Het waterschap Reest en Wieden start de bemalingen in het hele beheergebied gefaseerd op. Vanaf zondag begint het gemaal A.F. Stroink tussen Vollenhove en Blokzijl weer met het wegpompen van water uit de boezem in Noordwest-Overijssel. Het gemaal werd op 14 januari stopgezet. Om te kunnen malen, moeten de gemalen ijsvrij zijn. Gemalen die zijn vastgevroren worden vanaf zondag weer ijsvrij gemaakt. Daarnaast worden ook de stuwen weer beweegbaar gemaakt. Vastgevroren rubbers worden voorzichtig ijsvrij gemaakt.
Voorzichtig
Het waterschap gaat voorzichtig te werk met het opstarten van de poldergemalen. Te snel afvoeren van water kan schade aanbrengen aan oevers en kaden door aanhangend ijs. Hierop worden extra inspecties uitgevoerd. Het besluit is in overleg met de gezamenlijke ijsclubs genomen. De ijsdikte op de meren, sloten, vaarten en kanalen neemt nu snel af en daardoor ook de betrouwbaarheid van het ijs. Door de bemaling ontstaan er eerst plaatselijk zwakke plekken, die niet duidelijk zichtbaar zijn. De komende dagen wordt er geen vorst van betekenis meer verwacht.
Niet meer op het ijs
Het waterschap adviseert iedereen om beslist niet op het ijs van de sloten, vaarten en kanalen te gaan. Het waterschap heeft er in de afgelopen weken alles aan gedaan om iedereen veel schaatsplezier te bezorgen. Nu de vorst verdwijnt is de bemaling de eerste prioriteit.
Bron: Rtvoost
De scheepvaart op het IJsselmeer, Markermeer, Ketelmeer en de Randmeren ondervindt hinder van ijs. Rijkswaterstaat meldde zondag dat daarom maatregelen zijn genomen. Zo is op het Markermeer vanaf zondag konvooivaart ingesteld op de route Amsterdam-Lelystad. In konvooi varen schepen onder begeleiding van twee of meer ijsbrekers. Ook op het IJsselmeer, het Ketelmeer en de Randmeren is ijs, maar daar kan nog zelfstandig worden gevaren. Wel zet Rijkswaterstaat hier ijsbrekers in om de doorvaart vrij te houden.
Bron: AD
Automobilisten en andere weggebruikers moeten zondagavond en maandag rekening houden met gladde wegen. Daarvoor waarschuwt het KNMI. In de noordelijke en westelijke provincies waait het maandag bovendien hard. Windstoten kunnen een kracht van 80 kilometer per uur bereiken.
Her en der zijn wegen beschadigd, die worden gerepareerd. De A58 tussen Goes en Heinkenszand is tot 22.00 uur deels afgesloten vanwege een spoedreparatie, meldt de politie. Het verkeer wordt omgeleid. Elders worden rijstroken afgesloten. De waarschuwing voor bevriezing van gladde weggedeelten geldt tussen ongeveer 23.00 uur en maandag 07.00 uur, aldus het KNMI.
De gladheid waarvoor de ANWB eerder waarschuwde heeft zondagochtend niet voor grote problemen gezorgd op de weg. Door vorst in de grond was het door het hele land en met name op lokale wegen glad. De komende dagen wordt het herfstachtig weer met regen en wind. De temperatuur kan oplopen tot 11 graden.
Bron: Nieuws.nl
Nu de dooi is begonnen en de sneeuw smelt, kan de schade die de vorst heeft aangericht aan de snelwegen worden hersteld. Op meerdere plaatsen in het land worden gaten en scheuren in het wegdek gerepareerd.
De snelweg A58 is helemaal afgesloten tussen Goes en Heinkenszand (Zeeland). Daar moet een spoedreparatie worden uitgevoerd omdat het wegdek ernstig beschadigd is.
Op de A16 in Rotterdam, tussen knooppunt Terbregseplein en de Van Brienenoordbrug, zijn twee rijstroken afgesloten. Ook op de A6 bij Lelystad, de A9 bij Amstelveen, de A27 bij Gorinchem en de A20 bij Moordrecht worden herstelwerkzaamheden verricht.
