© photonews.
Naar aanleiding van de koude temperaturen - vandaag tot 8 graden onder nul - wordt de periode waarin gezinnen niet mogen worden afgesloten van elektriciteit of aardgas met twee weken verlengd. Dat laat Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche weten.
Onder normale omstandigheden mogen gezinnen tussen 1 december en 1 maart niet worden afgesloten van aardgas of elektriciteit. Door het koude weer wordt dat nu verlengd tot minstens 15 maart. Dat betekent ook dat de minimumlevering via budgetmeter minstens tot die datum wordt verlengd.
Bron: HLN
De voorruit van een videosurveillanceauto van de politie is donderdagochtend gesneuveld doordat op de A1 een grote plaat ijs van een vrachtwagen viel. Tegen de 63-jarige chauffeur uit Winschoten is een proces-verbaal opgemaakt, laat de politie vrijdag weten.
Surveillerende agenten zagen ter hoogte van Oldenzaal ijsplaten van de oplegger van een vrachtwagen vallen. Twee voertuigen werden er bijna door geraakt. Toen de agenten de truck wilden inhalen om de chauffeur aan te spreken verloor de oplegger opnieuw een ijsplaat. Het ijs kwam op de ruit van de politieauto terecht, die compleet aan diggelen ging.
De trucker kan zich niet beroepen op overmacht. Hij is verantwoordelijk als er een ongeluk gebeurt door ijs of sneeuw dat van het dak van zijn voertuig valt.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
In Zuid-Limburg is het glad op de wegen door lichte sneeuwval. Volgens ANWB waren er geen ernstige ongelukken, maar wel een paar glijpartijen. Vooral op de A76 heeft het verkeer last van de gladheid. Automobilisten passen zich goed aan aan de weersomstandigheden en rijden daar langzaam.
Vanavond en vannacht is het bewolkt en gaat het vanuit het oosten licht sneeuwen, de meeste sneeuw wordt verwacht in het uiterste zuidoosten, meldt Buienradar. In de rest van het land zal er te weinig sneeuw vallen om een sneeuwdek te creëren.
Morgen ook sneeuw
Door de bewolking wordt het minder koud dan de afgelopen nachten en daalt de temperatuur naar ongeveer -1. De stevige noordoostenwind zal daarbij in kracht gaan afnemen.
Morgen is een bewolkte dag en valt er verspreid over het land af en toe lichte sneeuw. Het kwik in de thermometer loopt op naar 1 graad in het zuiden van Limburg, 2 graden in het midden van het land en 3 graden in de kustprovincies. Er staat opnieuw een matige en langs de kust (vrij) krachtige noordoostenwind, windkracht 4-6.
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:01 uur, door Joyce.s
De laatste keer dat Nederland zo veel sneeuwbuien kreeg te verduren als deze winter is nog niet eens zo lang geleden. Dat was namelijk in de winter van 2009 op 2010, zegt een woordvoerder van weeronline.nl zaterdag. "Voor velen lijkt het alsof er nooit zo veel sneeuw is gevallen, maar dat gevoel is onterecht." Het verschil met 2010 en eerdere winters met sneeuw zit hem volgens de woordvoerder vooral in het gebied waar de sneeuw is gevallen. "Normaal sneeuwt het vooral in de noordelijke provincies en in het zuiden van Limburg. Deze winter werd vooral het westen van het land getroffen en werden het noorden en zuiden gespaard."
Sneeuw in de Randstad geeft al snel veel grotere problemen op de wegen en op het spoor, waardoor de sneeuwval heftiger kan lijken. Ook is de Randstad dichter bevolkt waardoor meer mensen last van de sneeuw hebben.
Dat deze winter vooral het westen van het land werd getroffen, heeft geen specifieke oorzaak. "Het is eigenlijk gewoon toeval."
De dagen waarop het tot nu toe sneeuwde waren 7 december, 14, 15, 20 en 21 januari en 9 en 10 februari. Dit weekeinde sneeuwt het ook. In het zuiden van Limburg ligt zaterdagochtend al een tot drie centimeter sneeuw.
Het sneeuwt volgens weeronline.nl langzaam, maar het blijft het hele weekeinde aanhouden."Naarmate de sneeuw vanuit het zuidoosten verder het land intrekt wordt de sneeuwval minder. Het zou kunnen dat de kust niks van de sneeuw merkt." In Limburg ligt aan het einde van het weekeinde zo'n vijf centimeter met uitschieters naar tien centimeter. In de rest van het land twee tot vier centimeter.
