Gisteren vond er een soort van mini (zand) storm plaats op het strand van Barcelona. Omdat het het helder was, was het bijzonder vreemd dat dit gebeurde. Het Spaanse meteorologisch instituut beschreef het als een "waterkolom die van de zee stijgt met een roterende beweging onder invloed van het atmosferische effect van een wervelwind". | Gewijzigd: 20 februari 2017, 15:18 uur, door Joyce.s
Niet enkel in België was er sprake van extreem weer gisteren. In Barcelona lagen de mensen het ene moment te zonnen op het strand, het volgende moment stak er een zandstorm op die alle zonnekloppers op de vlucht dreef.
Bron: Nieuwsblad
Bijzondere beelden afgelopen dinsdag in Barcelona. De Catalaanse miljoenenstad kreeg flinke wolken stof over zich heen, fijn zand opgewaaid van het strand.
Meteoroloog Agud Pique uit Barcelona beschrijft wat er gebeurde: “[…] about six in the afternoon, a sudden change of wind from south to north has meant that the beach sand lifted and cause a sandstorm. The phenomenon has surprised locals who were on the waterfront. The effects of the arrival of cold air have noticed from the Olympic Village near the beach, where the temperature has dropped six degrees in just one hour. In fact, what we saw today is a rare phenomenon in the Catalan coast.”
Verstoring
Na het bekijken van het filmpje komt natuurlijk meteen de vraag op wat er aan de hand was. Ten eerste was er een kleine verstoring hogerop in de atmosfeer. Met de bovenluchtstroming mee trok deze overdag van boven land richting zee. Met het oplopen van de temperatuur overdag ontstonden, geholpen door de kleine storing, boven de heuvels en bergen enkele buien.
Om 18 uur lokale tijd (16 UTC) stond er nog een zuidwestenwind en was het 26 graden. Ver weg ten noordoosten van Barcelona (op circa 70 kilometer afstand) bevond zich een naar het oosten trekkende bui.
Klein lagedrukgebied
Tegelijkertijd ontwikkelde zich op de kust een klein lagedrukgebiedje. Het lagedrukgebiedje was niet alleen in het gemeten windrichtingen terug te zien, maar bijvoorbeeld ook in het door het fijnmazige WRF-model verwachte luchtdrukpatroon.
Het lagedrukgebiedje trok vervolgens de zee op. Doordat de lucht rond een lagedrukgebied tegen de wijzers van de klok in stroomt, draaide de wind in Barcelona daarmee van het zuidwesten plots naar het noordoosten. Door forse luchtdrukverschillen aan de westflanken het lagedrukgebiedje trok de wind daarbij flink aan.
Bovendien trok het lagedrukgebiedje vrij snel voorbij, waardoor de luchtdruk in Barcelona na passage ervan binnen korte tijd 2 hectoPascal steeg, een zogenaamde ‘stijgklap’. Een dergelijke stijgklap (een grote luchtdrukstijging in korte tijd op één plek) veroorzaakt nog meer wind dan je alleen op basis van de luchtdrukverschillen over afstand zou verwachten.
Dezelfde kaart maar dan toegevoegd het door het fijnmazige WRF-model verwachte windpatroon. Het past precies bij de daadwerkelijk gemeten wind. De wind waaide rond een lagedrukgebiedje voor de kust ten noordoosten van Barcelona.
Andere factoren
De meningen zijn verdeeld of andere factoren nog een rol van betekenis hebben gespeeld. De rond het lagedrukgebiedje al aangetrokken wind zou nog door het reliëf ter plekke kunnen zijn versterkt. Net als water in een beek of rivier, zoekt ook lucht de weg van de minste weerstand. Hierdoor kunnen stroomversnellingen ontstaan tussen obstakels als heuvels en bergen. Het reliëf rond Barcelona is hier echter niet ideaal voor. Anders dan bijvoorbeeld bij de mistralwind die in Zuidoost-Frankrijk regelmatig opsteekt tussen de Alpen en het Central-Massif, wordt de lucht in Barcelona niet tussen twee berg- of heuvelketens doorgeperst.
Tevens is het nog mogelijk dat de windstoten van een regen- of onweersbui de luchtstroom een extra versnelling hebben meegeven. Toevallig was er rond het opsteken van de stofstorm ten noordoosten van Barcelona een stevige bui aanwezig. Dit was echter een bui die zich op dat moment op circa 70 kilometer afstand bevond, ver weg. En die bovendien in oostelijke richting trok. Dat windstoten vanaf die oostwaarts trekkende bui meer dan 70 kilometer hebben afgelegd in een zuidwestelijke richting is onwaarschijnlijk.
Vervolgens zou het lagedrukgebiedje snel verder de zee optrekken. Door de grote luchtdrukverschillen langs de westflanken van het lagedrukgebied en de door de vrij hoge treksnelheid ervan veroorzaakte stijgklap, stak er een krachtige noordoostenwind op met zware windstoten. Hierdoor ontspon zich een heuse zandstorm.
Meest waarschijnlijk lijkt dan ook dat bovenstaande factoren hooguit een kleine aanwakkerende rol hebben gespeeld bij de forse noordoostenwind langs de Barcelonese kust. En dat het vooral de grote luchtdrukverschillen aan de westflanken van het kleine, maar voor wat wind betreft dus venijnige lagedrukgebiedje zijn geweest die de spectaculaire stofstorm hebben veroorzaakt. Door de plotse winddraaiing naar richtingen van boven het relatief frisse zeewater (18-19 graden) daalde de temperatuur daarbij in een uur tijd van een zomerse 26 graden naar een stuk lagere 20 graden.
Weerbericht Barcelona
De komende tijd ziet het weerbeeld er vooral rustig uit. Kijk voor het weerbericht voor Barcelona tot 14 dagen vooruit eventueel hier. Uiteraard is er ook voor alle andere (vakantie)bestemmingen wereldwijd een verwachting op te vragen. Leest u dit verhaal op www.weer.nl typ dan rechtsboven deze pagina de plaatsnaam van uw keuze in. Via onze weerapp WeatherPro is het nog makkelijker en is zelfs voor elk uur (Premiumversie WeatherPro) van de dag de verwachting beschikbaar.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 20 februari 2017, 15:18 uur, door Joyce.s