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:52 uur, door Joyce.s
De vorstperiode in Nederland is na ongeveer 2 weken voorbij. Sneeuw en ijs op de wegen smelten snel. Dat kan zorgen voor ijzel. Bovendien komt de vorstschade aan de snelwegen aan het licht. Op zeker zes plekken moest Rijkswaterstaat zondag spoedreparaties uitvoeren.
De vorst eindigde zaterdag. Aan het begin van de avond kwam het kwik in De Bilt boven 0, voor het eerst sinds 14 januari. Tienduizenden schaatsers grepen daarom hun laatste kans op een toertocht. Er waren acht grote tochten, met name in Friesland en Overijssel.
Een metershoge berg kruiend ijs bij Stavoren. © anp.
De kou is echter nog niet helemaal uit de lucht. In de nacht kan het smeltende sneeuwpak weer bevriezen. Om ijzel te voorkomen, wordt gestrooid in onder meer Friesland, Utrecht, Limburg en rond Rotterdam en Den Haag. Bij het Groningse dorp Westerlee kwam zaterdag een 23-jarige man om het leven door gladheid. Hij raakte in een flauwe bocht de macht over het stuur kwijt. De auto vloog vlak voor een tegenligger langs, botste tegen een boom en kwam in een sloot terecht.
Op het IJsselmeer en het Markermeer is nog wel ijs. Dat begint op meerdere plekken te breken en op te hopen. Bij Marken is een metershoge muur van kruiend ijs ontstaan. Schepen moeten tussen Amsterdam en Lelystad in konvooi door het ijs varen. Op de randmeren rond Flevoland zet Rijkswaterstaat ijsbrekers in om de doorvaart vrij te houden.
Rijkswaterstaat heeft de snelweg A58 bij Goes zondagmiddag en -avond afgesloten. Het wegdek was ernstig beschadigd en moest worden hersteld. Ook in de A16 in Rotterdam, de A9 bij Amstelveen, de A27 bij Gorinchem, de A6 bij Lelystad en de A20 bij Gorinchem moesten gaten en scheuren worden gerepareerd.
Voor de komende dagen wordt erg zacht weer voorspeld. Dinsdag en woensdag kan het 10 graden boven 0 worden. Sneeuw en ijs zullen daardoor erg snel smelten. Waterschappen in het noorden hebben zondag hun gemalen weer aangezet om wateroverlast te voorkomen.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:20 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
In het hele land is het glad op lokale wegen. Daardoor zijn vanavond al op verscheidene plaatsen aanrijdingen ontstaan, meldt de politie.
Op de snelwegen is de situatie minder ernstig, zegt de ANWB. Toch is aan het begin van de avond ook op die wegen gestrooid, in acht regio's. Doordat het eerder vandaag dooide, ligt er water op de wegen. Dat bevriest nu weer door het koude wegdek.
Rijkswaterstaat denkt dat het morgen meevalt met de gladheid. De verwachting is dat er morgenochtend geen files onstaan die vergelijkbaar zijn met de verkeerschaos van de afgelopen weken.
Bron: NOS
Onweersdagen: 0
Op veel wegen is het maandagochtend nog plaatselijk glad. Op de meeste snelwegen heeft Rijkswaterstaat voldoende gestrooid, maar vooral lokale wegen kunnen glad zijn, meldde de ANWB maandag. Het gaat met name om klinkerwegen binnen en buiten de bebouwde kom. Rijkswaterstaat verrichtte zondag op zes plaatsen spoedreparaties aan het wegdek. Schade ontstaan door vorst was er onder meer op de A58 in Zeeland, de A6 bij Lelystad en de A16 bij Rotterdam. In de loop van maandagochtend maakt de dienst bekend of en waar nieuwe spoedreparaties nodig zijn. ''We hebben een beter beeld zodra het licht wordt en de ochtendspits voorbij is'', aldus een woordvoerder.
