De vervoerscijfers van Air France-KLM hadden in januari te lijden van het winterse weer. Het passagiersvervoer groeide niet ten opzichte van een jaar eerder, zo meldde de luchtvaartgroep vandaag. Doordat de capaciteit 0,4 procent hoger lag, daalde de gemiddelde bezettingsgraad licht tot 81,4 procent. Air France moest op last van de autoriteiten de capaciteit gedurende 2 dagen met 40 procent verlagen in verband met de winterse omstandigheden op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Ook KLM kampte met sneeuwval op Schiphol. Het vrachtvervoer daalde in januari met 2,9 procent. Doordat de capaciteitsafname met 1,3 procent geen gelijke tred hield, daalde de gemiddelde beladingsgraad met 1 procentpunt tot 60,4 procent.
Bron: AD
Snelwegen en provinciale wegen in Noord-Nederland kunnen verraderlijk glad zijn.
Hiervoor waarschuwt de politie donderdagmorgen. In Friesland waren rond half negen nog niet overdreven veel ongelukken gebeurd.
Op de A7 bij Terwispel en Tijnje waren twee aanrijdingen. Dit gebeurde ook op de Overijsselsestraatweg bij Reduzum en op de Warreboslaan in Surhuisterveen. Er was vooral blikschade.
Bron: LC
De grote rivieren bereiken donderdag in de loop van de dag naar verwachting het hoogste peil in deze hoogwaterperiode. Rijkswaterstaat voorziet dat de Rijn bij Lobith zal stijgen naar 13,96 meter boven NAP. Na het weekeinde is de waterstand weer gezakt naar ongeveer 13,00 meter boven NAP.
De hoge waterstand wordt veroorzaakt door neerslag in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland en smeltwater van de vele sneeuw die vorige maand is gevallen. Ook in de Maas, die wordt gevoed door hemelwater uit de Ardennen, is sprake van hoogwater.
Door het hoge water zijn uiterwaarden langs Waal, Rijn, IJssel en Maas ondergelopen, veerponten uit de vaart genomen en stuwen geopend.
Er is alleen sprake van overlast. Rijkswaterstaat start pas met speciale hoogwaterberichtgeving als de waterstand boven de 14,00 meter boven NAP komt en door zal stijgen naar 15,00 meter boven NAP.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 7 februari 2013, 11:20 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Voor de vijfde winter op rij is het in ons land sprake van ijs en/of sneeuwpret in ons land. Precies een jaar geleden beleefden we een officiële koudegolf, terwijl we dit jaar een vorstperiode in januari hebben gehad en de komende week er licht winters uitziet. Met de huidige opwarming van het klimaat is de vraag echter gerechtvaardigd of dat in de toekomst zo blijft. We bekijken het vóórkomen van vorst in de Nederlandse winter.
De vorstperiode in januari heeft meerdere sneeuwsituaties opgeleverd. We zien hier sneeuwwalletjes langs een greppel in het Binnenveld, tussen Wageningen en Bennekom. Foto: Tom van der Spek.
Opwarming betekent niet altijd warmer.
Over de opwarming van het klimaat heersen nogal wat misvattingen. Het is een feit dat de Aarde in het algemeen langzaam is opgewarmd gedurende de afgelopen decennia. Dat blijkt ook uit de dertigjarige temperatuurgemiddelden die we als ‘norm’ hanteren in ons land. De huidige waarden over 1981-2010 zijn hoger dan de vorige norm van 1971-2000 en die was op zijn beurt hoger dan de norm uit 1961-1990. Het meest hardnekkige misverstand dat hierbij bij het publiek heerst, is ongeveer de volgende: "het wordt warmer, dus het ‘mag’ nooit kouder worden!” Uiteraard is dat een misvatting. De langzame opwarming van de Aarde, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de toename van het aantal broeikasgassen in de atmosfeer door menselijke invloed, moet worden geprojecteerd op de natuurlijke schommelingen in temperatuur die er altijd was, er nu ook is en er in de toekomst ook zal zijn. Die schommelingen kunnen het effect van een langzame opwarming compenseren, of sterker nog, ook nu kan er zelfs een afkoeling plaatsvinden, waarmee echter het verhaal van een langzame opwarming niet wordt ontkracht. Daarbij gaan we nog voorbij aan het feit dat er natuurlijk ook lokale verschillen optreden. Een land, of (een deel van) een continent kan langere tijd met kouder dan gemiddeld weerbeeld te maken krijgen, terwijl het elders op de wereld misschien veel warmer dan de norm is. Denk, voor een recent voorbeeld, maar eens aan de hittegolf de Australië in januari teisterde en waarbij diverse warmterecords sneuvelden. Tegelijkertijd lag de gemiddelde januaritemperatuur in Moskou bijna twee volle graden onder de daar heersende norm. De Moskovieten merkten eventjes maar bar weinig van een opwarming, maar zullen de verstikkende hittegolf in de zomer van 2011 die daar heerste, nog wel in hun geheugen geprent hebben zitten.