Na het weekeinde wordt het iets warmer. Maandag kan nog winterse neerslag vallen. "We hopen stiekem dat dit de laatste sneeuw is. Maar daar is eigenlijk nog geen pijl op te trekken." Het wordt vanaf dinsdag zo'n vijf graden overdag, 's nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt.
Bron: Nieuws.nl
In Zuid-Limburg is het zaterdagochtend glad op de wegen door lichte sneeuwval. Volgens ANWB waren er geen ernstige ongelukken, maar wel een paar glijpartijen. Vooral op de A76 heeft het verkeer last van de gladheid. Automobilisten passen zich goed aan aan de weersomstandigheden en rijden daar langzaam.
Weerplaza.nl waarschuwt voor gladheid door sneeuwval in het zuiden van Limburg, zowel op lokale wegen als enkele snelwegen. Inmiddels ligt er 1 tot 3 cm sneeuw. Het weerbedrijf verwacht dat de sneeuwval in Limburg tot morgen in de loop van de dag aanhoudt. Er ontstaat een sneeuwdek van 5 tot 10 cm en op een enkele plek valt nog meer.
Het sneeuwgebied breidt zich zeer langzaam verder over het land uit. In de loop van de dag kan het glad worden in het oosten van Noord-Brabant, de rest van Limburg, de Achterhoek en Twente. Later vanavond en vannacht bereikt de sneeuw ook het midden en noorden van het land. In deze regio’s valt hooguit een paar centimeter sneeuw.
Morgenochtend sneeuwt het overal van tijd tot tijd. het zuidoosten blijft het morgen de hele dag glad door de sneeuwval.
Het KNMI verwacht zaterdagavond op meer plaatsen in het land lichte sneeuw. Ook zondag is er kans op sneeuw.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Alweer sneeuw?! Nee toch!? Zelfs de meeste meteorologen in de weerkamer van Meteo Consult zijn het winterweer beu en “sneeuwmoe”. Leuk of niet, de komende uren moeten we er toch weer aan geloven. Vanuit het oosten doet een sneeuwstoring een poging het land binnen te trekken. In hoeverre dit gaat lukken zetten we hieronder uiteen.
De kou van de afgelopen dagen sneed door alles heen. De was die hier hangt is dan ook stijfbevroren. foto: Gieny Westra
De drukverdeling
Het was al dagen koud in ons land. Een snijdende noordoostelijke wind waaide en waait nog steeds tussen een langgerekt hogedrukgebied dat ter hoogte van Schotland, Scandinavië en Rusland ligt en een lagedrukgebied boven het centrale Middellandse Zeegebied. Waar we eerder nog profiteerden van opklaringen onder invloed van hogedruk, zie je dat de komende uren het lagedrukgebied boven de Middellandse zee een wat noordelijkere koers gaat varen, richting de Alpen. Bijbehorende storingen komen hierdoor vanuit het oosten onze kant op en in eerste instantie, in de koude lucht, valt hieruit weer sneeuw.
Ook in het zonnetje was het een kwestie van goed inpakken. Hier aan zee in Zandvoort lag de gevoelstemperatuur, dankzij de stevige wind, een flinke stuk lager! foto: Gerard Boukes
Waar en hoeveel?
Vandaag sneeuwde het in de ochtend al vrij snel in Limburg en ook in het oostelijk deel van Nederland. Dit terwijl het westen van het land nog enige tijd in het zonnetje lag. De komende uren raakt het overal bewolkt en op steeds meer plekken begint het licht te sneeuwen. In eerste instantie zal het vooral af en toe sneeuwen in de oostelijke helft van het land. Pas in de nacht breidt de sneeuwstoring zich westwaarts uit met ook hier lichte sneeuwval. Op de meeste plekken vriest het net één graadje.
De koers van het lagedrukgebied voor de komende dagen. Een tweetal storingen trekt over ons land. bron: Midas
In het westen “wit” het landschap net wat aan, maar verder oostelijk valt meer. Ook zondag valt er van tijd tot tijd winterse neerslag, al zal dit hoogstwaarschijnlijk niet allemaal meer sneeuw zijn. Als je alles bij elkaar optelt valt er in het westen van het land ongeveer 1 centimeter, Midden-Nederland kan rekenen op 1 tot 3 centimeter, langs de oostgrens komen we uit tussen 3 en 5 centimeter en Limburg, daar valt met 6 tot 10 centimeter de meeste sneeuw.