Bron: Nu.nl
De ochtendspits verloopt moeizaam. Spekgladde wegen veroorzaakten al enkele ongevallen, met veel files tot gevolg. Zo'n 300 kilometer file vanochtend, vooral als gevolg van spekgladde wegen. Ondanks het feit dat het dooit, vriest het op sommige plaatsen nog aan de grond. Zeker op secundaire wegen, op bruggen en op op- en afritten van de snelwegen kan het nog erg glad zijn. Hier en daar zijn er al wat ongevallen gebeurd op op- en afritten, vooral in Antwerpen en Vlaams-Brabant. In Bissegem bij Kortrijk ging een auto over de kop. In Meise, in de provincie Vlaams-Brabant, hebben ook de bussen van De Lijn moeite met de gladde wegen. "Zeker tot na de ochtendspits blijft het opletten op de weg", klinkt het bij het Vlaams Verkeerscentrum.
Bron: HLN
De winteropvang die de afgelopen weken in de vier grote steden voor dak- en thuislozen beschikbaar was, wordt dinsdag opgeheven. Dat liet een woordvoerster van de GGD in Amsterdam maandag weten. In de nacht van maandag op dinsdag kunnen daklozen voor de laatste keer gebruik maken van de extra bedden die ruim 2 weken geleden vanwege de vorst en de sneeuw waren neergezet. De winterkouderegeling gaat in op het moment dat het volgens de GGD te koud is om buiten te slapen en daklozen het risico lopen te bevriezen. De opvang geldt naast Amsterdam ook voor Den Haag, Rotterdam en Utrecht.
Bron: AD
Nu de vrieskou van de voorbije twee weken is omgezet in dooi krijgen loodgieters in het hele land opvallend veel oproepen. Er zijn vooral problemen met verstopte afvoerbuizen en gesprongen waterleidingen. Ook de watermaatschappijen beleven drukke tijden.
"We stellen vast dat er nogal wat schadegevallen zijn in garages die deel uitmaken van een woning of er net naast liggen. Het lijkt alsof de mensen die gedeelten niet verwarmen en zo energie proberen te besparen", stelt Hilde Cortmans van de Sneldienst Loodgieters.
Ook de brandweer kreeg de voorbije uren veel oproepen. Vaak gaat het om woningen in opbouw waar al waterleidingen en meters geïnstalleerd werden. Maar in bewoonde gebouwen zijn er nogal wat problemen met gesprongen leidingen.
"Blijkbaar zijn er nogal wat mensen die hun kranen niet hebben afgesloten. Door de vorst zijn de leidingen gesprongen en nu het dooit beginnen de leidingen te lekken", zegt brandweercommandant Marc De Jonghe uit Middelkerke. "Het probleem uit zich doordat de liftkoker onder water loopt en de lift blokkeert of doordat het water via spouwmuren of tussenplafonds bij de onderburen binnensijpelt."
De watermaatschappijen en de brandweer raden aan om de komende dagen de watermeter in het oog te houden op extra verbruik en de hoofdkraan dicht te draaien in geval van problemen.
Bron: deredactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:53 uur, door Joyce.s
Het winterse weer heeft in vergelijking met andere winters weinig schade opgeleverd aan het wegdek. Tot maandagochtend kwamen 510 schademeldingen binnen, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Volgens de zegsman is deze winter qua strengheid te vergelijken met de winter van twee jaar geleden. "Toch zitten we nu op dertien procent van het aantal meldingen toen", zegt hij. Een verklaring kon hij niet direct geven. Het betreft vooral meldingen over gaten, losse steentjes en naden in het asfalt.
Vorstschade ontstaat doordat dooiwater in scheurtjes in het asfalt stroomt. Het water bevriest en zet uit. Als het eenmaal weer gaat dooien, raken meer steentjes los dan normaal. Vorig jaar viel de vorstschade ook al mee.
In de afgelopen week werden al diverse spoedreparaties uitgevoerd om de wegen berijdbaar te houden. Ook de komende week zijn monteurs nog druk om de wegen weer op orde te brengen.
Bron: nieuws.nl
We kunnen terugkijken op een imposante vorstperiode. Deze week staat in het teken van de dooi. De vraag die velen nu bezighoudt, is of de winter nog terugkeert.