De afgelopen dagen vielen er winterse buien, die soms heel dreigend kwamen opzetten, zoals hier gezien vanuit het kantoorpand van Meteo Consult op 5 februari. Meestal waren ze wel hevig, maar kort van duur. Foto: Tom van der Spek.
Onze winters lijken minder vorstrijk te worden.
Winterliefhebbers hebben in ons land de afgelopen jaren weinig te klagen. Al vijf winters op rij leverde het winterseizoen zijn ijs en sneeuw op, al is het natuurlijk altijd zo dat niet ieder landsdeel daarbij even rijk bedeeld wordt. Vóór 2009 echter, hebben we een hele reeks winters gehad tijdens welke de ijspret louter op de kunstijsbanen kon worden beoefend. Daarbij bleef sneeuwpret soms beperkt tot een enkel dagdeel. Worden onze winters, gemiddeld bezien steeds minder vorstrijk, ondanks het beeld van de laatste vijf jaar?
De winterse neerslag die uit de goeddeels verijsde Cumulonimbus valt, wordt door de laagstaande zon wit aangelicht. Ook deze foto is op 5 februari gemaakt, nabij Bennekom. Foto: Tom van der Spek.
Kijken naar de gemiddelde temperatuur is niet een goede manier om naar de winterse prestaties van een winter te kijken. Logischerwijs levert een flink koude winter veel vorst op, maar ook in een zachte winter kan het flink vriezen, kijk maar naar vorig jaar, toen langdurige (zeer) zacht weer door een heuse koudegolf werd onderbroken! Een goede manier om naar de hoeveelheid vorst te kijken, is om gebruik te maken van de vorstsom, die een maat van de hoeveelheid vorst in een winterseizoen geeft. De vorstsom loopt van 1 november tot en met 31 maart en daartoe worden alle minimum- en maximumtemperaturen opgeteld, voor zover deze onder nul liggen, met weglating van het minteken. Een vorstdag met een minimum van -4 graden en een maximum van +2 graden, levert vier punten op, maar een vorstdag van -4 om +6 graden evenzeer. Een ijsdag met bijvoorbeeld -7 om -2 graden, levert 7+2=9 punten op.
We hebben de beschikking over alle vorstsommen van De Bilt, sinds 1901. De meest vorstarme winter uit deze reeks (2007) leverde slechts 40,2 punten op, de vorstrijkste winter (1963), maar liefst 807,6 punten, een enorme spreiding dus!
De laatste veertig jaar bijna geen (zeer) vorstrijke winters meer.
Kijken we naar de tien winters die sinds 1901 de meeste vorst hebben opgeleverd, dan komen daarbij de legendarische winters van weleer bovendrijven. Naast 1963 wordt de top drie gevormd door de winter van 1942 met een vorstsom van 782,3 punten en die van 1947 met 730,6 punten. Op plek ‘tien’ komt de winter van 1917, met een vorstsom van 431,5 punten.
Kijkend naar dit rijtje, zien we dat winters uit deze eeuw schitteren door afwezigheid. De meeste recente winter die we tegenkomen is die uit 1985. Deze winter staat op plek ‘acht’ met een vorstsom van 476,2. Eén plek hoger, staat de winter uit 1979 met 493,9 punten. Zeven van de tien vorstrijkste winters zijn opgetreden vóór de jaren 60 van de vorige eeuw.
Kijken we naar de groep winters die zich niet in de top tien, maar wel bij de dertig vorstrijkste hebben geschaard, dan doemen er wél een aantal winters op uit de late 20e eeuw, namelijk die uit 1996, 1987, 1986 en 1982. Maar ook hier ontbreekt de 21e eeuw, die nu toch al aan de dertiende winter bezig is, nog geheel.
In de nacht naar 6 februari viel er wederom een flink pak sneeuw, zoals hier in Bennekom. Foto: Tom van der Spek.
De laatste kwart eeuw vooral vorstarme winters.