Dooiaanval en gladheid
Geleidelijk komen we in minder koude lucht terecht. Zondag overdag komt de temperatuur 2 graden boven het vriespunt uit. Dit betekent dat we naast lichte sneeuwval ook andere winterse neerslagvarianten voorbij gaan zien komen, zoals ijsregen, onderkoelde regen en her en der ook ijzel. Natuurlijk is er in het verkeer bij sneeuwval al enige voorzichtigheid geboden, maar vooral ijzel en regen op een bevroren wegdek kan zondag voor verraderlijke gladheid zorgen. In Zuid-Limburg is het als enige plek kouder met hier vooral wat lichte sneeuw.
Vanochtend was het in grote delen van Limburg alweer langzaam aan het "aanwitten". De komende uren gaat hier lokaal in totaal 10 centimeter vallen. foto: Marij Bouwers
Ook zondagavond drupt, vlok en of ijzelt het nog her en der, maar in de nacht naar maandag wordt het vanuit het oosten op steeds meer plekken droog. De minimumtemperatuur komt uit rond 0 á 1 graad met in de vochtige lucht nevelige condities.
Verder vooruit
Maandag overdag is het bijna overal meest droog, maar wel bewolkt. In Limburg valt nog wel af en toe wat natte sneeuw. Met 2 tot 4 graden is het weer een tikkeltje minder koud. De rest van de week zien we de temperatuur verder stijgen met vanaf woensdag ook weer af en toe zon. Overdag komen we uiteindelijk uit rond 6 graden en ’s nachts rondom minima van rondom het vriespunt.
Witte wegen in Winterswijk!. foto: Gé Ensing
De start van de meteorologische lente op een maart is een droge, maar wel een met vrij veel wolken. De wind wordt noordwestelijk met vanaf het weekend de klassieke, maartse buien vanaf de Noordzee. Dus ondanks dat we de winter achter ons laten valt er toch nog af en toe wat winterse neerslag.
Bron: Meteo Consult, Midas
Vandaag is er een sneeuwzone het oosten van Vlaanderen binnengetrokken, die plaatselijk voor gladheid op de weg kan zorgen. Ook morgen zal er volgens de huidige voorspellingen nog sneeuw vallen. De temperaturen blijven negatief waardoor er in heel Vlaanderen kans is op ijs- en rijmplekken. Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale Wegpolitie vragen weggebruikers om aandachtig te zijn voor ijs- en rijmplekken en hun rijgedrag aan te passen.
© getty.
Vandaag blijft het overwegend bewolkt. In het westen blijft het droog, maar elders kan het van tijd tot tijd lichtjes sneeuwen. Er staat een matige, aan zee een krachtige en guur aanvoelende noordoostenwind. De maxima schommelen tussen min 5 graden in de Ardennen tot plus 1 graad aan de kust. Vanavond en -nacht is het bewolkt met ook nog af en toe wat sneeuw. De temperaturen zitten rond het vriespunt aan zee, en zakken tot min 6 op de Hoge Venen.
Ook morgen meer van hetzelfde. Ook dan kan er nog een vlokje sneeuw dwarrelen. In het westen van het land valt later mogelijk ook motregen. Er staat een matige, aan zee een vrij krachtige en zeer koud aanvoelende noordoostenwind. De minima schommelen tussen min 2 graden in de Ardennen tot plus 3 graden aan de kust.
Maandag kan nog altijd wat lichte winterse neerslag vallen. Vanaf dinsdag neemt die kans af. Dan wordt het ook geleidelijk minder koud. In de tweede helft van de week komt het kwik 's middags uit op ongeveer 6 graden.
Bron: HLN
Het KNMI en Rijkswaterstaat hebben een waarschuwing afgegeven voor gladheid als gevolg van sneeuwval.
De waarschuwing geldt van zaterdagavond acht uur tot en met zondag. In de waarschuwing (code geel) van het KNMI staat dat er sprake is van lichte sneeuwval. In Overijssel kan er drie tot vijf centimeter sneeuw vallen. De sneeuw komt dit keer vanuit het oosten. Strooiwagens worden ingezet om de gladheid te bestrijden.