Hellmann
De vorstperiode kende een duur van maar liefst 13 dagen. Dit dan op basis van de cijfers die gelden voor de Bilt. Een vorstperiode is een serie aaneengesloten dagen die stuk voor stuk een bijdrage aan het Hellmanngetal leveren. Zoals vaker uitgelegd, het Helmanngetal van een winter is de optelsom van alle negatieve etmaalgemiddelde temperaturen van die winter. De laatste dag die een bijdrage leverde in De Bilt was afgelopen zaterdag. In de loop van de dag dooide het een beetje, maar de etmaalgemiddelde temperatuur van die dag lag nog ruimschoots onder nul.
ECMWF weerkaart met luchtdruk, voor aanstaande zaterdag
Kruiend ijs
Op de weerkaarten zien we nu een opvallende goed ontwikkelde straalstroom. De ene na de andere diepe depressie trekt over de Atlantische Oceaan in de richting van Europa. De komende dagen wordt nog beduidend zachtere lucht aangevoerd. Zowel dinsdag als woensdag worden temperaturen gehaald boven de 10 graden. Sterker nog, woensdag kan het zelfs wel 14 graden worden. Dat is wennen na twee weken winterkou. En uiteraard blijft er van sneeuw en ijs helemaal niets over. Hoewel, de bergen met kruiend ijs langs sommige oevers van het IJsselmeer en het Markermeer overleven het ongetwijfeld langer, waarschijnlijk tot tenminste het einde van deze week. De vraag is of ze het halen tot een eventuele volgende winterse periode.
ECMWF kaart met verwacht sneeuwniveau, zaterdag
Depressie
Op de weerkaarten zien we immers toch weer ontwikkelingen die de winter later deze week wat dichter bij brengen. Sowieso wordt de atmosfeer op grotere hoogte in de tweede helft van de week kouder. Tegelijkertijd komt de as van de westelijke straalstroom zuidelijker te liggen. Dat kan er voor zorgen, dat de zoveelste oceaandepressie in het weekend ‘onderlangs’ gaat. Ofwel, ten zuiden van Nederland langs trekt. Dat kan samengaan met winters weer. Mits de atmosfeer over voldoende kou beschikt. Dat de depressie met de koers zoals nu wordt berekend, veel neerslag gaat brengen, lijkt zeer waarschijnlijk. Maar zit er ook sneeuw bij? Het blijkt zo te zijn, dat het lagedrukgebied behoorlijk wat zachte lucht vanaf de Oceaan meesleept. Die zachte lucht krult deels om het centrum van de depressie heen en valt min of meer samen met de zone met de actiefste neerslag. Daardoor zal de depressie, ook al gaat ze onderlangs, toch voornamelijk regen brengen. Veel regen wellicht. Achter het lagedrukgebied om stroomt wel wat koudere lucht richting de kern van het systeem. Maar omdat de vorst eerder deze week zo effectief wordt weggeblazen, bevat deze noordelijke of noordoostelijke wind achter het lagedrukgebied te weinig kou. Dat kunnen we op verschillende manieren illustreren.
Grafiek met neerslag en sneeuwniveau
Sneeuwniveau
We hebben hier gekozen voor de parameter die we in de weerkamer regelmatig gebruiken bij de vraag, of het wel of niet tot sneeuw komt. Dit de het niveau tot waar de neerslag vrijwel zeker als sneeuw valt. Is deze parameter bijvoorbeeld 500 meter, dan kunnen we er vrijwel zeker van zijn dat het sowieso op 500 meter en hoger sneeuwt. In de praktijk zijn waarden onder de 300 meter voldoende voor op z’n minst natte sneeuw op de grond. Mits er sprake is van een redelijke neerslagintensiteit. Met een enkel licht buitje zie je bij een sneeuwniveau van 300 meter op de grond alleen regen. Maar hebben we te maken met aanhoudende neerslag van een redelijke intensiteit, dus geen lichte motregen of zo, dan kan het op de grond wel degelijk tot natte of beter, tot smeltende sneeuw komen. Naarmate de neerslag langer aanhoudt, zal het aanhoudende smelten van doorvallende sneeuw de lucht onderin dermate afkoelen, dat de sneeuw steeds minder een nat karakter krijgt. En uiteindelijk toch kunnen resulteren in een sneeuwdek.
