Exact dertig groepen namen deel aan de dertigste carnavalstoet van de Aartselaarse Snorren. De weersvoorspellingen waren niet echt top maar de organisatoren zijn na drie decennia wel meer gewoon. Koning Winter lag dan wel niet onder contract maar liet zich toch gelden. De overvloedige sneeuwval leek wel de eerste confetti die werd rondgestrooid.
De deelnemers aan de stoet waren voorzien op de winterse omstandigheden en allen goed ingeduffeld. De nodige pintjes en jenevers deden hen trouwens de koude temperaturen vergeten. De carnavalshits die luid uit de boxen schalden, zorgden voor dansplezier wat ook een middel was tegen de kille temperaturen.
ATV-gezicht Marc Fransen was de MC van dienst en vroeg geregeld waar ‘da fiesje’ dan wel was. Het was duidelijk dat het zondagnamiddag in het Aartselaarse dorpscentrum lag. Toch deden vooral ook de caféuitbaters gouden zaken want geregeld zochten toeschouwers toch even de warmte binnen op. Het gaf dat langs het parcours iets minder volk dan andere jaren stond.
Maar zij die doorbeten, genoten met volle teugen. Een twintigtal groepen uit Vlaanderen en enkele uit Nederland toonden de mooiste wagens en kledij terwijl welgeteld elf plaatselijke groepen meedongen naar de prijs van mooiste groep. Winnaar werden ‘De Frivole Maagden’ die als volleerde Epyptenaren (foto) door de straten liepen. De andere prijzen gingen naar Café Café en ‘t Gevolg. Jef Wijckmans
Bron: GvA
© ANP.
Het duel tussen Fortuna Sittard en Cambuur Leeuwarden in de Jupiler League gaat maandagavond niet door. De KNVB bestempelde het veld in Sittard maandagochtend als 'onbespeelbaar' wegens de sneeuwval van dit weekeinde. Ook de duels tussen FC Eindhoven - SC Veendam en FC Emmen - Excelsior zijn afgelast. Het is nog onduidelijk of De Graafschap maandagavond Go Ahead Eagles kan ontvangen. Het veld in Doetinchem wordt op maandagmiddag om 13.00 uur nogmaals gekeurd.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:24 uur, door Joyce.s
Twee bussen van De Lijn zijn vanochtend omstreeks 8.30 uur door het gladde wegdek tegen elkaar gebotst op de Muizenberg in Riemst. In de aanrijdende bus zaten zo'n twintig scholieren, waarvan de chauffeur een botsing met de voorligger niet kon vermijden. De twee chauffeurs bleven ongedeerd. Achteraf bleken twee jongeren last te hebben van duizelingen. Die zijn volgens de politie met een ambulance voor medische controle naar het ziekenhuis gebracht.
Een van de bussen gleed door tot in een veld. Van een bus geraakten de ruiten allemaal verbrijzeld. De twee bussen waren niet meer rijvaardig en moesten weggesleept worden. De Lijn Limburg stuurde een vervangbus om de gestrande scholieren op te pikken en naar school te brengen. De politie stelde vast dat het wegdek spekglad was en adviseerde de chauffeur van de vervangbus een andere route te kiezen.
Bron: HLN
De 45e editie van de Grand Prix Samyn (1.1) zal woensdag ondanks de sneeuwval van afgelopen weekend op hetzelfde parcours als oorspronkelijk voorzien gereden worden. Woensdag moeten de renners over 192 km van Frameries naar Dour. "De wedstrijd verloopt zoals voorzien", aldus organisator Jean-Luc Vandenbroucke. "Het wordt waarschijnlijk niet warmer dan twee graden, maar men heeft mij alvast geen onberijdbare wegen gemeld", verduidelijkte VDB, al voegde hij er wel aan toe dat hij nog geen positief nieuws had gekregen over het gebied van de Monts frasnois.
Nog woensdag wordt met de 'Lotto Cycling Cup' (1.2) ook een wedstrijd voor vrouwen georganiseerd (113,2 km). De start bij de vrouwen op de Grote Markt van Frameries wordt om 10u50 gegeven, die bij de mannen is om 11u50. Vorig jaar won Arnaud Démare in de sprint.
Bron: HLN
“En dan nu het weerbericht: zon met sneeuwval, daarnaast ook bewolkte droge perioden.” Met een grote knipoog zou dat zomaar het weerbericht kunnen zijn geweest van afgelopen vrijdag. Fraaie sneeuwvlokken dwarrelden toen op diverse plaatsen lange tijd omlaag terwijl op het zelfde moment de zon scheen. Sneeuwval bij blauwe luchten en zonneschijn dus.
Twinkelend in de zon daalden de vlokken neer hier in Wageningen, vele minuten lang. Een prachtig gezicht dat afgelopen vrijdag op meer plekken in Nederland soms te zien was. Deze voor Nederlandse begrippen toch vrij bijzondere omstandigheden hadden te maken met twee zaken die bij elkaar kwamen. Ten eerste was de lucht die werd aangevoerd van origine zeer koud en de sneeuwvlokken daarmee zeer luchtig. Ze dwarrelden daardoor extra langzaam naar beneden, met een verticale (val)snelheid van slechts een paar kilometer per uur. Ten tweede was de vederlichte sneeuwval op de meeste plaatsen ietwat buiig van karakter; overtrekkende sneeuwwolken werden afgewisseld door enkele opklaringen.
