De voorzomer grossiert in situaties met onbestendig weer. De ene na de andere depressie vindt gemakkelijk zijn weg naar ons land. Viel het met de buien vandaag op veel plekken mee, de wind liet nog flink van zich spreken. En gooide roet in het eten voorde ronde van Texel. Die werd voor vandaag afgelast vanwege de harde wind. Morgen is het een stuk rustiger en kan het programma naar alle waarschijnlijkheid met heel redelijke omstandigheden alsnog worden uitgevoerd. Maandag trekt een volgend regengebied pal over ons heen. dat belooft dus weer een behoorlijk natte dag te gaan worden.
Stroming vandaag, 300 hPa niveau
Straalstroom
Opvallend is momenteel de zuidelijke ligging van de straalstroom. Het staat aan de basis van het koele en wisselvallige weer. In zo een situatie zijn wij zeker niet de enige met nat en koel zomerweer. Ook op bijvoorbeeld de Britse Eilanden en in Frankrijk vallen geregeld flinke buien of regent het langere tijd aan eens tuk door. In de eerste helft van komende week verandert er niet zo heel veel aan dit stromingspatroon. In het volgende weekend wordt het wel wat spannender.
Windvaantjes vandaag, 300 hPa niveau
Grote bocht
Het ECMWF model komt ook vandaag weer met een meer meanderende stroming vanwege een uitzakkend lagedrukgebied op grotere hoogte in de atmosfeer. De westelijke straalstroom wordt gedwongen om het systeem heen te lopen. De bocht loopt eerst zuidwaarts in de richting van Portugal, om vervolgens scherp om te draaien naar een zuidelijke stroming vanaf Frankrijk, via de Benelux naar Scandinavië. De straalstroom over onze omgeving valt, zoals gebruikelijk samen met sterke temperatuurtegenstellingen. De warmte stroomt oost van de as van de jet (straalstroom) over met name Midden en Oost-Europa naar het noorden, ondermeer richting Polen.
Stroming maandag 18 juni, 300 hPa niveau
Clusters
De zekerheid van zo een berekening is op zo een termijn natuurlijk niet extreem groot. Dat blijkt bijvoorbeeld, als we de overige berekende kaarten van het ECMWF bekijken. Op basis van deze overige 50 berekeningen wordt ondermeer de ‘pluim’ afgeleid, en krijgen we dus ook enig gevoel voor de spreiding van de diverse mogelijkheden. In het plaatje hiernaast zien we linksboven de berekende stroming op het 500 hPa niveau. Dit is de zogenaamde operationele berekening, gedaan met de hoogst beschikbare resolutie. Vervolgens zien we in groepen (clusters) een indeling van andere stromingstypen voor maandag 18 juni. De operationele run wordt hier ingedeeld in de tweede afbeelding. Deze groep omvat in totaal 17 berekeningen, waaronder dus de operationele run (O) en de zogenaamde controle-run (C).
Temperatuur maandag 18 juni, 850 hPa niveau
Wisselvallig
Daarnaast zien we nog een groep van 10 berekeningen die ook een zuidelijke stroming over ons land tonen, en een (warme) rug van hogedruk over Polen. Linksonder zien we dan een groep van 8 runs waarbij de uitgezakte depressie veel dichterbij ligt en de warmte een stuk is verschoven naar het oosten, naar de Balkan. Rechtsonder zien we nog een groepje van 8 die de rug westelijker en zelfs min of meer over ons land berekenen. Deze groep geeft veruit de beste papieren voor mooi zomerweer. Alle andere berekeningen (43 van de 51) geven wisselvallig weer met warmte die al dan niet wel even in de buurt komt.
Clusters maandag 18 juni, 500 hpa niveau
Onweer
De geschetste ontwikkeling in de operationele berekening is op zich wel interessant. De warmte kan voor een onweers-lagedrukgebied net even doordringen tot ons land. Maar de terugkeer van koeler weer gaat dan mogelijk vergezeld van zware onweersbuien. In het kaartje van de berekende CAPE-index zien we behoorlijk hoge waardes voor volgende week Toch kunnen we uiteraard nog lang niet met zekerheid stevige onweersbuien verwachten voor volgende week maandag. Wat we wel kunnen zeggen, is dat het volgend weekend naar alle waarschijnlijkheid wisselvallig is, mogelijk ook even wat warmer, en dat ergens in het weekend of op maandag er ook felle regen- en onweersbuien vallen.
Cape-index maandag 18 juni
Bron: Meteo Consult