Pluimverwachting temperatuur De Bilt
Weekendneerslag
Bij de weekenddepressie zal het dus voornamelijk gaan om regen. Misschien dat er aan de achterzijde op zaterdagmiddag nog net een beetje natte sneeuw wordt gezien. De kans daarop is in het oosten het grootst. Op de grafiek met neerslag en sneeuwniveau is de zaterdagpiek met neerslag goed te zien. Maar dat valt bij een sneeuwniveau dat begint bij 1000 meter en zich uiteindelijk stabiliseert rond de 400 meter met even een minimum nabij 300 meter. Dit zijn de waarden voor De Bilt. Langs de oostgrens zijn de waarden een fractie lager, maar veel scheelt het niet. Het is al met al dan ook logisch, dat het ECMWF vrijwel alleen regen als neerslagvorm berekent op dit systeem.
Sneeuw, door Ab Donker.
Zondag sneeuw?
Interessanter qua sneeuwval is de situatie van zondagmiddag. Dan komt er vanuit het westen alweer een nieuw front opzetten. Maar de atmosfeer is achter de wegtrekkende depressie uiteindelijk nog wel wat verder afgekoeld. In de loop van zondag volgt neerslag. In de Bilt in 12 uur tijd zo’n 5 tot 10 millimeter. Bij de aanvang van dit neerslagebied ligt het sneeuwniveau onder de 200 meter. Om pas achter het front te stijgen tot rond 500 meter. Op basis van de huidige berekeningen kan het in de loop van zondagmiddag wel gaan sneeuwen. Weliswaar bij temperaturen boven nul. Maar zoals gezegd, bij aanhoudende neerslag zal het karakter van sneeuw steeds minder ‘nat’ worden. Wellicht dat er in de loop van zondag dus wel tijdelijk een sneeuwdekje tot stand komt. Tijdelijk, want daarna gaat het weer dooien. Dat is goed te zien in de pluimgrafiek van temperatuur. Later in de volgende week volgt een fase met beduidend grotere kansen op lichte vorst en soms ook winterse neerslag. Dus een ding is duidelijk: de winter van 2012/2013 is nog niet voorbij.
Bron: Meteo Consult
Januari gaat de boeken in als een koude maand met een lange vorstperiode. In totaal kwam de temperatuur twaalf dagen op rij zowel dag en nacht niet boven nul uit. Daarnaast werd sinds 1996 het grootste aantal ijsdagen genoteerd. Omdat de maand zacht begon kwam de gemiddelde temperatuur uit op 1,9 graden, tegen 3,1 normaal. Dat blijkt maandag uit het maandoverzicht van weeronline.nl.
De maand verliep als geheel vrij somber met 54 uur zon tegen 62 normaal. Met vijftig millimeter neerslag verliep januari daarnaast vrij droog. In een normale januarimaand wordt gemiddeld 72 millimeter gemeten. De neerslag viel vooral als sneeuw op 15, 20 en 21 januari en als regen op de eerste kletsnatte dagen van het jaar. Ook in de laatste dagen van de maand valt nog de nodige regen.
De winter deed op 10 januari zijn intrede met de eerste nachtvorst. Daarna bleef het tot de 25e vriezen. Daarmee was het de langste vorstperiode sinds de elfstedenwinter van 1996/1997. In De Bilt vroor het elf keer matig tegen vier keer in een normale januarimaand. Sinds 1987 kwam het niet zo vaak meer tot matige vorst. De koudste temperatuur werd gemeten in het Gelderse Herwijnen. Op 16 januari werd het daar -18 graden.
Doordat de sneeuw in eerste instantie uitbleef in Friesland brak ook korte tijd een lichte elfstedenkoorts uit. Strenge vorst bleef echter uit door bewolking waarna sneeuw en harde wind definitief een einde maakte aan de hoop op de 'tocht der tochten'. Toch kon er op veel plekken in Nederland geschaatst worden.