Hoewel de winterliefhebbers de laatste vijf jaar niet echt hebben te mopperen, is het duidelijk dat er de laatste kwart eeuw toch veel meer vorstarme winters zijn geweest dan de periode daarvoor. De tien meest vorstarme winters hebben een vorstsom opgeleverd die in De Bilt onder honderd punten bleef. Naast de hiervoor genoemde winter van 2007, wordt de top drie vervolmaakt door de winter van 1989 met een vorstsom van 48,9 punten en die uit 1990 met 64,7 punten. Opvallend is dat in dit rijtje van tien maar twéé winters voorkomen van vóór 1975, namelijk op plek ‘negen’ de winter van 1923 met een vorstsom van 91,5 punten en op plek ‘acht’ de winter van 1961 met 90,2 punten. Zeven winters uit dit rijtje van tien vonden plaats in 1988 of waren van nog recentere datum. De laatste vorstarme winter was die uit 2008, die met een vorstsom van 105,2 en een twaalfde plaats, maar net buiten de top tien valt.
De temperatuurpluim van het ECMWF, gebaseerd op gegevens van de afgelopen nacht, geeft aan dat het met het gekwakkel voorlopig nog niet is gedaan. Sterker nog, het wordt eerst nog wat kouder. De vorstsom zal deze maand dus nog heel wat puntjes weten te sprokkelen.
Gouden tijden?
De winterliefhebbers zullen misschien met weemoed terugkijken naar al die lange en koude winters van weleer, maar aan de andere kant maken we de laatste vijf jaar relatief bezien ‘gouden tijden’ mee. De meest vorstarme winter uit dit rijtje was die van 2009, met een vorstsom van 199,9. De huidige winter staat pas op 150,3 punten, maar deze winter is natuurlijk nog niet voorbij. Hoewel we de komende periode hoogstwaarschijnlijk niet een reeks ijsdagen zullen krijgen zoals in januari, zal het kwik zeer geregeld onder nul komen. De vorstsom kan dus nog lekker oplopen en daarom is de kaap van 200 punten wellicht nog te nemen. Daarmee wordt deze winter niet koud of streng, maar zal rondom ‘gemiddeld’ blijven, net als de afgelopen vier winters. De toekomst zal moeten uitwijzen of dat momenteel het hoogst haalbare is, of dat we toch weer eens een écht strenge winter krijgen. Wat ook in een opwarmend klimaat kan een strenge winter nog steeds voorkomen. Aan de andere kant zullen we nog genoeg winters krijgen, waarbij de schaatsen in het vet zullen blijven.
Bron: meteo Consult
De bestuurder is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk gebeurde op de Nico Bolkensteinlaan na een flinke hagelbui. De auto gleed van de weg en botste tegen een boom. De weg was na het ongeluk een tijd afgesloten.
Bron: RTV Oost
Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor een moeizame en gevaarlijke avondspits op donderdag. Intense sneeuw- en hagelbuien bemoeilijken het verkeer. Enkele ongevallen door watergladheid zorgen voor extralange files.
‘Sinds 17 uur zijn al verschillende meldingen binnengekomen van ongevallen door watergladheid en slechte zichtbaarheid', zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. ‘Vooral in de oostelijke provincies Antwerpen en Limburg, en in de Kempen. Het gaat om intense buien van sneeuw, smeltende sneeuw en korrelhagel. De sneeuw blijft niet liggen, maar verrast de chauffeurs omdat het wegdek op korte tijd zeer glad wordt.'
Ongevallen door watergladheid werden genoteerd op de E313 rond Antwerpen en in Hasselt. In het Limburgse Bilzen en het Luikse Boirs (E313) wordt gewaarschuwd voor ijzelvorming. De uittocht uit Brussel wordt bemoeilijkt door een ongeval op de E19 in Vilvoorde, richting Antwerpen, en een ongeval aan de Vierarmentunnel.
In Vlaanderen stond er rond 17.15 uur 130 kilometer file, voor het hele land werd 200 km file geregistreerd. ‘Dat is meer dan normaal voor een donderdagavond', aldus Hajo Beeckman. ‘We geven de raad aan de mensen die vanavond en vannacht nog de weg op gaan om zeer voorzichtig te rijden. Zeker bij sneeuwval wordt het wegdek gevaarlijk glad. De sneeuw of hagel vermindert ook het zicht op het andere verkeer. Snelheid matigen is dan de boodschap.'
Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt ook voor plaatselijke gladheid door de sneeuwval die donderdagavond, -nacht en vrijdagochtend wordt voorspeld. In een gezamenlijk persbericht vragen het Agentschap, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale wegpolitie om het rijgedrag aan te passen aan de situatie op de weg.
