Deze werveling werd gemaakt in een zeepbel. Wetenschappers merken op, dat orkanen dezelfde wervelingen hebben.
Het is bijna niet voor te stellen, dat een zeepbel vergeleken kan worden met een orkaan. Maar tijdens het opwarmen van zeepbellen ontstonden er ronddraaiende wervelingen binnen de delicate bellen. "Direct nadat we deze wervelingen zagen, moesten we gelijk aan een orkaan denken," zegt Hamid Kellay, een natuurkunde professor aan de Franse Universiteit. Een experiment werd geboren. Door de bewegingen in deze mini-zeep stormen te observeren is het onderzoeksteam tot een mathematisch model gekomen, die (deels) het traject van een tropische cycloon (tropische stormen en orkanen) kan beschrijven. De resultaten zijn gisteren gepubliceerd in het blad Scientific Reports.
Orkaan Irene vanuit de ruimte waargenomen.
Wandelende stormen
Kelley zegt, dat de beweging van een werveling in een zeepbel niet een perfecte curve of een perfecte lijn volgt. De werveling gaat alle kanten op. "Het is net een dronkemansgang." Het team ontwikkelde een model om te voorspellen waar de werveling zou eindigen, gebaseerd op metingen van de eerste zwalkingen. Hetzelfde model, welke drie sets van basale gegevens nodig heeft voor de berekeningen, kan ook op veel grotere schaal worden toegepast. Zo kan het model gebruikt worden bij het voorspellen van het traject van een orkaan of tropische storm. De groep heeft meer dan 500 stormen geanalyseerd en vond, dat de model prognoses vergelijkbaar zijn met de bestaande traject modellen. "Het is zeker een noviteit, dat de onderzoekers de wervelingen in een zeepbel hebben vergelijken met die van orkanen," zegt Jonathan Vigh, een atmosferisch wetenschapper aan het Nationaal Centrum voor Atmosferisch onderzoek in Boulder, Colorado. Vigh bestudeert tropische cyclonen en is niet bij het zeepbellen onderzoek betrokken geweest. Echter, vervolgt hij, is het belangrijk om op te merken, dat een orkaan veel complexer is dan een zeepbel. Het is een drie-dimensionaal systeem, waaraan in alle richtingen geduwd en getrokken wordt. Een orkaan is onderhevig aan talloze steeds veranderen factoren in de directe omgeving. Het model kan al deze invloeden niet meenemen in de berekening. Het model zou eventueel toe te passen zijn op het eerste deel van de traject voorspelling, zegt Vigh, maar zal niet effectief zijn voor het voorspellen als een volwassen orkaan in allerlei richtingen drijft.
Wervels in zeepbellen gemaakt dor Kellay en Meuel
Traject triomf
De modellen, die de officiele bureaus in de USA gebruiken om een voorspellen waar een orkaan toe zal slaan, zijn in de laatste decades sterk verbeterd. "Ik durf te beweren, dat traject voorspellingen één van de grootste succesverhalen zijn van de orkaan weerverslaggeving," zegt Vigh. De vijf-daagse traject voorspellingen van vandaag zijn even goed als de drie-daagse voorspellingen van 30 jaar geleden. Echter is het zeepbellen onderzoek wetenschappelijk gezien zeker interessant. Dit kan de kennis vergroten over de kleine variaties binnen een tropische cycloon. Een simpel model voor het voorspellen van het traject van een orkaan kan zeker waardevol zijn in de delen van de wereld, die gebukt gaan onder de effecten van deze gevaarlijke stormen en die de technologische infrastructuur van de USA niet bezitten. Voor de wetenschappers uit Bordeaux heeft het onderzoek een nieuwe manier geleverd om turbulentie te beschrijven. "Je krijgt wervelingen in orkanen, maar je krijgt ze in alle vormen van turbulentie. Het is belangrijk om te begrijpen, hoe de wervelingen bewegen als we bepaalde zaken beter in kaart willen brengen. Ik doel hier op een basiswet voor turbulentie op zich," zegt Kellay.
© onweer-online
Bron: msnbc