Januari eindigt zoals het begon, met temperaturen in de dubbele cijfers. De laatste dagen verlopen waarschijnlijk recordzacht en nat. Woensdag kan het in het zuiden zelfs 14 graden worden.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Rijkswaterstaat heeft deze winter al 510 meldingen binnengekregen over vorstschade aan het wegdek van een snelweg. Er wordt de hele week gewerkt om het asfalt te repareren. Volgens Rijkswaterstaat treedt vorstschade vooral op aan oudere wegdekken en bij strenge vorst.
Door lage temperaturen wordt het bindmiddel in het asfalt brosser en ontstaan er scheurtjes. Bij vorst bevriest het water in deze scheurtjes en zet het uit. Daardoor raken meer steentjes los uit het wegdek dan anders.
"Dagelijks houden de weginspecteurs het wegdek scherp in de gaten. In sommige gevallen plaatst Rijkswaterstaat waarschuwingsborden of snelheidsbeperkingen", vertelt Rijkswaterstaat. Als de veiligheid in het geding is, wordt er een spoedreparatie uitgevoerd.
Overzicht asfaltschade
Op de website van de Verkeersinformatiedienst (VID) staat een overzicht van waar asfaltschade aan de weg is gemeld. Totdat er op die plekken reparaties uitgevoerd zijn moeten automobilisten rekening houden met snelheidsbeperkingen en opspattende steentjes.
Asfaltreparaties deze week:
N50 Afsluiting tussen Ens en knooppunt Emmeloord richting Emmeloord
Dinsdag 29 januari 21.00 uur tot woensdag 30 januari 05.00 uur.
Omleiding via Schokkerringweg en A6 toerit 13 (Urk).
A6 Afsluiting afrit 13, Urk richting Emmeloord
Donderdag 31 januari 22.00 uur tot vrijdag 1 februari 05.00 uur.
Omleiding via afrit 14 (Emmeloord).
A6 Afsluiting afrit 10, Lelystad richting Emmeloord
Maandag 28 januari 22.00 uur tot dinsdag 29 januari 05.00 uur.
Omleiding via afrit 11 (Lelystad-Noord)
A6 Afsluiting afrit 3, Almere Stad West richting Amsterdam
Woensdag 30 januari 22.00 uur tot donderdag 31 januari 05.00 uur.
Omleiding via afrit 2 (Muiderzand)
A27 Rijstrookafzettingen tussen knooppunt Almere en Stichtse brug
Maandag 28 januari 22.00 uur tot dinsdag 29 januari 07.00 uur.
Het verkeer kan doorrijden maar er zijn minder rijstroken beschikbaar.
A27 Afsluiting toerit 37, Almere Hout richting Utrecht
Maandag 28 januari 21.00 uur tot 29 januari 06.00 uur.
Omleiding via afrit 6 (Almere Stad West)
A27 Afsluiting toerit 36 aansluiting 36 en 37 richting Almere
Vrijdag 1 februari 22.00 uur tot zaterdag 2 februari 07.00 uur.
Omleiding via toerit 37 (Almere Hout)
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:21 uur, door Joyce.s
Bij de watermaatschappij TMVW kregen ze gisteren drie keer zoveel meldingen binnen van kapotte waterleidingen. ‘Normaal krijgen we tijdens de winter een 50-tal telefoons per dag', zegt woordvoerster Catherine de Munck. ‘Vandaag (gisteren, nvdr.) waren dat er een 150. Door de dooi komen de problemen nu letterlijk naar boven. Momenteel gaat het voornamelijk om buitenlei-dingen. Slechts nu en dan krijgen we telefoontjes voor kapotte watermeters. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat we voor en tijdens de koudegolf een campagne hadden waarin we tips gaven om de meters en kraantjes goed te beschermen tegen de kou.'
Bron: nieuwsblad
De Bilt - Wist het kwik een paar dagen geleden nog rond de -11 uit te komen, morgen zal de temperatuur kunnen oplopen naar de 14 graden. Dat is in nog geen week tijd een temperatuursverhoging van rond de 25 graden. Of met dit temperatuursverschil morgen al de korte broek uit de kast kan, is het antwoord nee.
