De zomer begint woensdag officieel om 19.09 EDT. Voor grote delen van het oosten van de USA begint de zomer gelijk met een hittegolf. Een rug (van hogedruk) bouwt zich dinsdag - de laatste dag van de lente - op boven de Great Lakes. Het resultaat hiervan is ongebruikelijk hoge temperaturen van 32-35°C in een gebied wat zich uitstrekt van Mikwaukee en Detroit tot Indianapolis, Cincinnati en Louisville. Hitte is echter dit jaar niets nieuws voor deze regio. In alle eerder genoemde steden werd dit jaar al op minimaal twee dagen de grens van 90F (32,2°C ) bereikt.
Op woensdag schuift de rug verder naar het oosten en brengt de hitte naar plaatsen, die veel minder gewend zijn aan hoge temperaturen. Steden zoals Boston en Syracuse zullen de 90F grens bereiken op woensdag. Pittsburg, New York City, Philadelphia, Baltimore en andere steden in de I-95 corridor moeten zich ook opmaken voor een krachtige aanvang van de zomer. Op woensdag zal in vele steden voor het eerst dit jaar de 90F grens worden behaald. Dit zal een opmerkelijke verandering zijn van het koele lenteweer van de afgelopen weken. Ook op donderdag blijven de warme temperaturen aanhouden.
Helaas gaan de hoge temperaturen in de Mid-Atlantic en het Noordoosten gepaard met een hoge relatieve luchtvochtigheid. Hierdoor zal het veel warmer aanvoelen. De plaatselijke warmte onweersbuien, die ontstaan in de late middag, zullen een welkome afwisseling gaan vormen.
© onweer-online
Bron: Accuweather
Terwijl de Belgen naar zomer snakken, heeft New York zijn voorlopig warmste dag van het jaar al achter de rug. Gisteren was het meer dan 30° Celsius in de Amerikaanse stad en vandaag kan de temperatuur er tot boven 35° Celsius oplopen.
Burgemeester Michael R. Bloomberg heeft zijn stadsgenoten opgeroepen ruimtes met airco op te zoeken, veel water te drinken en zich te bekommeren om hun kinderen, vrienden en buren. "Het is cruciaal dat de New Yorkers alle voorzorgen nemen om zichzelf en hun families te beschermen tegen de hitte", zegt Bloomberg.
De onderwijsinstellingen vragen om buiten spelen en oefenen te beperken tijdens de warmste momenten. Op verschillende plaatsen in de stad (onder meer in gemeenschapscentra en openbare bibliotheken) zijn er in totaal 455 door airco gekoelde ruimtes geopend voor het publiek. Vorig jaar was er in augustus in New York een hittegolf die minstens 31 levens geëist heeft.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 27 februari 2017, 10:00 uur, door Joyce.s
Gisteren, donderdag 21 juni, begon op het noordelijk halfrond officieel de zomer. In ons land ging dat gepaard met een stevig zomers onweer en plaatselijk veel regen, maar aan de Amerikaanse oostkust is dat wel anders. De zomer begon daar regionaal met veel zon en middagtemperaturen die lokaal opliepen tot bijna 100 graden Fahrenheit, ofwel bijna 38 graden Celsius met bovendien een erg hoge luchtvochtigheid. De airconditioners staan overal op de hoogste stand en de mensen die geen airco hebben, verzamelen zich hier en daar in bijvoorbeeld bibliotheken om even af te koelen, wat de stroomvoorziening in die delen van de VS overigens niet ten goede komt.
In het noordoosten van de Verenigde Staten heerst momenteel een hittegolf. De temperatuur ligt in diverse staten dagelijks ruim boven 30 graden met bovendien een zeer hoge luchtvochtigheid. Bron: NOAA.
Voor een koufront uit, dat vanuit het Midwesten van de Verenigde Staten naar het oosten trekt, wordt al een tijdlang warme lucht vanuit het zuiden langs de oostkust noordwaarts gestuwd. Net als in het oosten van Europa ligt er ook boven de oostkust van de Verenigde Staten al een behoorlijke tijd een rug van hoge luchtdruk en deze komt nauwelijks van zijn plaats. De warmte hoopt zich daardoor al flink op in staten als Vermont, New York, Delaware en Philadelphia met daar overdag temperaturen van 30 tot soms bijna 40 graden.
Voor een naderent koufront vanuit het westen uit, hoopt zich warme lucht op boven de noordoostkust van de VS. Bron: NOAA.
Normaal
In deze tijd van het jaar is 80 graden Fahrenheit in een staat als New York normaal en dat is omgerekend in graden Celsius ongeveer 27 graden. Daar zitten ze nu dus al een flinke tijd ruim boven met bovendien dus een erg hoge luchtvochtigheid. Temperaturen van 35 graden voelen daardoor als 40 graden aan, maar zodra het koufront dit weekend gaat overtrekken, zal het kwik geleidelijk weer iets dalen met dan temperaturen net boven normaal.