De aangekondigde sneeuwval kan in combinatie met temperaturen rond het vriespunt plaatselijk gladheid veroorzaken. Op sommige plaatsen kan de sneeuw ook tijdelijk blijven liggen op het wegdek.
Het Agentschap Wegen en Verkeer stelt dat strooiacties weinig zin hebben indien de temperaturen positief blijven. Dan smelt de sneeuw vanzelf weg. Niettemin staan de strooidiensten paraat om inspecties uit te voeren en indien nodig ook te strooien.
Bron: de Standaard
De winterse neerslag die vandaag over het land is gevallen, veroorzaakt hier en daar problemen op de weg. Vooral het verkeer tussen Brussel en Antwerpen zit danig in de knoop. Sabine Hagedoren waarschuwt voor nieuwe winterse neerslag komende nacht en morgenvroeg waardoor de ochtendspits moeilijk belooft te worden.
Al de hele avond is het moeilijk rijden tussen Brussel en Antwerpen. Door de winterse neerslag zijn verschillende ongelukken gebeurd. Vooral de oprit naar de E19 vormt een probleem. Sommige chauffeurs moeten er meer dan een uur aanschuiven.
Weervrouw Sabine Hagedoren waarschuwt intussen voor nieuwe winterse buien van overzee die vannacht over het land zullen trekken. In combinatie met temperaturen rond het vriespunt kan het gevaarlijk glad worden op de weg. Ook morgenochtend is het oppassen geblazen want ook dan worden sneeuwbuien verwacht.
Bron: De Redactie
Er zijn vanochtend vroeg geen problemen op de weg door gladheid. Het verkeer werd gisteravond gewaarschuwd dat het in de ochtendspits glad kon worden door sneeuwbuien en bevroren weggedeelten.
Volgens Rijkswaterstaat zijn er tot nu toe geen meldingen binnengekomen van slippartijen. Er werd gisteravond gewaarschuwd voor plaatselijke gladheid. Die waarschuwing blijft wel van kracht.
NOS-weerman Marco Verhoef waarschuwde gisteravond ook voetgangers: "Op de wegen wordt wel gestrooid, maar voetpaden worden overgeslagen. Die kunnen spiegelglad zijn."
Bron: NOS
De winterse buien zorgen vanochtend niet voor acuut gevaar op de hoofdwegen, zo is vernomen van het Vlaams Verkeerscentrum. De structurele files zijn niet langer dan normaal. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft in alle provincies, behalve West-Vlaanderen, preventief gestrooid.
In de provincie Antwerpen zorgt een vrachtwagen wel voor hinder op de E34 richting Turnhout ter hoogte van Ranst. De vrachtwagen staat er schaar in de grote bocht waar de E34 afsplitst van de E313 en moet getakeld worden. In de provincie Antwerpen gebeurden ook enkele kleine ongevallen, die echter niet allemaal gerelateerd waren aan gladheid. Afgelopen nacht hebben de strooidiensten preventief 810 ton zout gestrooid. Vanochtend is er niet meer gestrooid omwille van de positieve temperaturen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:56 uur, door Joyce.s
De snelweg A58 tussen Vlissingen en Bergen op Zoom is vrijdagochtend bij Heinkenszand tijdelijk afgesloten geweest omdat de weg te glad is. Ook was er een ongeval gebeurd, meldde de ANWB. In de rest van het land valt de gladheid op snelwegen tot nu toe mee, zegt een woordvoerder. Wel blijft de waarschuwing gelden dat het plaatselijk glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten of winterse buien.
Bron: Nu.nl
De winter laat zich opnieuw voelen en dat heeft ook een impact op het verkeer. Door de sneeuwval gingen hier en daar auto's aan het slippen en gebeurden er ongevallen. De schade bleef gelukkig beperkt.
Bron: HLN
Terwijl zich men in delen van de Verenigde Staten, waaronder New York, schrapzet voor 'winterstorm Nemo', kunnen ook wij ons vrijwel tegelijkertijd opmaken voor een soort van sneeuwstorm. Ergens tussen zondagavond en maandagochtend komt vanuit het westen een lagedrukgebied opzetten. Aan de oostflank van dit systeem zal het in ons land stevig gaan waaien uit het zuidoosten en in combinatie met te verwachten sneeuwval is het woord sneeuwstorm tegen die tijd dan misschien wel op zijn plaats.
Stormdepressie Nemo aldus hoofdberekening van het Amerikaanse model NCEP voor zaterdag 7 uur Nederlandse tijd. Rondom het systeem stormwinden van rond 50 knopen, windkracht 10 (vlaggetjes).