Het blijft volgens het KNMI aanhoudend wisselvallig met van tijd tot tijd veel wind en regen. Geleidelijk lagere temperaturen, met zondag en maandag kans op lichte vorst in de nacht.
Ook op langer termijn blijft het aanhoudend wisselvallig, maar wel een geleidelijk toenemende kans op een kouder weertype met enkele winterse buien en lichte vorst in de nachten.
Bron: Blikopnieuws
In de Lamorinièrestraat is in de nacht van maandag op dinsdag een afscheidingsmuur aan de parking van Argenta ingestort op twee voertuigen. Er vielen gelukkig geen gewonden.
De brandweer van Antwerpen kreeg eerst melding van een ingestort huis, maar dat was niet het geval. De muur stortte wellicht in door de felle wind. Van één personenwagen bleef weinig over en een bestelwagen liep zware schade op.
Bron: GZA
Voor de Britse kust is vanmiddag een Belgische visser om het leven gekomen. De man van 44 sloeg tijdens een storm overboord en geraakte zwaargewond toen zijn collega's hem probeerden te redden. Hij overleed tijdens de overbrenging naar het ziekenhuis. Het ongeluk met de B462 VIDAR uit Blankenberge gebeurde net buiten de haven van Milford, in het zuidwesten van Engeland. Het slachtoffer zou tijdens stormweer aan het achtersteven overboord geslagen zijn. Zijn collega's probeerden hem uit het water te halen, maar hij raakte zwaargewond aan het hoofd, wellicht door tegen het schip aan te botsen. Een helikopter kon de visser uit het water halen maar hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), bevoegd voor Visserij, heeft aan de naasten van het slachtoffer zijn medeleven aangeboden.
Bron: Deredactie
Ook in de buurt van Avelgem staan velden en wegen blank.
In Oost- en West-Vlaanderen en in Vlaams-Brabant is er op een aantal plaatsen hinder door het smeltwater en de hevige regen. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is er een verhoogde waakzaamheid voor de Zwalmbeek en het Denderbekken en de Brugse polders. De treinen tussen Gent en Brussel rijden met vertraging, omdat de sporen in Erpe-Mere onder water dreigen te komen. Sommige treinen worden omgeleid, andere mogen maar 20 km per uur rijden.
In Brakel zijn een vijftal straten afgesloten, in Zwalm is de brandweer ingezet tegen modderstromen. In Herne bij Geraardsbergen zijn een aantal straten onder water gelopen. De zwaarst getroffen gemeentes in het westen van de provincie lijken Deinze, Aalter en Zomergem te zijn. In Deinze staat vooral in de Nachtegaalstraat het water gevaarlijk hoog. In Zulte zijn er overstromingen in de Meersstraat en de Vijveweg. In Aalter zouden er onder andere problemen zijn rond de Steenweg op Deinze, waar de grachten dreigen te overstromen. Ook in Aalter worden zandzakjes verdeeld. In Zomergem staan de Spinhoutstraat en de Gentweg grotendeels blank.
Roeselaere en Kortrijk
Ook in West-Vlaanderen zijn een aantal beken overgelopen, staan er straten blank en lopen hier en daar kelders onder. Dat is het geval in de regio rond Roeselare, en ten zuiden van Kortrijk. Zo heeft de brandweer in Zwevegem, in de buurt van Kortrijk, al de hele namiddag pompen ingezet om te vermijden dat het water huizen inloopt. In Herne in Vlaams-Brabant zijn op twee plaatsen in totaal een vijftal straten onder water gelopen, zonder dat er huizen bedreigd zijn. In het centrum van Herne is de wateroverlast het gevolg van het buiten haar oevers treden van de rivier de Marke. In de deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle konden de beken hun water niet meer kwijt in de Marke.
