NEERSLAG:
Belangrijkste aandachtspunt is in eerste instantie de intensivering en golving van het front boven het zuiden. Alle modellen berekenen toch meerdere mm's in het uiterste zuiden. Pas vanavond van het noorden uit sterk toenemende buienactiviteit (korrelhagel en kleine kans op onweer) boven zee en de kustgebieden. Doordat de stroming NNO wordt, komen de buien in het westen niet ver landinwaarts. Meeste activiteit waarschijnlijk in het noordwesten.
Bron: KNMI
... Lightning areas over N-Europe ...
Non-severe CAA convection is forecast with strong wind gusts and isolated marginal hail. The activity continues all day long over offshore areas. An isolated spout may evolve along the coasts of NW Germany/Benelux during the night with 200 J/kg LL CAPE forecast.
Bron: Estofex
temperatuur noordzee tot 20oktober, inmiddels misschien al een half graadje afgekoeld tov dit plaatje.
En voor 2 november dan? Depressie die op 500hpa lucht direct vanaf de groenlandse ijskap de benelux in stuurt, bovenlicht +/1 -30 graden en met een zuidwesten wind aan het oppervlak temperaturen van 10+ graden moet toch ook flink wat activiteit geven? of zie ik dit verkeerd?
| Gewijzigd: 26 oktober 2012, 16:36 uur, door maxi1000
Vanaf donderdag ziet het er ook al leuk uit, word een leuk weekje
Stukje knmi:
BEWOLKING:
Vanavond toenemende frontale bewolking op nadering van het warmtefront, na passage van het warmtefront ook stratus. De stratus is goed te herkennen in de Cloudbase-plaatjes in Harmonie. Pas als maandagavond het koufront gepasseerd is verdwijnt de stratus. Ondanks dat we in de warme sector terecht komen blijft de opbouw boven zee en langs de kust onstabiel door het relatief warme zeewater, hierdoor wordt er nog steeds convectieve bewolking aangemaakt boven de Noordzee. Morgenochtend zal kou advectie op hoogte de onstabiliteit nog vergroten, daarbij komt ook nog dat met een zuidwestenwind kustconvergentie ook nog eens een belangrijke rol gaat spelen.
NEERSLAG:
Actueel in het westen al de eerste neerslag op nadering van het warmtefront, in de loop van de nacht breidt de neerslag zich langzaam uit over de rest van het land. Morgen overdag van tijd tot tijd regen of motregen, boven de Noordzee en aan de kust krijgt de neerslag steeds meer een buiig karakter. Hirlam berekent voor de kustgebieden cumulatief significante hoeveelheden, 10-20 mm, langs de noordwestkust zelfs 20-40 mm. Ook onweer lijkt gezien de progtemps niet uitgesloten. Het ijzelsignaal waar NESO mee komt lijkt wat overdreven gezien de hoeveelheid bodemwarmte die er nu nog aanwezig is. Bovendien zal de temperatuur in het oosten met het toenemen van de bewolking niet ver en langdurig onder nul komen.
BEWOLKING:
Frontale bewolking, na passage van het warmtefront ook stratus. De stratus is goed te herkennen in de Harmonie Uitvoer. Beeld tot 03 UTC in de Harmonie Uitvoer komt goed overeen met de actualiteit. Pas na passage van het koufront verdwijnt alle stratus. Ondanks dat we in de warme sector terecht komen blijft de opbouw boven zee en langs de kust onstabiel door het relatief warme zeewater, hierdoor wordt er nog steeds convectieve bewolking aangemaakt boven de Noordzee. In de ochtend zal kou advectie op hoogte de onstabiliteit nog vergroten, daarbij komt ook nog dat met een zuidwestenwind kustconvergentie ook nog eens een belangrijke rol gaat spelen.
NEERSLAG:
Actueel in het westen al de eerste neerslag op nadering van het warmtefront, in de loop van de nacht breidt de neerslag zich langzaam uit over de rest van het land. Overdag van tijd tot tijd regen of motregen, boven de Noordzee en aan de kust krijgt de neerslag steeds meer een buiig karakter. In de Hir- en Harmonie Uitvoer voor de kustgebieden cumulatief significante hoeveelheden, ca 20 mm, langs de noordwestkust tot 40 mm. (Ensemble gem. GlamEps Uitvoer daar ongeveer 15 mm) Inzaaiing speelt tot aan de passage van het koufront een belangrijke rol. Bij het koufront is onweer mogelijk, toppen FL220, winterKOUW kansen tot ongeveer 65%, ook duidelijke indicatie in de Harmonie Uitvoer. Dinsdag Cu/Sc, lokaal een enkele Cb.
Bron: Knmi
... Coasts of Benelux and NW Germany ...
A fetch of enhanced CAPE evolves beneath a weak SW-NE tilted mid-level trough. This should increase the probabilities for deeper convection somewhat and an isolated waterspout might occur. The risk decreases after sunset when brisk NW-erly flow pushes a cold front to the SE and brings a more unstable airmass ashore.
Bron: Estofex