De sneeuwloslatende wolkenpartijen schoven met een snelheid van vele tientallen kilometers per uur over in zuidwestelijke richting. Aan de grond stond ook een koude noordoostenwind, maar waaide het, zoals overigens meestal het geval is, een stuk minder fors. Op het moment dat een sneeuwwolk wegtrok en plaats maakte voor een opklaring, had de sneeuw die viel uit het achterste gedeelte van de wolk het aardoppervlak nog lang niet bereikt. Daardoor kon het na passage van een sneeuwbrengende wolk tot circa 20 minuten lang blijven nasneeuwen, terwijl de zon op hetzelfde moment volop scheen.
Op veel plaatsen werden vrijdag sneeuwbrengende wolken (hier op de foto boven zee) werden vrijdag afgewisseld door opklaringen. Foto: Jannes Wiersema aan de Groningse kust.
Doordat de sneeuwvlokken zeer luchtig waren leverde de afwisseling van de sneeuwbrengende wolken en opklaringen voor Nederlandse begrippen bijzondere omstandigheden op: op diverse plaatsen sneeuwde het lange tijd na terwijl de bewolking allang weer was weggeschoven en de zon weer volop doorbrak. Op de foto een wegtrekkende wolk en doorbrekende zonneschijn bij aanhoudende licht gedwarrel. Foto: G. Ensing, Winterswijk.
De sneeuwbrengende wolken waren overigens niet eens zo heel dik. Het was echter voldoende voor wat lichte neerslag, op deze foto te zien als de witte vegen onder de bewolking (virga). Foto: Jannes Wiersema.
Bron: MeteoConsult
Nog een dag en dan zit voor meteorologen de winter van 2013 erop. Het is een vrij koude winter geweest. Op de meeste plaatsen in Nederland komt de gemiddelde wintertemperatuur ongeveer een halve graad onder het langjarige gemiddelde uit. Opvallend was het grote aantal sneeuwdagen, het net missen van een koudegolf in januari en de drie erg zachte weken die we vanaf de kerstperiode hadden.
Marius Visser, Diever, 6 december.
Al jarenlang maken we bij Meteo Consult in de herfst een verwachting voor de naderende winter. Zoals altijd, het is in ons grillige klimaat niet eenvoudig om een betrouwbare seizoensverwachting te maken, was het een lastige. Duidelijke signalen ontbraken. We kwamen uit op een kans van 60 procent op een zachte, wisselvallige winter en een kans van 40 procent op winter die normaal of te koud zou zijn, met in dat geval behoorlijk wat sneeuwval.
Arno Paanstra, 8 december.
NAO-index
Een factor die de afgelopen jaren van grote invloed is geweest op het weer gedurende de winters en die af en toe ook met succes kon worden verwacht, is de NAO-index; een index die het verschil in luchtdruk weergeeft tussen IJsland en het Azorengebied. Een negatieve index staat voor relatief hoge druk in het noorden, relatief lage druk in het zuiden en een relatief grote kans op het in ons deel van Europa optreden van koude luchtstromingen uit richtingen tussen noord en oost, met daarbij ook het regelmatig optreden van sneeuwval. Een positieve NAO-index staat voor relatief lage druk in het noorden en relatief hoge druk in het zuiden. Een zachtere westelijke stroming is dan meestal dominant met het daarbij horende vaak wisselvallige weer.
De opgetreden AO-index, deze winter. Bron: NOAA.
De opgetreden afwijkingen van de temperatuur ten opzichte van normaal, het afgelopen jaar. Duidelijk is de omslag naar koud weer gedurende de winter te zien. Bron: KNMI.
De opgetreden NAO-index, deze winter. Bron: NOAA.
In september was de verwachting dat de NAO-index gedurende de herfst in grote lijnen negatief zou blijven. Dat is ook gebeurd. De deskundigen van World Climate Service, op wier gegevens we onze seizoensverwachting onder meer baseren, verwachtten hierna voor de wintermaanden een overwegend positie NAO-index, met in Europa een overgang naar zacht en wisselvallig weer met duidelijk boven normale temperaturen. De werkelijkheid was dat de NAO-index gedurende de eerste helft van december nog negatief bleef, met in onze omgeving in het algemeen beneden normale temperaturen. Het sneeuwde meer dan eens. Veel mensen weten zich de sneeuwval van 6 en 7 december nog wel te herinneren, toen het vooral in Midden-Nederland sneeuwde.
Ge Ensing, Winterswijk, 16 december.
Stratosfeer
De verlenging van de negatieve fase in de NAO-index had te maken met het opbreken van de bel met bovenluchtkou, die in de stratosfeer op een hoogte van 15 a 20 kilometer normaal boven de Noordpool aanwezig is. Een deel verdween naar Siberië, een ander deel naar Canada. Er tussenin wurmde zich een hogedrukgebied in de regio IJsland/Groenland en dat hield de wind bij ons in het noorden. De bovenlucht was daardoor koud en het weer geregeld winters.
In de tweede helft van december werden de bordjes verhangen. De NAO-index sloeg om naar positieve waarden, een westcirculatie veroverde West-Europa, de temperaturen gingen ver omhoog en het werd een stuk wisselvalliger. Door de snelle smelt van de sneeuw in het Duitse laagland, de middelgebergten en de Alpen in combinatie met veel regen in onze omgeving stegen de rivieren behoorlijk en werd het in Nederland erg nat. Dit natte weer hield ook een belangrijk deel van de eerste helft van januari aan. Het was de zachtste fase van de winter. Zelfs een van de zachtste fases van ongeveer drie weken die we überhaupt in een winter hebben gehad.
