Edit Marga: Project x, project y of z.. Je kunt het beter project hoop ellende noemen. Aangezien dit totaal niets met onweer-online te maken heeft, wil ik de discussie over dit gebeuren gelijk sluiten. Verdere opmerkingen worden verwijderd. | Gewijzigd: 22 september 2012, 00:09 uur, door Marga
Uit KNMI guidance (Uitgifte: 22/09/2012 05.30 uur).
Geldig tot zondag 23 september 2012 24.00 locale tijd
Gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC (02u lokale tijd) en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Zondag 00 UTC ligt een hoog van de westelijke Noordzee over ons land naar Tsjechië, de as trekt vervolgens noordwaarts.
Maandag 00 UTC bereikt een actief omvangrijk lagedrukgebied vanuit ten westen van Spanje het westen van Bretagne. Het warmtefront ligt dan boven België.
WIND:
Zondagavond buitengaats Oost 7-8 Bft.
BEWOLKING:
'Zondagmiddag en -avond van het zuiden uit toenemende hoge frontale bewolking. Op nadering van het warmtefront kans op verscholen CB (duidelijk in de progtemps)
Over onweerskansen: 'INDECS geeft tussen zondag 21 en ma 03 UTC (zo 23u- ma 05u lokale tijd) in het Z en ZW onweerskansen van 40-65%. Forcering moet van frontale convergentie komen.'
en
'Zondagavond van het zuiden uit af en toe regen, later met een buiig karakter. Kans op onweer noemen we nu nog niet.'
Hmm, in de ene zin worden onweerskansen van 40-65% genoemd en in een andere zin 'Kans op onweer noemen we nu nog niet'. Lekker duidelijk.
Geldig tot zondag 23 september 2012 24.00 locale tijd
EDIT 12:30u:
Update KNMI Guidance (Uitgifte: 22/09/2012 12.10 uur) modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een actief, omvangrijk lagedrukgebied ten westen van Spanje trekt noordoostwaarts en ligt
maandag 00 UTC boven de ingang van het Kanaal. Het bijbehorende warmtefront ligt dan tegen onze zuidgrens.
MODELBEOORDELING:
Twee dingen vallen op:
1) Het zwaartepunt van de neerslag op het WF plaatst HiRLAM nu west van ons land, was bij de run van EC00 dit over de Randstad
2) Opvallend is ook enorme warmteadvectie op hoogte, wat bv. voor Schiphol op maandagochtend een MTI van 10 graden oplevert op 2000 voet en een scherpe sprong in de windrichting.
WIND:
Zondagavond buitengaats oost 7-8 Bft. Tot dan vallen de windstoten mee door de stabiel opbouw.
BEWOLKING:
Zondagmiddag en -avond van het zuiden uit toenemende hoge frontale bewolking. Op nadering van het warmtefront kans op verscholen CB
(INDECS geeft tussen zondag 21 en maandag 03 UTC in het zuidwesten onweerskansen van 60-70%. Forcering moet van frontale convergentie komen, maar als dat lukt dan halen de toppen op maandag makkelijk FL350.
NEERSLAG:
Zondagavond van het zuiden uit perioden met regen, aanvankelijk uit een hoge basis, dus de vraag is wat de grond haalt. Later krijgt en neerslag een meer buiig karakter. Kans op onweer nog niet genoemd, (weten) we nu nog niet, dit is meer voor maandag overdag.
| Gewijzigd: 22 september 2012, 12:39 uur, door Ben47
Guidance KNMI:
Vooral boven de Noordzee opgelijnde buien. Elders droge perioden en slechts een enkele bui, kleine kans op onweer. Vanochtend in het oosten buiige regen, mogelijk noordwest van de golftop, mede door convergentie van de genoemde trog ook boven land tijdelijk verhoogde buienactiviteit. Overdag langs de kust de meeste buien. Modellen geven dit tamelijk consistent aan. Ook daar de grootste onweerskans, maar wel een stuk lager dan dinsdag (30-40%)! Donderdag overdag bij het overtrekken van de trog buiige regen, met in het zuidoosten oplopende INDECS (80-90%).
Bronnen: Estofex en KNMI
http://www.noodweer.be/02-10-gevaarlijke-48-uur/
Edit Sanwa: link klikbaar gemaakt | Gewijzigd: 3 oktober 2012, 09:27 uur, door Sanwa
slight risk
Onder invloed van een hoogtetrog sleept het polaire front de komende 72 uur over de Benelux. Enkele actieve golfjes trekken mee in de stroming over de Benelux en regionaal kan veel regen vallen, woensdag vooral over de westelijke regio's en donderdag vooral over het zuiden (Ardennen). Wat de onweerkans betreft is deze aanwezig nabij en noord van de golftoppen, bij eventuele instant occlusies en in het uitgangsgebied van jetstreaks. De severe weather parameters indiceren kansen voor dynamische onweders bij een marginale onstabiliteit maar redelijk wat shear. Meeste kans in het westen en mogelijks deels centrale deel van de Benelux, bij de koude kant van het polaire front en bij eventuele instant occlusies.
Pagina van Karim Hamid vind je hier
Bron: severeweatheroutlook | Gewijzigd: 2 oktober 2012, 18:45 uur, door Tatanka
Je hoeft maar enkele kaarten te bekijken en het is meteen duidelijk dat er interessante ontwikkelingen zijn voor morgen.
Af en toe denk ik dat het knmi totaal niet kijkt naar de kaarten en pas gaan waarschuwen als andere het doen,zogezegd de amateurs en gevorderen met website's zoals Noodweer centrale.
| Gewijzigd: 2 oktober 2012, 20:08 uur, door thunderfreak
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
Echter de kans op een outbreak en supercellen lijkt me toch wel sterk
Maar het zou wel leuk zijn zo na de zomer nog een goede chase.
Nee hoor,kan zomaar. Wel plaatselijk natuurlijk maar de situatie is er naar.
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
Echter de kans op een outbreak en supercellen lijkt me toch wel sterk
Maar het zou wel leuk zijn zo na de zomer nog een goede chase.
Nee hoor,kan zomaar. Wel plaatselijk natuurlijk maar de situatie is er naar.
heeeeerlijk....wordt weer nowcasten...i love it..