Bron: rtv-oost | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:01 uur, door Joyce.s
Het verkeer in Nederland ondervindt zondag voorlopig weinig hinder van de sneeuw. De snelwegen zijn goed te berijden, aldus de ANWB. Wel kan het op sommige lokale wegen glad zijn. Omdat er op zondagmorgen weinig verkeer op de weg is, kan het even duren voordat het strooizout zijn werk doet. De treinen rijden ook gewoon volgens schema, aldus een woordvoerster. 'Op zondag rijden er al minder treinen. Het is nu niet nodig om extra ruimte te creëren en de dienstregeling aan te passen.'
Bron: AD
© belga.
Op vele plaatsen op de autosnelwegen in ons land is de linkerrijstrook vanochtend niet berijdbaar vanwege sneeuwval. Dat zegt het Verkeerscentrum Vlaanderen. Ook de secundaire wegen liggen er glad bij. Bestuurders worden aangeraden hun snelheid te matigen. Het Verkeerscentrum tekende desondanks maar één ongeval met hinder op afgelopen nacht. Dat was op het viaduct van Merksem. De strooidiensten zijn hard aan het werk om de wegen sneeuwvrij te maken, maar het is onduidelijk hoe de situatie de komende uren zal evolueren, gezien het nog op vele plaatsen op dit moment sneeuwt. Ook de komende week blijft het winters. Al zal het kwik overdag wel weer vlot boven de nul graden klimmen, 's nachts blijft het vriezen.
De winterellende is nog altijd niet voorbij. Vannacht is een sneeuwzone via het oosten het land binnengedrongen. Ook de rest van België kreeg sneeuw te verwerken, maar op de meeste plaatsen gaat het om lichte sneeuwval. Toch kan het sneeuwtapijt in het oosten oplopen tot zo'n 5 centimeter. In combinatie met de vriestemperaturen en de ijzige wind wordt het goed opletten op de weg, waar het KMI heel gevaarlijke toestanden voorspelt vooral 's ochtends maar ook overdag. Vooral op de secundaire wegen is het uitkijken geblazen.
Voetbaltoppers en koers
In dit cruciale sportweekend geselt het winterweer enkele belangrijke sportmanifestaties. Siberische kou teisterde de renners tijdens de Omloop en het is niet eens zeker of Kuurne-Brussel-Kuurne vanmiddag wel van start zal gaan. De beslissing daarover valt pas rond 11 uur. Ook in het voetbal is het na de afgelaste match tussen Charleroi en Zulte Waregem en de voorspelde (lichte) sneeuw bang afwachten of de toppers tussen Club Brugge en leider Anderlecht (14u30) en Standard en Racing Genk (18u) zullen kunnen doorgaan. Voorlopig lijkt Club-Anderlecht wel nog niet in het gedrang te komen, want in West-Vlaanderen zou het iets minder koud worden en vooral smeltende sneeuw vallen. Maar het veld van de Rouches zal zeker zwaarder geteisterd worden door het winterweer.
Koude wind
Er blijft vandaag veel bewolking en er zijn perioden met lichte sneeuw. Nabij de kusten zal de neerslag 's middags overgaan in natte sneeuw. De noordoostenwind is matig, aan zee vrij krachtig. De maxima variëren van -2 graden in de Ardennen, net boven het vriespunt in het binnenland tot +4 graden vlak aan zee. Vanavond en -nacht blijft het meestal bewolkt met af en toe lichte regen of natte sneeuw in Laag- en Midden-Belgie en lichte sneeuw in Hoog-Belgie. De minima variëren van -2 graden in de Ardennen tot +2 graden aan zee.
Bewolkt
Morgen is het nog steeds bewolkt met van tijd tot tijd wat regen of natte sneeuw. In Hoog-België gaat het gewoon om lichte sneeuw. Er waait een matige, aan zee een vrij krachtige noordoostenwind. De maxima bedragen -1 graad in de Ardennen en +1 tot +4 graden elders.
Nog geen lente
De rest van de week is het overwegend droog en vooral de eerste dagen ook vrij somber. De middagtemperatuur schommelt rond 4 graden. In de tweede helft van de week wordt de kans op opklaringen groter en dan kan het overdag zo'n graad of 6 worden. 's Nachts blijft het kwik met het vriespunt flirten.
Bron: HLN
In het West-Vlaamse Varsenare, een deelgemeente van Jabbeke, is vanochtend een verkeersongeval met dodelijke afloop gebeurd. Het ongeval gebeurde op de Westernieuwweg rond 6.15 uur toen het licht aan het sneeuwen was.