Sneeuwstorm V.S.
In de V.S. zijn 700 vluchten al gecancelled. Ook vanaf Schiphol zijn vluchten naar de VS geannuleerd. Er wordt tot 60 centimeter sneeuw verwacht. Collega's in de V.S. spreken van een sneeuwstorm die 'mogelijk in de recordboeken gaat'. In de regio New York valt lokaal tot 60 centimeter sneeuw. Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, bereidt zich ook voor op de mogelijke storm. "We hopen dat de metereologen overdrijven met de hoeveelheid sneeuw." In delen van New Jersey, New York, Massachusetts, Rhode Island en Connecticut zijn waarschuwingen voor de storm uitgegaan.
Voor de berichtgeving betreffende Nemo zie: http://www.onweer-online.nl/forum/topic/37397/berichtgeving-blizzard-nemo-usa/#message386980
'Natuurlijke confetti' bij ons
Het carnavalsweekend en maandag, Rosenmontag, staan voor de deur. Het lijkt er op dat het winters wisselvallig is, maar details en precieze tijdsindicaties van/over twee sneeuwgebieden zijn lastig, aangezien de computerberekeningen daar onderling over verschillen. Maar dat er 'natuurlijke confetti' gaat vallen in delen van het land dit weekend en ook maandag is wel duidelijk.
Foto: Willy Steenkamp, Loil (Gld)
Weersverwachting zaterdag 9 februari: zon en sneeuwbui
Op de weerkaarten geldig voor morgen, zaterdag, ligt een hogedrukgebied boven Scandinavie dat probeert 'samen te smelten' met een hogedrukgebied boven de Azoren. Nederland zit precies op het punt waarbij de twee drukgiganten verbinding willen maken. Ondertussen is de lucht van onder tot boven koud met op bijvoorbeeld 1500 meter temperaturen van rond -11 graden en zien we een verzwakt front vanuit het westen naderen. Verzwakt, omdat het in het hogedrukgebied terechtkomt. Op enige hoogte waait een noordelijke wind en daarmee worden zaterdag een paar losse sneeuwbuien aangevoerd. Bovendien is de lucht onstabiel van opbouw, zodat er ook spontaan een enkele sneeuwbui kan ontstaan. Verder zijn er ook zonnige perioden en wordt het, na een nacht en ochtend met 1 tot 5 graden vorst, maximaal 2 tot 4 graden boven het vriespunt. Met daarbij weinig wind. Kortom, voor de carnavalsvierders is het weer zo gek nog niet. Het feestgedruis en de carnavalskleding houden hen wel warm
De weerkaart van ECMWF (hoofdberekening) van 1 uur afgelopen nacht, met temperaturen, geldig voor zaterdag 9 februari 13 uur. Vanuit het westen naderend front, een occlusie.
Weersverwachting zondag 10 februari: later sneeuw
Het verzwakte front weet door het hogedrukgebied te glippen en komt zaterdagavond het zuidwesten van het land binnen. Daar, in Zeeland, kan naast natte sneeuw ook regen vallen. Vervolgens is het de vraag hoe snel het front naar het noordoosten trekt en als dat gebeurt, wat er dan van overblijft qua sneeuwhoeveelheden. Tot nu toe lijkt het er op dat vooral het zuiden de grootste kans maakt op enige sneeuw, qua hoeveelheden is het nu nog even gissen.
Weersymbolen van het model geldig voor de nacht naar zondag 10 februari. De rode kleuren stellen winterse neerslagsymbolen voor. De groene regen en de strepen mist en nevel.
Op de weerkaart van het Europese model van afgelopen nacht, althans de hoofdberekening daarvan, is het frontje zondag overdag al geeneens meer ingetekend. Op dat moment komt vanaf de Britse eilanden een vrij actief lagedrukgebied opzetten. De verbinding van het hogedrukgebied is overigens dan verbroken; we zien nu het ene hogedrukgebied boven de Azoren en het andere met het zwaartepunt boven Lapland. Na opnieuw een vorstnacht, lokaal daalt de temperatuur tot rond -5 graden, verwachten we zondagmiddag maximale thermometerstanden van 0 tot 2 graden. Er steekt een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind op en die lijkt later op de dag nog iets sterker te worden, met uiteindelijk tot 7 Beaufort aan toe langs de kust. De 'warmbloedige' depressie duwt zijn frontaal systeem naar onze omgeving. Volgens de berekening van het Europese model van afgelopen nacht gaat dit zo'n beetje 12 uur later gebeuren dan in de eerdere uitdraai van dit model, 12 uur daarvoor. Dit geeft maar aan dat er onzekerheden aan deze verwachting kleven.