Gerard Kiewiet, Zuidhorn, 22 december.
Andere signalen
Weer terug naar de verwachting, zoals we die in september al opstelden. Behalve het signaal van een positieve NAO-index gedurende de wintermaanden, waren er weinig andere factoren waarop we een verwachting konden baseren. Verdelingen van zeewatertemperaturen op de noordelijke delen van de Atlantische Oceaan en van de Grote Oceaan konden een rol spelen, maar die signalen waren zwak. De PDO-index, een maat voor de verdeling van zeewatertemperaturen op het deel van de Grote Oceaan voor de Amerikaanse westkust, leek weer negatief te worden, gedurende onze winter, maar niet sterk. Aan de andere kant was er een zwakke El Niño, een warmere dan normale zeestroom langs de evenaar tussen het westen van Peru en het oosten van Indonesië. Volgens de mensen van WCS zouden de invloeden van El Niño en die van de verwachte negatieve PDO-index op het weer bij ons, elkaar ongeveer teniet doen, dus het signaal ervan totaal wegvallen. Daarbij was de verwachting dat het zeer warme zeewater, dat de laatste jaren steeds bij Groenland terug te vinden is, aanwezig zou blijven, al werd wel een daling van de watertemperaturen verwacht. En dus een minder grote invloed op ons weer.
Frans Schilderman, Wehl, 25 december.
Zachte winter verwacht
Alles plussend en minnend kwam WCS zo op de verwachting uit dat Europa, vooral op basis van de verwachte positieve NAO-index, een zachte winter tegemoet zou kunnen zien, met een vrij sterke westcirculatie, wisselvallig weer en hogere dan normale temperaturen.
Wijzelf hebben er nog een paar ervaringen vanuit het verleden aan toegevoegd, beide gesignaleerd door mensen van het ECWMF, het Europees Centrum voor middellange termijn verwachtingen. Die denken een verband te hebben gevonden tussen de aanwezigheid van het warme water in de zeeën rond Groenland en het daar gemakkelijker dan anders voorkomen van een hogedrukgebied. Verder lijkt er een verband te zijn tussen het optreden van een zwakke tot matige El Niño en het voorkomen van een plotselinge opwarming van de stratosfeer boven de Noordpool, gedurende de winter. Zo’n opwarming kan juist tot het optreden van kouder weer leiden tijdens de wintermaanden, omdat de straalstroom erdoor verzwakt wordt. Er zijn meerdere voorbeelden van bekend. Verder was er enkele jaren geleden nog een onderzoek naar het verband tussen de afwezigheid van zeeijs in het gebied van de Barentszzee en het optreden van koude perioden in de wintermaanden. Ook deze winter was de ijsbedekking daar weer gering.
John Dalhuijsen, Zandvoort, 2 januari.
Kans op koude winter 40 procent
Het bracht ons ertoe de kans op zachte winter, zoals door de mensen van WCS beschreven op 60 procent te zetten en de kans op een normale of koudere dan normale winter met veel sneeuw op 40 procent. Hadden we maar het omgekeerde gedaan… Die laatste optie bleek de juiste.
Veel van wat de mensen van WCS voor de afgelopen winter verwachtten, kwam uit. Na eerst nog negatief te zijn gebleven gedurende de eerste helft van december, was de NOA-index tijdens de rest van de wintermaanden (licht) positief. De PDO-index op de Grote Oceaan werd (licht) negatief. Verder liepen de temperaturen van het zeewater in de zeeën rond Groenland duidelijk terug, maar bleven boven normaal. De El Niño langs de evenaar in het zeegebied tussen Peru en Indonesië liep af, maar de plotselinge opwarming van de stratosfeer boven de Noordpool kwam er wel en bleek uiteindelijk bepalend voor het verdere verloop van de winter.
Astrid Vrijland, 17 januari.
Westcirculatie liep vast
Al vrij snel in januari liep de westcirculatie weer vast. Onder invloed van een hogedrukgebied boven de poolgebieden kwamen koude bovenluchten weer ver naar het zuiden. De koudste periode van deze winter brak aan. In De Bilt vroor het 12 dagen op rij en kwam het net niet tot een koudegolf. Er miste een nacht met strenge vorst. Regionaal werden wel koudegolven geregistreerd. Opvallend koud was het een aantal nachten in Zeeuws-Vlaanderen. Opnieuw veel op veel plaatsen diverse keren sneeuw en voor de vijfde opeenvolgende winter kon het Nederlands kampioenschap Marathonschaatsen op natuurijs worden gehouden. En ook in de bijna voorbij februarimaand kwam het nog tot twee winterse perioden, ook met sneeuw.
Jannes Wiersema, Roodeschool, 21 januari.
AO-index was drijvende kracht
Uiteindelijk was het niet de NAO-index, maar de AO-index (Arctische Oscillatie) – een maat voor de drukverdeling in de poolgebieden – de drijvende kracht achter de winter in Nederland, overigens net als vorig jaar. Deze AO-index was een belangrijk deel van de winter behoorlijk negatief, ten teken van de aanwezigheid van een hogedrukgebied boven de poolgebieden, en remde de straalstroom meer dan eens sterk af. En zo zijn we toch op een vrij koude winter uitgekomen, zonder overigens de spectaculaire kou die we in de winter van vorig jaar gedurende twee weken hadden. Maar vorig jaar hadden we ook veel langer zacht weer.