Morgen minder neerslag
Voor morgen wordt er minder neerslag voorspeld dan vandaag, zegt de VMM, maar er zijn waterlopen die trager reageren, waarvan het waterpeil morgen zal stijgen door de neerslag die vandaag gevallen is. Het gaat dan onder meer om de grote Molenbeek, die langs Londerzeel loopt, en ook in de Brugse polders kunnen de waterpeilen sterk stijgen. Volgens de VMM zal er echter nergens een kritieke fase bereikt worden. Er worden dus geen huizen bedreigd.
Bron: Deredactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:53 uur, door Joyce.s
In West- en Oost-Vlaanderen is er op verschillende plaatsen hinder door de hevige regenval. In Deinze werd het rampenplan zelfs afgekondigd.
De neerslagzone die dinsdag over Vlaanderen trekt, zorgt voor wateroverlast in het Oost-Vlaamse Brakel en Zwalm. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) verwacht kritieke overstromingen in het stroomgebied van de Zwalmbeek en in het Denderbekken. In Brakel zijn een vijftal straten afgesloten en worden twee woningen bedreigd. De brandweer plaatst zandzakken om de huizen te beschermen.
Volgens de overstromingsvoorspeller van de VMM is waakzaamheid momenteel geboden in het Bovenscheldebekken, waar de wachtbekkens volop in werking zijn. Ook in het stroomgebied van de Zwalmbeek worden alle wachtbekkens aangesproken en kunnen kritieke overstromingen voorkomen. Overstromingen van bebouwing worden eveneens verwacht in de komende 24 uur in de Geraardsbergse deelgemeente Zandbergen, in Lebbeke en in Lierde. Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze kondigt aan dat de Vaart Linkeroever in Meigem wordt afgesloten in de loop van de avond.
Ook West-Vlaanderen kreunt onder de zware regenval. In Ardooie liepen enkele kelders onder water. De brandweer zette pompen in om het water af te voeren. Toch moesten enkele straten tijdelijk worden afgesloten. In de regio Tielt zijn enkele beken uit hun oevers getreden. Ook daar moest de brandweer uitrukken om overtollig water weg te pompen.
Semois nadert alarmpeil
De rivier Semois in de buurt van Aarlen en Tintigny, in de provincie Luxemburg, wordt nauwlettend in het oog gehouden, zo meldt de Dienst voor het onderzoek van de waterlopen Sethy. Door het smelten van het ijs en de aanhoudende regen raakte de bodemlaag in de Ardennen verzadigd met water. 'Het waterpeil stijgt in alle rivieren en het is niet uitgesloten dat er een pre-alarm wordt afgekondigd in de loop van de dag.' Die fase van pre-alarm geldt voor de Semois en haar zijrivieren in de provincie Luxemburg. Vooral in de gemeenten Aarlen, Attert, Chiny, Etalle, Habay en Tintigny wordt het waterpeil nauwlettend opgevolgd.
Rampenplan afgekondigd in Deinze
In het Oost-Vlaamse Deinze blijft de gewestweg N43 dinsdagavond afgesloten voor alle verkeer door de hevige wateroverlast. Om de coördinatie te vergemakkelijken werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, meldt het stadsbestuur van Deinze. De N43 is afgesloten tussen de Molenstraat in Deinze en de Posthoornstraat in Zulte. Het verkeer moet er omrijden. Op het kruispunt van de Nachtegaalstraat en de N43 pompt de brandweer het overtollige water van de Tichelbeek over naar de Leie.In de Pastoriestraat in deelgemeente Meigem zijn ook een aantal woningen bedreigd tussen de Wierookstraat en de Diepestraat. De bewoners hebben extra zandzakjes gekregen. De brandweer pompt het water van de Reigersbeek over naar het Schipdonkkanaal. De Vaart Linkeroever blijft afgesloten voor het verkeer. Ook de Pachthofstraat, de Pontstraat en de Bredestraat zijn ondergelopen, meldt de stad Deinze
20 tot 30 liter neerslag
Het KMI stelt dat er tussen dinsdag 8 uur en woensdag 1 uur 20 tot 30 liter neerslag per vierkante meter kan vallen, vooral ten zuiden van de samenvloeiing van Samber en Maas. Dergelijke regenval kan schade veroorzaken.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:53 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0