km/h. De druk bedraagt 995 mb.
© onweer-online
Bron: Wunderground
Chris op donderdagmorgen. © NOAA
De reden waarom Chris het label "zombie" heeft gekregen, is omdat de storm woedt op een plek waar deze theoretisch helemaal niet kan ontstaan en zich al helemaal niet kan handhaven. De orkaan heeft zelfs een tropisch weerrecord gebroken. Chris organiseerde zich tot een tropische storm boven water met temperaturen, die theoretisch veels te koud zijn voor enige ontwikkeling en op een breedtegraad, waar in juni nooit een tropische storm zich ontwikkelt. Meestal ontwikkelen tropische stormen in dit deel van de oceaan zich pas in augustus of later wanneer het water warm genoeg is. De storm nam in kracht toe tot orkaankracht op donderdag. Nog nooit sinds het begin van het bijhouden van de weergegevens in 1851 is een tropische storm zo ver naar het noorden in de Atlantische oceaan zo vroeg in het seizoen ontstaan. Volgens de experts van accuweather zal Chris vrijdag samensmelten met een ander niet-tropisch storm systeem.
© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 21 juni 2012, 17:43 uur, door Marga