Op allerlei manieren proberen mensen af te koelen. Foto: Christian Science Monitor.
Warm is het niet alleen in het noordoosten van de VS, ook in de staat Utah en omringende staten is het al lange tijd droog en erg warm en daar staat momenteel een zogeheten ‘rode vlag’ waarschuwing uit voor bosbranden.
Oosten van Europa
Ook in Europa zien we zo’n zelfde situatie terug. Al een hele tijd ligt er boven het zuidoosten en oosten van het continent een hogedrukgebied en dit weet van geen wijken. Het is er al weken erg warm met op veel plaatsen ruim 30 graden en lokaal zelfs bijna 40 graden. De zon schijnt er de hele dag volop, terwijl het zomerweer bij ons in de regio eigenlijk niet echt op gang wil komen. De reden daarvoor is simpel. Het hogedrukgebied boven Oost-Europa werpt een blokkade op, waardoor lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan opnieuw boven onze regio blijven uitkomen en blijven liggen.
Ook boven Europa vinden we zo'n zelfde soort rug terug, en wel boven het oosten. Ook daar is het al wekenlang bloedheet.
Straalstroom
We bevinden ons daardoor keer op keer tussen het hogedrukgebied boven Oost-Europa en lagedrukgebieden ten noordwesten van ons, met daar tussen in de straalstroom die boven ons land ligt. Hiermee worden om de haverklap slechtweergebieden bij ons aangevoerd, met tussendoor soms een paar droge en zonnige dagen; als het tegenzit slechts één mooie dag.
De grote vraag is nu dus of dat hogedrukgebied boven Oost-Europa binnenkort eens van plaats gaat veranderen, waarna de straalstroom ten opzichte van ons land noordelijker komt te liggen en of die rug boven de oostkust van de Verenigde Staten vervolgens onze kant op zal gaan bewegen. Het is allemaal nog lastig te zeggen. Vooralsnog ziet het er naar uit dat er maar weinig verandering in het luchtdrukpatroon gaat komen, met als resultaat dat wij ook de komende dagen wisselvallig weer blijven houden.
De temperatuur ligt ook in die hoek van Europa dagelijks ruim boven 30 graden. Dit tegenover 'slechts' 20 tot 22 graden bij ons. Vandaag was het zelfs nog iets minder warm.
Bron: Meteo Consult
New York kampt opnieuw met een hittegolf. Dat komt er steeds vaker voor nu de gemiddelde temperatuur in de stad op veertig jaar met 1,3 graden Celsius is gestegen. Op de eerste dag van de zomer werden recordtemperaturen verwacht tot 36 graden, maar door de hoge luchtvochtigheidsgraad en windstilte lag de gevoelstemperatuur veel hoger: tot 41 graden Celsius. De Nationale Meteorologische Dienst waarschuwde voor "uitzonderlijke warmte". Burgemeester Michael Bloomberg noemt de hittegolf een ernstige zaak en raadt New Yorkers aan om binnen te blijven. De openluchtzwembaden in de stad openen pas over een week. Enkel publieke stranden en fonteinen bieden wat verkoeling.
Roltrappen en liften uitschakelen
Hoewel er nog geen stroompannes gemeld zijn, doet de hoge stroomvraag voor airconditioning het stroomnet in zijn voegen kraken. De Metropolitan Transportation Authority heeft al aangekondigd roltrappen en liften uit te zullen schakelen om de elektriciteitsvraag te verminderen. Elektriciteitsaanbieder Consolidated Edison heeft zich grondig voorbereid op een warme zomer en 1,2 miljard dollar (0,94 miljard euro) geïnvesteerd in verbeteringen aan het stroomnet. Maar woensdag werd de voltage in verschillende wijken van Brooklyn en Queens verlaagd nadat apparatuur het liet afweten. Inwoners van de getroffen wijken werd gevraagd om alle niet-noodzakelijke apparatuur uit te schakelen.
Waterpeil 30 cm gestegen
De terugkerende hittegolven in New York wijzen erop dat de klimaatverandering in New York sneller verloopt dan elders. Vorig jaar bleek uit een rapport van de New York State Energy Research and Development Authority dat het kwik in de voorbije veertig jaar gemiddeld met 1,3 graden Celsius is gestegen. De dienst verwacht een bijkomende stijging van 1,6 tot 2,7 graden tegen 2050 en zelfs tot 4 graden tegen 2080. De temperatuur is niet het enige wat de grootstad zorgen baart. Het waterpeil is 30 centimeter gestegen in de laatste honderd jaar, en de klimaatverandering kan dat proces nog versnellen. Vooral het lager gelegen Manhattan komt dan ernstig in de problemen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 27 februari 2017, 10:00 uur, door Joyce.s