Jannes Wiersema, Roodeschool, 21 januari.
Corina Magielse, Wernhout, 7 februari.
Frans Schilderman, Wehl, 24 februari.
Bron: Meteo Consult, WCS.
Meer dan honderd automobilisten hebben bij Rijkswaterstaat een schadeclaim ingediend, omdat hun auto schade heeft opgelopen door kapot wegdek in de winter. Door de vorst is op 1900 plekken de weg beschadigd. Er zijn bijvoorbeeld gaten in gevallen. Vorig jaar kwamen er helemaal geen claims binnen. Volgens Rijkswaterstaat komt dat doordat de zware vorstperiode toen maar heel kort was. Daardoor waren er ook minder beschadigingen aan het wegdek. Dit jaar was er vaker een groot temperatuurverschil. De meeste beschadigingen aan het wegdek zijn al gerepareerd.
Bron: NOS | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:03 uur, door Joyce.s
De afgelopen winter was een halve graad kouder dan het langjarige gemiddelde. Dat meldde het KNMI donderdag, de laatste dag van de meteorologische winter. Februari was de koudste maand van deze winter, die verder qua zonuren en neerslag normaal verliep.
De gemiddelde temperatuur lag deze winter op 2,9 graden, terwijl 3,4 graden normaal is. December verliep nog te warm, maar dankzij een lange vorstperiode in januari en een kille februari (1,8 graden tegen 3,3 graden normaal) kwam de winter van 2012/2013 alsnog als koud in de boeken. Het koudste was het deze winter in Herwijnen; daar werd het op 16 januari liefst -18.
Zacht
Voor de eerste week van maart wordt zacht weer voorspeld. Na het weekend worden er temperaturen verwacht tot boven de 10 graden, meldt Weerplaza. Maandag kan het op enkele plekken 10 graden worden. Dinsdag en donderdag kan dat al overal in het land zijn, met een maximum van 13 graden. Wel zijn de nachten nog koud, met kans op vorst. Het lenteweer lijkt vooralsnog van korte duur. Voor het einde van volgende week wordt er alweer een temperatuursdaling voorspeld.
Bron: Nu.nl
Februari 2013 was een koude maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van circa 1,7 °C. Normaal is het in De Bilt in februari gemiddeld 3,3 °C. De maand begon vrij zacht en de hoogste temperatuur van de maand werd gemeten op 4 februari. Op meerdere plaatsen kwam het kwik die dag boven de 10 °C en in Ell was het met 10,7 °C het zachtst.
Vanaf 6 februari draaide de stroming naar noordelijke richting en werd geleidelijk koudere lucht aangevoerd. In De Bilt daalde op 8 februari het kwik weer onder nul en werd de eerste vorstdag (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd. Met uitzondering van 15 en 16 februari lag de minimumtemperatuur in De Bilt tot en met 24 februari onder nul. De maand telde in totaal zestien vorstdagen, iets meer dan het langjarig gemiddelde voor februari van dertien. Tot ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwam het in De Bilt net niet: het koudst was het daar op 12 en 23 februari met een maximumtemperatuur van 0,7 °C. Normaal telt februari twee ijsdagen. Overigens waren er op 12, 22 en 23 februari een aantal plaatsen, met name in het zuiden van het land, waar het wel de hele dag vroor. De laagste maximumtemperatuur werd op 23 februari gemeten in Maastricht: -1,9 °C.
In februari viel gemiddeld over het land 39 mm neerslag. Daarmee is de maand droog verlopen want normaal valt er in februari gemiddeld 55 mm. Vrijwel de gehele maandsom viel gedurende de eerste decade (10 dagen) van de maand: gemiddeld over het land 31 mm.
Tot 6 februari viel de neerslag met het zachte wisselvallige weer in de vorm van regen, daarna voornamelijk als sneeuw. Gedurende de tweede en derde decade van de maand was het op de meeste dagen droog. Soms viel er wat lichte sneeuw. Op 14, 23 en 24 februari viel er meer neerslag. Op 14 februari veroorzaakten ijzel, ijsregen en sneeuw overlast. Op 23 en 24 februari trok een sneeuwgebied van zuidoost naar noordwest over ons land. Het sneeuwde licht maar langdurig. In het zuiden van Limburg leverde dat lokaal een sneeuwdek van meer dan 15 cm op.
Van de KNMI stations was Arcen deze maand het natst met 62 mm. In het noorden van Friesland en op de Wadden viel in de hele maand minder dan 30 mm. Het KNMI station met de minste neerslag was net als in januari Den Helder met 22 mm. In De Bilt werd in februari 48 mm neerslag gemeten ten opzichte van 60 mm normaal.
De hoeveelheid zonneschijn was normaal en komt landelijk gemiddeld uit op circa 85 uur, het langjarig gemiddelde bedraagt ook 85 uur.
In het westen van het land scheen de zon op veel plekken meer dan 100 uur. Het zonnigste KNMI station was Schiphol met circa 105 uur zon. In het oosten en noorden van het land scheen de zon lokaal niet meer dan circa 65 uur. De Bilt telde in februari circa 75 uur zonuren tegen 86 uur normaal.
Op de meeste plaatsen was de eerste decade van de maand het zonnigst en leverde de laatste decade de minste zonuren op.