Volgens de politie werd de bestuurder verrast door de sneeuwval en het gladde wegdek waardoor hij met zijn wagen begon te slippen. Het voertuig belandde in een beek.
De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Het slachtoffer, dat er erg aan toe was, werd gereanimeerd. Hij werd nog naar het ziekenhuis overgebracht maar daar overleed hij aan zijn verwondingen. Volgens de politie zat het slachtoffer alleen in de wagen. Er waren ook geen andere voertuigen in het ongeval betrokken.
Bron: HLN
Het verkeer in Nederland ondervindt zondag voorlopig weinig hinder van de sneeuw. De snelwegen zijn goed te berijden, aldus de ANWB. Wel kan het op sommige lokale wegen glad zijn. Omdat er op zondagmorgen weinig verkeer op de weg is, kan het even duren voordat het strooizout zijn werk doet.
De treinen rijden ook gewoon volgens schema, aldus een woordvoerster. ''Op zondag rijden er al minder treinen. Het is nu niet nodig om extra ruimte te creëren en de dienstregeling aan te passen.''
Sneeuwval
Met name in het zuidoosten van het land blijft het voorlopig sneeuwen, zo meldt het KNMI. Daar kan 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen. Richting zee zal dit slechts zo'n 1 centimeter zijn, richting het oosten loopt het op tot 5.
In de middag zal het gaan dooien en valt er volgens Weerplaza af en toe nog natte sneeuw. Het kwik blijft dan rond het vriespunt hangen. In het oosten en zuidoosten zal het niet gaan dooien; daar blijft het dus glad. Met een stevige noordoostenwind voelt het in het hele land koud aan.
Maandag wordt lichte neerslag verwacht, het zij in de vorm van natte sneeuw of regen.
In de nacht van zaterdag op zondag is in het hele land sneeuw gevallen. Bron: NU.nl/Jan Middelveld
De eerste lichte buiten vielen zaterdagochtend in Zuid-Limburg. Op de wegen daar waren er volgens de ANWB wel een paar glijpartijen, maar geen ernstige ongelukken. Vooral op de A76 kampte het verkeer met gladheid. Bron: NU.nl/Jan Middelveld
Sneeuwval zorgt voor overlast op de A67 ter hoogte van Geldrop. Bron: NU.nl/Rob Engelaar
Sneeuwval op het spoor bij station Geldrop. Tot op heden heeft de NS geen overlast van de winterse omstandigheden. Bron: NU.nl/Rob Engelaar
Veel werk voor sneeuwruimers op zondag. Bron: NU.nl/Jan Middelveld
Bron: Nu.nl
Met uitzondering van het noorden valt in vrijwel het gehele land lichte sneeuw. Het KNMI waarschuwt in het hele land voor gladheid.
De meeste sneeuw ligt in Limburg, waar op sommige plekken ruim 10 centimeter viel. In de rest van het land valt waarschijnlijk minder sneeuw. Het KNMI rekent op minder dan 1 cm aan zee tot 5 cm in het oosten. Een deel zal overdag wegsmelten.
Glad tot maandagochtend
In het oosten en zuidoosten van Nederland kan de gladheid mogelijk tot maandagochtend duren, omdat het koud blijft en van dooi nauwelijks sprake is.
Doordat er op zondagmorgen weinig verkeer op de weg is, kan het even duren voordat het strooizout zijn werk doet. Toch heeft het verkeer voorlopig weinig last van de sneeuw. De snelwegen zijn goed te berijden, aldus de ANWB. Wel kan het op sommige lokale wegen glad zijn.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:24 uur, door Joyce.s
Wegens de barre weersomstandigheden is de 66e editie van de wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne (1.1) van vandaag afgelast. Dat is bekendgemaakt na overleg tussen organisatoren, wedstrijdjury, veiligheidsdiensten en de sportdirecteurs.
@Belga
Sneeuwval zorgde ervoor dat het 196 kilometer lange parcours er op sommige punten zeer gevaarlijk glad bij lag. De organisatoren wilden de veiligheid van de renners, volgers en toeschouwers niet in gevaar brengen en daarom werd de wedstrijd afgelast.
Het is niet de eerste keer dat Kuurne-Brussel-Kuurne wordt afgelast. Ook in 1986 en 1993 werd de koers niet gereden, toen eveneens door het slechte weer.