Weerkaart met temperaturen van dezelfde modeluitdraai, geldig voor zondag 10 februari 13 uur.
Op basis van de nieuwste hoofdberekening, die we voorlopig wel aanhouden, is het zondag eerst nog droog met in het noorden en oosten aardig wat zonneschijn. Vervolgens gaat het in de avond in Zeeland sneeuwen en in de nacht naar maandag trekt de sneeuwval vervolgens langzaam noordoostwaarts. Rosenmontag zou dan wel eens 'Weissemontag' kunnen worden en de weggebruiker is bij deze alvast gewaarschuwd. Mogelijk blijft het noorden en noordoosten nog tot in de vroege ochtend droog.
En hier de te verwachten weersymbolen voor de nacht naar maandag 1 uur
Bron: MeteoConsult, nu.nl | Gewijzigd: 10 februari 2013, 06:10 uur, door Marga
De uitbaters van de skicentra in het zuiden van het land wrijven zich in de handen: op de plateaus van de Hoge Venen, in het zuiden van Henegouwen en in de provincie Luxemburg ligt 12 tot 30 centimeter sneeuw. Dertig langlauf- en skicentra zijn dit weekend open in Wallonië. De meeste daarvan zullen ook in de krokusvakantie toegankelijk zijn.
© belga.
In de Oostkantons zijn zeventien van de negentien skicentra open. Daar komen nog Thier des Rexhons, Mont des Brumes en de piste van Wanne bij, die zes jaar jaar lang dicht was. In de provincie Luxemburg kunnen de latten aangebonden worden in negen van de twaalf centra. In Henegouwen worden sneeuwliefhebbers verwacht op de piste van Rièzes, in Chimay.
Er kan geskied worden in de centra Baraque Fraiture, Mont des Brumes (Francorchamps), Thier des Rexhons (Spa), Wanne en Ovifat. Langlaufen kan dit weekend in de Hoge Venen (Signal de Botrange, Centre Nature de Botrange, Baraque Michel, Mont Rigi, Mont Spinette, Crêtes de Xhoffraix), de Belgische Eifel (Rocherath, Elsenborn, Bütgenbach, Weywertz), Eupen, Sankt-Vith en de vallei van de Our (Losheimergraben en Manderfeld). Ook de sleepiste van Ferme Libert is open en in Baugnez worden sneeuwscooters aangeboden.
In Luxemburg zullen de langlaufpistes van Baraque Fraiture, Bertrix, Champlon, Gouvy, Saint-Hubert, Samrée, Anlier, Senonchamps en Odeigne open zijn.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In de nacht van zondag op maandag zullen er flinke sneeuwbuien over het land trekken. "Er kan een lekker pak sneeuw vallen", aldus RTL-weerman Peter Timofeeff. De verwachting is nog een beetje onzeker, maar er lijken in ieder geval winterse buien over het land te trekken met een forse wind. Mogelijk zal er sprake zijn van sneeuwjacht. Daardoor wordt het zicht minder en kunnen gevaarlijke situaties ontstaan op de wegen.
Sneeuw blijft liggen
Omdat de temperatuur laag blijft, zo rond het vriespunt, zal de gevallen sneeuw maandag waarschijnlijk blijven liggen. Later op de maandag zijn alle buien voorbij getrokken en wordt het weer rustiger. Na maandag blijft het kwakkelweer, met lichte vorst in de nacht en overdag temperaturen net boven nul.
Bron: RTL
De HTM laat komende maandagmorgen minder tramlijnen rijden in verband met de verwachte sneeuwval.
De tramlijnen 6, 12, 16 en 19 blijven in de remise en worden grotendeels vervangen door bussen. Op lijn 6 tussen Leidsenhage en het Centraal station en op lijn 16 tussen Wateringen en station Hollands Spoor. Lijn 12 en 19 rijden helemaal met bussen.
RandstadRail 3 en 4 gaan in Zoetermeer alleen rechtsom door de Krakeling. Op lijn 4 rijdt tussen de Javalaan en het Stadhuis een pendeltram. Lijn 1 rijdt tussen Rijswijkseplein en Broeksloot de route van tram 15.
Het hangt van het weer af wanneer alle trams weer gaan rijden, maar het is de bedoeling dat dit in fases gebeurd, zo laat het vervoersbedrijf weten.