Vorig jaar februari bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 0,8 °C, het aantal uren zonneschijn 113 en de neerslagsom 21 mm.
Bron: KNMI | Gewijzigd: 28 februari 2013, 20:19 uur, door Ries
De meteorologische winter was een halve graad kouder dan normaal. Ook de sneeuw, die ons land herhaaldelijk bedekte, deed deze winter eer aan.bLandelijk lag er op 18 dagen sneeuw, terwijl de drie wintermaanden december, januari en februari gewoonlijk 13 dagen tellen met een sneeuwdek. Ook winters van 2010 en 2011 leverden veel sneeuw op, meer nog dan de winter van 2013, zodat drie van de laatste vier winters sneeuwrijk waren. Langdurige sneeuwval en soms ook stuifsneeuw en ijzel zorgden de afgelopen maanden herhaaldelijk voor overlast, vooral in het weekeinde van 8 december, op 14 en 15 januari, op 20 en 21 januari en op 14 februari.
De laatste jaren lag er vaak sneeuw in ons land, in 2010 op 43 dagen en in 2011 op 28 dagen. De afgelopen winter telde 18 dagen met een sneeuwdek tegen 13 normaal (foto: Jaap Backx)
Ondanks de vele sneeuw viel vrijwel de normale som aan winterneerslag, in drie maanden landelijk 221 mm tegen 208 mm normaal (gemiddeld over 1981-2010). December was met landelijk 130 mm veruit de natste maand. Januari en februari leverden met achtereenvolgens 53 mm en 39 mm veel minder neerslag op.
De zon scheen landelijk gemiddeld circa 190 uur tegen 196 uur als langjarig gemiddelde. De verschillen in zonaandeel waren echter groot verspreid over het land. Zo registreerde het weerstation De Kooy bij Den Helder omstreeks 240 uur zon terwijl de vliegbasis Twenthe bij ongeveer 140 uur zon bleef steken.
Stuivende sneeuw en sneeuwduinen belemmerden op 21 januari het verkeer in het noorden van het land (foto: Jannes Wiersema)
De winter toonde een grillig temperatuurverloop. De eerste twee weken waren koud met vrijwel dagelijks vorst. Daarna was het ruim drie weken uitzonderlijk zacht met begin januari temperaturen van 12 graden. Op 10 januari begon een vorstperiode die ruim twee weken duurde, waarna de maand weer zeer zacht eindigde. Eindhoven noteerde op 30 januari 13,9 graden, de hoogste temperatuur van de winter. Op 6 februari keerde de vorst terug en bleef het tot het einde van de maand koud en veelal schraal weer.
IJzel en vorst leverden bijzondere ijsvormen op, maar het schaatsijs liet de afgelopen winter te wensen over (foto: Jannes Wiersema)
Februari was met gemiddeld 1,7 graden tegen 3,3 graden normaal de koudste maand. Ook januari (2,0 graden) was koud, terwijl december (5,0 graden) een zachte maand was. Dat levert voor de winter een gemiddelde temperatuur op van 2,9 graden tegen 3,4 graden normaal.
Zeer koud werd het echter niet op een enkele dag na: op 16 januari noteerde Herwijnen met -18,0 graden de laagste temperatuur van deze winter. Op de meeste vorstdagen was de vorst licht of matig, waardoor het natuurijs te wensen overliet. Ook de sneeuw speelde de schaatsers parten maar leverde de afgelopen weken de nodige sneeuwpret op.
Bron: KNMI
De Woensdrechtse jongerenraad praat binnenkort met de Bergse jeugdraad over het sneeuw- en ijsvrij houden van fietspaden langs de Antwerpsestraatweg tussen Hoogerheide en Bergen op Zoom.
Ook de verlichting van fietpaden komt aan bod. De Woensdrechtse jeugdraad wil dat het Bergse jongerenorgaan dit bij het Bergse college van burgemeester en wethouders aankaart.
De Woensdrechtse jongerenraad, die deze week sinds lange tijd weer in vergadering bijeen was, prijst de gemeente Woensdrecht voor het strooibeleid op de fietspaden. "Maar op het Bergse gedeelte van die fietspaden wordt niet gestrooid of geveegd", aldus jongerenraadslid Jeroen van der Ha. "Jammer, want veel schoolgaande jeugd uit onze gemeente maakt gebruik van dit fietspad."
Het Woensdrechtse jeugdorgaan vindt het ook raar dat het fietspad langs de Moerkantsebaan tussen Huijbergen en Bergen op Zoom sinds kort wél goed verlicht is en de Antwerpsestraatweg – waar volgens de jongerenraad meer jeugd over fietst – niet.
Bron: BN de Stem
De politie heeft deze winter veel te maken met brokken ijs die van de daken van vrachtwagens vallen. Vorige week nog viel een brok ijs van ongeveer 50 bij 50 centimeter op de voorruit van een politieauto. Niemand raakte gewond, alleen de ruit moest worden vervangen. Het sneeuw- en ijsvrij maken van voertuigen die de weg op gaan is verplicht, maar het gebeurt volgens de politie nog te weinig. Bij overtreding staan er boetes op die kunnen oplopen tot bijna 400 euro. Hoe hoog de boete wordt voor de vrachtwagenchauffeur uit Friesland die vorige week werd aangehouden, bepaalt de officier van justitie.
