Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butts, GA; Clayton, GA; Crawford, GA; Fayette, GA; Henry, GA; Lamar, GA; Monroe, GA; Pike, GA; Spalding, GA; Taylor, GA; Upson, GA.

18 Jan 2025 11:14:25

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Walton, FL.

18 Jan 2025 11:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

18 Jan 2025 11:14:23

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 10:26:17

De temperatuur bij Zeebrugge is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 10:26:16

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:17

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:16

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:16

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:15

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:14

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:14

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:13

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:12

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:12

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:11
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juni 2012, 14:46 uur | Bericht #354600
Heeft tomaat rode kleur te danken aan meteoriet?

De meteoriet die 60 à 70 miljoen jaar geleden op aarde insloeg, heeft niet alleen de dino’s hun kop gekost, maar ons mogelijk ook mooie rode tomaten bezorgd. Dat valt af te leiden uit de analyse van het tomatengenoom. De publicatie daarvan verscheen eerder op 30 mei in Nature.Onderzoekers stelden vast dat het genoom van de oer-tomatenplant zo’n 60 à 70 miljoen jaar geleden plotseling in omvang verdrievoudigde. ‘Zo’n grote uitbreiding van het genoom duidt op extreme stresscondities’, zegt René Klein Lankhorst, de Wageningse coördinator van het tomatengenoomonderzoek. ‘We vermoeden dat de meteorietinslag en de zonsverduistering die dit tot gevolg had, zware omstandigheden creëerden voor planten om te overleven. Een verre voorouder van de tomatenplant reageerde hierop door haar genoom fors uit te breiden om zo betere overlevingskansen te hebben.’


Grote inslag van meteoriet 65 miljoen jaar geleden(archief foto)

Toen de omstandigheden daarna weer verbeterden, gooide deze voorouder van de tomaat weer veel genetische ballast weg. Maar ondertussen was in die moeilijke periode wel de genetische basis voor vruchtvorming ontwikkeld, vormde de tomatenvrucht zijn rode kleur en verdwenen bepaalde genen die giftige stoffen aanmaakten, zegt Klein Lankhorst. Daardoor onderscheidt de tomaat zich nu van een familielid, de aardappel, die geen eetbare vruchten draagt. Terug in de t ijd De plantenonderzoekers konden ver ‘terugkijken’ in de tijd door het plantengenoom van de tomaat te vergelijken met verwanten in de nachtschade-familie en in andere plantenfamilies. Wat ook hielp is dat ze vrijwel alle 35 duizend genen van de tomaat in kaart hebben gebracht, zodat ook kleine veranderingen opvallen. Een vergelijking tussen ons groentegewas met de wilde voorouder Solanum pimpinellifolium (die waarschijnlijk door de Spanjaarden vanuit Amerika is meegenomen naar Europa) wees bijvoorbeeld uit dat het genoom van onze tomaat slechts 0,6 procent verschilt van die wilde voorouder uit de vijftiende eeuw. Klein Lankhorst maakt deel uit van een internationaal consortium dat sinds 2004 bezig is met de genoomsequentie van de tomaat.

Pas toen deze onderzoeksgroep in 2008 overstapte op nieuwe sequentietechnieken, kwam er schot in de zaak. Nature publiceerde de eerste analyse van het genoom deze week, maar eigenlijk is de DNA-informatie al twee jaar beschikbaar voor onderzoekers en plantenveredelaars. De onderzoekers plaatsen nu ook zo’n tachtig pagina’s aan genoomanalyse op het web. De publicatie geeft nieuwe inzichten waarmee nu mogelijk een zouttolerante of nog smakelijker tomaat kan worden ontwikkeld. Hiervoor is echter nog veel aanvullend on- De kleur van de tomaat ontstond als onderdeel van een overlevingsstrategie. Tomaat dankt rode kleur aan meteoriet derzoek nodig door veredelingsbedrijven.


De mooie rooie kleur van tomaten als gevolg van meteoriet inslag

Genoomkaart
De Wageningse bijdrage aan het onderzoekconsortium was vrij groot, zegt Klein Lankhorst, tevens coördinator van het Europese onderzoeksprogramma voor tomaat en aardappel, EU-SOL. Wageningen leidde het Europese deel van het onderzoek en speelde een belangrijke rol bij de bio-informatica: het interpreteren van de informatie uit miljoenen stukjes DNA om de genen in de goede volgorde te plaatsen. Ook het Wageningse biotechbedrijf Keygene had een aandeel in het consortium, doordat ze een zogenaamde fysische genoomkaart van de tomaat maakte. Zo’n fysische kaart helpt enorm om de puzzel met 35 duizend genen op te lossen.

Bron: Wur.nl



there can be only one
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.896 topics, welke bij elkaar 448.558 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 109 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 109, lezen 4 mensen het topic "Opschudding in Zeeland om mysterieuze knal".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden