Het noodweer dat gisteren over ons land raasde, heeft ook in de loop van de avond en nacht nog veel overlast veroorzaakt. Vooral het zuiden van Limburg werd nog fel getroffen, met onder andere een ondergelopen gemeentehuis tot gevolg. De brandweerkorpsen van Sint-Truiden en Tongeren zijn druk in de weer geweest om problemen in de gemeenten Borgloon en Heers aan te pakken. Rond 23 uur was er plaatselijk een wolkbreuk boven Zuid-Limburg, waardoor straten en kelders onder water liepen in Hoepertingen bij Borgloon en Mettekoven bij Heers.
In Kortessem, waar het hoofdgebouw van de politie gevestigd is, viel geen druppel, maar de politieploeg in Hoepertingen meldde dat de straten daar onderliepen. Tijdens de wolkbreuk vielen geen gewonden, maar de materiële schade is aanzienlijk. De Steenweg (N3) in Heers kwam onder een dikke laag modder te zitten door het water dat van de velden stroomde. Aan de overkant van de Steenweg stroomde het water het gemeentehuis van Heers binnen. Ook het politiegebouw in Heers liep averij op.
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:09 uur, door Joyce.s
Hevige onweersbuien hebben dinsdagavond opnieuw voor modderoverlast gezorgd in Tongeren. In Sint-Truiden stonden enkele straten blank door een wolkbreuk (foto boven) en veroorzaakte een blikseminslag een brand. Ook in Heers, Borgloon en Kortessem liepen kelders en straten onder water. Ondanks het feit dat het een half uur lang onafgebroken regende, viel de overlast in Tongeren beter mee dan de afgelopen weken. De brandweer kreeg slechts een tiental oproepen binnen. Aan de Looierstraat, Molenstraat, Sint- Truidersteenweg en Sabinuslaan liep er water in een kelder.
Wolkbreuk
Een hevige wolkbreuk zette rond 15.30 uur in een mum van tijd verschillende straten blank in Sint-Truiden. Hoeveelheden van 25 tot 35 liter water per vierkante meter werden opgetekend. Nochtans bleef het bij de brandweer redelijk rustig. Daar kwamen twaalf oproepen binnen voor het wegpompen van water uit kelders en het ontstoppen van putten langs de wegen. Na enige tijd trok het water vanzelf weg. In Kerkom-Dorp, Terbiest, de Trudostraat, de Speelhoflaan en op de N80 moest het verkeer langzaam rijden wegens de wateroverlast. Rond 16.30 uur was alles opnieuw genormaliseerd.
Bij een blikseminslag brak om 15.30 uur brand uit in de slaapkamer van een huis langs de Appelstraat in Sint-Truiden. De bewoonster was op het ogenblik van de inslag thuis en hoorde de zware knal. Al gauw bleek het dat het in de slaapkamer was waar een verstikkende rook hing. De buren en de ouders van de dame konden met emmers water en de tuinslang het vuur onder controle houden tot de brandweer ter plaatse was. De bliksem bleek de elektrische leiding van de verlichting in de slaapkamer te hebben getroffen. Daardoor vloog ook de matras in brand. De woning liep ernstige rookschade op.
Politiegebouw onder water
Straten en kelders liepen onder water in Hoepertingen bij Borgloon en Mettekoven bij Heers. De Steenweg (N3) in Heers kwam onder een dikke laag modder te zitten door het water dat van de velden stroomde. Aan de overkant van de Steenweg stroomde het water het gemeentehuis van Heers binnen. Ook het politiegebouw in Heers liep averij op. In Kortessem, waar het hoofdgebouw van de politie gevestigd is, viel geen druppel, maar de politieploeg in Hoepertingen meldde dat de straten daar onderliepen.Tijdens de wolkbreuk vielen geen gewonden, maar de materiële schade is aanzienlijk.
Bron: Hbvl
| Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:10 uur, door Joyce.s
De brandweer van Gembloers en Sambreville, allebei in de provincie Namen, is verschillende keren moeten uitrukken wegens lokaal bijzonder zware regenval. De brandweer van Gembloers telde een twintigtal interventies, hoofdzakelijk in Ernage. Het ging vooral om ondergelopen kelders en wegen die onder water stonden. De pompiers waren in de weer van dinsdagavond 18.30 tot 3 uur 's ochtends en moesten ook later woensdagochtend nog verschillende keren uitrukken.
De brandweer van Sambreville kreeg tussen vijftien en twintig oproepen. Ook hier ging het vooral om ondergelopen kelders, onder meer in Falisolle, Moignelée, Tamines en Jemeppe-sur-Sambre.
Bron: HLN
In de provincie Henegouwen en ten zuiden van Samber en Maas heeft het noodweer gisteravond lelijk huisgehouden. Er viel op sommige plaatsen tot 10 centimeter hagelstenen. Reden genoeg voor sommigen om de slee uit te halen.Vooral de dorpen Trivières en Saint-Vaast bij La Louvière zijn zwaar getroffen. Het gemeentelijke rampenplan werd er afgekondigd. Verschillende straten stonden blank en werden afgesloten voor het verkeer. Het water stond in sommige plaatsen zelfs tot 1 meter hoog.
Maar het meest opvallende was vooral de 10 centimeter hagel die in sommige straten is gevallen. Kleine en iets grotere kinderen lieten het noodweer niet aan hun hart komen en haalden zelfs de slee uit voor wat winterpret.Ook de provincie Namen werd niet gespaard van het noodweer. In Gembloux en Sambreville hadden de brandweerkorpsen tot 3 uur vanochtend hun handen vol met het leegpompen van onder water gelopen garages, kelders en huizen.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:10 uur, door Joyce.s