Zeecontainer
Bij transportbedrijf Heisterkamp in Oldenzaal staat al jaren een zeecontainer. Chauffeurs kunnen daar via een trap opklimmen en van bovenaf het dak van de trailers ijsvrij maken. Chauffeurs zijn echter sceptisch, want als ze onderweg ergens rust moeten nemen is de mogelijkheid om de trailer bij vertrek ijsvrij te maken er meestal niet.
Er zijn ook systemen op de markt die in trailers gemaakt kunnen worden. Een langwerpig kussen blaast zich op zodat water en ijs naar beneden valt. Toch wordt het niet veel verkocht omdat veel transportbedrijven het te duur vinden om in elke trailer in te bouwen.
Bron: RTV Oost
De winter van 2013 was met 281,6 liter neerslag per vierkante meter - 220,5 liter/m2 in Ukkel - natter dan normaal en met 126 uur en 29 minuten zonneschijn ook somberder dan gewoonlijk. Normaal schijnt de zon in december, januari en februari in Ukkel 180 uur en 29 minuten. Het KMI noemt dat "zeer abnormaal", of een fenomeen dat eens om de 10 jaar voorkomt.
Maar liefst 29 sneeuwdagen in Ukkel. © belga.
"Met een zonneschijnduur van 126 uur en 29 minuten is de winter 2013 de achtste somberste sinds het begin van die waarnemingen in 1887", zegt weerkundige David Dehenauw. De 29 sneeuwdagen in Ukkel zijn ook dubbel zoveel als normaal. "De voorbije winter lijkt sterk op die van 2009-2010 met 31 sneeuwdagen en slechts 123 uur zonneschijn", aldus Dehenauw. Met een gemiddelde temperatuur van 2,9 graden Celsius was de voorbije weerkundige winter eveneens iets kouder dan normaal (3,6 graden).
Februari
Februari vertoont weinig uitschieters. Het aantal uur zonneschijn lag met 59 uur en 30 minuten lager dan normaal (77), maar blijft flink uit de buurt van het somberterecord (29 uur) uit 2010. Het KMI noteerde 11 sneeuwdagen in Ukkel, tegenover normaal 5,1 dagen. De gemiddelde temperatuur bedroeg 1,4 graden Celsius, tegen 3,7 graden als normale waarde. De gemiddelde maximumtemperatuur was met 3,7 graden "abnormaal" laag, ten opzichte van de normale waarde van 6,6 graden. Met 55,3 mm neerslag in Ukkel was februari 2013 wel volkomen normaal tegenover gemiddeld 63,1 mm.
Bron: HLN
De horecasector in de Oostkantons maakt een "zeer positieve" evaluatie van het voorbije skiseizoen. Tijdens de 46 dagen waarop er voldoende sneeuw was om te skiën, werden 35.000 paar ski's verhuurd. Een groot verschil met het winterseizoen 2011-2012, toen er helemaal niet kon worden geskied. Dat meldt het Toeristisch Agentschap Oost-België.
Bovenop de 35.000 mensen die een van de 21 wintersportcentra van de Oostkantons bezochten, waren er ook mensen die hun eigen materiaal meebrachten. Ook andere activiteiten in de sneeuw, zoals ritten met sneeuwscooters, sleeën en gewoon wandelen, werden gesmaakt. De meeste bezoekers werden tijdens de krokusvakantie geregistreerd.
Uit een rondvraag van het agentschap bij een honderdtal uitbaters blijkt dat de factor "sneeuw" vooral voor de hotels in de Hoge Venen een positief effect had. Er werden talrijke reserveringen op korte termijn voor een tot twee dagen geregistreerd. Voor de verhuur van vakantiewoningen had de sneeuw geen grote invloed, vermits deze ruim op voorhand geboekt worden.
Er kon tot nu toe geskied worden in de Oostkantons van 3 tot 17 december, van 20 tot 28 januari en van 7 tot 28 februari. Dit weekend is nog een tiental skicentra geopend, mogelijk voor de laatste keer van het seizoen.
De regio biedt meer dan 200 kilometer langlaufpistes aan. In de achttien langlaufcentra worden meer dan 8.000 paar ski's te huur aangeboden en in de drie centra voor alpineskiën meer dan 400.
Bron: de Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:04 uur, door Joyce.s
Archiefbeeld. © Thinkstock.
Er is in de bouwsector deze winter al meer werkverlet geweest dan vorige winter. Dat meldt 'Vtm Nieuws'. De bouwwerven in ons land lagen deze winter al 31 dagen stil door de koude, vorige jaar maar 19 dagen.
Een strenge winter is slecht nieuws voor de bouwsector: "De bouwsector doet het niet goed, dat blijkt ook uit onze bouwbarometer en de faillissementscijfers", zegt Hilde Masschelein van de Bouwnie.
"Als we een zachte winter gehad zouden hebben, waren er een pak meer dagen waarop er kon gewerkt worden. Dat was natuurlijk ook in het voordeel geweest van de bouwbedrijven. Want als men niet kan werken, kan men ook geen omzet hebben én kan men de vaste kosten niet dekken."
Bron: HLN
Wegenhulporganisaties Touring en VAB hebben het aantal interventies voor sneeuwongevallen de laatste maanden opmerkelijk zien toenemen ten op zichte van een jaar eerder. In de maanden december, januari en februari heeft Touring 9.640 interventies uitgevoerd voor ongevallen door sneeuw. Dat zijn er 2.794 of bijna 30 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.
© belga.
