Estofex
Stukje guidance:
Frontale neerslag is consistent in de div. Uitvoer. Overdag wordt de neerslag vanuit het zuidwesten enigszins buiig wanneer het koufront gaat passeren. KOUW geeft daarbij in het NW en in de avond in het oosten ook een duidelijke kans op onweer. Waardes veelal tussen de 40 en 80%. Na koufrontpassage wordt het droog. Zaterdagnacht vooral in de zuidoostelijke helft van het land enige tijd regen. De Harmonie- en Hir Uitvoer laten boven het uiterste zuidoosten een grote neerslagintensiteit zien, in de EC18 Uitvoer gaat dit juist ten ZO van ons land langs. Uit de progtemps is niet te zien dat deze van convectieve aard is. De onweersproxy (graupel) in de Harmonie Uitvoer laat wel een duidelijk signaal zien. Ook geen signaal in de INDECS Uitvoer. Zaterdag is er bij de back-bent occlusie flinke buiigheid, de sterke convergentie is de belangrijkste forcering. Kans op onweer 40-90+%. Totale neerslaghoeveelheid maximaal 40-45 mm (een strook van Zuid-Holland naar de Achterhoek), in de andere Uitvoer wat kleinere hoeveelheden (tot ca 35 mm), locaties maxima verschillen.
| Gewijzigd: 13 juli 2012, 06:31 uur, door Bart Standaert
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
bron: KNMI (typ in op google: 'knmi cape' en klik dan op de 3e link)
Ook warmer en droger:
| Gewijzigd: 16 juli 2012, 16:35 uur, door Robert96
Vanavond is het aanvankelijk vrijwel overal droog. In de tweede helft van de avond arriveren in het noordwesten enkele buien van boven zee. In de nacht breiden deze zich verder uit tot aan de grote rivieren, lokaal met onweer. Het wordt 14 tot 16 graden.
Morgen vallen vooral in het noorden enkele buien, terwijl vooral in het oosten en zuiden de zon regelmatig doorbreekt. Daar wordt het 21 tot 25 graden. Het noorden en westen komen uit tussen 17 en 20 graden.
GFS voor de woensdag voor het zuiden van nl en geheel be in de recenste run geen slechte waardes.
| Gewijzigd: 18 juli 2012, 10:40 uur, door MarkB
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
GFS voor de woensdag voor het zuiden van nl en geheel be in de recenste run geen slechte waardes.
Ik kijk altijd op weer.nl om snel een hele run te bekijken en als er een goede kaart bijzit ga ik naar wetterzentrale maar het overeenkomstige kaartje van weer.nl ziet er zo uit:
En bij wetterzentrale.de is de cape dan meestal nog een stuk lager dan op weer.nl. Maar welke cape zou wetterzentrale gebruiken? MLCAPE of MUCAPE? iig mooi dat wetterzentrale wat beters laat zien.
Een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee diept verder uit en wordt morgenmiddag boven de Duitse Bocht verwacht. Rondom dit laag is met name aan de zuidwest en westflank een kleinschalig en venijnig windveld aanwezig. Het bijbehorende koufront passeert vanavond ons land.Net achter dit koufront is een buiencluster aanwezig (ontstaan onder de linkeruitgang) die vanavond langs of over het noordwesten van ons land trekt. Na passage van het koufront komt ons land in een soort valse warme sector terecht tussen het gepasseerde koufront en een back-bent occlusie boven dat rondom bovengenoemd laagje krult. Vlak voor deze bb-occlusie is in de bovenlucht nog een "bel"koude lucht aanwezig met temperaturen van -23 gr C op 500 hPa. In deze lucht zijn boven Ierland nu pittige buien ontstaan. Deze bel met koude lucht passeert in de ochtend ons land en wordt dan gevolgd door restanten van het westelijk deel van de occlusie.
Modellen komen redelijk overeen. Uiteraard wel enige verschillen, met name als gevolg van net convectieve karakter van de neerslag. Vanavond naar het oosten trekkende regen behorend bij het koufront. In het noordwesten kans op enkele buien, met daarbij ook kans op onweer. KOUW komt tot bijna 70%. Morgenochtend passeert de koudste bovenlucht. Omdat er verder geen dynamische trigger aanwezig is zullen de meeste buien in die koude lucht boven zee aardig inzakken. In de loop van de ochtend leven ze boven het oosten van het land (waar dan de koudste lucht is aangekomen) weer flink op. Daar dan hoog oplopende onweerskansen, INDECS komt daar met waardes tussen de 60 en 90%. Daarna volgt de bb-occlusie waarvan de neerslag ook buiig van karakter zal zijn. Pas na passage ervan een afnemende neerslagkans.