Bron: Den Haag FM
Arbiter Braamhaar keurt het veld in Leeuwarden af. © pro shots.
Het duel in de eerste divisie tussen Cambuur Leeuwarden en SC Veendam is vrijdag vlak voor de aftrap alsnog afgelast. Scheidsrechter Eric Braamhaar oordeelde dat de grasmat in Friesland vanwege de sneeuwval onbespeelbaar is. De overige zes duels die vrijdag in de Jupiler League worden gespeeld gaan wel gewoon door.
Bron: AD
© ANP.
De wegen in heel Nederland kunnen vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatselijk glad zijn. Daarvoor waarschuwt de ANWB. De gladheid kan ontstaan door winterse buien en door het bevriezen van natte weggedeelten.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:22 uur, door Joyce.s
(Foto: archief)
Dit weekend kan er op dertig plaatsen in Wallonië geskied worden. Op de pistes op de Hoge Venen, in het zuiden van Henegouwen en in Luxemburg ligt tussen de 12 en de 30 centimeter sneeuw. De meeste pistes zullen ook in de krokusvakantie nog open zijn.
Bron: deredactie | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:22 uur, door Joyce.s
Op de N36 tussen Beerzerveld en Sibculo is vanmorgen een bedrijfsbusje over de kop geslagen. De bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht. De man reed in de richting van Sibculo toen hij, vermoedelijk door de gladheid, in de berm terecht kwam. Hij probeerde tegen te sturen maar schoot daardoor dwars over de weg, over een sloot, een weiland in. Het busje sloeg een paar keer over de kop en kwam enkele tientallen meters verderop in het weiland tot stilstand. De bestuurder wist zelf uit het busje te klimmen. Een bergingsbedrijf heeft het busje afgevoerd.
Bron: rtv-oost
Meteorologie is een prachtig vak, maar zit soms ook vol met onzekerheden. In grote lijnen maken we een verwachting, gebaseerd op verschillende weermodellen en berekeningen, maar ook met eigen input en ervaring. Over het algemeen zitten we er dan ook goed op, maar er zijn soms situaties die zelfs voor de meest ervaren meteorologen lastig blijven. Een bui blijft bijvoorbeeld een lastig ding, want waar gaat hij of gaan ze ontstaan en hoeveel gaan het er worden? De ene plek krijgt er wel één over en de andere plaats niet. Voor de één klopte de verwachting dus wel, voor de ander gevoelsmatig niet, want hij of zij kreeg geen enkele bui over zich heen. Maar soms zijn de situaties ook landelijk erg lastig. Aanvankelijk zou er namelijk in de loop van zondag een sneeuwstoring over het land gaan trekken die op veel plaatsen voor ruim 10 centimeter sneeuw zou gaan zorgen. De laatste berekeningen laten ditzelfde front echter ten zuiden van ons langs trekken. In het laatste geval valt er in het hele land dus nauwelijks sneeuw. Een lastige kwestie.
De bovenluchtkaarten vanaf zondag tot en met maandag laten zien dat alle activiteit ten zuiden van ons langs lijkt te trekken. De groene/gele/rode/blauwe kleur is neerslag; rood en blauw zijn de grootste hoeveelheden. Bron: ECMWF.
De atmosfeer is heel omvangrijk, maar vaak bijzonder grillig. Er gebeurt van alles en als reactie daarop komt het ook weer tot andere gebeurtenissen. Veel weermodellen en de verschillende berekeningen daarvan hebben dit allemaal goed in de smiezen, maar soms gebeuren er toch ook nog weer onverwachte dingen. Veel daarvan heeft te maken met timing. Trekt een lagedrukgebied namelijk toch iets meer naar het zuiden dan we (lees: ook de weermodellen) hadden verwacht, dan krijgen we misschien net niet te maken met die bijbehorende storingen en dat maakt in een klein landje als Nederland toch al snel het verschil tussen droog en ‘nat’ weer.
Aan de grond zien we dat ook goed terug. Zowel het lagedrukgebied als het bijbehorende front schuiven vooral over België en Frankrijk. In dit geval blijven wij nu buiten schot. Bron: EMCWF.
Klein land
Vooral de ‘grootte’ van ons land maakt het maken van een verwachting soms erg moeilijk. Als op een weerkaart van Europa een regen- of in de huidige situatie sneeuwfront volgens de nieuwste berekeningen op een weerkaart 1 of 2 centimeter noordelijker of zuidelijker wordt verwacht, zal alleen een ‘kenner’ die vaker naar de weerkaarten kijkt het verschil zien. Op de schaal van de weerkaart is het vaak een verschil van niks.