VAB, die andere wegenhulpdienst, zegt dat het door de sneeuwval in december tien procent meer interventies moest doen dan een jaar eerder. In januari was dat zelfs 25 procent meer dan in januari 2012. "Dit wil zeggen dat nog heel wat mensen hun rijgedrag niet aanpassen en onnodige risico's nemen", schrijft Danny Smagghe, woordvoerder van Touring.
Op dit moment zijn volgens onderzoek van Touring 37 procent van de voertuigen uitgerust met winterbanden. Dat is 25 procent meer dan twee jaar geleden. Maar de organisatie benadrukt dat winterbanden geen vrijgeleide zijn om roekeloos te rijden.
"Winterbanden zijn geen sneeuwbanden. Daarom roepen we de weggebruikers op om tijdens sneeuwbuien hun gedrag aan te passen en een paar vuistregels in acht te nemen. Beter is het om niet-noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen en de ochtendspits zoveel mogelijk te mijden".
Bron: HLN
Tijdens deze winter is door het Agentschap Wegen en Verkeer al 75.786 ton strooizout uitgereden op de snel- en gewestwegen in Vlaanderen. Enkel aan strooizout heeft dat tot dusver 4 miljoen euro gekost. "Met de kost van de aannemers komen we aan 12 miljoen euro", zo is vernomen van Ilse Luypaerts, de woordvoerster van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer.
© belga.
In de cijfers zitten de inspanningen van steden en gemeenten voor hun lokaal wegennet niet vervat. De wintercampagne van het Agentschap loopt dit jaar tot 22 april. Mogelijk moeten de strooiploegen in de nacht van vandaag op morgen opnieuw uitrukken voor nieuwe winterse neerslag. Die beslissing valt pas later op de avond, aldus Ilse Luypaerts.
Eventueel kan het cijfer van de winter 2009-2010 bijgebeend worden. Toen reed het Agentschap 84.384 ton zout uit. Deze winter is qua zoutgebruik al wel zwaarder dan de jaargang 2010-2011 met toen 64.425 ton strooizout.
Bron: HLN | Gewijzigd: 19 maart 2013, 18:52 uur, door Sanwa
De winter blijft voor heel wat Belgen ellendig lang duren. Enkel wie van late winterpret houdt, komt ruimschoots aan zijn trekken. En de records blijven maar sneuvelen. Zaterdag was de koudste 23 maart sinds 1873 en ook zondag was uitzonderlijk koud. Het absolute record van de laagste maximumtemperatuur op een 24 maart dateert van 1853. Het werd toen 0,7 graden. Nu werd het in Ukkel naar het einde van de dag toe nog 1,1 graden, dus dat record hield nog nipt stand. Met een gemiddelde temperatuur van 0,8 graden werd het de op twee na koudste 24 maart ooit, de koudste sinds 1879. Toch werd het weekend het koudste in 140 jaar op het einde van maart. We zitten al aan 33 sneeuwdagen ondertussen, meer dan het dubbele van vorig jaar. Maart is voorlopig gemiddeld ook al een drietal graden frisser dan normaal. Met nog een hele week vriesnachten en maxima overdag rond 3 graden ziet het er niet naar uit dat dat gemiddelde nog zal klimmen. In het centrum van het land ligt tot tien centimeter sneeuw en op de Hoge Venen zelfs 18 cm. Wintersport in de laatste week van maart hebben ze zelfs daar nog niet gezien. Vooral zo veel sneeuw zo laat op het jaar is hoogst uitzonderlijk voor ons land. De grote plaatselijke verschillen zijn ook opvallend. In West-Vlaanderen viel er veel minder of zelfs helemaal geen sneeuw, wat de ingekorte versie van Gent-Wevelgem redde. Vooral in het centrum is er veel sneeuw gevallen. Tot 10 cm en plaatselijk zelfs nog iets meer. Zo'n pak sneeuw in Vlaanderen komt op zich al niet vaak voor en al zeker niet op 24 maart.
Niet eerste keer
Zo'n pak sneeuw zo laat in de maand maart is uitzonderlijk, maar helemaal uniek is het nu ook weer niet. Frank Deboosere ging grasduinen in zijn rijke archieven. "Op 25 maart 2008 viel er in een groot deel van Vlaanderen ook veel sneeuw. Op 27 maart 1975 verliep Witte Donderdag voor veel Vlamingen heel wit. Op 25 maart 1966 waren er sneeuwbuien en bleef de sneeuw op verschillende plaatsen liggen. Ook eind maart 1952 lag er veel sneeuw."
Winter van 2010
We zitten ondertussen al aan 33 sneeuwdagen in Ukkel deze winter, terwijl het gemiddelde 19 is. Ook als er wat korrelsneeuw valt, spreekt het KMI van een sneeuwdag. Deze eeuw waren enkel 2005 met 39 sneeuwdagen en vooral de strenge winter van 2010 met 54 sneeuwdagen nog straffer. Het is overigens al de zesde keer deze winter dat zowat het hele land onder een stevige laag sneeuw ligt en ook dat is hoogst merkwaardig.
Geen ijsdag in Ukkel
Het zag er even naar uit dat we zelfs in Vlaanderen een ijsdag zouden krijgen, maar uiteindelijk kroop het kwik in Ukkel toch net boven het vriespunt om op een maximum van 1,1 graad uit te komen. Zo sneuvelde het record van 1853 net niet, maar het bleef extreem koud natuurlijk.