Bron: HLN
Ook in Zwitserland gaat een wielerwedstrijd niet door vanwege sneeuwval. De organisatie van de GP Lugano heeft zondag moeten besluiten de race te schrappen. Op het parcours is zo'n 10 centimeter sneeuw gevallen. Ook de temperatuur ligt ver onder het vriespunt.
De Belgische wereldkampioen Philippe Gilbert liet zaterdag al weten vanwege de weersomstandigheden niet in Lugano te starten. In België is de wedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne vanwege de sneeuwval afgelast.
Bron: AD
Wegens de sneeuwval zijn alle wedstrijden van de eerste elftallen in tweede, derde en vierde voetbalklasse van zondagnamiddag uitgesteld. Dat maakte de KBVB bekend. De wedstrijden in eerste gaan (voorlopig) wel door.
Bron: GvA
Tussen Apeldoorn en Deventer rijden geen treinen door een aanrijding met een sneeuwschuiver. Dat meldt een woordvoerder van de NS zondagmiddag. Bij het schoonvegen van de perrons is een sneeuwschuiver op het spoor gevallen, zegt de woordvoerder. De sneeuwschuiver is vervolgens geraakt door een rijdende locomotief. Er zijn geen gewonden gevallen, en de schade aan de trein valt volgens de NS mee. De extra reistijd is meer dan een uur en de verstoring moet rond half 3 verholpen zijn. Reizigers tussen Utrecht Centraal en Deventer kunnen volgens de NS het best via Arnhem reizen.
Bron: Nu.nl
Na een ijskoude week, met een schrale noordoostenwind en gevoelstemperaturen tussen 5 en 10 graden onder nul, neemt de roep om lenteweer toe in Nederland. De hele week viel er verspreid over het land soms ook een beetje lichte sneeuw. Sinds gisteravond begon het vanuit het oosten serieuzer te sneeuwen waardoor we op veel plaatsen kunnen genieten van een prachtige witte wereld. Hoe lang houdt het winterse weer nog aan?
Er wordt sinds zaterdagavond hard gewerkt om de wegen begaanbaar te houden. Foto: Ria Luttikhold, De Heurne.
Meer dan 20 centimeter sneeuw
De afgelopen week viel er op verschillende plaatsen al wat lichte sneeuw uit de vele wolkenvelden die werden aangevoerd uit het Oostzeegebied. Lokaal kamen ook een paar sneeuwbuien voor waaruit wat meer sneeuw naar beneden kwam. Vooral in de Limburgse heuvels werd op deze wijze al een laag van enkele centimeters gevormd. Sinds gisteravond begon het vanuit het oosten langdurig te sneeuwen. Rond een omvangrijke depressie boven het centrale deel van de Middellandse zee wordt vanuit het oosten geleidelijk zachtere lucht naar onze omgeving getransporteerd. Dit gaat gepaard met veel wolken. Door opglijding, tegen de koude lucht die op lagere niveaus vanuit het noordoosten wordt aangevoerd, valt er langere tijd neerslag in de vorm van sneeuw. Dit heeft in het oosten van het land al een sneeuwdek opgeleverd van zo’n 5 tot 10 centimeter. In Limburg worden zelfs sneeuwdiktes gemeld van ruim 20 centimeter. De sneeuw bereikte ook het westen van het land maar daar valt veel minder.
In het Limburgse Brunssum ligt een laag sneeuw van ruim 16 centimeter. Foto: Patricia Paas-Drenth.
Te koude winter
Deze winter zal als geheel als te koud de boeken ingaan met een temperatuursgemiddelde van zo’n 3,0 graden, bijna een halve graad onder de klimatologische norm van 3,4 graden. De meteorologische winter, bemeten over de periode 1 december tot en met 28 februari, is er net als de voorgaande winters een geweest van grote tegenstellingen. Nadat december vorig jaar aanvankelijk diverse sneeuwsituaties bracht, volgde aan het eind van die maand en het begin van januari een historisch milde periode met grijs en zacht weer. Direct daarop aansluitend kwam het tot de langste reeks ijsdagen (dag- en nacht onder nul) sinds de Elfstedentocht van 1997. In de laatste week van januari trad de dooi in en liepen de temperaturen zelfs op tot lenteachtige waarden ruim boven de 10 graden. In de tweede week van februari volgde opnieuw een periode met nachtvorst waarna een zachtere week volgde. Afgelopen week was het ijzig koud met een schrale noordoostenwind en kwam het kwik ‘s middags maar net boven het vriespunt uit. Wanneer wordt het dan lente?