Kijken we vervolgens op Nederlandse schaal maakt die 1 of 2 centimeter van de weerkaart ineens heel veel uit, dan is het relatief gezien een ‘enorme’ afstand van soms wel meer dan 100 kilometer. Groot genoeg om het weer in grote delen van Nederland van kleur te laten verschieten. Het bijvoorbeeld droge noorden wordt dan ineens toch ook nat.
Helemaal tijdens het carnavalsweekend is dit een lastige situatie, want aanvankelijk zou het front pal over ons land trekken en op veel plaatsen ruim 10 centimeter sneeuw achterlaten. Nu zien de weerkaarten er totaal anders uit. Definitief is ook deze verwachting nog niet. Foto: Margreet van Vianen.
Sneeuwstoringen
Ook dit weekend hebben we met zo’n lastige situatie te maken en dan is het ook nog eens een feestweekend. Vandaag al maakt de atmosfeer het ons knap lastig. Een kleine storing op de Noordzee bezorgt de weermodellen en de meteorologen in de weerkamer hoofdbrekens. Opeenvolgende berekeningen doen er steeds iets anders mee. Dan weer wel en dan weer niet laten ze de storing het land opkomen. En nu komt hij dus wel. Later vanmiddag vanuit het westen. Een stukje zat er vanochtend al vooruit en heeft in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland al sneeuw gebracht. Vanavond volgen veel meer plaatsen. Op het laatst zal duidelijk worden welke…
Veel mensen vieren dit weekend carnaval en zijn dus (terecht) zeer veel bezig met het weer. Je moet er namelijk toch niet aan denken dat de wagens in de optocht van de weg af schuiven door bijvoorbeeld zware sneeuwval of andere winterse perikelen.
Een paar centimeter op de weerkaarten maakt op Nederlandse schaal dus het verschil tussen droog en vrij zonnig weer met misschien een lokale winterse bui of een dik pak sneeuw. Foto: Ab Donker.
Het probleem van de zondag
De afgelopen dagen werd het steeds duidelijker. Een behoorlijk actieve sneeuwstoring zou ergens in de loop van zondag naar maandag van zuidwest naar noordoost het land overtrekken. Op veel plaatsen zou uiteindelijk ruim 10 centimeter sneeuw gaan vallen, met lokaal ook nog uitschieters omhoog. Qua timing werd het hier echter ook al lastig, want zou hij in de ochtend overtrekken of later op de dag of misschien wel in de nacht? Voor bijvoorbeeld een carnavalsoptocht is dat tijdstip natuurlijk erg van belang. De weerberichten worden scherp in de gaten gehouden…
En dan komen de nieuwste berekeningen binnen…
De sneeuwstoring lijkt volgens de laatste berekeningen op Europese schaal ineens iets zuidelijker terecht te komen. Op Nederlandse schaal betekent dat, dat deze storing ten zuiden van ons langs gaat trekken en op een paar centimeter sneeuw in Zeeland na, lijk het nu zelfs grotendeels droog te blijven met flink wat zonneschijn. Een totaal ander beeld dus op zo’n korte termijn, terwijl het positieverschil op Europese schaal ‘slechts’ 400 kilometer, ofwel op de weerkaart een paar centimeter bedraagt.
Ook vandaag viel lokaal al een paar centimeter sneeuw, maar de verwachting voor zondag is een flink stuk lastiger. Foto: Dick Singer.
Definitief
Toch is het in deze situatie nu nog te vroeg om te zeggen dat die storing helemaal niet meer over het land gaat trekken, want opnieuw een centimeter verschil in de volgende berekeningen en dan zit in dit geval het zuiden van het land alsnog in de sneeuw. Tot op het laatste moment blijft dit dus een erg lastige situatie, al zou dit met regen een minder groot probleem zijn.
Sneeuw of regen
Om deze laatste opmerking uit te leggen, hoeven we alleen even naar de dichtheid van sneeuw en regen te kijken. Valt er op een dag 2 of 5 millimeter regen, dat zal niemand echt opvallen. Het regent en het wordt uiteindelijk weer droog, maar bij sneeuw is dat anders. Twee millimeter regen levert grofweg zo’n 4 centimeter sneeuw op en 5 millimeter regen dus een centimeter of 10 aan sneeuw en dat is een flinke laag. Het ‘relatief kleine’ verschil valt nu wel degelijk op en daar komt ook nog bij dat sneeuw veel langer blijft liggen. We hebben er dus veel meer ‘overlast’ van.
Bron: Meteo Consult