Zachter maar wisselvallig
Ondanks de vroege zomer in het begin van maart (op 6 maart haalde het kwik net geen 20 graden in Ukkel) blijft maart in zijn geheel extreem koud met zo'n drie graden onder het langjarige gemiddelde. En dat blijft de komende dagen zo. Vannacht en maandagochtend gaat het overal vriezen zodat er lokale ijsplekken ontstaan. Op sommige wegen ligt er ook nog sneeuw, het blijft dus opletten op de weg. Maandag, dinsdag en woensdag blijft het droog, maar koud. Er waait een scherpe oostelijke wind. Maxima in Vlaanderen rond +3 graden en overal nachtvorst. Pas daarna zou het geleidelijk zachter, maar ook wisselvalliger worden.
Bron: HLN
| Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:04 uur, door Joyce.s
De lange winter zadelt veel steden en gemeenten op met een financiële kater. De aanslepende afwisseling van vriezen/dooien en het strooizout hebben op tal van plaatsen kraters geslagen in het wegdek, waardoor veel gemeentebesturen noodgedwongen andere wegwerkzaamheden uitstellen. Want eerst willen ze de putten vullen. Door de vele vriesnachten is op veel plaatsen drie keer meer strooizout uitgekieperd dan normaal, maar de schade aan het wegdek dreigt de besturen met nog grotere geldzorgen op te zadelen. Nu de winter voor de állerlaatste keer zijn staart heeft geroerd, is voor de Vlaamse gemeenten de tijd aangebroken om de schade op te meten.
‘Ik krijg signalen uit het hele land dat het winterweer beduidend meer middelen vraagt dan de voorbije jaren', zegt Luc Martens, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). ‘Er is natuurlijk het strooien zelf, wat meerkosten geeft aan mankracht, materiaal en strooizout. Maar de schade die de vorst veroorzaakt aan het wegdek brengt nog veel hogere facturen mee. Na een koude winter als deze volstaat het vaak niet om putjes te vullen met wat koud asfalt, maar zien de gemeentebesturen zich gedwongen om het wegdek af te schrapen en hele straten opnieuw aan te leggen.'
Uit een rondvraag van onze redactie blijkt dat zowat alle stads- en gemeentebesturen hun begrote budget overschrijden. En als er onverwachte uitgaven moeten gebeuren, is snoeien op andere werken onvermijdelijk. ‘Wij voorzien 260.000 euro per jaar voor wegenwerken op het hele grondgebied, maar hebben daar nu al 60.000 euro bij moeten doen', zegt Christophe De Waele (Open VLD), schepen van Openbare Werken in Eeklo. ‘En dat betekent dat we andere geplande werken moeten opschuiven.' ‘Ons voorziene budget van 200.000 euro zal niet volstaan', zegt zijn collega Marc Vangrunderbeeck (CD&V) uit Keerbergen. ‘We zullen keuzes moeten maken: de wegen die er het minst erg aan toe zijn, laten we zo tot volgend jaar.'
De laatste druppel
Het gevolg is dat in tal van steden een onderhoudsachterstand zal ontstaan. ‘Veel lokale besturen hebben relatief hoge kosten aan hun wegennet, en dat uitgerekend in een budgettair moeilijke periode als deze', zegt VVSG-voorzitter Luc Martens, zelf burgemeester van Roeselare. ‘Een gedwongen heraanleg loopt al snel in de honderdduizenden euro's en dan zijn er andere dingen die moeten wachten. Dit kan voor sommige besturen de laatste druppel zijn. En er zaten al veel druppels in de emmer door de besparingen die de Vlaamse regering doorvoert. Er is ook geen noodfonds, de besturen moeten het geld echt bij zichzelf gaan zoeken.'
Een wegennet in goede staat is voor de gemeentebesturen erg belangrijk ‘omdat het zo zichtbaar is'. In de stad Mechelen, waar het stadsbestuur onlangs nog banen schrapte, rekent de schepen erop dat het voorziene budget volstaat. ‘Ik hoop dat het niet nodig is om elders geld te zoeken, want dat zal moeilijk worden', zegt Bart De Nijn (N-VA). ‘Maar als het moet, moet het. Want de wegen zijn heel belangrijk: we zijn wel verplicht om ze te repareren.'
De Vlaamse overheid, die instaat voor de grote wegen en de autosnelwegen, kan nog niet inschatten hoeveel de zware winter extra heeft gekost. Wel kwamen in 2013 al 906 meldingen binnen over putjes in de weg, zeven keer meer dan de 134 van vorig jaar. ‘Vooral de wegen in slechte toestand worden zwaar getroffen door het winterweer', zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer. ‘Tegen 2015 moet de onderhoudsachterstand op de snelwegen zijn weggewerkt, tegen 2020 ook op de gewestwegen. En tegen dan zouden we ook van een zware winter niet te veel effecten mogen zien.'
Bron: Het Nieuwsblad
Landelijk regent het meldingen van vorstschade aan wegen.
Ook in Friesland is schade, maar het asfalt houdt zich toch knap. Op de snelwegen en de tracés van de provincie valt het aantal meldingen van schade tot nu toe mee. Alleen bij de gemeente Leeuwarden klinkt een tegengesteld geluid.
Waar Rijkswaterstaat voor heel Nederland in de vorige winter 1243 gevallen van kapotgevroren wegen registreerde, zit de rijkswegbeheerder nu al op 2717. En er komen nog steeds nieuwe meldingen bij.
Bron: Leeuwarder Courant