De lente komt maar langzaam op gang in maart. In de eerste week van deze lentemaand blijft de temperatuur nog enkele graden onder de norm steken en vriest het 's nachts lokaal nog licht.
Lente komt maar langzaam op gang
Voor de winterliefhebbers hoeft er voorlopig nog geen einde te komen aan het winterweer maar velen zijn inmiddels wel toe aan de lente. Weerkundig gezien begint de lente vrijdag 1 maart al, maar de atmosfeer transformeert deze week slechts uiterst langzaam naar voorjaarspatronen. In de laatste dagen van februari wordt op enige hoogte in de atmosfeer wel zachtere lucht aangevoerd. De temperatuur op 1500 meter hoogte stijgt van -10 afgelopen nacht naar +2 graden op dinsdagmiddag. Aan de grond blijft echter met een noord- tot noordoostelijke wind vrij koude lucht ons land binnenstromen. Tot en met woensdag gaat dit gepaard met veel wolken en lokaal wat lichte regen of natte sneeuw. Tijdens de bewolkte nachten komt het kwik dichtbij nul uit en overdag wordt het 3 tot 5 graden. Vanaf donderdag krijgt de zon weer wat ruimte maar kan het ’s nachts tijdens opklaringen weer afkoelen tot onder het vriespunt. De meteorologische lente gaat dan ook vanaf vrijdag 1 maart te koud van start. Normaal wordt het overdag een graad of 9 terwijl het kwik tijdens de nachten enkele graden boven nul blijven. In de eerste week van maart mogen we blij zijn als we ’s middags rond 6 graden uit komen en kan het ’s nachts nog altijd licht vriezen. Er vallen soms enkele maartse buien. De voorjaarszon kan dan wel veel goed maken, maar deze schijnt niet continue.
Bron: Meteo Consult
De gemiddelde temperatuur deze winter was met 3,1 graden een fractie kouder dan normaal. Ook is de winter wat natter dan anders en was er iets minder zon, meldt weeronline.nl zondag in een winteroverzicht. Normaal wordt in de winter een gemiddelde etmaaltemperatuur van 3,4 graden genoteerd. Deze winter zit daar met 3,1 graden maar iets onder, terwijl veel mensen volgens weeronline.nl het gevoel hebben dat het de afgelopen drie maanden behoorlijk winters is geweest.
De weerdienst spreekt verder van opvallend veel winterse neerslag. Sneeuw, maar ook ijzel, speelde het verkeer meerdere keren flink parten. Zo zorgde hevige sneeuwval 15 januari voor de zwaarste ochtendspits ooit met een filelengte van duizend kilometer op het hoogtepunt.
Door de vorstperiode van 13 tot 26 januari konden schaatsliefhebbers een aantal keer de ijzers onderbinden, maar van een echte schaatswinter kan niet gesproken worden omdat sneeuwval de ijsaangroei belette. De laatste dagen van de meteorologische winter, die op 1 maart eindigt, verlopen naar verwachting zo goed als droog met overdag temperaturen van rond de 5 graden en 's nachts rond het vriespunt.
Bron: Nieuws.nl
Door de sneeuw zijn er vandaag minder bezoekers dan verwacht naar de bouwbeurs Batibouw afgezakt. Dat zeggen de organisatoren, zonder er cijfers bij te willen geven. Gisteren opende de beurs op de Heizel zijn deuren voor het grote publiek, dan waren er iets meer bezoekers dan vorig jaar.
De Expo in Brussel. © belga.
Door de sneeuw zijn er vandaag minder bezoekers dan verwacht naar de bouwbeurs Batibouw afgezakt. Dat zeggen de organisatoren, zonder er cijfers bij te willen geven. Gisteren opende de beurs op de Heizel zijn deuren voor het grote publiek, dan waren er iets meer bezoekers dan vorig jaar.
De organisatoren willen pas bezoekerscijfers geven na afloop van de beurs komende zondag. Ze zijn echter niet ongerust en denken op meer dan 300.000 bezoekers te kunnen afklokken. Vorig jaar werden er 310.000 geteld. Volgens de woordvoerder van de beurs, Frédéric François, zullen de bezoekers die zondag omwille van de sneeuw niet afkwamen, gewoon op een andere dag komen.
Bron: HLN